Royals ja Wolverines viime vuoden tapaan U20 SM-finaaliin

Lauantaina 26.09. pelattiin Brahen kentällä Helsingissä toinen U20 SM-sarjan turnaus, jossa ratkesivat finalistijoukkueet. Loppuottelu pelataan Vaasassa la 3.10.

Keväälle suunniteltu U20 sarja siirrettiin syksyyn korona-epidemian johdosta. Yksittäisten otteluiden sijaan joukkueet ovat pelanneet kaksi turnausta.

klo 16:20 Helsinki Helsinki Wolverines  –  Wasa Royals  0 – 16 (0 – 16)
Lähtökohta otteluun oli Vaasan 35-0 (21-0) voitto ensimmäisessä turnauksessa. Wasa Royals jatkoi pelaamista voitto-moodilla.  Vaasalaiset tekivät ensimmäisellä jaksolla kaksi maalia, joita edelsivät syötönkatkot. Nico Barrow nappasi pelivälineen ja palautti sitä 42 jaardia.  Pelinrakentaja Lamin Latikka teki ensimmäisen maalin ja siirsi Royalsin 6-0 johtoon. Royalsin toisen syötönkatkon jälkitilanteesta Barrow juoksi puolestaan 41 jaardia maaliin. Royalsilla on kertakaikkisen taitava takakenttäkaksikko. Nico Barrow juoksee 100-kiloiseksi mieheksi kevyellä askeleella ja oli läpi ottelun vaikea taklattava.

Vaahteraliigan Tulokas -palkinnon voittanut potkaisija Santeri Kangas potkaisi toisen lisäpisteistä. QB Latikka esitti todella tarkkaa heittotyöskentelyä ja heitti jakson lopussa kolme onnistunutta heittoa putkeen, joilla joukkue eteni potkuetäisyydelle. Kangas potkaisi kenttäpotkumaalin varmasti sisään ja Royals siirtyi 16-0 taukojohtoon.

Royalsin puolustus liikkui aktiivisesti  ja blitzasi tuloksellisesti. Takamies Miska Petander teki ainakin kolmannen Royalsin syötönkatkoista.

Ville Valastin päävalmentama Wolverines pääsi ottelussa kaksi kertaa maalintekoalueelle pääasiassa Elmeri Laalon yksinpurjehduksilla ja Sebastian Lugoran juoksuilla. Royals veti kuitenkin pidemmän korren molemmilla kerroilla tukkien linjan aukot  juoksupuolustuksella. Ottelussa Wolverines keräsi kuitenkin enemmän hyökkäysjaardeja kuin Royals.

Wolverinesista erottui kaksi vuotta high school footballia tahkonnut hyvinkääläisvahvistus Arttu Taponen. Välillä Taponen tunkeutui linjasta läpi ja iski palloja irti keskushyökkääjiltä.  Myös Henri Ojala taklasi ahnaasti takakentällä.

Wasa Royals varmisti finaalipaikan sekä loppuottelun järjestelyoikeudet tämän ottelun voitolla. Joukkuetta luotsasi päävalmentaja Niko Punto. Valmennusryhmän jäsenten nestori oli päävalmentaja 27-vuotias Niko Punto, joka summasi joukkueensa esityksiä:

• No huddle -hyökkäyksellä saimme hyökkäyksessä tempoa aikaiseksi. Tuntui myös siltä että peli parani aina ottelun edetessä. Joukkueemme ei saanut ennen turnauksia kovinkaan monta koko joukkueen harjoitusta kasaan. U20 SM-sarjan finaaliin on hyvä lopettaa 2020 kausi

klo 18:20 Wasa Royals  – Vantaa  TAFT 0 – 28 (0 – 14)

Vantaalaiset tulivat otteluun erittäin hyvin latautuneina. Edellisessä kohtaamisessa Royals voitti 6-27. Royals oli varmistanut finaalipaikan ensimmäisen voiton johdosta. Joukkue lepuutti ottelussa pelinrakentaja Lamin Latikkaa.

Vantaan keskushyökkääjä Arttu Partanen (s.2001) antoi ottelussa varsinaisen juoksunäytöksen. Reilusti yli 100 jaardia runnonut kiitteli ottelussa hyökkäyslinjaansa, jossa on neljä nuorisomaajoukkueessa esiintynyttä kookasta linjamiestä.
Ensimmäinen TAFT:in hyökkäyssarja tyrehtyi Axel Arvilan oikea-aikaiseen blitziin. Nico Barrow toimi tässä ottelussa pelinrakentajan ja hän löysi kohteekseen mm. Mahamed Hersin ja Aaro Tuovisen. Tässä ottelussa 4. yritysten pelaaminen onnistuneesti oli vaikeaa.

TAFT:in U19 maajoukkuepelinrakentaja Jesper Korkalainen johti joukkojaan tarkasti. Hyvällä rytmillä Korkalainen heitti Arttu Partaselle.  Rangaistuksen johdosta TAFT eteni jo 22 jaardin päähän maalista. Tukimies Oliver Vesiluoman blitzi onnistui ja Josef Penesumbu mitätöi heittoyrityksen. Ei pisteitä.

