Harrastamisen Suomen Mallissa on win-win-win tilanne

Yhteistyö koulujen ja kunnan kanssa toimii mainiosti Lohja Crusadersin  nuorisovalmentaja Antti Juvosen avulla.

Antti Juvonen, Lohja Crusaders.

Vaahteraliigavuosien jälkeen Lohja Crusadersissa tehdään ruohonjuurityötä lajin eteen mm. kouluyhteistyön avulla. Voittava yhdistelmä on kunta maksaa palkkion jokaisesta ohjaustunnista valmentajalle, koulu antaa tilat ilmaiseksi aamu- tai iltapäivän harrastustoimintaan ja lapset voivat liikkua ilmaiseksi lähikoulullaan.

Kerhojen vetäjä Antti Juvonen kertoo toiminnasta.

Miten HS-malli toimii Lohjalla

Allekirjoittanut on nyt ohjannut kaksi vuotta, kolmas käynnistyy syksyllä, Harrastamisen Suomen Mallin kerhoja. Eri palveluntuottajat (urheiluseurat, partio, musiikkiseurat jne.) tuottavat lapsille ja nuorille koulupäivän jälkeen iltapäiväkerho aikaan erilaisia kerhoja mihin lapset ja nuoret voivat osallistua täysin ilmaiseksi.

LUAJ Ry hyppäsi tähän kaksi vuotta sitten mukaan, kun minulle aukesi mahdollisuus vuorotöiden ohella ohjata päivä ja iltapäivä aikaan jefukerhoa. Ensimäisenä vuonna ryhmiä oli 3, ala-aste ikäisille. Tänä vuonna ryhmiä on 5. Ryhmäkoot, lm., liikkuvat 6-17 lapsen ja nuoren välillä.  Ikäjakauma on 7-12 vuotiaat eli 1-6lk. Vanhemmille, ylä-asteikäisille pidämme jefudemoja koulujen liikuntatunneilla, myös 2.asteen opiskelijoille.

Toiminta laajenee

Lohjalla tarkoitus on laajentaa nykyisestä viidestä kerhosta kymmeneen. Seuramme on hakenut mahdollisuutta ohjata myös HSM-kerhoja naapurikunnassa Vihdissä tai Nummelassa.

Mikä on parasta tällaisessa toiminnassa

Parasta toiminnassa on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton, ilmainen harrastus. Tämä antaa väylän lapsille ja nuorille uusien kaveri- ja ystävyyssuhteiden muodostamiseen. Luonnollisesti toiminta korostaa liikunnan tärkeyttä terveellisenä elämäntapana. Tärkeintä on, että lapsilla ja nuorilla on hauskaa ja mielekästä tekemistä vapaa-ajalla koulun jälkeen. Vaikka kerho onkin jefukerho, lapset ja nuoret opettelevat liikuntataitoja erinäisin leikein ja harjoittein.

Onko harrastajia tullut lajin pariin vielä

Olemme saaneet seuraamme koko ajan lisää harrastajia varsinkin nyt toisena kerhotoiminnan vuonna. Lajista kiinnostuneita lapsia on suuri määrä ja he ovatkin aktiivisesti olleet mukana niin miesten kuin myös naisten joukkueiden pelitapahtumissa perheidensä kanssa. Tarkoituksena on kehittää ja laajentaa kerhotoimintaa, mutta myös mahdollistaa lasten ja nuorten polku jefukerhoista lajitreenien pariin.

Amerikkaa kiinnostaa Suomen Malli – George Mason yliopiston tutkimus

2025 Lohjan kaupunki on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään harrastamisen Suomen mallin ohjaajien ja siinä mukana olevien lasten ja perheiden kokemuksia maksuttomasta harrastustoiminnasta koulupäivän yhteydessä. Tutkimusta tekee Risto Marttinen, Fulbright-tutkija George Mason yliopistosta Yhdysvalloista. Risto työskentelee yhteistyössä Helsingin Taideyliopiston, Jyväskylän yliopiston ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tutkiessaan suomalaista vapaa-ajan toimintamallia (Harrastamisen Suomen Malli: HSM). Päätehtävänä on ymmärtää lasten ja ohjaajien kokemusta HSM:sta.

Lisäksi …

Tämä on erinomainen mahdollisuus myös muiden seurojen saada lisää harrastajia lapsista ja nuorista lajin pariin. Koulukerhot paitsi lisäävät näkyvyyttä lajille, myös lasten ja nuorten mielenkiintoa lajia kohtaan. Jokaisella lapsella on myös huoltajat, sekä mahdollisesti vanhempia sisaruksia, jotka myös saattavat kuulla ensimäistä kertaa jenkkifutiksesta ja sitä kautta päätyä kokeilemaan lajia alkeiskurssille.

Lisätietoja:
Antti Juvonen
juvonen.antti@gmail.com

Harrastamisen Suomen Malli

Kunnat joissa Harrastamisen Malli käytössä

Lajiseuroista on Kiuruvesi Farmers ja Turku Trojans olleet mukana Harrastamisen Mallin toteuttamisessa. Avustusta saaneiden kuntien lista löytyy  Paikkakunnat jossa Harrastamisen Suomen Malli käytössä. Kuntakohtaisten koordinaattoreiden yhteystiedot löytyvät yleensä googlesta laittamalla hakukenttään kunnan nimi  ja Harrastamisen malli.