Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Poikien U20 SM-sarja käynnistyi

Seinäjoella käytiin äärimmäisen ankara puolustusvoittoinen avausottelu, jossa Butchers teki maalin aivan ottelun lopussa. Roosters voitti kevyesti Helsingin derbyn Wolverinesia vastaan.

Helsinki Roosters- Helsinki Wolverines 52-0 (34-0)

Punainen muuri oli läpäisemätön U20 sarja-avauksessa. Kuva: Laura Helminen.

Helsingin Velodromilla pelatun paikalliskamppailun Roosters-Wolverines kupletin juoni selvisi heti ottelun alussa. Roostersin puolustuslinja dominoi paikallisvastustajan hyökkäyslinjaa vastaan ja pysäytteli pelit samantien. Toisella puolen palloa Roosters juoksutti luotto-ori Henri Kaasista, joka veteli pitkä siivuja Velodromin ikinurmella. Hän pohjusti Roostersin ensimmäisen maalin, jonka teki Atte Peltola kiinniotollaan  maalialueen vasemmassa kulmassa. Peltola on siirtynyt Jyväskylä Jaguarseista pääkaupunkiin ja teki myös hyvän debyytin U19 maajoukkueessa.

Päivän pistekarkeloita jatkoi seuraavaksi kolme maalia ensimmäisellä jaksolla tehtaillut laitahyökkääjä Sharmake ”Shaggy” Salah Omer.  Kiinniottovarmuutta on tullut roimasti lisää viime kaudesta ja Shaggy pystyi napsimaan palloja todella hankalista asennoista. Vara-qb Jon Hietakunnas Leppävaaran urheilulukiosta näytti myös osaamistaan tekemällä jakson viimeisen maalin. Roosters johti puoliajalla 34-0. Roosters ei ainakaan vielä tässä vaiheessa kautta esitellyt  pistepotkuja vaan pelasi lisäpisteitä osaksi niissä epäonnistuen.

Wolverines hyökkäsi sisukkaasti Sifiso Salama johdolla, mutta ilman mainittavaa etenemistä. Salama kaipaili selvästi maajoukkuemiehiä Matias Tuomista ja Amjad Al-Rubayeta. Sen sijaan Wolverinesin lentopotkumiehistö onnistui ottelussa varsin hyvin. Aleksi Kauppinen antoi pallolle kyytiä lentopotkuissa. Jokainen potku lähti onnistuneesti  eikä Roosters päässyt niistä palauttamaan palloa nimeksikään. Pisin niistä vieri 51 jaardin mittaan.

Toinen pelipuolisko meni nopeasti. Lähes 200 jaardia juossut Henri Kaasinen löysi riittävästi päivävaloa ja vei joukkueensa lisäjohtoon.  Varsinkin Roostersin hyökkäyslinjan vasen puoli on massiivisessa juoksukunnossa. U19 maajoukkueessa viime kesästä asti pelanneet Viktor Asklöf (ot) ja Sampo Leppänen (og) tekivät mainiota jälkeä. Nuori ahmapuolustus roikkui mukana, mutta ei saanut riittävästi pysäytyksiä, kun Henri Kaasinen kurvaili keskikentällä perusjuoksuilla.

Neljännen jakson alussa nähtiin päivän pisin suoritus, kun pinkaisi wr Atte Peltola, joka irtosi 92-jaardin maaliin pelinrakentajaksi siirtyneen Jon Hietakunnaksen syötöstä. Tampereen Saintsista siirtynyt takamies Oskari Toijala teki muutaman näyttävän taklauksen ja kävi myös tekaisemassa ottelun viimeisen maalin laitahyökkääjän ominaisuudessa. Silomaalla oli varsin produktiivinen päivä, sillä Roosters teki lähes kaikki maalinsa heittämällä. U19 välieräottelussa Itävaltaa vastaan paikalliset selostajat nimesivät Silomaan gun slingeriksi ja sitä hän tässä ottelussa todellakin oli.

Roostersin kokeneempi ja rutinoituneempi puolustusmiehistö piti Wolverinesin yritykset kurissa läpi ottelun. Punainen muuri toimi varsin hyvin, sillä sinipaidat eivät päässeet ottelussa kertaakaan keskilinjan paremmalle puolelle. Varmasti pelaava keskimmäinen tukimies Niklas Lagström pelasi maajoukkuemiehen tavoin ja otti ainakin 2 säkkiä ottelussa, johti puolustusta sekä pelasi hyökkäyksen linjassa koko lisenssin arvoisesti.

Wolverinesin linjapuolustaja Lari lahtinen pelasi  hyvin reagoiden ja teki yhden tfl-taklauksen ja peitti irtopallon Roostersin reverse-kikkailun päätteeksi. Toinen ahmaraataja oli  Kaapo Viuha, joka sai  kolmannen neljänneksen alkupuolella ilmaan pomputellun pallon syötönkatkon muodossa itselleen.

Ottelun pisteidentekijät

Laura Helmisen valokuvia ottelusta

Seinäjoki Crocodiles – ECG-Butchers  0-7 (0-0)

Ensimmäisissä hyökkäysvuoroissa Crocodiles ja ECG-Butchers etenivät vuorotellen edestakaisin saamatta kunnon otetta peliin.  Molemmat pelirakentajat osuivat kohteisiin välillä, osaksi heitot lensivät ohi. Harvoin nähdään näin tiukkaa puolustusten dominoimaa ottelua, jossa jokaisesta jaardista oli taisteltava. QB-kouluttaja Petrus Penkki olisi lisännyt molempien pelinrakentajien heittoihin hieman lisää sinappia.

