Nuoret

Tutustu nuorten maajoukkueisiin

JUURI NYT:  U19 & U17 yhteisleiri Pajulahdessa 25-26.2.2023

 

 

2018 Team Nordic vs USA

 

Pohjoismaiden yhteisjoukkue pelaa tammikuussa 2018 Dallasissa Team USA:ta vastaan

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan jenkkifutisvoimat yhdistyvät tammikuussa, kun yhteispohjoismainen joukkue Team Nordic matkustaa Yhdysvaltoihin ja kohtaa Team USA:n eli yhdysvaltalaisista nuorista kootun joukkueen. Ottelu pelataan Dallasissa NFL-joukkue Dallas Cowboysin kotiareenalla AT & T Stadiumilla 12. tammikuuta.

Linkki videostreamiin

Suomalaispelaajia Team Nordiciin on valittu yhdeksän:

Nimi:

Pelipaikka

cm

kg

Synt.

seura -17

#30 Mikko Behm

DB

187

90

1999

Pori Bears

#12 Markus Haapasaari

WR

178

75

1998

Helsinki Wolverines

#55 Teemu Hukkanen

LB

185

85

1998

Sipoo Bulldogs

#57 Tuomas Hvitfelt

OL

184

130

1998

Turku Trojans

#54 Aleksi Kylli

LB

180

90

1999

Helsinki Wolverines

#41 Viljo Lempinen

DB

184

79

1999

Helsinki Roosters

#71 Jere Saranpää

OL

182

104

2001

Seinäjoki Crocodiles

#52 Edward Vesterinen

DL

191

110

2000

Helsinki Roosters

#73 Juuso Voutilainen

OL

197

130

1999

Helsinki Wolverines

Takamies Mikko Behm, Pori Bears
Laitahyökkääjä Markus Haapasaari, Helsinki Wolverines
Tukimies Teemu Hukkanen, Sipoo Bulldogs
Hyökkäyslinjamies Tuomas Hvitfelt, Turku Trojans
Tukimies Aleksi Kylli, Helsinki Wolverines
Takamies Viljo Lempinen, Helsinki Roosters
Hyökkäyslinjamies Jere Saranpää, Seinäjoki Crocodiles
Linjapuolustaja Edward Vesterinen, Helsinki Roosters
Hyökkäyslinjamies Juuso Voutilainen, Helsinki Wolverines
Puolustuksen koordinaattori Tuomas Heikkinen

Pelaajien lisäksi Suomesta mukaan lähtee miesten maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen, joka toimii Team Nordicin puolustuksen koordinaattorina.

Tammikuun tapahtuma on osa niin sanottua International Bowl –viikkoa, jolloin USA:n eri ikäkausijoukkueet pelaavat kanadalaisia ikäkollegoitaan vastaan. Pohjoisesta saapuvat provonssijoukkueet siis kohtaavat eri kriteerein vastaan valikoituneita jenkkijoukkueita. Kaikki ottelut pelataan Cowboysin kotinurmella, jossa käy viikon aikana melkoinen kuhina.

– USA:n pelaajat koostuvat niin sanotuista korkean profiilin high school -pelaajista, jotka tulevat syksyllä päätymään isoihin yliopistoihin. Taso noissa peleissä on siis todella kova, Heikkinen taustoittaa tapahtumaa.

Euroopasta on historian saatossa kerätty erinäisien Team Europe tai World Team nimikkeiden alle joukkueita, jotka sitten ovat kohdanneet USA:n veljiä. Nyt jalkeille polkaistun Team Nordicin takana ovat Heikkisen mukaan Tanskan lajiliiton eli DAFF:n Lars Carlsen, Ruotsin lajiliiton eli SAFF:n Thomas Ahlberg sekä SAJL:n Roope Noronen.

– Kolme vuotta sitten pelattiin edellisen kerran eurooppalaisella joukkueella USA:laisia vastaan. Tuolloin yhdysvaltalaisten joukkue oli nimeltään Team USA Select, jossa oli ilman scholarshipiä jääneitä pelaajia.

