Search
Close this search box.

3-taso – päävalmentaja

 

 

 

 

 

3-TASON OPINTOMATKA HUHTIKUU 2024 USA:HAN

Matkakohde: Averett University, Danville Virginia ja West Virginia University, Morgantown West Virginia

Kohderyhmä: Päävalmentajana toimivat tai lähitulevaisuudessa tähän tähtäävät valmentajat. Matkaan lähtee 3-5 valmentajaa.

Ohjelma: Viikon aikana tutustutaan ensin West Virginian yliopiston (D1) spring football viikkoon. Mukana yliopistossa senior-kauteen valmistautuva dt Edward Vesterinen. Välipäivinä suoritetaan käynti D3 sarjassa pelaavan Averettin football -ohjelmaan yliopistossa opiskelevan suomalaisvalmentaja Toni Bärlundin  luotsaamana. 

Ajankohta:  Lähtö pe/la 12/13.4.20224ja paluu su/ma  21./22. 4. 2022.

Hinta: 2450€  (opintomatka kattaa lennon, ruokailut, asumisen ja liikkumisen). Hinnassa tarkistusvara USA:ssa keskimääräisten hintojen kohoamisen johdosta.  

Lomake (alustava kiinnostus matkaa kohtaan)

Matka voidaan perua SAJL:n taholta, mikäli tilanne niin vaatii tai mikäli ilmoittautuneita ei ole riittävästi. SAJL pidättää oikeuden muutoksiin ja matkustavan ryhmän kokoonpanoon.

Tiedustelut
Heikki Halttunen
koulutuspäällikkö
SAJL
heikki.halttunen@sajl.fi
0405696644

3-tason suorittaminen

SAJL:n omaa 3-tason valmennuskurssitusta ei järjestetä 2024. Opintomatka tai vastaava + VAT kurssin suorittaminen (4-taso) vastaavat koulutusta. Opintopolku.fi valmentajan ammattitutkinnosta.

Kolmen kampuksen urheiluopisto (Kisakallio, Pajulahti, URHEA) Haku ja lisätietoal

Varala, Tampere  Haku ja lisätietoja

Kuortane, lähellä Seinäjokea Haku ja lisätietoja

 

3-tason opintomatka Michiganiin 2019

2019 Valmentajalehti – Lisäoppia Michiganista

Tällä matkalla turismi jäi vähemmälle, sillä Michiganin jenkkifutis avautui kahden yliopiston ja yhden ammattilaisjoukkueen kautta.

Suomalaisvalmentajilla oli ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua ensin Eastern Michiganin yliopiston jalkapallojoukkueen kevätharjoitteluun. EMU Eaglesissa viime vuonna peliuransa lopettanut Ville Valasti on jatkanut opintojaan yliopistossa ja samalla toiminut student-coachina. Valastin kautta ovet avautuivat niin valmentajien kokouksiin, pelaajapalavereihin, fysiikkatreeneihin kuin lajiharjoituksiin.
Joukkueen karismaattinen päävalmentaja Chris Craighton on saanut joukkueensa uuteen lentoon ja se näkyy joukkueen harjoittelun jokaisella osa-alueella. Eastern Michigan Eagles päätti viikkonsa scrimmage-harjoituksiin, joiden oheen oli järjestetty valmennusklinikka paikallisille high school -valmentajille.

EMU:n lisäksi suomalaiset tutustuivat Power-5 yliopistoihin kuuluvaan University of Michiganiin. Vierailut Towsley-museossa ja jalkapallojoukkueen harjoituskeskuksessa osoittivat perinteikkään yliopiston mahtavuuden.  Oppaanamme toimi entinen Michiganin pelaaja Conner Edwards.
Päävalmentaja Harbaugh piti lauantaina 6.4. avoimen harjoituksen, jonka seuraaminen kenttätasolta oli valmennuksellinen elämys. 100 pelaajaa harjoitteli USA:n isoimmalla stadionilla ja kaikki toimi kuin tehtaassa. Puolustusguru Don Brownin tinkimätöntä valmennusta oli myös mielenkiintoista seurata.

Yksi viikon monista huippuhetkistä koettiin Detroit Lionsin päämajassa Allen Parkissa. Kesällä Suomeen saapuva Lionsin videovalmentaja Erik Kunttu kuljetti varsin perusteellisesti suomalaisryhmää NFL-joukkueen tiloissa. 4,5 tunnin aikana ryhmä tutustui kenttiin, treenisaliin, hoitotiloihin, videohuoneisiin sekä tapasi mm. Detroit Lionsin Director of Player Performance Mark Stephenson, päävalmentaja Matt Patrician,  erikoisjoukkuevalmentaja Leon Washingtonin sekä hyökkäyskoordinaattori Darrell Bevellin. 

Seuraavalle valmentajien opintomatkakohteelle löytyi kohde Michiganin pohjois-osasta Hancockista, jossa Central Michigan high schoolin päävalmentaja Ted Holmstrom ”tuntee” kaikki. Amerikansuomalaisten kansoittamassa kaupungissa toimii kaksi yliopistoa  Finlandia University (3D) ja Michigan Tech (2D).

EMU running back coach Sam Sewell.

EMU wide receivers coach Darren Paige.

Videopalaverissä

EMU fysiikkavalmentaja Fred Hale

Central Michigan high schoolin päävalmentaja Ted Holmstrom Hancockista.

Erik Kunttu, Director of Video Operations

Valmentajaryhmä Detroit Lionsin päävalmentaja Matt Patrician ympärillä.

Jyrki Lempinen seurassaan Leon Washington erikoisjoukkuevalmentaja.

Darrell Bevell on Detroitin uusi hyökkäyskoordinaattori.

Oikealla Detroit Lionsin Director of Player Performance Mark Stephenson.

Michiganin Towsly-museossa ja football treenikeskuksessa oppaana toimi yliopiston entinen tigh end Conner Edmunds.

Huippuvalmentajien (hc Jim Michigan/hc John Ravens) isä Jack Harbaug on valmentanut 46 vuotta eri tasoilla.

Jim Harbaugh treenautti pelinrakentajia.

Michiganin puolustuksen koordinaattori Don Brownin työskentelyä päästiin seuraamaan lähietäisyydeltä.

#96 saksalainen linjapuolustaja Julius Welschofin red shirt -vuosi on takanapäin ja hän taistelee peliajasta.

In the Big House, Michiganin stadionilla
 

3-tason valmennuskurssi omaksui lajitaitoja ja kulttuuria Floridassa UCF:n vieraana

”Urheilija on yliopistossa etuoikeutettu.”

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton valmennuskoulutuksen korkeimman asteen eli III-tason valmentajakoulutettavat viettivät viikon NCAA:n I-divisioonayliopiston University of Central Floridan jenkkifutisjoukkueen Knightsin parissa. Päävalmentajina toimivat tai päävalmentajiksi tähtäävät kurssilaiset oppivat lukuisia yksityiskohtaisia käytänteitä ja harjoituksia, mutta pääsivät samalla omaksumaan läheltä huippuyliopiston äärimmäisen suunnitelmallista joukkueen rakennusta ja kulttuurivaikutusta.

– Urheilija on yliopistossa etuoikeutettu, koska heistä pidetään niin hyvin huolta. Opiskelut, asuminen, ruoka, SAJL:n nuorisopäällikkö Heikki Halttunen luettelee. – Jos ei opiskelut suju, ei pääse myöskään pelaamaan. On joukkueen etu, että pelaaja huolehtii myös opiskelustaan.

UCF on juuri julkaistun tutkimuksen mukaan NCAA:n akateemisen edistymisen osalta sijalla 11 FBS yliopistojen joukossa – yksi maan parhaita opinahjoja urheilijoille. UCF:n kampusolosuhteet on suunniteltu oivallisesti. Muun muassa liikkuminen kampusalueella onnistuu ilman autoa. Kenttien kunnosta Halttunen on haltioissaan.

– Harvalla yliopistolla on mahdollisuus harjoitella golf-kentän tasoisella nurmella. Suurin osa – esimerkiksi kolme vuotta sitten, kun kävimme Las Vegasissa – yliopistoista harjoittelee tekonurmella.

Musiikin tahtiin ja kovalla tempolla

Treeneissä pauhasi musiikki kolme tuntia. Pääosin hiphop- ja R&B –osastoa, mutta myös hardrockia ja countrya.

– Kuvaa yleisön melua, oli yksi selitys. Toinen syy on up-tempo –ulottuvuus. Pelaajat olivat todennäköisesti saaneet itse olla valitsemassa kappaleita. Musiikki vaikutti tunnelmaan ja asenteeseen.

