Puolustusvoimien Urheilukouluun haku on auki

Armeijan urheilukoulun kouluttaja  Christer Berg kannustaa

Amerikkalaisella jalkapallolla on ollut oma lajiryhmä vuodesta 2006. Urheilukoulun lajiryhmän valintakokeissa kiinnitetään huomiota mm. urheilutuloksiin, haastatteluihin, lajiliittojen lausuntoihin sekä psykologisiin testeihin. Urheilijat ovat 18-28 vuoden ikäisiä palveluksen aloittaessaan. Palvelusaika on 347 vrk:ta, jonka aikana jokainen suorittaa johtajakoulutuksen AUK/RUK.

Urheilijan arkea helpottaa se, että lähes kaikki illat ja viikonloput ovat vapaata harjoitteluaikaa.

.- haku Urheilukouluun päättyy 28.2.2025
pääsykokeet järjestetään Santahaminassa  7.-8.4.2025.
– valituilla urheilijoilla varusmiespalvelus alkaa Kaartin jääkärirykmentissä maanantaina 13.10.2025.

Lue lisää Urheilukoulun sivuilta.

Sähköinen hakemus.

Mikäli asevelvollinen aikoo hakeutua suorittamaan varusmiespalvelustaan Urheilukoulussa, hänen olisi hyvä tuoda asia esille jo kutsunnoissa, jotta asia voitaisiin huomioida palveluspaikkaa ja palvelukseen astumisaikaa määrättäessä.

Vaativa mutta palkitseva palveluspaikka

Urheilukoulun lajiryhmän pääkouluttaja Christer Berg

Urheilukoulun Urheilukoulun  valmennusvastaava Christer Berg kannustaa urheiluun panostavia nuoria hakeutumaan urheilukouluun.

-Urheilukoulu on ennen kaikkea huippu-urheilijoille. Urheilukouluun kuuluvat ne, jotka ovat jo antaneet hyviä näyttöjä ja kokevat olevansa valmiita panostamaan urheiluun kuten huippu-urheilijan kuuluu.
Asepalveluksen suorittaminen tavalla tai toisella on kaikille velvollisuus, ja urheilukouluun valituille jopa kehittyminen palvelusvuoden aikana on mahdollista. Monet ovat pelanneet parhaita kausiaan samana vuonna, kun ovat olleet täällä palveluksessa. Valmennusleireillä on usein ulkopuolisia ja omia asiantuntijoita luennoimassa ravinnosta, levosta ja muutenkin urheilijana kasvamisen kannalta tärkeistä aiheista. Fasiliteetit kasarmilla ja urheiluopistoilla on viimeisen päälle ja kun sotilaallisen puolen hoitaa hyvin, ei ole huolta siitä ettei pääsisi harjoituksiin, peleihin tai maajoukkueen tapahtumiin mukaan.

Urheilukoulu ei ole tarkoitettu niille, jotka haluavat päästä asevelvollisuudestaan mahdollisimman helpolla. Bergin mukaan mukaan valittavilta odotetaan paljon ja siksi rima valinnoissa on korkealla:

-Tiedustelijan sotilaskoulutus on haastavaa, mutta palkitsevaa. Urheilijoilta odotetaan myös sotilaallisesti paljon, mutta meidän lajissamme tämä ei tuota mielestäni haasteita. Samalla tavalla kun treeneissä ja peleissä tehdään kuten valmentaja käskee, niin täälläkin.
Tässä vaiheessa urheilijapolkua on muutenkin hyvä nähdä myös miten muiden lajien urheilijat harjoittelevat, ja oppia viimeistään täällä huolehtimaan itse omista tekemisistään. Palvelus tuo urheilijalle kypsyyttä ja varmuutta jatkaa polkuaan kohti kansainvälistä huippua, jossa samat elementit toistuvat.

Urheilukoulu on osa menestyvän jenkkifutarin pelaajapolkua

SAJL:n nuoriso- ja koulutuspäällikkö Heikki Halttunen kannustaa nuoria tavoitteellisesti treenaavia pelaajia hakemaan aktivisesti Urheilukouluun.  Hakupaperin ehtii helmikuussa hyvin laittaa sisään.

  •  – 94:stä Urheilukoulun suorittaneesta kaksi on päässyt Kadettikouluun ja valmistunut asevoimien palvelukseen. Urheilukoulun kantahenkilökuntaan on kuulunut viisi jenkkifutaria.  Lisäksi lajitaustainen henkilö on toiminut Urheilukoulun valmennuspäällikkönä. Alumneista 20 on päässyt urheilijaopiskelijoiksi USA:han tai Kanadaan. Kahdeksan on edennyt urallaan ammattilaisiksi CFL/ELF liigoihin.  Palvelusvuosi Urheilukoulussa on olennainen porras huippujenkkifutareiden pelaajapolulla. Urheilukouluvuosi toimii parhaimmillaan kuin ”Prep School”, jossa urheilija pääsee trimmaamaan itsensä kohti isompia areenoita kuten miesten maajoukkue, Pohjois-Amerikan yliopistosarjat tai ELF/CFL/NFL International Player Pathway. Unohtamatta johtajakoulutuksen roolia sekä loistavia treenimahdollisuuksia, joihin kuuluu  kahdeksan viikon mittaista leiriä. Kyse on ainutlaatuisesta mahdollisuudesta.

Halttunen haluaa heittää haasteen edelleen myös nuorille naispelaajille.  Urheilukouluun valittu nainen antaa vielä odottaa itseään, mutta lajin parissa on lupaavia nuoria , joista joku saattaa olla kiinnostunut tästä vaihtoehdosta tulevaisuudessa. Tällä hetkellä lajiryhmä on amerikkalaisessa jalkapallossa,  mutta lippupallon olympiastatuksen johdosta tulevina vuosina mahdollisesti myös tämä laji huomioidaan.

-Asevelvollisuusvuoden aikana urheilijat tutustuvat myös muihin huippu-urheilijoihin yli lajirajojen. Jenkkifutarit ovat olleet Urheilukoulun ”reippaita poikia”, jotka eivät pienistä asioista marise ja kyntävät eteenpäin tilanteessa kuin tilanteessa. Olisi hienoa saada tulevaisuudessa myös naisia mukaan lajiryhmään.

Lisää Urheilukoulun lajiryhmästä