YK:n rasisminvastainen päivä 21.3.2024

Kansalaisuus, ihonväri, etninen tausta, uskonto tai muut tekijät eivät saa vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan ja millaisia mahdollisuuksia hän saa urheilussa. Suomen amerikkalaisessa jalkapallossa on jo pitkään pyritty rakentamaan lajikulttuuria, joka edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton (SAJL) arvopohja perustuu yhdessä tekemiseen, lajirakkauteen ja periksi antamattomuuteen, joita ohjaavat Reilun Pelin periaatteet ja urheilun eettiset arvot. Lajeina amerikkalainen jalkapallo sekä lippupallo ovat avoimia monenlaisille harrastajille ja tekijöille. Lajissa arvostetaan erilaisuutta: pelaajien ominaisuuksien ja taitojen kirjo on laaja ja jokaiselle on tarjolla merkityksellinen rooli henkilökohtaisiin ominaisuuksiin suhteutettuna. Yhdessä joukkueessa voi olla kymmeniä pelaajia, eri kokoisia ja eri taustaisia.

Rasismille nollatoleranssi

Suomalaisessa jenkkifutiksessa rasismille on määrätty nollatoleranssi. Määrätietoisesta vastuullisuustyöstä huolimatta SAJL:n tietoon tulee vuosittain yksittäisiä tapauksia, joissa on ollut kysymys rasistiseksi koetusta käyttäytymisestä. Kaikki tietoon saadut tilanteet ja ilmoitukset käsitellään SAJL:n prosessin mukaisesti. Vakavien eettisten rikkomusten osalta asian tutkinta siirretään SUEK:lle. Vaikka tapauksia on vuosittain vain yksittäisiä, niistä jokainen on liikaa.

Suomessa amerikkalainen jalkapallo aina ollut kansainvälinen urheilulaji. Esimerkiksi Vaahteraliigassa jokaisessa joukkueessa on lukuisia eri kansalaisuuksien edustajia. Lajin parissa yleisesti käytetty englannin helpottaa helpottaa mm. maahanmuuttajataustaisten harrastajien ja toimijoiden tuloa lajiin ja SAJL:n jäsenseurat ovat olleet aktiivisesti mukana mm. maahanmuuttajalasten liikuttamisessa.

Rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa vietetään vuosittain maaliskuussa viikolla 12. Viikko huipentuu YK:n rasisminvastaiseen päivään 21.3. Päivä on jäänyt historiaan vuonna 1960, kun viranomaiset surmasivat 69 rauhanomaista rotuerottelun vastaista mielenosoittajaa Etelä-Afrikassa.

 

Tutustu:

 

Kuva: Jarmo Vehkomäki

 

Urheilu on rikki, jos rasismiin ei puututa järjestelmällisesti kaikessa toiminnassa”