Musiikin ja harjoittelun suhde muistutti lähes musikaalia. Kaikki oli laskelmoidusti mietittyä ja rakennettua.

– Esimerkiksi special teams –osuudessa ei ollut musiikkia. Selkeästi musiikki oli erilaista riippuen harjoituksen luonteesta.

Itse harjoituksissa oli yksi hallitseva asia – vauhti, nopeus.

– Tempo, tempo, tempo, Halttunen kertoo. – Yksinkertainen, mutta tehokas tapa hyökätä on pitää puolustus jatkuvassa kiireessä. Miehistönvaihdot ja hyökkäyksen luvut hidastuvat. Harjoittelussa juostiin alle 25 sekunnissa pelejä sisään. Kaksi assistant coachia laittoi pallon heti peliin, kun edellinen peli oli päättynyt.

– ”Being comfortable, being uncomfortable” oli yksi harjoittelun teema.

– Vauhtia voidaan ylläpitää kovana, koska harjoitukset on jaksotettuja siten, että välissä on opetustuokioita, jolloin pelaajat palautuvat.

Coach Frost – rauhallinen, älykäs päävalmentaja

Heikki Halttunen (vas.) sekä UCF:n päävalmentaja Scott Frost.Kausi 2015 oli UCF:lle poikkeuksellisen heikko. 2013-2014 joukkueen Bowl-voittoihin johtanut George O’Leary vaihtui tulevalle kaudelle Scott Frostiin. Uusi valmentaja teki suomalaisiin vaikutuksen.

– Viikon aikana tuli selväksi Scott Frostin kansallinen tunnettuus, Halttunen kertoo. – Selväksi tuli myös se seikka, että staff on yhtä kuin veljeskunta. Osa coacheista on ollut Frostin kanssa pelaajina Nebraskassa, osan yhteiset juuret tulevat Oregonin yliopistosta, jossa Frost teki laatujälkeä 7 vuoden ajan.

Halttunen korostaa Frostin rauhallisuutta ja karisman merkitystä.

– Ei kuultu kertaakaan, että Frost olisi korottanut ääntään. Hän on älykäs valmentaja, jolla on homma koko ajan hallussa.

Töitä Frostilla on silti edessään.

– Installaatiot ovat puolivälissä. Kaikkea ei saada valmiiksi edes ensimmäisen vuoden aikana. Kevät harjoittelun aikana Scott Frost on ajanut Oregon-hyökkäystään sisään ja puolustuksen perusrakenne on vaihtunut 4-3 puolustuksesta, Halttunen kertoo.

– Linjapuolustajien valmentaja Dawson piti tarkkaa työskentelyä yllä. Ensimmäiset askeleet, tähtäyspisteet ja loppuunvienti olivat tarkkailun alla. Paljon stuntteja. Varsinaisia mörköjä linjasta puuttui, rosterissa on tällä hetkellä vain yksi yli 300-paunainen (135 kg) linjapuolustaja. Vauhtia sen sijaan riitti tämänkin pelipaikan ryhmässä.

Ei pelkästään urheilijoita

Opiskelijaurheilussa luonnollisesti uusista pelaajista kiinnostutaan urheilullisista lähtökohdista, mutta kiinnostus myös katkeaa nopeasti, mikäli pelaajalla on ongelmia pelikentän ulkopuolella. Näin on ainakin University of Central Floridassa.

– Recruitingissa keskitytään urheilullisen talentin etsimiseen, mutta myös sopiviin urheilijoihin. Riskitapauksia ei kouluun oteta. Eräs vahvasti värvätty takamies postasi Twitteriin kuvan itsestään aseen kanssa, UCF lopetti värväämisen. Sosiaalinen media on tutkintakohde.

Halttunen pitää leirimatkaa onnistuneena.

– Matka oli kaikin puolin onnistunut. Coach Frost ja koko valmennustiimi otti meidät ystävällisesti vastaan ja olivat erittäin avuliaisia koko viikon ajan.

III-tason valmennuskurssilta Floridan vierailulle osallistuivat Halttusen lisäksi Heli Harjanne, Mika Karhu ja Toni Uusitalo sekä opinto-ohjaaja Jyrki Lempinen, jonka painopiste vierailulla oli asiantuntemuksen hankkiminen urheilun ja opiskelun yhdistämiseen, erityisesti stipendiaatiksi hankkiutumiseen.

Matkapäiväkirja:

III-tason valmentajakurssi Floridassa 1. päivä:

University of Central Floridan suuruus valkeni, kun Antti Laitinen isännöi erinomaisen kiertoajelun ja -kävelyn UCF:n campuksella. Yliopisto on USA:n toiseksi suurin ja siellä opiskelee yli 60 000 opiskelijaa. 79 hehtaarin kokoiseksi paisuneen yliopiston sijainti on aikanaan itse Walt Disney neuvoma. Hän kehoitti rakentamaan yliopiston alueelle, jossa on tilaa laajentua. Ykkösurheilulajit Central Floridassa ovat amerikkalainen jalkapallo ja koripallo. Koripallo sai erityishuomiota, kun Michael Jordanin pojat opiskelivat ja pelasivat UCF:ssa.

Antti Laitinen kertoi opintomatkalaisille suorasanaisesti yliopistourheilun hienoista ja nurjista puolista kahdeksan vuoden kokemuksellaan. Laitinen pitää hyvänä vaihtoehtona käydä aluksi kaksi vuotta junior collegea ennenkuin siirtyy isompaan yliopistoon suorittamaan loput kaksi vuotta BA-tutkinnon opinnoista. UCF:llä on kolme floridalaista yhteistyö junior collegea, joista pelaajia tulee eri lajeihin. Antti Laitisen ajatuksia ja kokemuksia voidaan lukea laajemmin toukokuussa, kun julkaistaan opintomatkan raportti. Urheilu pyörii paljolti liike-elämän lakien mukaisesti, tulosta tarvitaan tai muuten henkilöstö vaihtuu. Isolla yliopistolla resurssit ovat rajattomat. Maanantaina aamulla ryhmä pääsee tositoimiin, kun UCF footballin viimeinen harjoitusviikko käynnistyy uuden head coach Scott Frostin luotsaamana ja isojen odotusten siivittämänä.

– Heikki Halttunen –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 2. päivä:

Head Coach opintomatkalaiset pääsivät seuraamaan ensin UCF Footballin harjoituksia No.13 ja niiden perään osallistumaan hyökkäyksen ja puolustuksen valmentajapalavereihin.

Puolustuksen koordinaattorin Erik Chinanderin joukkueelle tuoma agressiivinen pelitapa näkyi harjoituksissa. Harjoitteita suoritettiin pelipaikoittain tehokkaasti nopealla tempolla. Chinander kertoi, että harjoitusten on oltava aina kovempia ja raskaampia suorituksia kuin pelit.

Chinander on muuttanut joukkueen puolustuksen nk. 3-4 frontiksi. Chinander näkee uuden frontin monipuolisempana ja muuntautumiskykyisempänä kuin aiemman 4-3 frontin. Joukkueen vahvat tukimiehet mahdollistavat uuden frontin tehokkaan ja monipuolisen käytön. 

Coach Chinanderin kanssa oli hienoa päästä vaihtamaan ajatuksia eri puolustuksista videopalaverin jälkeen. 

-Heli Harjanne-

III-tason valmentajakurssi Floridassa 3. päivä:

Tänään ryhmä tapasi Central Floridan voimavalmentajan Zack Duvalin. Toisen polven valmentaja on toiminut eri yliopistoissa 18 vuoden ajan. Duval kertoi ensin Central Floridan fysiikkavalmennuksen perusteista ja sen jälkeen suomalaisvalmentajat seurasivat linjamiesryhmän voimaharjoittelua.  Zack Duval poikkeaa perinteisistä voimavalmentajista.  Hän käyttää nykyaikaisia testaus- ja arviointiohjelmia työssään (mm. Omegawave, Polar…).  Hänen fyysinen valmentaminen perustuu yksilölliseen voimavalmennukseen, jossa urheilijan kehitystä tarkkaillaan useasta eri kulmasta.  Esimerkiksi kun Chris Mulumba saapuu kesäkuussa Orlandoon, niin hänelle tehdään 18 erilaista kartoitustestiä, joiden perusteella harjoittelu suunnitellaan.  UCF:ssä Duval saa tietoa jokaisesta pelaajasta mm. Omegawaven avulla, jonka mukaan lepo ja palautuminen tapahtuu. Valmennuksessa huomioidaan myös opiskelijaurheilijoiden  kova stressitekijä – opiskelu.

