Nuorten lippupallomaajoukkueen tryout-leireillä tungosta
Suomi lähettää syyskuussa Serbian Belgradissa pelattaviin nuorten EM-kisoihin yhteensä kolme joukkuetta. Viime kesänä EM-kisoissa loistaneen U15-sekajoukkueen lisäksi menestystä tavoitellaan U17-ikäluokan tytöissä ja pojissa. Nuorten urheilijoiden katsastusleirit ovat muodostuneet menestyksiksi.
Lippupallon nuorten maajoukkueet järjestävät maaliskuun aikana kolme katsastusleiriä, jonne on pyritty kutsumaan mukaan lahjakkaita urheilijoita myös jenkkifutisperheen ulkopuolelta. Erityisesti tyttöjen joukkueeseen pyrkivistä urheilijoista suurin osa on saapunut leireille muiden lajien parista. Maajoukkuevalmentaja Juuso Marno kertoo millaista joukkoa sunnuntaina päästiin katsastamaan Vantaalla:
-Me ollaan kutsuttu tänne tosi erilaisilla urheilutaustoilla olevia nuoria. Täällä on yleisurheilijoita, voimanostajia, paljon koripalloilijoita, käsipalloilijoita, pesäpalloilija, täällä on jalkapallosta porukkaa ja tietysti valta osa on emälajista jenkkifutiksesta, mutta todella monipuolisella erilaisella urheilutaustalla tänne on tullut nuoria. Me etsitään tänne ennen kaikkea hyviä urheilijoita, joten jos kotona löytyy hyvä urheilija tai tunnistat itsessäsi hyvän urheilijan, niin ei muuta kuin kokeilemaan lippupalloa.
Maajoukkueen valmentajille oli sunnuntaina saapunut näyttöjä antamaan 75 nuorta urheilijaa. Viikkoa aiemmin Jyväskylän SM-viikon yhteydessä järjestetyssä tapahtumassa paikalle oli saapunut lähes 50 kokelasta.
Värväyksessä perinteiset menetelmät käyttöön
Lippupallon nuorten maajoukkueen valmentajat Tuomas Kivisaari ja Juuso Marno ovat laittaneet niin sanotusti kroppaa peliin etsiessään sopivia pelaajia tryout-leirille. Amerikkalaisen jalkapallon glory-days-aikana joukkueiden valmentajan värväsivät pelaajia joukkueisiinsa kaduilta ja kapakoista oikean kokoisia tyyppejä kohdatessaan. Kivisaari ja Marno ovat noudattaneet samaa henkilökohtaisiin kohtaamisiin perustuvaa värväysmenetelmää kohdatessaan nuoria eri yhteyksissä. Sanomaa uuden lajin maajoukkueesta on käyty levittämässä myös muiden lajien seurojen harjoituksissa.
Muiden lajien joukkueet ovat pääosin suhtautuneet suopeasti lippupallovalmentajien tiedusteluihin mahdollisuudesta päästä kertomaan uuden olympialajin maajoukkuetoiminnasta. Yhä useamman lajin parissa on myönnetty, että toistuva, yksipuolinen yhden lajin harjoittelu on riski nuorten urheilijoiden loukkaantumisille, rasitusvammoille, loppuun palamiselle ja jopa liikunnan lopettamiselle. Kontaktiton lippupallo on soittautunut erinomaiseksi kakkoslajiksi jopa muiden lajien nuorille huippuyksilöille.
17-vuotias Aarni Anttila on yksi valmentajien ”kentän laidalta ” värväämä lahjakkuus. Anttila oli syksyllä harjoittelemassa pikajuoksua Myyrmäessä saman aikaisesti, kun hallissa pelattiin lippupallon nuorten SM-turnausta ja nuori urheilija onnistuttiin repäisemään Myyrmäen pikajuoksijoiden harjoitussuoralta mukaan lajin pariin:
-Olen pitkä- ja pika-aituri eli yleisurheilussa menee molemmat aidat, 400 ja 110 metriä, joissa olen ollut SM-mitaleilla. Lippupallossa kiinnostaa kaverit ja erityisesti mahdollisuus päästä mukaan arvokisoihin.
