1

Kansainvälisesti kasvava lippupallo halutaan Suomessa nousuun

Maailmalla vahvassa nosteessa oleva lippupallo on ottamassa jalansijaa suurissa kansainvälisissä arvokisoissa. SAJL haluaa nostaa kontaktipelin varjoon jääneen lajin uuteen kasvuun. Panostuksia suunnitellaan maajoukkueiden ohella seuratoimintojen ja sarjojen käynnistämiseksi.

Suomessa vielä vuosituhannen vaihteessa kukoistaneen lippupallotoiminnan kasvukäyrä kääntyi laskuun kontaktipelin laajentuessa kattamaan naisten ja nuorempien lasten pelaamisen jenkkifutiksessa.  NFL-sarjan panostusten vauhdittamana 5vs5 lippupallo on ollut kuitenkin viime aikoina vahvassa nosteessa ja lajin hyväksyminen Alabaman Birminghamissa 2022 pelattavien World Gamesien lajiksi on tuonut lajille lisää näkyvyyttä ja harrastajia ympäri maailman. Suomessa SAJL käynnistää laajamittaisia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on nostaa lippupallo takaisin jenkkifutiksen rinnalla pelattavaksi kilpaurheilulajiksi.  Tavoitteiden toteutuminen edellyttää uusien resurssien sitouttamista mukaan toimintoihin läpi lajiperheen. Tärkeässä roolissa tulevat olemaan SAJL:n jäsenseurat.

Ensimmäinen etappi MM-kisat Israelissa joulukuussa

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto on asettanut ensimmäiseksi tavoitteekseen kilpailullisesti uskottavien naisten ja miesten maajoukkueiden kokoamisen joulukuussa Jerusalemissa pelattaviin lippupallon MM-kisoihin. Israelin kisoissa ratkaistaan maat, joille myönnetään edustusoikeus Birminghamin World Gamesiin USA:han.

Projekti on käynnistetty maajoukkueiden valmennusjohdon kartoituksella sekä rekrytoinneilla. Naisten maajoukkueen osalta päävalmentajan valinta on valmis ja kansainvälisissä peleissä menestynyt tanskalainen Lars Abrahamsen laatii parhaillaan suunnitelmaa toiminnan käynnistämisestä ja maajoukkueen kokoamisesta. Miesten maajoukkueen päävalmentajan valintaprosessi on vielä kesken.

SAJL tulee järjestämään lähiaikoina avoimen keskustelu- ja infotilaisuuden lippupallonmaajoukkueiden toiminnasta kiinnostuneille pelaajille. Naisten maajoukkueen kick off päiväksi on jo sovittu maanantai 10.5. Tarkempi tieto ilmoittautumiskanavista julkaistaan ensi viikolla. Mukaan toivotaan projektin käynnistämisvaiheessa jenkkifutiksen parissa olevia urheilijoita, jotka haluavat sitoutua jefun rinnalla nopeatempoisen 5vs5 lippupallon maajoukkueen menestymiseen.  Lähivuosien kansainvälisen arvokisaputken odotetaan motivoivan mukaan jenkkifutiksen parissa toimivia, mutta myös uransa kontaktipelissä lopettaneita urheilijoita.

Maajoukkueiden kalenterien suunnittelussa huomioidaan se tosiasia, että alkuvaiheessa lippupallomaajoukkueiden pelaajista merkittävä osa on mukana kontakti-jefun sarjoissa. Ajan kanssa lajin pariin uskotaan sitoutuvan myös yksinomaan lippupalloon keskittyviä urheilijoita, mutta tässä vaiheessa tosiasioiden tunnistaminen lienee paikallaan.

Suomen naisten maajoukkue voitti vuoden 2004 MM-kisoissa Ranskassa hopeamitalit

Seura- ja sarjatoiminnan aktivointi

SAJL järjestää jäsenseuroilleen toukokuun alussa lippupallontoimintaa koskevien suunnitelmien esittelytilaisuuden. Avoimeen Teams-tapahtumaan kutsutaan mukaan kaikki lippupallosta kiinnostuneet seurat ja seuratoimijat. Mukaan otetaan kiinnostuneita myös nykytoimijoiden ulkopuolelta, mikäli kontakteja ehditään luomaan.  Seurojen esittelytilaisuus järjestetään torstaina 6.5. klo 20.00.  Kutsut ja tilaisuuden agenda toimitetaan seuroille ensi viikon aikana.