– Nyt vastaan asettuva porukka voi olla käytännössä mitä tahansa. Yhdysvalloissa on noin 4 miljoonaa high school -pelaajaa, joten he määrittävät tason.

Tarjolla huippuvalmennusta ja näytönpaikkoja

Yhteispohjoismainen joukkue on kerätty kesällä Tanskassa U19 -EM-kisoissa pelanneista pelaajista ikäkausimaajoukkueiden valmennuksen suosittelemina. Lisäksi eri maissa on kartoitettu osaamista ja potentiaalisia pelaajia paikallisesti. Muun muassa laitahyökkääjä Markus Haapasaarella palloa tulee heittämään kovan luokan pelaaja, sillä ruotsalainen Michael Cox on juuri pelannut high schoolin senior -vuotensa Yhdysvalloissa, Heikkisen mukaan ”korkeimmalla mahdollisella high school -tasolla”.

– Joukkue koottiin käytännössä niin, että soveltuvat pelaajat saivat kutsun joukkueeseen, minkä jälkeen nämä lahjakkaat nuoret otettiin mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Eli kun yhden pelipaikan osalta kiintiö oli täynnä, ei ilmoittautumisia enää otettu vastaan, Heikkinen kertoo prosessista. – Kaiken kaikkiaan asiat ovat tapahtuneet viime viikkoina todella nopeasti.

Nopeasti tulee asioita tapahtumaan myös tammikuun alussa. Team Nordicin päävalmentaja, yhdysvaltalainen Jim Criner omaa 50-vuotisen valmennuskokemuksen ja tietää miten joukkue valmistetaan otteluun. Muun muassa 2013 Suomessa valmentajia kouluttamassa käynyt Criner on urallaan toiminut Yhdysvalloissa suurten yliopistojen kuten Boise Staten ja Iowa Staten päävalmentajana. 90-luvun lopussa hän toimi NFL Europe -joukkue Scottish Claymoresin päävalmentajana.

Hyökkäyksen linjan Tuomas Hvitfelt, Jere Saranpää ja Juuso Voutilainen pääsevät huippuoppiin, sillä linjavalmentaja Mike Barry on valmentanut aiemmin muun muassa NFL-joukkue Detroit Lionsin hyökkäyksen linjaa.

Uudemmille lajin seuraajille lienee valmentajista tutuin saksalainen Björn Werner, joka varattiin ensimmäisellä kierroksella Indianapolis Coltsiin vuonna 2013. Werner toimii Edward Vesterisen ja muiden linjapuolustajien valmentajana.

Luvassa intensiivinen viikko

Pohjoismainen joukkue suuntaa Yhdysvaltoihin sunnuntaina 7. tammikuuta. Ottelu USA:n joukkuetta vastaan pelataan perjantaina 12. päivä. Heikkinen tietää, että edessä on iso savotta.

– Tämä peli osuu pelaajien kannalta täysin keskellä off seasonia ja lisäksi on otettava huomioon aikaero, joka lennosta syntyy. Fyysisen kuormittavuuden suunnitelman mukaan lähdemme kevyesti liikkeelle, jotta totumme paikalliseen aikaan.

– Ja fysiikan lisäksi täytyy pitää mielessä, että omaksuttavien asioiden määrä lyhyessä ajassa on valtava. Vaikka pelikirjat toimitetaankin pelaajille etukäteen, on edessä paljon opiskeltavaa.

Kokenut valmentaja kuitenkin tietää, että tuleva projekti tulee antamaan paljon sekä lajille että erityisesti pelaajille itselleen.

– Lajin kannalta olisi tietysti hienoa, että saataisiin rakennettua tästä traditio päästä antamaan näyttöjä. Pelaajille on hieno tilaisuus päästä mitattavaksi – uskoisin, että se on suuri motivaattori. Tämä on suuri etu meidän nuorille pelaajille.

– Ja onhan tämä tietysti elämänkokemuksena hieno. Jo pelkästään se, että pääsee pelaamaan Cowboysin kotistadionilla. Ja Teksas on USA:ssa jenkkifutiksen kehto. Amerikkalainen jalkapallo on siellä uskonto.