Mahdollisuus arvokisoihin pääsemisestä tulee jatkossa olemaan monelle nuorelle urheilijalle hyvä syy aloittaa Lippupallon harjoitteleminen. Päävalmentaja Kivisaaren mukaan tuleviin nuorten EM-kisoihin valmistautuvan ryhmän vanhimmat urheilijat saattavat olla mukana niissä aikuisten maajoukkueissa, jotka muutaman vuoden päästä taistelevat paikasta 2028 Los Angelesin Olympialaisten lippupalloturnaukseen.
Kaikkiaan sunnuntaina Myyrmäen jalkapallohalliin saapuneista 75 nuoresta urheilijasta 30 saapui muiden lajien parista.
Tyttöjen joukkueeseen pelinrakentajia pyritään kasvattamaan luontaisista heittäjistä
Sunnuntain leiriryhmässä oli mukana peräti kymmenen pelinrakentajan pelipaikasta kokemusta omaavaa nuorta. Pelipaikan osalta haasteeksi on kuitenkin muodostunut tyttöjen U17 maajoukkue, jossa pelinrakentajan paikalle ei ole ollut leireillä tungosta. Myyrmäen ryhmässä ei ollut yhtään QB:n roolissa jenkkifutista tai lippupalloa aiemmin pelannutta nuorta tyttöä.
Valmennus ei ole kuitenkaan jäänyt murehtimaan haastavaa lähtökohtaa. Vaativalle pelinrakentajan paikalle maajoukkuevalmennus pyrkii kasvattamaan pelaajia lahjakkaista muiden lajien urheilijoista. Erityinen huomio on kiinnitetty ”heittolajien”, kuten käsipallon ja pesäpallon pelaajiin.
Yksi leirillä palloa lupaavasti lentoon laittanut tyttö oli käsipalloa HIFK:ssa pelaava Linda Juvala, jonka kiinnostus lippupalloakohtaan heräsi Juuso Marnon käytyä myymässä ajatusta lippupallon pelaamisesta HIFK:n käsipalloharjoituksissa:
-Olen aiemmin liikkatunneilla aina välillä pelannut lippupalloa ja nyt ajattelin, että miksi en nyt itsekin voisi tulla kokeilemaan sitä.
Juvala laitettiin heti kylmiltään lajin vaativimmalle pelipaikalle pelinrakentajaksi heittämään palloa. Pelipaikkakohtainen valmennus oli kuitenkin Myyrmäessä kotimaista huipputasoa. Pelinrakentajalegenda Petrus Penkki opetti nuorelle käsipalloilijalle heittämisen alkeita ja kipinä tuntui syttyvän:
-Kyllä se on aika kivaa, mutta samalla erilaista kuin käsipallon heittäminen. Kyllä mä palloa osaan heittää, mutta tämä on vähän eri juttu, tykkään kuitenkin tästä.
Seuraava tryout Myyrmäessa 23.3.2024
Seuraavan kerran nuoria urheilijoita päästään katsastamaan Myyrmäessä lauantaina 23.3. Kovasta kiinnostuksesta flägin maajoukkuetoimintaa kohtaan kertoo se, että osa nuorista on ilmoittautunut mukaan kaikille kolmelle maaliskuun leirille.
Nuorten avoimia harjoitusleirejä järjestetään vielä jokunen ennen kesää, kunnes tulee hetki valita lahjakkuuksista ne, joiden kanssa varsinainen valmistautuminen EM-peleihin käynnistetään. Päävalmentaja Kivisaaren mukaan jo nyt nähtyjen esitysten perusteella kisoihin saadaan lähetettyä kovatasoiset joukkueet kaikkiin kolmeen sarjaan.
Lippupallon nuorten EM-kisat järjestetään Serbian Belgradissa 6.-8. syyskuuta 2024.
Seuraavalle tryout-leirille voi ilmoittautua tästä: Lippupallon mj-tryout 23.3.2024