– Mika Karhu –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 4. päivä:

Matkalla treeneihin käveli vastaan suomea puhuva urheilijatyttö. Vera Varis pelaa yliopiston soccer-joukkueessa ensimmäistä vuottaan. Jenkkifudis osuus käynnistyi klo 08 pelipaikkavideopalavereillä. Oli hienoa nähdä college-coachien tapa purkaa videot opetukseksi ja pitää pelaajat vireinä. UCF:n valmentajat ovat luoneet pelaajalähtöisen ilmapiirin. Walk through -osuus alkoi golfkenttämäisellä nurmikentällä klo 9.35. Harjoituksessa #14 nähtiin 23 x 4-6 minuutin tarkkaan suunniteltua jaksoa. Pelaajat oli jaettu tähän harjoitukseen draft – tyylisesti kahteen tasavahvaan joukkueeseen. Golden ja Black -joukkueet harjoittelivat osan ajasta toisiaan sparraten ja valmistautuen lauantain otteluun. Silmiinpistävää UCF:n treeneissä on tempo. Normaalisti joukkue suorittaa noin 65 peliä, mutta Knights pääsee 135 pistämällä pallon peliin alle 25 sekunnissa. Harjoitusten jälkeen ryhmämme jakaantui eri paikkoihin; Mika ja Toni menivät pelinrakentaja Verduzcion oppiin. Jyrki tapasi player development director Marcus Castro-Walkerin. Heikki siirtyi seuraamaan trainereitten toimintaa director of sports medicine Mary Vander Henderin johdolla.  Orlandon aurinko on lämmittänyt mukavasti ja keskipäivällä lämpötila on kivunnut +29 celciukseen.

– Toni Uusitalo –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 5. päivä:

Coach Frost on tuonut Oregonista uusia tuulia Floridaan. Hän ei esimerkiksi usko, että ottelua edeltävänä päivänä pidetään lepopäivä vaan silloin joukkueella on voima- ja juoksuharjoittelua. Tämän vuoksi torstaina pidettiin sisähallissa walk through -harjoitus, jossa käytiin läpi lauantain Spring Football -ottelun käsikirjoitus (koreografia), joka sisälsi mm. kentälle tulon, kansallislaulun, lämmittelyn ym. hengennostatusseremoniat. Tämän jälkeen eri luokkahuoneissa oli pelipaikkakohtaiset palaverit, sekä Coach Dewitt piti special teamien valmistautumisluennon ottelua varten.

Yksi opintomatkan tavoitteista on saada tietoa opiskelijaurheilijoiden rekrytoinnista, opiskelusta, opinto-ohjauksesta ja heille tarvittaessa järjestettävistä opintojen tukijärjestelmistä. Tähän liittyen Jyrki Lempinen haastatteli Director of Player Personnel Sean Dillonia, Associate Director of Academic Services for Student-Athletes (ASSA) Herb Hopkinsonia sekä kahta suomalaista UCF:ssa opiskelevaa soccer-stipendiaattia Matias Pyysaloa ja Joel Vartiaista. UCF:n päävärväysalueet ovat Florida ja Georgia. Esimerkiksi Floridasta kartoitetaan yli 700 high schoolin pelaajatarjonta. Opiskelijaurheilijat ovat erilaisten opintoja tukevien toimintojen suhteen erityisasemassa. Heidän opintomenestystään seurataan viikottain ja kaikkiin poikkeamiin reagoidaan välittömästi. 130 jenkkifutispelaajaa varten on 5 päätoimista opinto-ohjaajaa sekä muutama jatko-opintoja suorittavaa tutoria.

– Jyrki Lempinen –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 6. päivä:

Perjantaina suomalaisdelegaatio matkusti tunnin matkan Orlandon ulkopuolelle Montverden pikkukaupunkiin. Alkumatkan isäntänä toiminut Antti Laitinen työskentelee tässä yksityisessä prep school akatemiassa soccer-valmentajana. Montverde Academyn puitteet olivat mahtavat ja koulu tuottaa pelaajia college-tasolle eri lajeissa sekä myös suoraan ammattilaisia socceriin ja NBA-koripalloon. Koulun tiloissa harjoittelee lisäksi mm. olympiatason sprinttereitä. Tapasimme myös jalkapalloilija Roni Lehmuskosken, joka pelaa ensimmäistä vuottaan Montverdessä. Montverdellä oli kolmen vuoden ajan ohjelmassaan amerikkalainen jalkapallo, mutta lajista luovuttiin taloudellisista syistä. Koulussa neljä vuotta työskennellyt voimavalmentaja Tim Crowley oli suunnitellut ja toteuttanut kouluun todella monipuolisen ja toimivan gymin.

Montverden jälkeen ryhmä hengähti hetkeksi urheilusta ja suuntasi kohti rannikkoa ja Cape Canaveralia. Alueella sijaitsee Merritt Island, jonka Black Point Wildlife drive tarjosi autenttisen luontokokemuksen Floridan rämeikössä. Suomalaiset näkivät mm. muutaman alligaattorin sekä paljon linnustoa. Haulover kanaalin rantamilla puolestaan bongattiin neljä harvinaista manaattia. Merritt Islandilla sijaitsee myös valtava NASA:n rakettien laukaisukeskus, joka näkyi saaren joka kolkkaan.

Huomenna opintomatka huipentuu Spring Football -otteluun, jossa pelaajat pääsevät näyttämään osaamistaan. Joukkueen pelaajat ovat edellisen valmennusryhmän valitsemia. Joukkueen director of player personnal Sean Dillon kertoi aiemmin, että vuoden 2016 värväys on onnistunut hyvin ja kesäkuussa campukselle saapuu taitava 22 pelaajan freshman-ryhmä. Värväystä tehdään ympäri vuoden ja tällä hetkellä käynnissä on 2017 junior high school pelaajien sekä 2018 sophomore-pelaajien värväys. UCF Knightsin värväyksen pääalueet ovat Florida ja Georgia. Koko maan laajuisesti värvätään pelinrakentajia sekä sisempiä laitahyökkääjiä sekä tarkkaillaan pelaajia junior collegeissa.  Floridassa sijaitsee noin 700 high schoolia, joista jokaisessa vierailee UCF:n football coach.  Sean Dillon katsoo esimerkiksi elokuussa 600-700 pelaajan videoita. Dillon kertoi, että pelaajalta tulee löytyä high lights -videon lisäksi kolme täyttä ottelua. Sosiaalinen media on muuttanut värväystä sillä tapaa, että ns. high risk -pelaajien taustat voidaan helposti tarkastaa, mutta toisaalta yksikään college-joukkue ei voi enää piilotella pelaajia, joista he ovat kiinnostuneita.

– Heikki Halttunen –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 7. päivä:

Spring Football -ottelu pelattiin Bright House Networks Stadiumilla, jonne oli tullut ennätysmäärä 23000 Knights-fania viettämään lauantai-iltaa. Tapahtuma alkoi jo päivällä, jolloin opiskelijat aloittivat läheisessä puistossa tailgate -juhlinnan. Tapahtumatorille oli järjestetty monenlaista ohjelmaa bändejä, erilaisia  ratoja lapsille, kisoja ja runsaasti erilaisia ruokia.

Head coach Frost kertoi harjoitusviikolla viimeisen harjoituksen jälkeen pelaajille viestin – play hard, but play smart. Tällä  hän tarkoitti sitä, että pidetään huolta pelikavereista välttämällä hölmöyksiä kuten blind side – tai selkään blokkeja.  NFL-taustainen oc Troy Walters toimi Golden-joukkueen  johdossa ja Black-joukkueesta vastasi dc Erik Chinander.

Suomalaisvalmentajat seurasivat ottelua vaihtoaition takana yhdessä floridalaisten high school -valmentajien kanssa. Aiemmin päivällä yliopisto oli pitänyt 2016 signee meeting -tapahtuman floridalaisille high school junioreille. Pelaajia oli tullut Fort Lauderdalesta, Miamista ja lähikouluista tähän pr-tapahtumaan.

