Onko sinua osattu kysyä valmentajaksi?

Tutkimusten mukaan merkittävä joukko urheilua lähellä olevista suomalaisista on kiinnostunut seuratoiminnasta ja valmentamisesta. Syy, miksi he eivät ole mukana toiminnassa on yksinkertainen. Heitä ei ole kysytty mukaan.

Amerikkalainen jalkapallo ei eroa muista joukkuelajeista siinä, että juniorijoukkueiden kokoaminen on täysin riippuvaista valmentajista. On ratkaisevan tärkeää löytää valmentajia, jotka haluavat ja kykenevät sitoutumaan joukkueen ohjaamiseen ja kehittämiseen. Valmentajakysely vuosilta 2023–2024 paljasti, että joka neljäs valmentaja aloitti toimintansa juuri siksi, että heitä pyydettiin mukaan. Seurojen, jotka kamppailevat toimihenkilöpulan kanssa, kannattaa pohtia, ovatko he onnistuneet tai uskaltaneet pyytää ihmisiä mukaan toimintaan.

SAJL:n valmennusvaliokunnassa krooninen pula valmentajista on toistuva keskustelun aihe. Puhtaasti koulutusta lisäämällä haastetta ei saada taklattua, varsinkin jos koulutuksiin ei saada mukaan riittävää määrää uusia kiinnostuneita. Muiden vastaavassa tilanteessa olevien lajien parhaita käytäntöjä vakoilemalla syntyi ajatus rohkaistua myös jenkkifutiksen parissa kysymään:

Onko sinua osattu kysyä valmentajaksi?

SAJL kartoittaa nyt omalla avoimella kyselyllään urheilusta, lajista ja seuratoiminnasta kiinnostuneiden valmiutta tulla mukaan yhteisöön vaikkapa valmentajan rooliin.  Vastaajan taustan ei tarvitse olla amerikkalaisen jalkapallon parista.

Nyt Sinua kysytään

Amerikkalaisessa jalkapallossa krooninen pula tasokkaista valmentajista kattaa koko maan. Useimmilla seuroilla edustusjoukkueet on katettu hyvin valmentajiston suhteen, mutta osalle seuroista nuorisofutiksen aloittaminen ja ylläpito on hankalaa juuri valmentajapulasta johtuen. SAJL:n nuoriso- ja koulutuspäällikkö Heikki Halttunen on valmennusvaliokunnassa sovitusti avannut avoimen valmentajahaun lajiliiton verkkosivuille. Tarkoituksena on kartoittaa kiinnostuneita ja ohjata heitä jäsenseurojen organisaatioihin:

-Jos kiinnostuneita resurssivalmentajia ilmoittautuu, niin heitä jatko-ohjataan lähiseuroihin tai heidän kiinnostuksen kohteen mukaisesti. Kyse ei siis ole vain koko kauden tai vuoden kiinnityksistä vaan valmentaja voi vaikkapa osallistua yhteen tapahtumaan tai vaikkapa pelipaikkatreeniin esimerkiksi.

-Seuroilta luonnollisesti odotetaan vastaanottokykyä uusien/vanhojen valmentajien tueksi. Sopiva valmennustoimi oikeaan ajoitukseen ja kohderyhmään voi antaa virkistävän sysäyksen oman seuran urheilutoimintaan.

Paina alla olevaa nappia:


 

Oheinen kartoitus toteutetaan nyt SAJL:n verkkosivuilla. Halttunen kuitenkin muistuttaa siitä, mikä on tehokkain tapa uusien henkilöiden rekrytointiin. Se ei välttämättä ole digitaalinen kysely:

-Tärkein värväyksen keino on henkilökohtainen kysyminen – Voisitko tulla auttamaan meidän seuran valmennuksessa.