Voisiko joku suomalaispelaajista vakuuttaa tulevalla matkalla yhdysvaltalaisia kykyjenetsijöitä?

– Täysin mahdollista. USA:n koulujen rekrytoijissa saattaa herättää huomiota jo ihan sopivien ihmisten näkemänä, mutta sen lisäksi myös tällaisesta ottelusta saatava pelinauha on vahva käyntikortti. USA:ssa herättää paljon kysymyksiä, miten eurooppalaiset pärjäävät jenkkejä vastaan. Jos menet Amerikkaan ja voitat amerikkalaisen ei kukaan enää epäile.

Yhteispohjoismainen Team Nordic haastaa USA:n ikäluokan. 

Yhdeksättä kertaa pelattava International Bowl kerää lahjakkaimmat ja lupaavimmat junioripelaajat ympäri maailmaa Arlingtoniin, Teksasiin. NFL-joukkue Dallas Cowboysin kotistadion A&T Stadium toimii areenana, jossa pelataan perjantaista alkaen viikon aikana 12 ottelua. Mukana on luonnollisesti runsaasti yhdysvaltalaisia joukkueita, mutta myös Kanadasta sekä Meksikosta on useampi ryhmä ja lisäksi Japanista saapuu paikalle joukkue.

Suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on kuitenkin ehdottomasti pohjoismaisista pelaajista koostuva Team Nordic, jossa suomalaista osaamista edustaa yhdeksän pelaajaa sekä puolustuksen koordinaattorina toimiva Tuomas Heikkinen.

Mukana suomalaispelaajista ovat hyökkäyksen linjassa pelaavat Tuomas Hvitfelt, Jere Saranpää ja Juuso Voutilainen, laitahyökkääjä Markus Haapasaari, linjapuolustaja Edward Vesterinen, tukimiehet Aleksi Kylli ja Teemu Hukkanen sekä takamiehet Mikko Behm ja Viljo Lempinen.

– Odotamme peliä todella innoissamme. On siistiä päästä pelaamaan jenkkejä vastaan, kertoo Lontoosta tavoitettu laitahyökkääjä Haapasaari. – Vielä emme tiedä suuresti joukkueestamme, sillä tapaamme kaikki vasta paikan päällä. Luvassa on tiivis valmistautuminen ennen perjantain peliä.

International Bowliin osallistuvat joukkueet pelaavat Arlingtonissa yhdet ottelut. Team Nordic pelaa oman ottelunsa perjantain pääotteluna. Collegen kykyjen etsijöillä on luvassa työntäyteinen päivä, sillä paikallista aikaa kello 9.30 pelaavat USA:n 14-vuotiaiden tähdistöjoukkueet, 13.00 kohtaavat USA:n 17-vuotiaat ja Kanadasta saapunut Ontarion joukkue, 16.30 vastakkain ovat USA:n 18-vuotiaat ja meksikolainen UANL. Ja lopulta kello 20.00 yhdysvaltalaisen Jim Crinerin luotsaama Team Nordic kohtaa USA:n Select -joukkueen.

– Uskon, että tulemme yllättämään fyysisyydellä, Haapasaari arvelee. – Meillä on mukana muun muassa isokokoisia ruotsalaisia linjamiehiä, ja kaiken kaikkiaan joukkueessamme on paljon kokemusta.

Muun muassa Haapasaarelle palloja tulee heittämään ruotsalainen pelinrakentaja Michael Cox, joka 2016 johdatti floridalaisen South Ridge High Schoolin osavaltion mestaruuteen ja viime kesänä Ruotsin nuorten Euroopan mestaruuteen. Haapasaari muistaa Coxin varsin hyvin Kööpenhaminan EM-turnauksesta.

– Hän on todella urheilullinen pelaaja, joka pystyy pitämään pelejä hengissä ja selviytymään hankalistakin tilanteista. Sellaisen pelinrakentajan kanssa on mukava pelata.

