1

UNC ja Eagles divarin kärjessä

SAJL:n I-divisioona pelataan muiden sarjojen lailla poikkeuksellisesti yksinkertaisena sarjana, jossa jokaisella pelillä on suuri merkitys. Rovaniemi Nordmenin mukanaolo merkitsee sitä, että kilometrejä karttuu kesän aikana runsaasti, eikä suinkaan vähiten itse nousijajoukkueelle. Sarjan ennakkokaavailuissa vahvoiksi arvioidut joukkueet ovat pitäneet pintansa ja erityisesti Länsi-Uudenmaan UNC on ajoin dominoinut kentällä.

Robert Johnson vakuuttaa yhä

United Newland Crusaders on aloittanut kolmannen divarikautensa vahvasti. Liigajoukkue Wolverinesista UNC:n hyökkäystä johtamaan siirtynyt ikinuori Robert Johnson on jatkanut totutulla pelaamisen tasolla ja johtanut hyökkäyksensä kahteen selkeään voittoon. Johnsonin kausi 2020 ei olisi voinut alkaa komeammin kuin mies Lohjalla omansa käynnisti. Nordmenia vastaan pelatussa avausottelussa suomalaistuneen yhdysvaltalaisen kaksi ensimmäistä heittoa päätyivät maalialueelle touchdowneina.  UNC:n hyökkäys ei ole kuitenkaan yksinomaan Johnsonin heittojen varassa. Brittikeskushyökkääjä Raymond Sobowale on rynninyt pallon kanssa seitsemän touchdownia huikealla 209 jaardin ottelukohtaisella keskiarvolla.

Kotka lentää taas korkealla

Mestarijoukkue Eaglesin kausi on alkanut niin ikään kahdella voitolla. Kokenut Niklas Carpelan johtaa kotkalaishyökkäystä huikealla heittojen onnistumisprosentilla. Carpelanin heitoista peräti 67% on tavoittanut laiturinsa ja vaikuttaa siltä, että sarjan QB-kuninkuudesta käydään kova taistelun Nesin ja Rojon välillä.  Johnson johtaa heitetyissä maaleissa 8-7, mutta Carpelan on tavoittanut heitoillaan laitahyökkääjät toistaiseksi paremmalla prosentilla (67%-64%).  

Kärkipelinrakentajien joukkueet kohtaavat toisensa vasta sarjan viimeisellä kierroksella. Kotkan Puistolan kenttä on vierailun arvoinen 22. elokuuta jättiläisten kohdatessa. Huomiona se, että Eaglesilla on marssittaa otteluun yksi maan tehokkaimmista heittopuolustajista. Viime kaudella vuoden I-divisioonapelaajaksi valittu Veikko kallio on jatkanut vastustajan syöttöjen katkaisuja maagisella suoritustasolla. Nyt kahdessa pelissä tilille on kertynyt jo kolme intteriä.

Bears taistelee kapealla kokoonpanolla

Viime kauden Spagettimaljan toinen osapuoli Pori Bears on lähtenyt kauteen kapealla, mutta tasokkaalla rosterilla.  Avausottelussa porilaiset kaatoivat Helsingin ECG:n niukasti lukemin 15-14 huikean trillerin päätteeksi. Avausottelun sankarin rooli annettiin porilaisten Peter McMahonille joka nappasi syötönkatkon vastustajan viimeisestä hyökkäysdraivista.

Toisella kierroksella Bears sai vastaansa UNC:n hyökkäyskoneen ja taipui kotikentällään lukemin 26-54. Joukkueen pelinrakentaja Taylor Watkins ei ole vielä yltänyt aiempien vuosien tahtiin mutta touchdowneja löytyy miehen tililtä jo neljä kappaletta. Kentän pinnalla paras Bears-etenijä on ollut Ville Ollonqvist 39,5y ottelukohtaisella juoksukeskiarvollaan. Avausottelussa loistanut McMahon johtaa joukkueen taklaustilastoa 12,5 pysäytyksellään ja Joni Kotro koko sarjan säkkitilastoa kahdella säkillään.