Spring-ottelussa peliaika oli juoksevaa, pelinrakentajaa ei voinut taklata ja aloitus- ja lentopotkut olivat fair catch -palautuksia. Itse ottelussa nähtiin täysivauhtista toimintaa 100 pelaajan voimin.  Hyökkäyksen perusteema oli no huddle high tempo -hyökkäystyyli. Package -pelit eivät vielä olleet parhaassa kuosissa ja pääosassa olivat molempien ryhmien puolustukset. Ottelu päättyi lopulta numeroihin 10-21 Golden joukkueen voitoksi. Golden joukkueen hyökkäys toimi hieman paremmin ja erityisesti sophomore keskushyökkääjä CJ Jones antoi kovia näyttöjä juoksemalla terävästi. Hän teki ottelun ensimmäisen maalin. Kokenut seniori pelinrakentaja Justin Holman heilutti tahtipuikkoaan tarkimmin ja löysi mm. sisemmän laitahyökkääjän Cal Bloomin useasti. Ottelussa hieman häiritsevä tekijä katsojan kannalta oli pelinrakentajien purjehdukset vailla taklauksia. Säkityksiä nähtiin kymmenisen kappaletta, joista AJ. Wooten ja Brendon Hayes tehtailivat eniten. Puolustuksessa kaksoisveljet Shaquill ja Shaquem Griffin liikkuivat terävästi

Linjapuolustajia Spring-ottelussa esiintyi yhteensä 10. Näiden pelaajien kanssa Chris Mulumba ottaa mittaa elokuun fall campilla, jossa varsinaiset pelipaikat jaetaan. Knightsin dl-valmentaja Mike Dawson odottaa häntä mielenkiinnolla kesän fysiikkaharjoituksiin.

Head coach Frost ja koko UCF:n staff otti suomalaisryhmän vastaan avoimin mielin. He olivat erittäin auttavaisia koko leiriviikon. Frost ja hänen valitsemansa valmentajat edustavat uutta valmentajapolvea, joka toimii erittäin pelaajalähtöisesti. Scott Frost on mukana pelaajien arjessa ja mm torstai-iltana hän oli odottamassa pelaajien välitodistuksia illalla, harjoitusten alkulämmittelyissä hän heitteli palloja ex-NFL pelinrakentajan tarkkuudella.  Tanskalaiset juuret omaava Frost on kiinnostunut vierailemaan Suomessa heinäkuussa 2017.  3-tason opintomatka Orlandoon onnistui hyvin joka osa-alueen suhteen.

– Heikki Halttunen –

UCF:n fysiikkavalmentaja Zack Duval (3. vas.) yhdessä SAJL:n 3-tason valmennuskurssin Floridan matkalle osallistuneiden Jyrki Lempisen (vas.), Mika Karhun, Toni Uusitalon, Heli Harjanteen ja Heikki Halttusen kanssa. Coach Duvalille suomalaiset ovat entuudestaan tuttuja, sillä hän valmensi Seppo Evwarayea vuoden ajan Nebraskan yliopistossa.

 

 

Mika Karhu luovutti teräksestä tekemänsä muistolaatan head coach Scott Frostille.

 

 

Tukimiesten harjoittelua. Alalaidassa linebackereiden toimintaa tarkkailee Heli Harjanne.
Tukimiesten harjoittelua. Alalaidassa linebackereiden toimintaa tarkkailee Heli Harjanne.
 
 
 
Keskushyökkääjien harjoitus käynnissä.
 
 
Keskushyökkääjien harjoitus käynnissä.
 
 
 
 
Erikoisjoukkueiden luento käynnissä. Uusi päävalmentaja Scott Frost on ajanut joukkueeseen uuden hyökkäyssysteemin ja muuttanut puolustuksen muotoa. Myös erikoisjoukkueet saavat runsaasti huomiota.Erikoisjoukkueiden luento käynnissä. Uusi päävalmentaja Scott Frost on ajanut joukkueeseen uuden hyökkäyssysteemin ja muuttanut puolustuksen muotoa. Myös erikoisjoukkueet saavat runsaasti huomiota.
 
Näkymä UCF Knightsin varusvarastoon. Vasemmalla Director of Equipment Operations Rich Worner.
Näkymä UCF Knightsin varusvarastoon. Vasemmalla Director of Equipment Operations Rich Worner.
 
 
 
 
Suomalaisten vierailuviikko huipentui Spring Bowl -otteluun, jossa coach Frostin valmennusväki evaluoi reilut 90 pelaajaa.
Suomalaisten vierailuviikko huipentui Spring Bowl -otteluun, jossa coach Frostin valmennusväki evaluoi reilut 90 pelaajaa.

Opintomatka Las Vegasiin UNLV

Valmentajalehti 2013 – UNLV artikkeli

3-tason päävalmentajakurssi tekee opintomatkan Las Vegasiin ja tutustuu viikon ajan UNLV Rebelsin kevätharjoitteluun.

UNLV:n suomalainen tukimies Max Ehlert oli ratkaisevassa roolissa, kun SAJL:n 3-tason kurssi etsi opintomatkakohdetta. UNLV avaakin ovensa suomalaisvalmentajille vajaan viikon ajaksi.  UNLV yliopiston jalkapallotoimintaan tutustuminen muodostaa kolmanneksen 3-tason opintokokonaisuudesta. Tyypillinen opintopäivä sisältää harjoituksen, valmentajien kokouksen, videopalaverin ja mahdollisen luennon. Päivän lopuksi kurssilaiset pitävät reflektointi-session, jossa valmentajat jakavat tekemiään huomioita ja tietoa.  Kurssilaisilla on myös mahdollisuus tutustua joukkueen fyysiseen harjoitteluun sekä nähdä kevätleirin lopuksi pelattava Rebelsin sisäinen harjoitusottelu.

Runsaan viikon kestävälle matkalle 6.-13.4. osallistuivat Mika Ahonen/Wolverines, Toni Bärlund/Jaguaarit, Heikki Halttunen/SAJL, Teemu Majander/Saints sekä Jan Österlund/Sun City.

UNLV Rebels haasteiden edessä

UNLV on voittanut vain kaksi peliä kaudessa Bobby Hauckin kolme vuotta kestäneellä pestillä. Hauck vietti seitsemän kautta Montanan yliopiston päävalmentajana ennen Las Vegasiin siirtymistään. Hänen voittosaldonsa oli mittava 80-17 ja hän on edelleen eniten voittoja saavuttanut Big Sky conferencen valmentaja. Hauck ei ole jäänyt toimettomaksi. UNLV:n football ohjelma hakee menestystä valmentajavaihdoksilla. UNLV:n uusi hyökkäyskoordinaattori Timm Rosenbach on tunnettu pisteitä tehtailevasta hyökkäystavasta. Lisää uskotta­vuutta UNLV:n puolustukseen haetaan uudesta koordinaattorista Tim Hauckista.

Timm Rosenbach toimi edellisellä kaudella Montanan yliopiston hyökkäyskoordinaattorina ja johdatti hyökkäyksensä 452,3 jaardin ottelukeskiarvoon.  Aiemmin hän on valmentanut  Washington State ja Eastern Washingtonin hyökkäyksiä. Rosenbach oli omalla pelaajaurallaan Washington Staten tähtipelinrakentaja, joka eteni Heisman Trophy äänestyksessä vuonna 1988 aina seitsemänneksi asti.  Yliopistoura sai jatkoa NFL:ssä, jossa hän pelasi Phonix Cardinalsin pelinrakentajana.
Päävalmentaja Bobbyn Hauckin veljellä Tim Hauckilla on mittava ura NFL:ssä niin pelaajana kuin valmentajana. Hauck toimi kaudella 2012 Cleveland Brownsin organisaatiossa takakenttävalmentajana. Tätä ennen hän kuului Tennesee Titansin valmentajaryhmään. Valmennusuransa hän aloitti kasvattiyliopistossaan Montanassa. Pelaajaurallaan Montanan yliopiston all american safety Tim Hauck pelasi 13 vuotta New England Patriotsissa, Green Bay Packersissa, Seattle Seahawksissa, Denver Broncosissa, Indianapolis Coltsissa, Philadelphia Eaglessissa sekä San Francisco 49ersissa. 

Pelaajavärväys tärkeässä roolissa

Helmikuinen national signing day on UNLV valmentajille niin muillekin kollegoille ympäri maata kuin uuden vuoden päivä, sillä raskas ja kova kilpailujakso pelaajista on takana. Mikään ei tapahdu yhdessä yössä, mutta vahva usko menestymiseen tulevaisuudessa on olemassa.
UNLV:n 2013 lista sisältsi 13 high school – ja 7 junior college pelaajaa. Aloitusmiehistöihin vakavasti kamppailevia pelaajia tulee yhä enemmän transfer ja junior college -pelaajina. Chabot Collegen suomalaiset C-J Backlund ja Max Ehlert ovat päässeet tätä kautta UNLV:hen.  Rebels on erityisesti vahvistanut puolustuslinjaansa tulevaa kautta silmällä pitäen.
 

Stadion projekti

UNLV Now on yliopiston campukselle rakennettava stadionprojekti. Stadionin hinnaksi on arvioitu 800-900 miljoonaa dollaria. Alkuperäisessa suunnitelmassa stadionille ollaan rakentamassa peräti 300-paikkaisia VIP-superaitioita sekä 50 tavallista aitiota, joihin mahtuu 10-24 henkeä. Kaavailussa on myös 100 jaardia pitkä video screeni, joka olisi toteutuessaan USA:n suurin.

