Brexit muutti brittipelaajien statuksen

Britannian ero Euroopan unionista astui lopullisesti voimaan 1.1.2021.  Päätös merkitsee muutoksia EU-maiden ja Britannian keskeiseen työvoiman ja ihmisten liikkumiseen.

Suomen sarjat ovat olleet brittipelaajien suosiossa läpi 2000-luvun. Brittejä on nähty isoissa rooleissa vahvistuksina vaahteraliigajoukkueiden ohella myös muiden sarjatasojen kokoonpanoissa.  SAJL:n ulkomaalaispelaajia koskevat rajoitukset ovat rajoittaneet ainoastaan EU:n ulkopuolisista maista saapuneiden pelaajien pelaamista. Vuoden vaihteessa Iso-Britanniasta tuli EU:n ulkopuolinen maa virallisesti ja brittipelaajat ovat nyt EU:n ulkopuolisia pelaajia.

SAJL:n kilpailusäännöt ja Brexit

Vaahteraliigassa pelaavaa joukkuetta saa edustaa korkeintaan kolme EU:n ulkopuolista pelaajaa ottelua kohti. Kuitenkin siten että vain kahden heistä on sallittua olla kentällä samanaikaisesti pelin aikana. I-divisioonassa pelaavaa joukkuetta saa edustaa korkeintaan kaksi EU:n ulkopuolista pelaajaa ottelua kohti. Kuitenkin siten, että he eivät ole yhtaikaa pelikentällä.

Alemmilla sarjatasoilla ei saa käyttää EU:n ulkopuolisia pelaajia, eikä näillä ole edustusoikeutta I-divisioonan tai alempien tasojen karsintaotteluissa. Naisten sarjoissa pelaavaa joukkuetta saa edustaa korkeintaan kaksi EU:n ulkopuolista pelaajaa ottelua kohti.

Vaikka britit ovat nyt EU:n ulkopuolisia pelaajia joita rajoitukset koskevat, Brexitin yhteydessä säännöissä on haluttu huomioida se, että useissa seuroissa brittipelaajat ovat olleet vakiokalustossa jopa vuosien ajan. SAJL:n päätöksen mukaan Brexitin tuoma muuttunut tilanne huomioidaan koskemaan brittipelaajia, jotka eivät ole aiemmin pelanneet Suomen sarjoissa. Pelaajat, jotka pelasivat Suomessa esimerkiksi kaudella 2020 saavat jatkaa EU-statuksella pelaamista myös jatkossa.

Näkyvimpiä viime kauden brittipassilla pelanneita pelaajia olivat Seinäjoki Crocodilesin Spencer Cutlan, Jonathan Ashton, Wayne Drew ja Timothy Thomas. Mestarijoukkue Steelersin pelottavan LB-kolmikon Kadel King on niin ikään Iso-Britannian kansalainen kuten myös joukkueen keskushyökkääjä Isaak Marshall. United Newland Crusadersin paidassa keskushyökkääjä Raymond Sobowale teki tuhoisaa jälkeä divarikentillä väkevällä 12 jaardin juoksukeskiarvollaan.

Brexit vaikeuttaa kahden passin rulettia

Brittipassi on aiemmin ollut myös suosittu kakkospassi ns. kahden passin omaavien yhdysvaltalais- ja kanadalaispelaajien yhteydessä. Brexitin myötä brittipassi on jatkossa USA:n ja Kanadan passien lailla EU:n ulkopuolinen, eikä tarjoa mahdollisuutta päästä joukkueisiin jenkkikiintiön ulkopuolelta.

Tammikuun alkuun mennessä julkaistujen rosterien yhteydessä ei ole näkynyt esillä uusien tai vanhojen brittipelaajien nimiä.