Viisi suomalaista erotuomaria valittu tuomitsemaan otteluita lippupallon MM-kisoissa

Lippupallon MM-kisoihin on aikaa alle 50 päivää.  Kisaohjelman ja lohkojaon vielä odottaessa lopullista muotoaan IFAF on kiinnittänyt erotuomarit, joiden vastuulla on MM-pelien tuomitseminen. Mukaan mahtuu viisi suomalaistuomaria.

Lippupallon MM-kisat järjestetään 27.-30.8.2024 Suomessa. Liikuntakeskus Pajulahden ja Lahden kentillä pelataan neljän päivän aikana naisten ja miesten sarjoissa yhteensä yli 100 ottelua. Kansainvälinen lajiliitto IFAF on luvannut julkaista kisojen lohkojaot kuluvan viikon aikana.

Ennen joukkueiden ja maiden julkaisua, ensimmäiset viralliset kiinnitykset tehtiin jo turnauksen erotuomariryhmään.  Suomalaista tuomariosaamista MM-kisoissa edustavat Tuukka Heiskanen, Marko Immonen, Juho Juvenius, Jukka Lehtinen ja Matti Mäkäräinen.

Suomalaisviisikosta pisin kokemus kansainvälisistä lippupalloturnauksista löytyy Matti Mäkäräiseltä, joka valmistautuu kolmansiin flägin arvokisoihinsa. Mäkäräinen on ollut tuomitsemassa otteluita MM-kisoissa 2021 sekä EM-turnauksessa 2019. Molemmissa turnauksissa Mäkäräinen on valittu loppuottelua tuomitsevaan erotuomariryhmään (2019 miesten finaali, 2021 naisten finaali).

Matti Mäkäräinen on valittu aiemmin kahdesti lippupallon arvokisafinaalin tuomariryhmään (Kuva: Laura Helminen)

Mäkäräisen lisäksi kokemusta kansainvälisten turnausten erotuomaritoiminnasta löytyy Marko Immoselta sekä Jukka Lehtiseltä. Kaksikko edusti Suomea 2023 EM-kisoissa Irlannin Limerickissä. Lehtinen oli mukana myös edellisissä MM-kisoissa 2021 ja Immonen nuorten EM-turnauksessa Italian Grossetossa 2023.

Juveniukselle ja Heiskaselle arvokisakomennus on uran ensimmäinen.