1

United Titans tyttöjen finaalin voittajaksi

Nelisenkymmentä U20 tyttöpelaajaa mitteli voimiaan su 13.9.2020 Brahen kentällä pelatussa finaalissa. Varsinaista sarjaa ei ole tähän asti pelattu tyttöjen jenkkifutishistoriassa. Eteenpäin on kuitenkin menty edellisen kauden loppuottelusta.

7vs7 pelimuodolla pelatussa finaalissa Wolverinesin joukkue koostui 13 pelaajan ryhmästä. Wolverines pelasi muutamalla Espoo Devilsin pelaajalla vahvistetulla joukkueella. Vastustajana toiminut Tampere Saints ja Hämeenlinna Tigers olivat avanneet mahdollisuuden osallistua tytöille ympäri maata yhdistelmäjoukkueeseen ja tähän kutsuun oli vastattu. Peräti kymmenen seuran urheilijoista muodostuneen United Titans rosterissa oli 26 pelaajaa.  

Finaaliottelussa kentällä nähtiin todella reipasta ja sisukasta pelaamista. Brahen kenttä toimi loppuottelun kenttänä ja katsojat saivat todistaa niin pitkiä heittopelejä,  mallikkaista juoksupelejä, syötönkatkoja, säkityksiä samoin kuin jämäköitä taklauksia. Selvästi oli aistittavissa, että useimmille tytöille pelaaminen oman ikäluokan kanssa oli uusi ja innostava kokemus.

Kokeineimmat pelaajat johtivat joukkoja. United Titansin päävalmentaja Peter Arkko oli määritellyt esimerkiksi naisten Vaahteraliigan all stars yksikköön valitun laitahyökkääjä Lotta Ahosen peliajan hyvin maltillisesti. Ahonen pelasi noin puolet yrityksistä. United Titansin joukkueesta kaikki kävivät kentällä tasaisesti.
Keskeinen pelaaja United Titansin joukkueessa oli pelinrakentaja Kristiina Lehtiniemi. Hän johti joukkuettaan ennakkoluulottomasti. 19-vuotias Lehtiniemi on kolistellut amerikkalaisen jalkapallon parissa jo seitsemän vuoden ajan pelipaikkoinaan pääasiassa linebacker ja kakkospaikkana pelinrakentaja. Titansin 17-vuotias keskushyökkääjä Janika Lahtinen kantoi palloa terävästi.
Puolustuksen puolella vasta 14-vuotias Aava Pihl väläytteli osaamistaan linebackerinä. Toisen polven jenkkifutari Ronja Åkerblom teki tukun isoja pelejä. Toinen linjapuolustaja Tuulia Takala nosti myös osakkeittaan ja esiintyi mallikkaasti lisäksi erikoisjoukkuepeleissä.

Isto Laalo luotsasi apuvalmentajiensa kanssa Wolverines Ladies U20 tiimiä. Wolverinesin riveissä esimerkiksi 19-vuotias naisten sarjassa SM-kultaa pokannut Ronja Kemppainen kuljetti palloa tehokkaasti tehden useita maaleja.  Hänelle hyvää taustatukea antoi myös naisten edustusjoukkueessa esiintynyt Mila Lepistö.

Wolverines Ladies U20 tytöt taistelivat sisukkaasti United Titans yhdistelmäjoukkuetta vastaan, mutta väsymys ja laajempi pelaajamateriaali oli United Titansille eduksi. Puoliajalla tilanne oli vielä tasainen, mutta loppua kohden Titans hallitsi kenttätilanteita selkeämmin. Ottelu päättyi vierasjoukkue United Titansin voittoon 18-38. Selvääkin selvempää on, että näissä tytöissä on tulevaisuuden talenttia.

United Titansin valmentajistossa oli mukana U19 tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja Milena AbbasMamode. Hän näkee kilpailutoiminnan kehittämisessä paljon mahdollisuuksia kaudella 2021.

– U20 toiminnassa joukkueiden yhteistyö on äärimmäisen tärkeää. On tärkeää luoda tällaisia tapahtumia,  joissa tytöt tutustuvat toisiinsa. Useissa seuroissa on mahdollisesti vain 1 tyttö ikäkausijoukkueessa. Ajatukseni olisi se, että tyttöjen lukumäärästä riippuen muodostettaisiin alueellisia joukkueita. Joukkueet pelaisivat luonnollisesti jonkun seuran nimissä. Aluejoukkuetta koordinoi oma vastuuhenkilö. 2021 ottelutoimintaa voisi olla näin mahdollisesti 4-5 joukkueelle maantieteellisesti (Länsi-Suomi: Turku, Raisio, Lohja, Pori, Pohjois-Suomi: Oulu, Seinäjoki, Vaasa, Kuopio, Mikkeli Keski-Suomi: Jyväskylä, Tampere, Hämeenlinna, Lahti) ja Etelä-Suomi (Helsinki, Kotka, Porvoo)

– Tyttöjen pelaajapolkua kehitettäessä matalan kynnyksen avoimet leirit ovat edelleen keskeisessä asemassa.  Kansainvälinen toiminta on kasvanut hitaasti, mutta varmasti ja tyttöjen maajoukkueelle olisi hieno tavoite saada ensimmäinen tyttöjen maaottelu aikaiseksi. Finaalissa saatiin hyviä näyttöjä ensivuoden toimintaa varten

Helsinki Wolverines U20 tytöt . Kuva:Wolverines
Helsinki Wolverines U20 tytöt . Kuva:Wolverines
Milena Abbasmamode
Milena Abbasmamode