Maanantaina harjoitukset käynnistyivät – niillä, jotka paikalle ehtivät

Suomalaisosasto suuntasi Yhdysvaltoihin useampaa reittiä pitkin. Muun muassa hyökkäyksen linjan Jere Saranpää matkusti Dallasiin jo hyvissä ajoin edellisellä viikolla. Haapasaari ja Tuomas Hvitfelt lähtivät matkaan sunnuntaina – eikä reissaaminen sujunut ilman ongelmia.

– Meillä oli Lontoossa tunti aikaa ehtiä seuraavalle jatkolennolle. Varmistimme koko ajan, että varmasti tuolle lennolle ehdimme ja meille vakuutettiin, että kyllä ehdimme.

– Mutta turvatarkastuksissa kului aikaa. Muut jonottajat olivat jo valmiita päästämään meidät edelleen, mutta henkilökunnalle se ei käynyt. Kun lopulta pääsimme tarkastuksesta läpi, ei jatkolentoamme enää monitoreissa näkynyt. Selvitimme lähtöportin, mutta kun ehdimme sinne, ei koneeseen enää päässyt.

Neuvokkaat 19-vuotiaat eivät kuitenkaan takaiskusta hämmentyneet.

– Ei auttanut muuta kuin järjestää lento seuraavalle päivälle ja varata hotelli. Tulipahan Lontookin vähän tutummaksi. Maanantaina olimme sitten jo hyvissä ajoin kentällä odottamassa. Samalle lennolle tulee myöskin norjalaisia, joihin olimme etukäteen yhteydessä Facebookissa. Ensin New Orleansiin ja sieltä jatkolento Dallasiin – pitkä päivä tulossa, Haapasaari huokaa mutta ei huokaa väsyneenä vaan innostuneena.

Samaan aikaan viestit Arlingtonista kertovat, että coach Crinerin valmennusryhmä on jo maanantaina laittanut isot valmennusrattaat pyörimään. Ennen varsinaista ottelua Team Nordic harjoittelee kerran yhdysvaltalaisten kanssa, mutta ennen keskiviikon scrimmage-harjoitusta joukkue sisäistää pelitavan ja -kirjan.

– Kova päivä takana. Mutta kaikki hyvin, kommentoi paikan päällä oleva Jeren Saranpään isä Juha Saranpää maanantaina.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että perjantaina pohjoismainen jenkkifutis nousee Yhdysvalloissa puheenaiheeksi.

Yhdeksän suomalaispelaajaa lähtee Team Nordicin mukana Yhdysvaltoihin

Jere Saranpää Crocodiles-toimituksen haastattelussa

USA:n Team Select oli liian vahva Team Nordicille

Viljo Lempinen taklasi Dallas Cowboysin kotistadionilla viisi kertaa ja puolusti kaksi heittoa

International Bowl IX:n ensimmäinen ottelupäivä pelattiin perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa Arglintonissa, Teksasissa. Ottelukimaran viimeisessä ottelusa yhteispohjoismainen joukkue Team Nordic kohtasi USA:n Team Selectin.

Yhdysvaltalaiset aloittivat ottelu tehokkaasti ja siirtyivät jo reilun minuutin jälkeen 15–0 -johtoon. Erityisesti heittopeli oli USA:n joukkueella läpi pelin tehokasta. Pelinrakentaja Jeff Miller valittiin ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi ja hänen suosikkikohteensa Harrington Greer koppasi palloja 147 jaardin edestä ja teki kolme touchdownia.

Yhdeksästä Team Nordicin suomalaispelaajista suurimmat tilastot keräsi kulmapuolustaja Viljo Lempinen, joka taklasi viisi kertaa ja puolusti lisäksi kaksi heittoa. Puolustuksen linjan Edward Vesterinen oli ottelussa yksi Suomen kapteeneista ja näytti kapteenin esimerkkiä myös kolmella taklauksellaan, joista yksi tapahtui viisi jaardia aloituslinjan takana. Tukimies Teemu Hukkanen saalisti yhden taklauksen.