Stadionin lopullinen rahoitus on vielä auki. Projektijohtaja Snyderin mukaan stadionia rahoittaisivat UNLV, yksityiset rahoittajat sekä Las Vegas Area Convention ja Visitors Authority lisättynä kasinoilla ja mm. hotelli MGM:llä.  UNLV Now -hanke muuttaisi koko UNLV:n ja Las Vegasin sekä samalla Nevadan osavaltion mahdollisuuksia järjestää erilaisia megatapahtumia.

 

CJ Cox toimi graduate assistant coachina SAJL 2013 opintomatkan aikana. 2015 vuodesta lähtien hän on UNLV footballin pelaajavärväyskoordinaattori.

ULNV:n suomalaistukimies Max Ehlert jakaa nimikirjoituksia Spring -ottelun jälkeen.

Vas coach Kraig Paulson toimi ryhmän pääkouluttajana. Hän toimii nykyään North State Wolves db coachina.

Vas. Toni Bärlund, Heikki Halttunen, Teemu Majander, Mika Ahonen sekä päävalmentaja Bobby Hauck

Ehlertin treeniohjelma punttisalilla.
 
 
 

3-tason valmennusryhmä USA:han

3-tason pilottiryhmä matkustaa 19.-28. maaliskuuta opiskelemaan valmennusta lajin emämaahan. Pinevillessä sijaitseva Louisiana College on ensimmäinen SAJL:n valmentajakoulutuksen opintomatka kohde. Lue coach Kaupin & Vasanojan & Liljan raportteja.

Coach Timo Kaupin raportteja

Coach Raine Vasanojan raportteja

Uutinen Louisiana Collegen sivuilla

Viikon opinnot USA:laisessa yliopistossa muodostavat kolmanneksen 3-tason koulutuskokonaisuudesta. Opintopäivä sisältää harjoitukset, valmentajien kokoukset, videopalaverit, luennot sekä päivittäisen reflektointi-session, jossa
valmentajat kirjaavat ylös tekemiään huomioita. Lisäksi valmentajat raportoivat
myöhemmin oppimispäiväkirjan muodossa.

Valmentajat maksavat matkansa omakustantanteisesti. SAJL:n ja Louisiana Collegen yhteistyösopimuksen avulla kolmesti päivässä tapahtuvat ruokailut campuksella on subventoitu sekä majoitus yliopiston tiloissa on ilmainen.

3-tason kurssilla on seitsemän valmentajaa, joista kaikki lähtevät mukaan
Louisianaan. Oulu Northern Lights Risto Kivelä, Vantaa TAFT Rami Lilja, Nokia
Ghosthunters Sami Telenius, Jyväskylä Jaguaarit Aki Ollenberg, Helsinki Wolverines Teemu Kuusisto, Lappeenranta Rajaritarit Timo Kauppi ja Vaasa Vikings Raine Vasanoja.

Pääkouluttaja coach Buchanan on valjastanut kymmenisen ammattival-mentajaa suomalaisten koulutukseen. Ohjelmassa on päivittäinen kahden tunnin tapaaminen yliopiston pelipaikkavalmentajien kanssa. Sessioiden aikana valmentajat käyvät pelipaikan perusteita yksityiskohtiin asti ja tapaa miten asiat opetetaan Louisiana Collegessa. Tämä antaa mahdollisuuden opintomatkan pääkouluttaja coach Buchananille arvioida yliopistovalmentajiensa opetusta. Lisäksi valmentajilla on sessioita omien kiinnostuksien kohteidensa mukaisesti.

Coach Webb esityksessään käy TFS-tyylisen hyökkäyssysteemin hyökkäyslinjatoimintaa. Eläkkeelle jäänyt high school valmentaja Mike Richards puolestaan jatkaa teemaa I-back voimajuoksuhyökkäyksen näkökulmasta, jota hän on käyttänyt läpi uransa. Coach Buchanan lisää soppaan vielä zone-konseptin, joka on yksi suomalaisten valmentajien kiinnostusten kohteista. Coach Buck hoitaa myös puolustuslinjan valmennussession

Valmentaja Vance Morris on todella kokenut valmentaja jolla on kokemusta yli 40 vuotta. Toinen tietopankki ja voimavara on entinen East Tenneseen päävalmentaja ja Missisippin high schoolien eniten voittoja kerännyt valmentaja Jack Carlisle, joka tulee auttamaan erikoisjoukkuepelaamisen suhteen.

Yliopiston entinen hyökkäyskoordinaattori coach Sherard Poteete työskentelee nykyään texasilaisen Trinity Valley Community Collegen hyökkäyskoordinaat-torina. Poteete pelasi aikoinaan div 1 tasolla pelinrakentajana on sen jälkeen toiminut eri valmennustehtävissä, erikoisalueenaan pelinrakentajavalmennus. Hänen esityksensä keskittyy yliopiston hyökkäyssysteemiin.

Pelipaikkasessioita vetävät lisäksi tukimiesvalmentaja David Batson, laitahyökkääjävalmentaja Henry Hunter, keskushyökkääjävalmentaja Mike Muffet  sekä takakenttävalmentaja Justin Charles. Charles vastaa osaltaa yliopiston pelaajavärväyksestä.

Coach Buchanan käy läpi suomalaisille yliopiston puolustustapaa, jotta kun 23.3. tiistaina alkavat yliopiston spring football harjoitukset alkavat, on valmennusryhmä jyvällä mitä kentällä pyritään saamaan aikaan. Viikon aikana Louisiana collegen jalkapallojoukkue harjoittelee neljästi. Viikon lopussa on mahdollisuus seurata Lafayetten kaupungissa ison University of Louisiana Raging Cajunsin spring football -ottelua.

Louisiana College panostaa yhä voimakkaammin kansainvälisiin opiskelijoihin.
Pilottiryhmä tulee tapaamaan mm. yliopiston rehtorin Dr. Joe Aguillard ja henkilöitä opintotoimistosta tavoitteena opiskelijavaihdon lisääminen. Yksi ryhmän sessioista tapahtuu helsinkiläisen Matias Sarvelan kanssa. Takakenttää yliopiston edustusjoukkueessa pelaavalla Matiaksella on vuosi takana harjoittelua ja pelaamista Wildcatseissa. Opiskelijan ja suomalaisen futarin näkökulma antaa valmentajille oman lisätiedon.

Suomalaisvalmentajat ovat todella innostuneita tästä syventää valmennustietouttaan ammattimaisessa ympäristössä.  Jalkapallon lisäksi tiedossa on tutustumista louisianalaiseen elämäntapaan ja väkevään ruokakulttuuriin lämmittävän kevätauringon alla.

 

 

coach Buch Buchanan valittiin kolmen parhaan joukkoon AFCA:n 2009 vuoden apuvalmentaja lll-divisoonan kategoriassa.
 
 
 
 
 

Arkisto

SAJL valmentajapäivän 2016 esitykset

NIMISEURAVALMENTAJAPÄIVÄN LUENTO
Heli HarjanneHelsinki RoostersValmentajan visio Roosters naiset 2015-17
Ollipekka OlavuoEspoo WolverinesHigh school training  Somerset-Berkeley Blue Raiders 
Stefan KarkulahtiHelsinki WolverinesHarjoittelun ja oppimisen optimointi Black Knights korkeakoulujoukkue
Toni UusitaloTampere SaintsU15 kehitysjoukkueen hyökkäyspelikirja

3-tason kurssi 2016

1.

Toni Uusitalo

Tampere Saints

2.

Mika Karhu

 

3.

Heli Harjanne

Helsinki Roosters ry

4.

Olli-Pekka Olavuo

Espoo Wolverines

5.

Kimmo Kuvaja

Seinäjoki Crocodiles

6.

Hannes Mattila

Tampere Saints

7.

Stefan Karkulahti

ECG/NDU

8.

Mika Eloranta

GS demons

3-tason koulutus 2013

Osallistujat:

1. Mika Ahonen, Helsinki Wolverines
2. Jan Österlund, Hanko Sun City
3. Teemu Majander, Tampere Saints
4. Toni Bärlund, Jyväskylä Jaguaarit
5. Seppo Evwaraye, Vaasa Vikings
6. Joni Mäkelä, Seinäjoki Crocodiles
7. Henri Kotanen, Seinäjoki Crocodiles
8. Mikko Soininen, Kuopio Steelers

 

 

 

 

 

3-TASON OPINTOMATKA LOKAKUU 2022 USA:HAN

Matkakohde: Averett University, Danville Virginia ja West Virginia University, Morgantown West Virginia

Kohderyhmä: Päävalmentajana toimivat tai lähitulevaisuudessa tähän tähtäävät valmentajat. Matkaan lähtee 3-5 valmentajaa.

