SAJL Hall of Fame:n jäsen Petrus Penkki koulutti pelinrakentajia ja valmentajia

Texasin Austinissa vaikuttava pelinrakentajien ammattivalmentaja Petrus Penkki auttoi suomalaisia pelinrakentajia virtuaalisten koulutusten avulla. 500 valmennussessiota läpikäyneen Penkin päivitetyt valmennusvinkit esiteltiin  8. ja 15. huhtikuuta 2021. Hyvässä heittoliikkeessä on hyvä flow – SAJL Hall of Famer Petrus Penkki tiiviistää.

Petrus Penkki kävi läpi heittämisen mekaniikkaa parille kymmenelle pelinrakentajalle ja valmentajalle. Osalle osallistujista sessiot jatkuivat yksityisesti mm. Karleby Goatsin pelinrakentaja Veikko Laitinen yhdessä valmentajiensa Juha Hautalan ja Miko Punton kanssa ovat jalostaneet Petruksen oppeja. SM-tason kiekonheittäjätaustan omaavan Laitisen harjoittelussa tullaan kiinnittämään huomiota mm. jalkojen aktiiviseen liikkeeseen.

Petrus Penkin treeneissä yksi johtava ajatus on  – miten liike muutetaan nopeasti heitoksi (silmillä reagoidaan kentällä tapahtuvaan signaaliin). Yritetään tehdä drillit sillä tapaa, että ne muistuttavat heittotapahtumaa ja flowta: liikkuminen ja heitto. Ei niin, että on todella juostaan ympäriinsä ja on paljon actionia. Drilleissä Petrus ei anna ohjeita äänellä vaan signaalit ovat visuaalisia. Signaalit heittoon tulevat visuaalisina. Penkki haluaa saada pelinrakentajan jo lämmittelyistä asti rotaatio-moodiin. Hän ei myöskään usko huutamalla valmentamiseen – mentaalinen kovuus saadaan pelinrakentajalle focuksen kautta, joka näkyy harjoituksissa jo heti lämmittelyssä ja jatkuu läpi harjoituksen.

 

Itse heittomekaniikassa  virheiden näkeminen on helppoa, mutta korjaaminen on vaikeampaa. Videolta voidaan näyttää parempia tapoja heittämiseen, drillien kautta päästään työntekoon. Haaste on usein siinä, että nuoret pelaajat haluavat heittää kovalla voimalla ja tiukalla spinnillä sen sijaan, että asteittain parantaisivat omaa heittoa. Jokaisella on oma yksilöllinen tapa heittää. Jos heittoliikkeen lateraali L:ää ja vertikaali L:ää ei tehdä oikein, on vaikeaa saavuttaa omaa potentiaalia heittäjänä. Voimantuotto oikealla tekniikalla helpottaa pelinrakentaja pelaamista.

Petrus Penkki kiinnitti koulutuksessa esimerkiksi huomiota etujalan lyhyeen, askeleeseen joka iskeytyy nopeasti maahan.  Takajalan kengän kärjen suunta on myös olennainen. Se ei voi osoittaa taaksepäin vaan mieluummin suoraan sivulle tai jopa eteenpäin. Tällöin voiman tuottaminen on mahdollista tehokkaasti ja oikeaan suuntaan. Petrus antaa pelinrakentajalle mielikuvan kapeasta käytävästä, jossa heiton on tapahduttava. Energian tuotto halutaan tähän puoli metriä leveään käytävään.

Se millä tavalla yläkroppaa ladataan vaikuttaa siihen, että jalkojen käyttö mahdollistuu. Kun pallo ladataan väärällä tavalla, niin lantion käyttö on todella vaikeaa. Nuorten pelinrakentajien harjoittelussa on tärkeää, että heittoa ei tehdä liian isolla pallolla.  Sääntönä on pieni käsi, pieni pallo. Liian ison pallon ollessa käytössä, usein kyynärpää tipahtaa heittoliikkeessä ja heitosta tulee työnnön omainen. Energian saanti heittoon lähtee oikeasta otteesta palloon. Petrus näkee liian keskeltä palloa kiinnipitäviä pelinrakentajia. Perusohje onkin, että etusormi on valkoisen linjan takana lähempänä pallon kärkeä.

Pelinrakentajan elastisuus vs kova penkkitulos on miettimisen arvoinen asia. Penkki olisi  nykytiedolla painottanut omassa harjoittelussaan liikkuvuutta enemmän.

Pelinrakentajan elämää helpottaa informaatio ennen kuin peli lähtee liikkeelle. Snapin jälkeen on vaikeampi reagoida. Enemmän infoa kentältä ennen suoritusta. Nuorelle pelinrakentajalle voisi olla miten puolustajat ovat sijoittuneet, miten paljon on tyynyä ja kuka pelaa vasemmalla ja oikealla. Ajatusprosessi ensin auttaa todella paljon onnistumisessa.

Petrus Penkin oppeja katsottavissa SAJL kuvapankista