1

Jenkkifutissarjat valmistutuvat kauteen koronan varjossa

Amerikkalaisen jalkapallon lajiyhteisö valmistautuu tulevaan kesään ja pelikauteen alueellisesti varsin erilaisissa olosuhteissa. Osalla paikkakunnista harjoitusmahdollisuuksia on tarjolla jopa enemmän kuin aikaisemmin, toisaalla viimeisistä yhdessä tehdyistä harjoitteista on kulunut aikaa kuukausia.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton jäsenseurojen kaiken toiminnan ehdottomana lähtökohtana pitää olla osallistujien terveys sekä viranomaisten määräysten ja suositusten noudattaminen. Lajiyhteisö on onnistunut vastuullisen toimintansa johdosta tähän mennessä välttämään pahimmat koronakarikot, mutta pandemian pitkittyminen ja virusvarianttien leviäminen tuovat omat varjonsa myös jenkkifutiksen ylle.  Juuri nyt määritellään niitä askelmerkkejä, joiden päälle kevään harjoituksia ja sarjoja päästään rakentamaan.

Uudet kilpailusäännöt mahdollistavat jouston

Jenkkifutisliitto otti keväällä 2020 käyttöön protokollan, jossa liittohallitus kokoontui viikoittain seuraamaan pandemiatilanteen kehittymistä sekä erilaisten rajoitteiden vaikutusta lajin aktiviteetteihin. Nyt keväällä 2021 jenkkifutis on lajina valmiimpi reagoimaan äkillisiinkin muutoksiin.  Koronakevään 2020 aikana havaittiin, että monessa asiassa liittohallituksen olisi sääntöjen mukaisesti kutsuttava koolle ylimääräinen liittokokous tai rikottava omia yhdessä sovittuja sääntöjä mahdollistaakseen pelaamisen. Nyt tähän on valmistauduttu ennakkoon.

Joulukuun liittokokouksessa SAJL:n jäsenseurat hyväksyivät yksimielisesti, että poikkeuksellisissa tilanteissa, joilla on ylikansallista tai valtakunnallisesti merkitystä (mm. pandemia), SAJL hallitus on valtuutettu toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet vahinkojen ehkäisemiseksi ja/tai pelaamisen varmistamiseksi ilman liittokokouksen erikseen koolle kutsumista.  Käyttääkseen poikkeustilanteiden valtuuksiaan hallituksen on tehtävä erillinen päätös säännön käyttöönotosta ja julkaistava päätös yhdistyksen kotisivuilla.

SAJL:n hallitus seuraa pandemiatilanteen kehittymistä eikä ole toistaiseksi harkinnut poikkeustilanteiden valtuuksien käyttöönottoa.  Korkeakoulusarjan osalta ovat sarjan joukkueet joutuneet kuitenkin jo toista kevättä peräkkäin luopumaan suunnitelmasta pelien läpiviemisestä ennen muiden sarjojen alkua.

 

Harjoitusmahdollisuudet vaihtelevat sarjoittain

Jenkkifutisseurojen koronakauden harjoittelun lähtökohtana pitää olla lajin harrastajien terveyden ja turvallisuuden varmistaminen. Perusohjeena pidetään Olympiakomitean ohjeistusta, jossa huomioidaan valtiovallan sekä alueellistenviranomaisten määräykset ja suositukset aina niiden astuessa voimaan.

Olympiakomitean viimeisimmän ohjeistuksen mukaisesti ammattiurheilu jää tilapäisen tartuntatautilain muutoksen rajoitus- ja sulkutoimenpiteiden ulkopuolelle. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaan ammattiurheilua koskeva rajaus tarkoittaa käytännössä ammattiurheilun rajaamista huippu-urheiluun kattaen palloilulajeissa kaksi ylintä kansallista sarjatasoa.

Viranomaisten tulkinnat ammattiurheilusta vaihtelevat ja esimerkiksi Helsingissä jenkkifutiksen osalta ainoastaan miesten vaahteraliigajoukkueet ovat voineet harjoitella ammattiurheilulle tarjotun mahdollisuuden puitteissa. Ilman harjoitusmahdollisuutta ovat jääneet naisten vaahteraliigajoukkue Helsinki Wolverines sekä seuran I-divisioonassa pelaava kakkosjoukkue, miesten I-divisioonaan valmistautuva East City Giants sekä naisten ykköseen valmistautuva Helsinki Roosters. Joukkueet ovat Helsingin kaupungin valitseman linjauksen johdosta harjoitusmahdollisuuksiltaan eriarvoisessa asemassa sarjojensa muihin joukkueisiin nähden.  Miesten divarijoukkueista myös Pori Bears on kertonut harjoitustoimintaansa maaliskuussa asetetuista rajoituksista.

Vaahteraliigajoukkueet valmistautuneet kauteen hyvin

Miesten Vaahteraliigan joukkueet ovat kertoneet kyenneensä valmistautumaan tulevaan kauteen lähes normaaleissa olosuhteissa. Haasteita on ollut kuitenkin esimerkiksi asevelvollisuuttaan suorittavien nuorten pelaajien saamisessa harjoituksiin. Lisäksi pelaajat, joiden lähipiirissä siviilissä on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, ovat tehneet henkilökohtaisia ratkaisuja harjoitusten osalta.  Joillekin joukkueista rajoitukset ovat merkinneet jopa harjoitusmahdollisuuksien kohentumista alempien sarjojen joukkueilta vapautuneiden kenttävuorojen takia.

Vaahteraliiga on suunniteltu käynnistettäväksi torstaina toukokuun 13. päivä Helsingissä Roostersin ja Butchersin kohtaamisella.  Roosters valmistautuu avaamaan kautensa jo huhtikuun 17. päivä harjoitusottelullaan Stockholm Mean Machinea vastaan. Toistaiseksi ajankohdat ovat lukittuina, mutta tilannetta seurataan tiiviisti. Naisten Vaahteraliiga on suunniteltu käynnistettäväksi vasta kesäkuun puolivälissä alkuperäisen aikataulunsa mukaisesti. Molempien I-divisioonien alku on kellotettu toukokuun 22-23. päivien viikonlopulle.

Noudatetaan säntillisesti viranomaismääräyksiä

Suomen Amerikkalaisen Jalkapaloon Liitto velvoittaa jäsenseuransa noudattamaan voimassa olevia viranomaisohjeita ja -määräyksiä säntillisesti. Erityistä huolellisuutta tulee noudattaa lasten ja nuorten toiminnan osalta.  Olympiakomitean ja viranomaisten linjaukset ovat tarjonneet tilaisuuden valmistautua kauteen eri tavalla, kuin viime keväänä oli mahdollista. Pidetään kiinni siitä, että lajina noudatamme ohjeita esimerkillisesti ja näin mahdollistamme toiminnan jatkumisen vaikeista olosuhteista huolimatta. Kesä ja pelikausi 2021 on lähestymässä ja toiveet viime kesää laajemmasta urheilutoiminnasta ovat edelleen korkealla.  Jenkkifutisperheellä on jälleen paikka osoittaa vastuullisuutensa ja voittaa omalta osaltaan taistelu koronaa vastaan.

 

 

Tutustu:  Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun (Olympiakomitea)

Lue myös:  Urheilu poikkeusaikana Wolverines Ladiesin silmin