Ohjelma: Viikon aikana tutustutaan ensin D3 sarjassa pelaavan Averettin football -ohjelmaan yliopistossa opiskelevan suomalaisvalmentaja Toni Bärlundin johdolla ja päävalmentaja Patrick Henryn luotsaamana.
Tämän jälkeen siirrytään Edward Vesterisen opinahjoon. Vesterinen pelaa toista kauttaan stipendiurheilijana Mounteneersissa. Viikko huipentuu la 29.10.2022 pelattavaan West Virginia vs TCU homecoming otteluun.

Ajankohta:  Lähtö pe/la 21./22.10.2022 ja paluu su/ma  30./31.10. 2022.

Hinta: 2350€  (opintomatka kattaa lennon, ruokailut, asumisen ja liikkumisen). Hinnassa tarkistusvara USA:ssa keskimääräisten hintojen kohoamisen johdosta.

Lomake (alustava kiinnostus matkaa kohtaan)

Matka voidaan perua SAJL:n taholta, mikäli tilanne niin vaatii tai mikäli ilmoittautuneita ei ole riittävästi. SAJL pidättää oikeuden muutoksiin.

Tiedustelut
Heikki Halttunen
koulutuspäällikkö
SAJL
heikki.halttunen@sajl.fi
0405696644

kesäkuu su 2.6.2013 LÄHIJAKSO 5 (sarjatauko kaikissa SAJL sarjoissa)
Helsinki SAJL tsto&Sonera Stadium
Otteluanalyysi, scouttaustehtävät, taktiikka maaottelu Suomi vs. Wesleyan College, USA
Kouluttajat Tuomas Heikkinen, vieraileva valmentaja

lokakuu la 26.10.2013 LÄHIJAKSO 6
Helsinki Olympiastadion
SAJL Valmentajapäivä, kurssilaisten luennot (1pv)

marraskuu la 23.11.2013 LÄHIJAKSO 7
Tampere 
Mentorointi + kurssin lopetus
Kouluttaja Marko Malvela

Matkaraportti opintomatkasta UNLV Las Vegasiin 2013

SAJL valmentajapäivän 2013 esitykset

NIMISEURAVALMENTAJAPÄIVÄN LUENTO
Jan ÖsterlundHanko Sun CityTekniset apuvälineet valmennuksessa
Teemu MajanderTampere SaintsFyysinen harjoittelu UNLV/Saints
Toni BärlundJyväskylä JaguaaritUNLV erikoisjoukkueharjoittelusta
Seppo EvwarayeVaasa VikingsHyökkäyslinjapelaamisen signaalit
Henri KotanenSeinäjoki CrocodilesU17 kehitysjoukkueen valmennus
Mikko SoininenKuopio SteelersBump&run tekniikan harjoittaminen
NIMISEURAVALMISTUMISVUOSIVALMENTAJAKLINIKAN LUENTO
Risto KiveläOulu Northern Lights2010Nopea heittopeli
Rami LiljaVantaa TAFT2010Johtajuus valmennuksessa
Sami TeleniusNokia Ghosthunters2010Laitahyökkääjän abc
Aki OllenbergJyväskylä Jaguaarit2010Erikoisjoukkuepelaamista
Teemu KuusistoHelsinki Wolverines2010Taklaamisesta
Timo KauppiLappeenranta Rajaritarit2010Joukkuestragian luominen
Raine VasanojaVaasa Vikings2010Mies- ja zone-blokkaaminen

 

Oppia Louisianasta-3-tasonvalmentajakurssin opintomatka 2010

Opintomatka Central Floridan yliopistoon

”Urheilija on yliopistossa etuoikeutettu.”

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton valmennuskoulutuksen korkeimman asteen eli III-tason valmentajakoulutettavat viettivät viikon NCAA:n I-divisioonayliopiston University of Central Floridan jenkkifutisjoukkueen Knightsin parissa. Päävalmentajina toimivat tai päävalmentajiksi tähtäävät kurssilaiset oppivat lukuisia yksityiskohtaisia käytänteitä ja harjoituksia, mutta pääsivät samalla omaksumaan läheltä huippuyliopiston äärimmäisen suunnitelmallista joukkueen rakennusta ja kulttuurivaikutusta.

– Urheilija on yliopistossa etuoikeutettu, koska heistä pidetään niin hyvin huolta. Opiskelut, asuminen, ruoka, SAJL:n nuorisopäällikkö Heikki Halttunen luettelee. – Jos ei opiskelut suju, ei pääse myöskään pelaamaan. On joukkueen etu, että pelaaja huolehtii myös opiskelustaan.

UCF on juuri julkaistun tutkimuksen mukaan NCAA:n akateemisen edistymisen osalta sijalla 11 FBS yliopistojen joukossa – yksi maan parhaita opinahjoja urheilijoille. UCF:n kampusolosuhteet on suunniteltu oivallisesti. Muun muassa liikkuminen kampusalueella onnistuu ilman autoa. Kenttien kunnosta Halttunen on haltioissaan.

– Harvalla yliopistolla on mahdollisuus harjoitella golf-kentän tasoisella nurmella. Suurin osa – esimerkiksi kolme vuotta sitten, kun kävimme Las Vegasissa – yliopistoista harjoittelee tekonurmella.

Musiikin tahtiin ja kovalla tempolla

Treeneissä pauhasi musiikki kolme tuntia. Pääosin hiphop- ja R&B –osastoa, mutta myös hardrockia ja countrya.

– Kuvaa yleisön melua, oli yksi selitys. Toinen syy on up-tempo –ulottuvuus. Pelaajat olivat todennäköisesti saaneet itse olla valitsemassa kappaleita. Musiikki vaikutti tunnelmaan ja asenteeseen.

Musiikin ja harjoittelun suhde muistutti lähes musikaalia. Kaikki oli laskelmoidusti mietittyä ja rakennettua.

– Esimerkiksi special teams –osuudessa ei ollut musiikkia. Selkeästi musiikki oli erilaista riippuen harjoituksen luonteesta.

Itse harjoituksissa oli yksi hallitseva asia – vauhti, nopeus.

– Tempo, tempo, tempo, Halttunen kertoo. – Yksinkertainen, mutta tehokas tapa hyökätä on pitää puolustus jatkuvassa kiireessä. Miehistönvaihdot ja hyökkäyksen luvut hidastuvat. Harjoittelussa juostiin alle 25 sekunnissa pelejä sisään. Kaksi assistant coachia laittoi pallon heti peliin, kun edellinen peli oli päättynyt.

– ”Being comfortable, being uncomfortable” oli yksi harjoittelun teema.

– Vauhtia voidaan ylläpitää kovana, koska harjoitukset on jaksotettuja siten, että välissä on opetustuokioita, jolloin pelaajat palautuvat.

Coach Frost – rauhallinen, älykäs päävalmentaja

Kausi 2015 oli UCF:lle poikkeuksellisen heikko. 2013-2014 joukkueen Bowl-voittoihin johtanut George O’Leary vaihtui tulevalle kaudelle Scott Frostiin. Uusi valmentaja teki suomalaisiin vaikutuksen.

– Viikon aikana tuli selväksi Scott Frostin kansallinen tunnettuus, Halttunen kertoo. – Selväksi tuli myös se seikka, että staff on yhtä kuin veljeskunta. Osa coacheista on ollut Frostin kanssa pelaajina Nebraskassa, osan yhteiset juuret tulevat Oregonin yliopistosta, jossa Frost teki laatujälkeä 7 vuoden ajan.

Halttunen korostaa Frostin rauhallisuutta ja karisman merkitystä.

– Ei kuultu kertaakaan, että Frost olisi korottanut ääntään. Hän on älykäs valmentaja, jolla on homma koko ajan hallussa.

Töitä Frostilla on silti edessään.

– Installaatiot ovat puolivälissä. Kaikkea ei saada valmiiksi edes ensimmäisen vuoden aikana. Kevät harjoittelun aikana Scott Frost on ajanut Oregon-hyökkäystään sisään ja puolustuksen perusrakenne on vaihtunut 4-3 puolustuksesta, Halttunen kertoo.

Mulumba liittyy joukkoon kesäkuussa

Kesäkuussa UCF Knightsin joukkueeseen liittyy suomalainen linjapuolustaja Chris Mulumba. Halttunen tarkkaili osaltaan joukkoa, johon Mulumba kesän jälkeen kuuluu ja jonka kanssa suomalainen taistelee peliajasta.