Tavoitteena on käynnistää strukturoidusti harrastus- sekä kilpailutoimintaa lasten, nuorten ja aikuisten tasoilla.  Lippupallo tarjoaa seuroille mahdollisuuden jäsenmäärän kasvattamiseen ja täysin uusien toimijoiden mukaan ottamiseen. Lippupallo voi olla tehokas kanava kiinnostuneiden johdattamiseen jenkkifutiksen ääreen ja toisaalta mahdollisuus jatkaa harrastusta niille, joille kontaktipeli ei ole enää syystä tai toisesta ajankohtaista.

Seurat, jotka katsovat panostukset oman toiminnan kehittämisen kannalta mahdollisuudeksi ovat mukana, pakolla ketään ei mukaan raahata. Lars Abrahamsenin kotimaassa Tanskassa lippupallossa on mukana myös yksinomaan flagiin keskittyviä seuroja.  Tämä on mahdollista jatkossa myös Suomessa

Koronan takia väliin jääneen koululippupallon SM-kisojen järjestämisen mahdollisuuksia katsotaan jo tulevalle keväälle.  Samoin aiemmin suuren suosion saavuttanutta Beach Flagiä halutaan nostaa takaisin tapahtumien yhteydessä toteutettavaksi kisailumuodoksi.

Vaihdoksia vastuissa

SAJL:n lippupallotoiminnan uutta starttia lähdetään kuljettamaan eteenpäin uusin voimavaroin.  Pitkän uran liiton lippupallon parissa tehnyt Mika Lindholm astuu sivuun rooleistaan lippupallossa ja SAJL:n hallituksessa.  Uuden lippupallovaliokunnan vetovastuun ottaa käynnistymisvaiheessa Roope Noronen. Lippupallovaliokunnan kokoonpano julkaistaan kokonaisuudessaan seurojen ja pelaajien infotilaisuuksissa toukokuun aikana.

Lippupallossa jenkkifutiksen pallolliset perustekniikat tulevat tutuiksi jo nuorella iällä

Lippupallosta olympialaji?

Kansainvälisen lippupalloyhteisön suurena haaveena on nostaa laji mukaan Los Angelesissa vuonna 2028 pelattaviin Olympialaisiin.   Kisojen sijainti USA:ssa sekä rahakkaan miljardisarja NFL:n vahva työntöapu tekevät IFAF:n haaveesta mahdollisen. Kansainvälinen Olympiakomitea tekee kisojen lajivalinnan Losin kisoihin vuonna 2023. Matkan varrelle mahtuu myös Suomelle myönnetyt lajin MM-kisat 2024.

  • 2021  IFAF Flag Football World Championships,  Jerusalem, Israel
  • 2022  World Games, Alabama, USA
  • 2023  IFAF European Championships (ei päätöstä isännästä)
  • 2024  IFAF Flag Football World Championships, Suomi
  • 2025  IFAF European Championships (ei päätöstä isännästä)
  • 2026  IFAF Flag Football World Championships, Ranska
  • 2027  IFAF European Championships (ei päätöstä isännästä)
  • 2028  Olympic Games, Los Angeles USA

 

Mikäli Suomi haluaa olla mukana ja urheilullisesti jalkeilla oheisessa arvokisaputkessa kilpailukyisellä joukkueella, on vakavat panostukset käynnistettävä ajoissa – eli juuri nyt. Kansainvälisyyttä pursuava matka tulee olemaan mielenkiintoinen ja mukaan mahtuu uusia tekijöitä.

Lippupallotoimintaan mukaan lähteville luvassa mielenkiintoinen matka, joka saattaa johtaa Los Angelesiin 2028

 

Kuvat:  SAJL, NFL, Infinity Impact