Hyökkäyksessä Markus Haapasaaren tilille merkittiin yksi kiinniotto, jolla Team Nordic eteni 11 jaardia.

Suomalaispelaajista mukana olivat lisäksi Mikko Behm, Tuomas Hvitfelt, Aleksi Kylli, Jere Saranpää ja Juuso Voutilainen. Puolustuksen koordinaattorina toimi Tuomas Heikkinen.

Tästä pääset katsomaan koko ottelun

Valokuvia 1st down photo

Joukkueen rosteri

International Bowl ja IFAF World Team

2010 aloitettiin ottelusarja, jossa ovat pelanneet vastakkain maailman parhaat nuoret pelaajat. Näyttämönä International Bowlille on Arlington, Teksasissa sijaitseva NFL-joukkue Dallas Cowboysin kotistadion A&T Stadium. Viime vuosina viikon aikana pelataan useita otteluita, joissa on vastakkain yhdysvaltalainen joukkue ja tähtisikermä Kanadasta, Meksikosta, Japanista tai Euroopasta.

U19 pelaajat. International Bowlissa IFAF World Team on kohdannut USA:n parhaimmiston neljä kertaa. USA johtaa ottelusarjaa 3-1. Osa World Teamin pelaajista on saanut urheilustipendejä isoista USA:laisista yliopistoista kuten Florida State, Boston Collegeja Alabama.

IFAF World Team ohjelmassa on ollut mukana  yli 200 pelajaa ja 25 valmentajaa 20-25 valtiosta. IFAF on tehnyt yhteistyötä World Development Teamin ja IMG Academyn kanssa Floridassa vuosina  2013 ja 2014.

2010 USA-World Team 17-0
2011 USA-World Team 21-4
2012 USA-World Team 29-35
2013 USA-World Team 43-7

2013 USA vs World Team

Heikkinen valmistautuu USA:n kohtaamiseen

13.1.2013

 

USA vs Muu maailma pelataan Austinissa helmikuun alussa.

Miesten maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen on ollut Floridassa valmistautumassa helmikuun 2. päivänä Austinissa pelattavaan International Bowliin. Heikkinen toimii ottelussa World Teamin päävalmentajana ensimmäistä kertaa. 

– Olemme päässeet nyt täällä Floridassa tekemään valmentajiston kanssa yhdessä valmistavaa työtä Austinin leiriä ja ottelua varten samaan aikaan täällä Floridassa on IMG/IFAF – kehitysleiri jolle osallistuu lähes 80 pelaajaa ympäri maailman, ja joilla on täällä oma valmentajisto. Jesse Talikka meiltä Suomesta on DB-valmentajana Development-joukkueessa, Heikkinen kertoi Floridasta.

Viime vuonna muun maailman parhaista nuorista pelaajista koottu ryhmä kaatoi isäntämaan joukkueen.

– Matsista tulee varmasti kova, USA:lla on paljon hampaankolossa viime
vuoden International Bowlin ja viime kesän nuorten MM-finaalitappioiden
jälkeen.

– Meillä on edelleen eniten kanadalaisia pelaajia, mutta kaikkiaan
vähemmän kuin viime vuonna, joukossa on todella kovia nuoria pelaajia.

Suomalaisvalmentajista mukana on ensimmäistä kertaa Heikkisen pitkäaikainen aisapari maajoukkueesta ja Roostersista, Kim Wikström. Hän toimii joukkueen hyökkäyksen koordinaattorina.

– Kimin kanssa on mahtavaa tehdä töitä niin kuin aina, meillähän on
valmentajia Meksikosta, Japanista, Kanadasta, Australiasta, Ranskasta,
Samoalta ja Suomesta. Kimi tekee töitä tietysti eniten juuri nyt
hyökkäyksen valmentajien kanssa.

Heikkinen johdattaa World Teamin puolustamaan voittoaan

28.1.2013

USA:n ja muun maailman nuoret tähdet vastakkain Austinissa tiistaina.