– Linjapuolustajien valmentaja Dawson piti tarkkaa työskentelyä yllä. Ensimmäiset askeleet, tähtäyspisteet ja loppuunvienti olivat tarkkailun alla. Paljon stuntteja. Varsinaisia mörköjä linjasta puuttui, rosterissa on tällä hetkellä vain yksi yli 300-paunainen (135 kg) linjapuolustaja. Vauhtia sen sijaan riitti tämänkin pelipaikan ryhmässä.

Ei pelkästään urheilijoita

Opiskelijaurheilussa luonnollisesti uusista pelaajista kiinnostutaan urheilullisista lähtökohdista, mutta kiinnostus myös katkeaa nopeasti, mikäli pelaajalla on ongelmia pelikentän ulkopuolella. Näin on ainakin University of Central Floridassa.

– Recruitingissa keskitytään urheilullisen talentin etsimiseen, mutta myös sopiviin urheilijoihin. Riskitapauksia ei kouluun oteta. Eräs vahvasti värvätty takamies postasi Twitteriin kuvan itsestään aseen kanssa, UCF lopetti värväämisen. Sosiaalinen media on tutkintakohde.

Halttunen pitää leirimatkaa onnistuneena.

– Matka oli kaikin puolin onnistunut. Coach Frost ja koko valmennustiimi otti meidät ystävällisesti vastaan ja olivat erittäin avuliaisia koko viikon ajan.

III-tason valmennuskurssilta Floridan vierailulle osallistuivat Halttusen lisäksi Heli Harjanne, Mika Karhu ja Toni Uusitalo sekä opinto-ohjaaja Jyrki Lempinen, jonka painopiste vierailulla oli asiantuntemuksen hankkiminen urheilun ja opiskelun yhdistämiseen, erityisesti stipendiaatiksi hankkiutumiseen.

Matkapäiväkirja:

III-tason valmentajakurssi Floridassa 1. päivä:

University of Central Floridan suuruus valkeni, kun Antti Laitinen isännöi erinomaisen kiertoajelun ja -kävelyn UCF:n campuksella. Yliopisto on USA:n toiseksi suurin ja siellä opiskelee yli 60 000 opiskelijaa. 79 hehtaarin kokoiseksi paisuneen yliopiston sijainti on aikanaan itse Walt Disney neuvoma. Hän kehoitti rakentamaan yliopiston alueelle, jossa on tilaa laajentua. Ykkösurheilulajit Central Floridassa ovat amerikkalainen jalkapallo ja koripallo. Koripallo sai erityishuomiota, kun Michael Jordanin pojat opiskelivat ja pelasivat UCF:ssa.

Antti Laitinen kertoi opintomatkalaisille suorasanaisesti yliopistourheilun hienoista ja nurjista puolista kahdeksan vuoden kokemuksellaan. Laitinen pitää hyvänä vaihtoehtona käydä aluksi kaksi vuotta junior collegea ennenkuin siirtyy isompaan yliopistoon suorittamaan loput kaksi vuotta BA-tutkinnon opinnoista. UCF:llä on kolme floridalaista yhteistyö junior collegea, joista pelaajia tulee eri lajeihin. Antti Laitisen ajatuksia ja kokemuksia voidaan lukea laajemmin toukokuussa, kun julkaistaan opintomatkan raportti. Urheilu pyörii paljolti liike-elämän lakien mukaisesti, tulosta tarvitaan tai muuten henkilöstö vaihtuu. Isolla yliopistolla resurssit ovat rajattomat. Maanantaina aamulla ryhmä pääsee tositoimiin, kun UCF footballin viimeinen harjoitusviikko käynnistyy uuden head coach Scott Frostin luotsaamana ja isojen odotusten siivittämänä.

– Heikki Halttunen –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 2. päivä:

Head Coach opintomatkalaiset pääsivät seuraamaan ensin UCF Footballin harjoituksia No.13 ja niiden perään osallistumaan hyökkäyksen ja puolustuksen valmentapalavereihin.

Puolustuksen koordinaattorin Erik Chinanderin joukkueelle tuoma agressiivinen pelitapa näkyi harjoituksissa. Harjoitteita suoritettiin pelipaikoittain tehokkaasti nopealla tempolla. Chinander kertoi, että harjoitusten on oltava aina kovempia ja raskaampia suorituksia kuin pelit.

Chinander on muuttanut joukkueen puolustuksen nk. 3-4 frontiksi. Chinander näkee uuden frontin monipuolisempana ja muuntautumiskykyisempänä kuin aiemman 4-3 frontin. Joukkueen vahvat tukimiehet mahdollistavat uuden frontin tehokkaan ja monipuolisen käytön. 

Coach Chinanderin kanssa oli hienoa päästä vaihtamaan ajatuksia eri puolustuksista videopalaverin jälkeen. 

-Heli Harjanne-

III-tason valmentajakurssi Floridassa 3. päivä:

Tänään ryhmä tapasi Central Floridan voimavalmentajan Zack Duvalin. Toisen polven valmentaja on toiminut eri yliopistoissa 18 vuoden ajan. Duval kertoi ensin Central Floridan fysiikkavalmennuksen perusteista ja sen jälkeen suomalaisvalmentajat seurasivat linjamiesryhmän voimaharjoittelua.  Zack Duval poikkeaa perinteisistä voimavalmentajista.  Hän käyttää nykyaikaisia testaus- ja arviointiohjelmia työssään (mm. Omegawave, Polar…).  Hänen fyysinen valmentaminen perustuu yksilölliseen voimavalmennukseen, jossa urheilijan kehitystä tarkkaillaan useasta eri kulmasta.  Esimerkiksi kun Chris Mulumba saapuu kesäkuussa Orlandoon, niin hänelle tehdään 18 erilaista kartoitustestiä, joiden perusteella harjoittelu suunnitellaan.  UCF:ssä Duval saa tietoa jokaisesta pelaajasta mm. Omegawaven avulla, jonka mukaan lepo ja palautuminen tapahtuu. Valmennuksessa huomioidaan myös opiskelijaurheilijoiden  kova stressitekijä – opiskelu.

– Mika Karhu –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 4. päivä:

Matkalla treeneihin käveli vastaan suomea puhuva urheilijatyttö. Vera Varis pelaa yliopiston soccer-joukkueessa ensimmäistä vuottaan. Jenkkifudis osuus käynnistyi klo 08 pelipaikkavideopalavereillä. Oli hienoa nähdä college-coachien tapa purkaa videot opetukseksi ja pitää pelaajat vireinä. UCF:n valmentajat ovat luoneet pelaajalähtöisen ilmapiirin. Walk through -osuus alkoi golfkenttämäisellä nurmikentällä klo 9.35. Harjoituksessa #14 nähtiin 23 x 4-6 minuutin tarkkaan suunniteltua jaksoa. Pelaajat oli jaettu tähän harjoitukseen draft – tyylisesti kahteen tasavahvaan joukkueeseen. Golden ja Black -joukkueet harjoittelivat osan ajasta toisiaan sparraten ja valmistautuen lauantain otteluun. Silmiinpistävää UCF:n treeneissä on tempo. Normaalisti joukkue suorittaa noin 65 peliä, mutta Knights pääsee 135 pistämällä pallon peliin alle 25 sekunnissa. Harjoitusten jälkeen ryhmämme jakaantui eri paikkoihin; Mika ja Toni menivät pelinrakentaja Verduzcion oppiin. Jyrki tapasi player development director Marcus Castro-Walkerin. Heikki siirtyi seuraamaan trainereitten toimintaa director of sports medicine Mary Vander Henderin johdolla.  Orlandon aurinko on lämmittänyt mukavasti ja keskipäivällä lämpötila on kivunnut +29 celciukseen.

– Toni Uusitalo –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 5. päivä:

Coach Frost on tuonut Oregonista uusia tuulia Floridaan. Hän ei esimerkiksi usko, että ottelua edeltävänä päivänä pidetään lepopäivä vaan silloin joukkueella on voima- ja juoksuharjoittelua. Tämän vuoksi torstaina pidettiin sisähallissa walk through -harjoitus, jossa käytiin läpi lauantain Spring Football -ottelun käsikirjoitus (koreografia), joka sisälsi mm. kentälle tulon, kansallislaulun, lämmittelyn ym. hengennostatusseremoniat. Tämän jälkeen eri luokkahuoneissa oli pelipaikkakohtaiset palaverit, sekä Coach Dewitt piti special teamien valmistautumisluennon ottelua varten.

