1

Suomalaisnuorukaiset USA:n high school sarjoissa

Brook hill 6.11.2020

Osa high school sarjoista pelattiin täysimääräisesti läpi eri puolilla Yhdysvaltoja. Mukana oli joukko suomalaisia.

USA:ssa vietetty high school vaihto-oppilasvuosi on hyvä vaihtoehto, kun nuori harrastaja haluaa ottaa lajistaan enemmän irti ja viedä urheiluharrastusta ammattimaisempaan suuntaan. Kansainvälinen verkostoituminen tapahtuu luonnostaan sekä opiskelu harrastuksen ohella sujuu hallitummin. Nuori saa elämänsä eväät, oppii itsenäisyyttä ja näkee maailmaa varmasti eri perspektiivistä tämän jälkeen. Kauden 2020 haaste high school -sarjoissa oli pandemia-aika, joka pysäytti pelit osassa maata. Kuitenkin pieni joukko suomalaispelaajia onnistui hoitamaan niin opiskelun ja pelaamisen mallikkaasti. Varsinkin yksityiskouluissa on ollut hyvät resurssit hoitaa opiskelijoiden terveysasioita.

Varvas BenjaminBenjamin  Varvas, Texas
Turku Trojansin riveistä ja voimanostopiireissä tunnettu keskushyökkääjä Benjamin Varvas pelasi mainion avauskauden Texasissa. Varvas vakiinnutti paikkansa Brook Hill High Schoolin joukkueissa. junior varsity -joukkueen aloittavana keskushyökkääjänä ja tukimiehenä. Viimeisessä ottelussa tekemällä 18 joukkueensa 27 pisteestä. Kaksi touchdownia hyökkäyksessä ja yksi puolustuksessa syötönkatkosta.”Benkku” tunkeutui peliesitystensä kautta mukaan myös koulun edustusjoukkueen varsity teamiin. Joukkue eteni aina play off -otteluihin saakka, mutta koki kirvelevän tappion  Grapevine Faith Christianille 14-7.

 

Saarelainen FransKalliosaari KaapoGattiger Niklas

 Kaapo Kalliosaari & Frans Saarelainen& Niklas Gattiger, Georgia
Georgiassa Rabun Gap Naccochee High Schoolissa on pelannut kaksi suomalaisnuorukaista kahden vuoden ajan; hyökkäyslinjamies Kaapo Kalliosaari ja tukimies/tight end Frans Saarelainen. Koulun jenkkifutisohjelma nousi ykkössarjaan ja taisteli osavaltion mestaruudesta valmentaja Joe Sturdivantin johdolla. NCISAA Division I osavaltion play off -ottelussa Rabun Gap hävisi tiukasti 27-21 Charlotte Christianille.

Frans Saarelaisen ensimmäinen vuosi meni peliajasta taistelemisessa. 2020 kaudella wide receiverin pelipaikka on muuttunut linebackerin, tight endin ja kickerin yhdistelmäksi. Hyvinkään Falconsin riveistä ponnistanut futari kirjautti kuudessa ottelussa 14 kiinniottoa ja eteni niillä106 jaardia sekä viimeisteli yhden maalin. 193cm pitkä 102kg painava Saarelainen on myös esiintynyt edukseen blokkaajana.

Kaapo Kalliosaari Wasa Royalsista on myös pelannut kahden vuoden ajan Rabun Gapin joukkueessa. 190cm pitkä ja 115kg painava linjamies on pelannut molempiin suuntiin palloa. Ensimmäisenä vuotenaan Kalliosaari pelasi 10 ottelua ja teki 6 taklausta. 2020 kaudella hän löytyy kahden ottelun tilastoista, joista jäi muistoksi säkitys, 1 TFL-taklaus ja 1 taklaus. Hyökkäyksen tilastoista löytyy 3 pannukakkublokkia, joissa Kalliosaari on blokannut vastustajan maahan asti jyräten.

Toinen vaasalaislähtöinen nuori Rabun Gapissa oli Niklas Gattiger. Raamikas 190cm ptkä ja 127kg painava hyökkäyslinjamies on ollut kaksi vuotta Eaglesin rivistössä.  Tilastoista löytyy merkintä 16 pannukakkublokkia yhdessätoista ottelussa. 2019 kauden jälkeen Gattiger valittiin Western Conference All-Conferencen -joukkueeseen. Niklaksella on edessä vielä yksi vuosi high schoolia, jonka jälkeen college-kentät kutsuvat melkoisella todennäköisyydellä.

Fransin ja Kaapon pelikaveri 202cm pitkä saksalainen tight end Marlin Klein  oli kova sana yliopistomarkkinoilla. Hän otti yhdessä ottelussa 17 koppia ja eteni niillä 298 jaardia ja teki 5 maalia. Tuotteliaan kauden tuloksena oli, että Marlin allekirjoitti jatko-opiskelupaikan Michiganin yliopistoon vuodelle 2022.

Lundström Peter

Peter Lundström, New York
Vaahteraliigassa viidessä ottelussa 15 taklausta tehnyt Wasa Royalsin safety Peter Lundström palasi jatkamaan opintojaan syksyllä New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaan Trinity-Pawling Schooliin. Class of 2021 seniorin opinnot ovat sujuneet hyvin ja hänen grade point averagensa on 3.7. 182cm pitkä ja 86kg painava Lundström teki koulussaan yliopistovärväreille suunnatun videon, joka käy esimerkkinä kenelle tahansa yliopistofutikseen pyrkivälle. Vallitsevan covid-19 epidemian johdosta koulu ei pelannut jenkkifutista syksyllä 2020.

Tapola Oskari

Oskari Tapola, Maine
Toista vuotta Mainen osavaltiossa Thornton Academyssa pelaava qb/lb Oskari Tapola 11vs11 pelit jäivät pandemian vuoksi pelaamatta. Thornton on perinteikäs yksityiskoulu, jossa on pelattu jenkkifutista jo vuodesta 1893. Joukkue pelasi 7 vs. 7 heittopeleihin perustuvia otteluita naapurikouluja vastaan. 190cm pitkä 85kg painava multipelaaja sai kuitenkin pelikokemusta kesältä kasvattiseuransa Hyvinkää Falconsin riveissä. Thornton Academy pelaa mahdollisesti väliin jääneen sarjansa keväällä jos pandemia antaa myöden.

Montonen Mika

Mika Montonen, Kansas
High school rintaman yllätysnimi on potkaisija Mika Montonen. Dallasissa syntynyt pelaaja on asunut pitkään Yhdysvalloissa. Class of 2022 junior-vuoden pelaaja on potkinut Blue Valley West high schoolin takalinjoilla aloituspotkuja, kenttäpotkumaaleja kuin lentopotkuja. Overland Park Kansasissa sijaitseva 5A kokoluokan high school ei pärjännyt viime kaudella ja kirjautti saldokseen 1-5. High school soccerin kautta jenkkifutiksen pariin tullut lefty on Kansasin osavaltiossa huomattu potkaisija ja hän on vieraillut useilla eri potkuakatemioiden leireillä. Montosella on Suomen kansalaisuus.

Paasonen Jay

Jay Paasonen, New Jersey
Toinen amerikkalaistunut suomalaispelaaja on Jay Paasonen.  Defensive end/tight end Paasonen valmistuu 2022 New Jerseyn New Summit high schoolista. Isoveljensä Olli Paasosen (Tufts University) tavoin Jay 187cm pitkä 91kg painava yleispelaaja omaa hyvät raamit pelaamiseen myös yliopistotasolla.