Jenkkifutistapahtuma voi olla paljon muutakin kuin vain peli

Lauantaina 16.9.2023 Myyrmäen jalkapallostadionilla pelataan U19 ikäluokan EM-pronssiottelu Suomi – Tanska. Matsi potkaistaan vauhtiin klo 14:00, mutta SAJL järjestää ohjelmaa yleisölle jo hyvissä ajoin ennen pelin alkua. Jenkkifutisliitto on kesän aikana pyrkinyt omissa tapahtumissaan tarjoamaan yleisölle totuttua monipuolisempaa ohjelmaa. Uusi malli pohjautuu seurojen kanssa yhdessä tiivistettyyn strategiaan.

SAJL ry päivitti strategiaansa vuoden 2022 lopulla.  Yhdessä jäsenseurojen kanssa kausille 2023–2025 laaditun strategian fokusalueiksi valittiin digitalisaation hyödyntäminen, seuratoiminnan kehittäminen sekä tapahtumat. Uuden strategian pohjalta luotu otteluiden tapahtumakonsepti on näkynyt lajiliiton järjestämissä peleissä kesästä lähtien.

SAJL:n uutta tapahtumakonseptia kokeiltiin ensimmäistä kertaa elokuussa pelatun Suomi-Ruotsi EM-välierän yhteydessä.  Perheille suunnatun pregame-tapahtuman puitteina toimi Myyrmäen jalkapallostadionin tapahtumatori. Yksi uuden konseptin mahdollistajista on Vantaan kaupungin kanssa solmittu monivuotinen sopimus stadionin profiloinnista jenkkifutismaajoukkueen kotiareenaksi. Yleisön palaute Ruotsi-pelin pregamesta oli rohkaiseva.

Amerikkalaisen jalkapalloliiton viestintäpäällikkö Janne Vainion mukaan jenkkifutisyleisölle ja muillekin urheilun ystäville halutaan nyt painottaa, että jenkkifutisottelu voi olla paljon muutakin kuin vain peli ja ottelupaikalle voi ja kannattaa saapua paljon ennen kickoffia:

-Jenkkifutis on yksi visuaalisimmista kontaktilajeista, jonka otteluiden ääreen yhä useampi suomalainen löytää tiensä kasvavan TV-tarjonnan avulla. Tavoitteena on saada lajista kiinnostuneet mukaan myös eri sarjojen ottelutapahtumiin läpi kesän. Hyväkin urheilutuote tuo katsomoihin vain hardcore-fanit jos sitä ei kehitetä. Ottelutapahtuman ympärille tarvitaan paljon muuta kokemista ja tekemistä suuremman suosion saavuttamiseksi eivätkä oheistapahtumat saa rajoittua vain itse kilpailuun tai lajiin.

-Maajoukkueen osalta tapahtumia halutaan järjestää myös vieraspelien ympärille varsinkin silloin, kun pelataan isoista asioista. Tässä hyvänä päänavauksena Event Travelin organisoima fanimatka EM-loppuotteluun Itävaltaan lokakuun lopulla.

Panostus tapahtumaan kannattaa

Lajiliiton ohella myös useat seurat ovat nostaneet kotipeliensä ympärillä tarjottavaa palvelukokonaisuutta. Ne, jotka tapahtumiin ovat panostaneet, ovat saaneet yleisömääriinsä positiivisen vireen. Seinäjoen Vaahteramaljan yhteydessä useampikin grilli tirisi parkkialueella paikalle saapuneiden fanien omaehtoisten tailgate-bileiden muodossa.

-Monilla seuroilla yleisökeskiarvot ovat nousseet menneen kesän aikana nimenomaan hyvin järjestettyjen ottelutapahtumien ansiosta. Toki myös menestys kentällä edesauttaa kiinnostuksen kasvua.

Vainio nostaa erinomaisina esimerkkeinä onnistumisista esille Tampereella Saintsin järjestämän Spagettimaljan sekä Rovaniemellä katsomon täyteen houkutelleen Nordmenin isännöimän kakkosdivarin Rautamaljan.
Kumppanit mukana tapahtumissa

Kesän aikana SAJL on pilotoinut omaa tapahtumakonseptiaan miesten EM-välieräpelissä Vantaalla sekä Vaahteramalja XLIV:n osana Seinäjoella. Isossa roolissa tapahtumatarjonnan rakentamisessa ovat olleet erilaiset kumppanit, jotka tuovat omilla tuotteillaan ja palveluillaan lisäväriä tapahtumiin.

Kesän 2023 tapahtumissa on päästy mm. tutustumaan Suomessa kasvua hakevaan uuteen lajiin cornholeen Finnish Cornhole League ry:n edustajien opastamana. Paikalla ovat olleet myös SAJL:n yhteistyökumppanit kuten Maxus sähköautot ja BioSteel nesteytysjuomat.  Fanituotteita ja jenkkifutistarvikkeita ovat tapahtumissa tarjonneet Jefu Store sekä Pelikamat.net. Amerikkalaisen jalkapallon lajikokeiluja ovat paikan päällä tarjoilleen paikalliset seurat kuten Taft ja Crocodiles.  Yksi suosituimmista aktiviteeteista on ollut kasvomaalauspiste, jossa fanit ovat päässeet virittämään teemaan sopivat sotamaalaukset kasvoilleen.

Lauantain pregame tarjoillaan Myyrmäkihallissa

Lauantaina 16.9. kauden viimeisessä kotimaassa pelattavassa jenkkifutisottelussa oheisohjelmaa tarjoillaan jalkapallostadionin vieressä olevassa Myyrmäkihallissa klo 12:30 alkaen.  Kun pään päällä on katto, ei mahdolliset sadekuurot pääse häiritsemään ennakkoaktiviteetteja.

Mukana lauantain tiivistetyssä setissä mm. cornhole-rata, jefukokeiluja, onnenpyörä palkintoineen, BioSteel sekä tietysti myös kasvomaalausta. Ottelun alla ratkaistaan myös Suomen jefuseurojen cornhole mestaruus.  Poikkea Myyrmäkihalliin ennen peliä hakemaan kannustustunnelmaa katsomoon.

-Jotain haluttiin järjestää tähänkin matsiin, vaikka aivan niitä hulppeita puitteita mitä vaikkapa Vaahteramaljassa oli tarjolla, ei tällä kertaa rakennella.  Paikalle kannattaa kuitenkin tulla. Ei näitä arvokisamitaleja ole tarjolla ihan joka päivä ja junnut tarvitsee katsomosta käsin äänekästä apua voittaakseen.

kommentoi SAJL:n Vainio itse peliä, sekä Myyrmäkihallissa tarjolle asetettavaa pregame-meininkiä.

Lauantain ohjelma

  • Klo 12:30 Pregame-tapahtuma Myyrmäkihallissa
  • Klo 14:00 Kickoff, Suomi-Tanska U19 EM-pronssiottelu

 

Lue myös: Vantaalla on pitkät perinteet amerikkalaisessa jalkapallossa – Nyt kaupunki sai uuden meriitin

Liput lauantain peliin:  U19 Suomi – Tanska

Tutustu:  Event Travelin fanimatka Itävaltaan 27.20. – 29.20.2023

Kuvat: Jari Turunen, Laura Helminen