Yksi opintomatkan tavoitteista on saada tietoa opiskelijaurheilijoiden rekrytoinnista, opiskelusta, opinto-ohjauksesta ja heille tarvittaessa järjestettävistä opintojen tukijärjestelmistä. Tähän liittyen Jyrki Lempinen haastatteli Director of Player Personnel Sean Dillonia, Associate Director of Academic Services for Student-Athletes (ASSA) Herb Hopkinsonia sekä kahta suomalaista UCF:ssa opiskelevaa soccer-stipendiaattia Matias Pyysaloa ja Joel Vartiaista. UCF:n päävärväysalueet ovat Florida ja Georgia. Esimerkiksi Floridasta kartoitetaan yli 700 high schoolin pelaajatarjonta. Opiskelijaurheilijat ovat erilaisten opintoja tukevien toimintojen suhteen erityisasemassa. Heidän opintomenestystään seurataan viikottain ja kaikkiin poikkeamiin reagoidaan välittömästi. 130 jenkkifutispelaajaa varten on 5 päätoimista opinto-ohjaajaa sekä muutama jatko-opintoja suorittavaa tutoria.

– Jyrki Lempinen –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 6. päivä:

Perjantaina suomalaisdelegaatio matkusti tunnin matkan Orlandon ulkopuolelle Montverden pikkukaupunkiin. Alkumatkan isäntänä toiminut Antti Laitinen työskentelee tässä yksityisessä prep school akatemiassa soccer-valmentajana. Montverde Academyn puitteet olivat mahtavat ja koulu tuottaa pelaajia college-tasolle eri lajeissa sekä myös suoraan ammattilaisia socceriin ja NBA-koripalloon. Koulun tiloissa harjoittelee lisäksi mm. olympiatason sprinttereitä. Tapasimme myös jalkapalloilija Roni Lehmuskosken, joka pelaa ensimmäistä vuottaan Montverdessä. Montverdellä oli kolmen vuoden ajan ohjelmassaan amerikkalainen jalkapallo, mutta lajista luovuttiin taloudellisista syistä. Koulussa neljä vuotta työskennellyt voimavalmentaja Tim Crowley oli suunnitellut ja toteuttanut kouluun todella monipuolisen ja toimivan gymin.

Montverden jälkeen ryhmä hengähti hetkeksi urheilusta ja suuntasi kohti rannikkoa ja Cape Canaveralia. Alueella sijaitsee Merritt Island, jonka Black Point Wildlife drive tarjosi autenttisen luontokokemuksen Floridan rämeikössä. Suomalaiset näkivät mm. muutaman alligaattorin sekä paljon linnustoa. Haulover kanaalin rantamilla puolestaan bongattiin neljä harvinaista manaattia. Merritt Islandilla sijaitsee myös valtava NASA:n rakettien laukaisukeskus, joka näkyi saaren joka kolkkaan.

Huomenna opintomatka huipentuu Spring Football -otteluun, jossa pelaajat pääsevät näyttämään osaamistaan. Joukkueen pelaajat ovat edellisen valmennusryhmän valitsemia. Joukkueen director of player personnal Sean Dillon kertoi aiemmin, että vuoden 2016 värväys on onnistunut hyvin ja kesäkuussa campukselle saapuu taitava 22 pelaajan freshman-ryhmä. Värväystä tehdään ympäri vuoden ja tällä hetkellä käynnissä on 2017 junior high school pelaajien sekä 2018 sophomore-pelaajien värväys. UCF Knightsin värväyksen pääalueet ovat Florida ja Georgia. Koko maan laajuisesti värvätään pelinrakentajia sekä sisempiä laitahyökkääjiä sekä tarkkaillaan pelaajia junior collegeissa.  Floridassa sijaitsee noin 700 high schoolia, joista jokaisessa vierailee UCF:n football coach.  Sean Dillon katsoo esimerkiksi elokuussa 600-700 pelaajan videoita. Dillon kertoi, että pelaajalta tulee löytyä high lights -videon lisäksi kolme täyttä ottelua. Sosiaalinen media on muuttanut värväystä sillä tapaa, että ns. high risk -pelaajien taustat voidaan helposti tarkastaa, mutta toisaalta yksikään college-joukkue ei voi enää piilotella pelaajia, joista he ovat kiinnostuneita.

– Heikki Halttunen –

III-tason valmentajakurssi Floridassa 7. päivä:

Spring Football -ottelu pelattiin Bright House Networks Stadiumilla, jonne oli tullut ennätysmäärä 23000 Knights-fania viettämään lauantai-iltaa. Tapahtuma alkoi jo päivällä, jolloin opiskelijat aloittivat läheisessä puistossa tailgate -juhlinnan. Tapahtumatorille oli järjestetty monenlaista ohjelmaa bändejä, erilaisia  ratoja lapsille, kisoja ja runsaasti erilaisia ruokia.

Head coach Frost kertoi harjoitusviikolla viimeisen harjoituksen jälkeen pelaajille viestin – play hard, but play smart. Tällä  hän tarkoitti sitä, että pidetään huolta pelikavereista välttämällä hölmöyksiä kuten blind side – tai selkään blokkeja.  NFL-taustainen oc Troy Walters toimi Golden-joukkueen  johdossa ja Black-joukkueesta vastasi dc Erik Chinander.

Suomalaisvalmentajat seurasivat ottelua vaihtoaition takana yhdessä floridalaisten high school -valmentajien kanssa. Aiemmin päivällä yliopisto oli pitänyt 2016 signee meeting -tapahtuman floridalaisille high school junioreille. Pelaajia oli tullut Fort Lauderdalesta, Miamista ja lähikouluista tähän pr-tapahtumaan.

Spring-ottelussa peliaika oli juoksevaa, pelinrakentajaa ei voinut taklata ja aloitus- ja lentopotkut olivat fair catch -palautuksia. Itse ottelussa nähtiin täysivauhtista toimintaa 100 pelaajan voimin.  Hyökkäyksen perusteema oli no huddle high tempo -hyökkäystyyli. Package -pelit eivät vielä olleet parhaassa kuosissa ja pääosassa olivat molempien ryhmien puolustukset. Ottelu päättyi lopulta numeroihin 10-21 Golden joukkueen voitoksi. Golden joukkueen hyökkäys toimi hieman paremmin ja erityisesti sophomore keskushyökkääjä CJ Jones antoi kovia näyttöjä juoksemalla terävästi. Hän teki ottelun ensimmäisen maalin. Kokenut seniori pelinrakentaja Justin Holman heilutti tahtipuikkoaan tarkimmin ja löysi mm. sisemmän laitahyökkääjän Cal Bloomin useasti. Ottelussa hieman häiritsevä tekijä katsojan kannalta oli pelinrakentajien purjehdukset vailla taklauksia. Säkityksiä nähtiin kymmenisen kappaletta, joista AJ. Wooten ja Brendon Hayes tehtailivat eniten. Puolustuksessa kaksoisveljet Shaquill ja Shaquem Griffin liikkuivat terävästi

Linjapuolustajia Spring-ottelussa esiintyi yhteensä 10. Näiden pelaajien kanssa Chris Mulumba ottaa mittaa elokuun fall campilla, jossa varsinaiset pelipaikat jaetaan. Knightsin dl-valmentaja Mike Dawson odottaa häntä mielenkiinnolla kesän fysiikkaharjoituksiin.

Head coach Frost ja koko UCF:n staff otti suomalaisryhmän vastaan avoimin mielin. He olivat erittäin auttavaisia koko leiriviikon. Frost ja hänen valitsemansa valmentajat edustavat uutta valmentajapolvea, joka toimii erittäin pelaajalähtöisesti. Scott Frost on mukana pelaajien arjessa ja mm torstai-iltana hän oli odottamassa pelaajien välitodistuksia illalla, harjoitusten alkulämmittelyissä hän heitteli palloja ex-NFL pelinrakentajan tarkkuudella.  Tanskalaiset juuret omaava Frost on kiinnostunut vierailemaan Suomessa heinäkuussa 2017.  3-tason opintomatka Orlandoon onnistui hyvin joka osa-alueen suhteen.

– Heikki Halttunen –

Central Floridan yliopisto oli 2016 3-tason opintomatkan kohteena.
Mika Karhu luovutti teräksestä tekemänsä muistolaatan head coach Scott Frostille.
 
 
 
 
 
 
 
 
UCF:n fysiikkavalmentaja Zack Duval (3. vas.) yhdessä SAJL:n 3-tason valmennuskurssin Floridan matkalle osallistuneiden Jyrki Lempisen (vas.), Mika Karhun, Toni Uusitalon, Heli Harjanteen ja Heikki Halttusen kanssa.
Keskushyökkääjien harjoitus käynnissä.
 

UCF Film Room: Temple

UCF Film Room: UConn Preview

IUCFFB Feature 2016: Strength and Conditioning

UCFilm Room: FIU Preview

From the Film Room: Michigan vs UCF

UCF Football Clips: National Signing Day press conference

UCFilm Room: South Florida

2017 Football Highlights – #15 UCF 49, USF 42