Tuomas Heikkinen toimii ensimmäistä kertaa muun maailman joukkueen eli World Teamin päävalmentajana tiistaina Austinissa pelattavassa nuorten tähdistöottelussa International Bowlissa. Vuosi sitten World Team kaatoi Yhdysvallat ensimmäisen kerran.

Heikkinen on aiemmin ollut mukana joukkueen valmennustiimissä apuvalmentajana.

– Vastuuta on nyt paljon enemmän, tietenkin. On oppinut tietämään mistä tässä World Team -hommassa on kyse kaikkiaan. Arvokasta kokemusta, mutta aika paljon myös työtä.

– Lähinnä meilailua, nauhojen katsomista, palavereja ja skype-soittelua ympäri maailman, mukavaa kun pääsee nyt itse asiaan Austinissa, Heikkinen kertoo valmistautumisesta otteluun.

Muun maailman joukkue on Heikkisen mukaan aiempaa enemmän nimensä veroinen.

– Mukana on enemmän ei-kanadalaisia pelaajia, tähän suuntaan on pakko pystyä  menemään, muuten tuo ’International Bowl’-käsite on hiukka harhaanjohtava.

Heikkisen lisäksi Suomea edustaa hyökkäyksen koordinaattori Kim Wikström. Suomalaispelaajia ei mahtunut mukaan karsintaleiriltä. Heikkisellä on selkeä resepti sille miten suomalaisnuoret yltävät mukaan ikäluokkansa tähdistöotteluun.

– Ikävälin 16-19 ympärivuotinen periodisoitu harjoittelu ja pelaaminen vain yhden kauden mitalla omalla kovimmalla mahdollisella tasolla. Selkeä lahjakkuus lajiin ja oikeanlaiset eväät repussa sekä äidinmaidon että lapsuuden ja nuoruuden liikkumisen ja urheilun suhteen. Perustaidot, sekä urheilun yleensä että lajin. Fyysinen harjoittelu, erityisesti voimaharjoittelun ’ikkunan’ määrätietoinen hyväksikäyttö. Kansainvälinen pelikokemus, nuorten maajoukkueet ja mahdollisesti pelaaminen vaihto-oppilaana USA:ssa. Vertailukelpoinen harjoittelun määrä ja laatu muiden lajien huipputason kanssa, Heikkinen listaa.

International Bowlin nettisivut:

http://internationalbowl.com/

Päävalmentajan roolissa Heikkinen on pitänyt puheita eri tapahtumissa. Kuva IFAF
Päävalmentajan roolissa Heikkinen on pitänyt puheita eri tapahtumissa. Kuva IFAF
IFAF world team päävalmentaja Tuomas Heikkinen. Kuva IFAF
IFAF world team päävalmentaja Tuomas Heikkinen. Kuva IFAF
Kim Wikström hyökkäysluennolla. Kuva IFAF
Kim Wikström hyökkäysluennolla. Kuva IFAF
Tuomas Heikkinen
Tuomas Heikkinen
Kanadalaiset miehittivät aloituspaikat järjestelmällisesti, poikkeuksen tekivät japanilainen safety ja potkuja palauttanut meksikolaispelaaja.
Kanadalaiset miehittivät aloituspaikat järjestelmällisesti, poikkeuksen tekivät japanilainen safety ja potkuja palauttanut meksikolaispelaaja.

IFAF World Development Team leiri on päättynyt Bradenton Floridassa

Suomalaiset pelaajat lähtevät paluumatkalle huomenna perjantaina 11.1  ja saapuvat  takaisin Suomeen 12.1

Suomalaiset IFAF-IMG tervetuliasillallisella.
Suomalaiset IFAF-IMG tervetuliasillallisella.
Huoltoalue
Huoltoalue
Ensimmäisiin lajiharjoituksiin valmistautuminen
Ensimmäisiin lajiharjoituksiin valmistautuminen
Pompputesti
Pompputesti
Kimi Linnainmaan shuttle testi
Kimi Linnainmaan shuttle testi
IMG Speed training
IMG Speed training
IMG speed training
IMG speed training
Penkkitesti 185 lbs, Hyökkäyslinjan paras tulos 35 toistoa
Penkkitesti 185 lbs, Hyökkäyslinjan paras tulos 35 toistoa
IMG sali
IMG sali
Jere Lahti
Jere Lahti
Illallinen kentällä
Illallinen kentällä
IMG oppitunti - henkinenvalmennus
IMG oppitunti – henkinenvalmennus
 
