SUEK koulutti jenkkifutisseuroja antidoping-aiheisessa webinaarissa

Suomen Urheilun Eettinen Keskus SUEK koulutti torstai-iltana SAJL:n jäsenseuroja antidopingtyön ajankohtaisista aiheista. Antidopingtoimintaa edistävät koulutukset ovat tärkeä osa Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton antidopingohjelmaa.

SAJL:n antidoping-aiheinen vuoden ensimmäinen seurawebinaari osoittautui yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmista webinaareista. SUEK:in kouluttaja Pekka Rindell kävi käytännönläheisesti esimerkkejä esittäen läpi hyviä käytäntöjä antidopingtyössä. Koulutuksen keskiössä oli se, mitä urheilijan pitää tietää antidopingtyöstä ja mistä tiedon saa.

Rindell painotti koulutuksessa urheilijan omaa vastuuta kaikessa toiminnassa. Esimerkiksi lääkärin määrätessä urheilijalle lääkitystä, lääkärin tehtävänä on varmistaa, että määrätty lääke auttaa vaivaan, johon sitä käytetään. Sen sijaan urheilijan vastuulla on aina selvittää, kuuluuko lääke kiellettyjen tai sallittujen aineiden listalle. Lääkeaineiden doping-luokitukset on helppo tarkistaa SUEKin KAMU-lääkehausta, jonka jokaisen urheilijan kannattaa ladata appina puhelimeensa. KAMU -lääkehaku pohjautuu maailman antidopingtoimisto WADAn kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon 2023.

KAMUsta on tarjolla myös englanninkielinen versio, jota kannattaa tarjota seurojen ulkomaalaisvahvistusten käyttöön antidoping-valmennuksen yhteydessä.

Lisäravinteet ovat SUEKin Rindellin mukaan aina riski

 

Luontaistuotteet, ravintolisät ja palautumisaineet haasteellisia

KAMU -lääkehaussa voi tarkistaa vain Suomesta saatavien resepti- ja itsehoitolääkevalmisteiden luokituksia. Mikäli urheilijan hallussa oleva lääke ei löydy palvelusta, tulee olla aina yhteydessa SUEKiiin ennen käytön aloitamista. Haasteelliseksi Rindell mainitsi elintarvikkeiksi luokitellut tuotteet. Erilaisia luontaistuotteita, ravintolisiä, palautumisaineita ja piristäviä juomia ei ole luokiteltu KAMUun. Lisäravinteet ovat Rindelin mukaan aina riski ja erityisesti nettikaupoista ostettuina. Koskaan ei tuoteselosteista huolimatta tiedä, mistä tuote tulee ja mitä se sisältää

Mikäli urheilija käyttää ravintolisiä, kannattaa eri tuotteista keskustella ammattitaitoisten ravitsemusasiantuntijoiden kanssa. Isojen valmistajien tuotemerkit ovat turvallisimpia käyttää. Rindelin mukaan kukaan ei ole koskaan kärähtänyt esimerkiksi RedBullista. Rindellillä on oma näkemys erilaisten lisäravinteiden hyödyllisyydestä:

-Lisäravinteet vaikuttavat yleensä enemmän korvien väliin, kuin että niistä olisi oikeasti hyötyä urheilusuorituksessa tai harjoittelussa.

Webinaarin lopussa Rindell muistutti, että erivapauksia välttämättömien lääkeaineiden käytölle pitää hakea ennen niiden käytön aloittamista. Erityisesti Vaahteraliigoissa pelaavien tulee kiinnittää asiaan huomiota ajoissa.


Puhtaasti Paras koulutuksen suoritukset vanhenevat kahdessa vuodessa

SUEKin Puhtaasti Paras-koulutuksen suorittaminen on kuulunut SAJL:n maajoukkueiden sopimuksiin ja lajiliitto on suositellut kaikille lajin parissa toimiville koulutuksen läpäisyä.  Suomalaisista jenkkifutareista lähes viidennes on läpäissyt koulutuksen, mutta lukeman toivotaan nousevat huomattavasti tulevaisuudessa.

Aiemmin koulutuksen suorittaneiden on hyvä huomioida, että Puhtaasti Paras-tulokset ovat voimassa kahden vuoden ajan. SUEKin palvelu muistuttaa suorittajia tulosten vanhenemisestä kuukautta ennen niiden nollaamista. SAJL kampanjoi keväällä 2021 laajalti Puhtaasti Paras-koulutuksesta ja tuon kampanjan innoittamina tehdyt suoritukset alkava vanhentua lähiviikkojen aikana.

SAJL toivoo, että kaikki aiemmin koulutuksen läpäisseet käyvät viipymättä uusimassa suorituksensa muistutuksen saatuaan, ja vielä kurssin käymättömät käyvät kirjaamassa suorituksensa SUEKin järjestelmään.

Oman diplomisi voit hankkia vaikka nyt:   Puhtaasti Paras