Ensimmäisen jakson isoimmassa roolissa olivatkin lentopotkaisijat.  ECG-Butchersin db Eemeli Hassinen ehti ottaa syötönkatkon joukkueelleen, mutta tilanteessa oli rangaistuksen arvoinen virhe. Miesten maajoukkuerinkiin tänä vuonna nostettu tukimies Felix Salonen johti ECG-Butchersin puolustusjoukkoja rauhallisesti ja liikkui laajalla säteellä.
Seinäjoki Crocodiles esitteli uuden keskushyökkääjän Roope Takamaan, joka ajoittain eteni näppärästi. Pallo pysyi vihreiden eli Crocodilesin hallussa. Joukkue hyökkäys eteni  ensimmäisen jakson loppupuolella jo kahdenkymmenen jaardin linjalle. Neljä yritystä eivät tuottaneet kuitenkaan tulosta kurinalaisesti puolustanutta ECG-Butchersia vastaan.  Ensimmäinen neljännes 0-0.

Kenttääasemat aaltoilivat myös läpi toisen neljänneksen. Pisteitä ei saatu  syntymään millään. Yksi kentän näkyvimmistä hahmoista oli cb Eemeli Tuovinen, joka pelasi Crocsien takakentällä aktiivisen itsevarmasti ja esitti sekä vahvoja taklauksia pitkin pelipäivää.  Jaguarsien kasvatti  otti ottelussa lopulta kaksi syötönkatkoa.

ECG-Butchersilla  oli hetkensä, kun laitahyökkäjä Rene Rautiainen toi ensin pitkällä heitolla joukkueensa kertaheitolla eteenpäin. Tähän lisättiin vielä rangaistusjaardeja. ECG-Butchersilla oli yksi päivän parhaista maalintekotilaisuuksista, mutta kärppänä pelannut Sebastian Ahonen otti ratkaisevan syötönkatkon maalialueella.

Puoliajan jälkeen Crocodiles juoksutti kentälle nuoren pelinrakentaja Aleksi Peltomaan paikkaamaan Arttu  Aaltoa. Peltokangas pelasi ennakkoluulottomasti  ja toi joukkueensa 3. jaksolla red zone maalintekoalueelle. Hän heitti Aleksi Pärnäsen vapaaksi maalialueen kulmaan, mutta harmittavasti Pärnäsen kiinniotto ei tällä kertaa onnistunut.

Kolmannella neljänneksellä Sebastian Ahonen otti toisen syötönkatkonsa ja ECG-Butchersin pelinrakentajana toiminut Juulio Vahla oli ihmeissään neljän syötönkatkon jälkeen. Vahla sai kuitenkin rytmistä kiinni varsinkin kolmannen jakso lopussa ja kuljetutti palloa eteenpäin lyhytsyöttöpelillä akselill Terho Vainio-Ronny Lindroos.  Terho Vainion blokkaustyöskentely oli varsin mainiota katseltavaa.

Crocodilesin puolustus pelasi toistuvasti neljännet yritykset pysäyttäen ECG-Butchersin etenemisen.  Crocodilesin hyökkäys vastaavasti ei saanut rytmistä kiinni ottelussa.  Hyvää suoritusta seurasi lähes poikkeuksetta jonkin näköinen takapakki rangaistuksen tai rikki menee pelin johdosta. Kiihkeästi läpi ottelun amerikkalaisen jalkapallon hengessä elänyt katsom joutui odottelemaan viimeiselle neljännekselle ennen kuin alkoi tapahtua.

Yksi iso virhe kuitenkin Crocsin pelipäivään löytyi. ECG-Butchersin Ronny Lindroos jäi aivan yksin vartioimatta ja toi joukkueensa kriittiselle pisteidentekoalueelle 5 jaardin maalilinjasta. Aleksi Hirvonen oli väläytteli nopeuttaan aiemmin ottelussa feikkaamalla ensin lentopotkua ja sen jälkeen pyrähtämällä pelivälineen kera puoleen kenttään.  Nuorten Kalevan kisoissa hyvin menestynyt pikajuoksutaustainen Hirvonen olikin vaarallinen aina avoimelle kentälle päästyään ja pari minuuttia ennen loppuvihellystä Hirvonen juoksikin 1. yrityksellä maaliin. Joukkue käytti tässä tilanteessa harmikseen kahdentoista pelaajan tekniikkaa ja sai rangaistuksen. Crocodilesin puolustus näytti pitävän nollan loppuun asti.

U19 maajoukkkuelaituri Ronny Lindroos otti kuitenkin toistamiseen tuiki tärkeän kiinnioton ja ECG-Butchers ilmestyi aavistuksen päähän maalista.  Aleksi Hirvonen ratkaisi pelin juoksemalla  lähietäisyydeltä maaliin. Eemeli Hassinen lisäsi lisäpistepotkullaan voittonumeroiksi 0-7. ECG-Butchersin Neo Nieminen varmisti voiton joukkueelleen ottamalla syötykatkon ja päättämällä näin Crocodilesin loppurynnistyksen.

Crocodiles koki kirvelevän tappion, joka melkoisella todennäköisyydellä näkyy entistä kovempana yrittämisenä seuraavassa ottelussa. Seinäjoki oli tasaisessa ottelussa osaksi niskan päällä ottaen mm. 5 turn overia, mutta ECG-Butchersin tasaisesti toiminut joukkue oli tällä kertaa maalin verran parempi,