Barrow:lla oli paljon heittoaikaa ja Aaro Tuovisen kiinniotolla joukkue lähestyi maalia. Pirteästi liikkunut TAFT:in Markus Viljanen katkaisi kuitenkin syötön.
Vantaa hyökkäsi ahnaasti ensin Partasen juoksuilla, joissa hän nosti jalkojaan, spinnasi ja tarjosi mojovasti olkapäätään vastustajille. Kim Tuomi otti keskikentällä kaksi tärkeää kiinniottoa. TAFT eteni 5 jaardin linjalle, kun pelikellossa oli 10 sekuntia puoliaikaan.  Korkalainen syötti lopulta Tuomen vapaaksi maalialueen kulmaan ja TAFT johti 6-0. Jesper Korkalaisen lisäpistejuoksu jäi pallonmitan maalilinjasta.

TAFT aloitti vauhdikkaasti toisen pelijakson. Lauri Snellman peitti irtopallon aloituspotkun palautuksessa. Partanen riuhtoi itsensä irti taklaajista ja eteni 25 jaardia aina 6 jaardin linjalle. Vantaalaiset ottivat yhden väärän aloituksen. Juuso Viljanen otti lyhyen heiton kiinni. Pelto Tian juoksi väkivahvasti maaliin ja Kimi Tuomi teki heittopelistä 2 lisäpistettä. TAFT johti 14-0.

Nico Barrow käynnisti takaa-ajoa heittämällä, mutta se tyrehtyi iltavalojen syttyessä useaan pallon tiputukseen.

TAFT jatkoi sen sijaan Partas-metodilla ja  heitti lisää löylyä Brahen kentälle. Arttu Partanen juoksi seuraavan maalin ja Vantaa TAFT johti 20-0. Juuso Viljanen suoritti myös tyylipuhtaan pitkän kiinnioton Jesper Korkalaisen syötöstä pari minuuttia ennen loppuvihellystä. Korkalainen syöksyi itse 2 lisäpistettä. Vantaa TAFT voitti väsyneen oloisen Wasa Royalsin 28-0.

Vantaa TAFT  –  Helsinki Wolverines 6 – 26 (6 – 14)

Joukkueet olivat pelanneet tasaisen ottelun ensimmäisessä turnauksessa Vaasassa, jossa Wolverines oli parempi numeroin 18-8 (18-0). Vantaa TAFT:in lähtökohta Helsingin turnauksen ottelusta oli pakkovoitto. Muutoin pelaajille ojennettaisiin pronssiset mitalit.

Isoimmalla rosterilla turnaukseen osallistunut Wolverines tuli viimeiseen otteluun tuorein jaloin ja terävän heittopelin turvin. Ottelun alussa laitahyökkääjä Lukas Sundblad otti 67 jaardia pitkän kiinnioton Elmeri Laalon syötöstä ja vei joukkueensa 0-6 johtoon. Lisäpiste ei onnistunut.

TAFT vastasi Brahen kentän lauantai-illan ahmahuutoon ja Kim Tuomi tasoitti 40 jaardisella heittopelillä ottelun 6-6 numeroihin.

Arttu Partanen nappasi tukimiehen roolissa syötönkatkon, mutta TAFT ei saanut tehoja hyökkäyksessä. Vantaan rivit alkoivat myös vähetä huolestuttavasti. Joukkueella oli jalkeilla pelin edetessä enää 13 pelaajaa.

Wolverines hyökkäsi määrätietoisesti hyvään vauhtiin päässeen keskushyökkääjä Sebastian Lugoran voimin. Pelinrakentaja Elmeri Laalo kiemurteli irti vastustajistaan edetessään lähes kaikkiin ilmansuuntiin. Joukkue eteni jakson lopussa TAFT:in maalialueen tuntumaan ja siirtyi WR #24 Matias Tuomisen kiinniotolla johtoon 12-6. Lukas Sundblad lisäsi 2 pistettä kiinniotollaan. Wolverines johti tauolla 14-6.

Toisella pelipuoliskolla Wolverines jaksoi juosta niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä. Elmeri Laalon hyvä heittovire jatkui ja toisen polven jenkkifutari laitahyökkääjä Tuomas Viuha vei helsinkiläiset nyt 20-6 johtoon.

Rookie-pelaaja Kaiden DeBock  sai Brahen kentälle kerääntyneen yleisön haukkomaan henkeään. 17-vuotias DeBock liikkui pallon saatuaan erittäin ripeästi. Ottelun kiivaassa taisteluvaiheessa DeBock katkaisi syötön ja eteni salamannopeasti parikymmentä jaardia. Laalo heitti pelivälineen uudestaan Tuomas Viuhalle, joka kipitti 35 jaardia ottelun loppunumeroiksi 26-6.

Taft taisteli viimeiseen mieheen asti, mutta bensa loppui matkalla finaaliin, kun joukkueen runkopelaajista mm. Pelto Tian, Tommi Nylund ja Sampo Leppänen olivat sivussa.

Loppuottelu la 03.10. kello 14:00 Botniahalli ulkotekonurmi