1

Tasokas CFL:n valmennusklinikka

Greg Quickin ja Pat DelMonacon klinikka oli todella hyvä. Esitellyt asiat ja ajatukset olivat sellaisia, että niistä varmasti sai jokainen paljon mukaansa kokemuksesta tms. riippumatta. Kaikki esitetty ja avattu harjoitteluun liittyvä tekeminen oli sellaista, mitä voidaan toteuttaa meidänkin olosuhteissamme ilman kovaa kontaktia tai loukkaantumisen pelkoa.

Coach Quick avasi hienosti sitä, millaiset ominaisuudet hänen kokemuksensa mukaan ovat tärkeitä  ja hupputasolla yhteneviä urheilussa yleensä, jenkkifutiksen pelaamisessa, puolustamisessa ja erityisesti endin pass rushissa. Kehon toiminnallisuuden, nivelkulmien, tukilihaksiston,  liikkuvuuden sekä räjähtävän triple extensionin merkitys korostui selkeästi.

Valmennuksellisesta näkökulmasta korostui vauhdissa valmentamisen idea, perustehtävien ja tekniikoiden pitää olla niin selkeästi opetettu että niihin voidaan kovatempoisessa harjoituksessa kiinnittää  suoritusten välissä huomiota yhdellä tai kahdella sanalla.  DE-drilliesimerkit detaljisine  huomion kohteineen olivat hyviä esimerkkejä tästä, ja samalla antoivat aineksia DL-valmennukseen yleisesti.

Quickin osuuksien ilme oli ehkä enemmän vuosikymmenien aikana kerääntyneen ja tiivistyneen viisauden jakamista, siitä miten ihminen yleensä ja nykyinen nuori pelaaja erityisesti kokee pelitilanteen, ja miten se voidaan ottaa huomioon valmennuksessa. Samalla tarkasti drillattujen  fyysisten kykyjen merkitys hyvien pelisuoritusten mahdollistajana korostui. Matalana pysyvä atleettinen liikkuvuudeltaan hyvä pelaaja pärjää. 

Coach DelMonaco paneutui pääosan ajasta hyökkäyksen linjaan ja erityisesti inside- ja outside zone-juoksublokkaamisen perusteisiin.  Hyökkäyslinjaklinikat ovat lähes aina teknisiin yksityiskohtiin paneutuvia, niin myös nyt. Sinällään selkeäsääntöinen  ja yksinkertainen blokkisäännöstö vaatii hyvää tunnistamista ja reagointia. Voitot ja tappiot linjapelissä perustuvat pieniin marginaaleihin jolloin jokaisella voimakulmalla, askeleen suunnalla ja pituudella , tähtäyspisteellä, käden asennolla ja kontaktipisteellä jne on iso merkitys. 

Patin toinen osio keskittyi pääsosin heittosuojaukseen samalla intensiteetillä ja tarkkuudella ja lopuksi asiat yhdistyivät lyhyeen heittopelien kokonaisanalysointiin, puolustuksen lukemiseen ja sen mukaan pelaamiseen. Vaatimustaso pelaajille CFL-tasolla on kova. Vastustajasta tehdyt huomiot  pitää pelitilanteessa tunnistaa ja niiden mukaan pitää pystyä systeemin suunnassa toimimaan.

Kaikkiaan ilta oli erittäin antoisa, ja tällaisiin toivoisi pääsevänsä osallistumaan useamminkin. Aina ammattilaisia kuunnellessa oppii ainakin jotain, tällä kertaa sai paljonkin ajateltavaa mukaansa.

teksti: Tuomas Heikkinen, miesten maajoukkueen päävalmentaja

Luennoitsijat:

Greg Quick omaa lähes 40 vuoden kokemuksen valmentamisesta CFL:ssä ja USA:n yliopistosarjoissa.  Quick on toiminut puolustustuksen koordinaattorina/tukimiesvalmentajana kolmessa CFL joukkueessa (Toronto Argonauts, Saskatchewan Roughriders, Montreal Alouettes) sekä NCAA:ssa mm. 1979-1983  Emporia State DC/OL/DB, 1985 Heidelberg OC/OL, 1986 New Mexico State LB, 1987 Edinboro DC/DB, 1989-1993 Chicago, 1994-1998 St. Norbert, 1999-2002 San Diego OC/OL, 2003-2008 Concord.

Pat DelMonaco nimettiin kaudelle 2020 hyökkäyksen koordinaattoriksi Calgary Stampedersiin. Hän valmentaa joukkueessa seitsemättä kauttaan.  DelMonaco valmensi aiemmin Winnipeg Blue Bombersin hyökkäyslinjaa neljän kauden ajan. DelMonacolla on myös kokemusta USA:n yliopisto sarjoista 2005-2009 – Rensselaer Polytechnic Institute (NCAA) – Offensive Coordinator/Offensive Line Coach, 2003-04 – Rensselaer Polytechnic Institute (NCAA) – Offensive Line Coach, 2002 – Hudson Valley Community College,  Quarterbacks Coach, 2001 – University of Illinois (NCAA) – Graduate Assistant, 2000-01 – Hudson Valley Community College – Offensive Line Coach