Saintsille tyly tervetulotoivotus

Vaahteraliigasta ykköseen tippunut Tampere Saints sai avausottelussaan Kotka Eaglesia vastaan varsin kylmän tervetulotoivotuksen uudelle sarjatasolle.  Divarimestarit takoivat taululle 20-0 johtoaseman ennen pirkanmaalaisten heräämistä. Viisi viimeistä otteluneljännestä ovat olleet Saintsille menestyksekkäitä ja sarjataulukon voittosaraketta komistaa voitto Rovaniemi Nordmenista. 

Maajoukkueen keskushyökkääjä Tuukka Lehtonen säväytti Kotkassa keräämällä 173 jaardia 19 yrityksellä pitäen edelleen sarjan etenijöiden tilastokakkosen paikkaa, vaikka mies ei pelannut voitokkaassa Nordmen-pelissä.  Konkaripuolustaja Mikko Aspinen on Saintsin taklaustilaston ykkösmies. Kahdessa pelissä tilille on kertynyt 7,5 taklausta.  Tähän mennessä Saints on päässyt testaamaan sarjan mestarin sekä nousijajoukkueen tason. Seuraavassa ottelussaan tulevana tamperelaisia vastaan asettuu Pori Bears. Tuon pelin tulos antaa osviittaa Saintsin nykyisestä iskukyvystä sekä asemasta ykkösessä.

East City Giants taistelee

Divarin helsinkiläisseura ECG ei ole onnistunut kartuttamaan vielä pistepottiaan. Avauspelissään Porin illassa pelinrakentaja Oskar Drockilan johtama hyökkäys pääsi jo lähelle, mutta pisteet jäivät Poriin. Kotkaa vastaan ECG ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla ja seuraavassa pelissä vastaan asettuu murskaavan hyökkäysvoimainen UNC.

Joukkueen tilasto kertovat minkä takia hyökkäyspelin kanssa on ollut vaikeuksia. ECG on päässyt etenemään 45 juoksuyrityksellä ainoastaan 21 jaardia ja erityisesti pelinrakentajaa on päästy työntämään taaksepäin eniten miinusjaardeja. Joukkueen on saatava linjapelinsä kuntoon saavuttaakseen parempia tuloksi hyökkäyksellään seuraavissa peleissään.

Nordmenin ensimmäiset tappiot kolmeen vuoteen

Rovaniemi Nordmen pääsi pelaamaan eri sarjatasoilla useamman vuoden yksinomaan voittavaa jenkkipalloa ennen kuin seinä tuli vastaan. UNC:n murskaava aloitus palautti pohjoisen taistelijat maan pinnalle ja jatkossa joukkueella tulee olemaan täysi työ yltää sarjassa pudotuspelijoukkueiden kategoriaan. Avauspelissä kyyti oli kylmää sarjajohtaja UNC:n hyökkäyksen puristuksessa, mutta Saitsia vastaan rytmi alkoi löytymään.

Joukkueen kaikki kaikessa on edelleen Raphael Pineda.  Yhdysvaltalainen on heittänyt kahdessa pelissä neljä touchdownia ja edennyt juosten 66 jaardin ottelukohtaisella keskiarvolla. Laitahyökkääjistä kärjessä on totutusti Alfonso Ikäheimo, jonka 6,5 kiinniottoa per peli oikeuttavat sarjan tilastoissa kiinniottajien kakkospaikalle.  Hannes Harju on onnistunut maalinteossa Pinedan heitoista kolmesti.

Nordmen pääsee mittauttamaan tasonsa seuraavassa ottelussa sarjan kärkijoukkue Eaglesia vastaan.  Joukkueen johtava taklaaja Adrian Rodrigues saa piiskata joukkuetoverinsa uudelle tasolla pysäyttääkseen hyvässä lennossa olevat kotkalaiset.

Tutustu:  joukkuetilastot