Hans-Jacob Lindbäck
Hans-Jacob Lindbäck
Jere Lahti
Jere Lahti
Jaska Värinen
Jaska Värinen
Kimi Linnainmaa
Kimi Linnainmaa
Joel Alanen
Joel Alanen
Patrik Puhtimäki
Patrik Puhtimäki

 

 

 

2012 USA vs World Team

 

USA Footballin ja IFAF:in U19 ikäluokalle järjestämä kansainvälinen ottelu on nykyisin nimeltään International Bowl.  Austin Texasissa 1. helmikuuta nähdään ikäluokan maailmanhuippujen välinen kohtaaminen.

IFAF World team 2012 joukkueessa on rosterissa vielä neljä avointa paikkaa. Näille pelipaikoille pelaajat tullaan valitsemaan development team pelaajista. Development leirille osallistuu 2012 kolme suomalaista; Hans-Jacob Lindbäck, Ville Tanskanen sekä Henri Jussila.
Pelaajien leiri alkaa Austin, Texasissa 26.1. 2012. Viimeiseen vaiheeseen valitut pelajat ovat harjoitelleet World Teamin ruotsalaisen fysiikkavalmentaja Niclas Carlsonin ohjeistuksella viime kuukaudet. Suomalaisista Hans-Jacob Lindbäck ja Ville Tanskanen ovat edustuskelpoisia myös v. 2013 World Teamiin. Eurooppalaisia on tällä hetkellä joukkueessa 7, jotka tulevat Itävallasta (2), Ranskasta (2), Espanjasta (1) ja Ruotsista (2).

IFAF World Teamin valmennukseen (linkin alalaidassa) osallistuu puolustuksen takakentän osalta Tuomas Heikkinen. Suomen maajoukkueen päävalmentaja on toista kertaa mukana World Teamin coaching staffissa.

Hans-Jacob Lindbäck

Hyökkäyslinjamies Hans-Jacob Lindbäck (s. 1994), Vaasa Vikings. Isokokoinen pelaaja on herättänyt huomiota vaihto-oppilasvuoden aikana. U17 ja U19 maajoukkueissa hyökkäyslinjassa sentterin ja tacklen pelipaikkaa pelannut 195cm ja 111 kg painoinen pelaaja. Tällä hetkellä hän viettää vaihto-oppilasvuottaan Davidson, North-Carolinassa. Cannon High School voittosaldo oli 6-4 ja joukkue karsiutui jatkopeleistä.

Cannon Cougarsin otteluita syksyltä 2011. Lindbäck pelasi alkukaudesta myös puolustuslinjassa. Hyökkäyslinjan oikean puolen tacklen pelinumero on 66.

 
Tukimies Ville Tanskanen (s. 1993), Helsinki Roosters. 193 cm pitkä ja 109 kg painava Tanskanen on käynyt u17 ja u19 ikäkausimaajoukkueputken läpi. 2011 syksyllä hän kiilasi itsensä myös miesten maajoukkueen mukaan Ruotsi-maaotteluun. Tanskanen pelasi isossa 5A kokoluokan Collins Hill high schoolissa vaihto-oppilasfutista kauden 2010-2011. Atlanta, Georgiassa sijaitseva Collins Hill pelasi loistavan kauden ja Eagles jäi lopulta ottelun päähän osavaltion mestaruuskamppailusta. Tanskanen pelasi USA:ssa puolustuksen endiä sekä tukimiestä. 12 vuoden jääkiekkoputken jälkeen hän valitsi päälajikseen amerikkalaisen jalkapallon. Syksyn testeissä Mäkelänrinteen urheilulukiolainen nosti rinnallevedosta 125 kg painot.

Ville Tanskasen high lights video.

 

Keskushyökkääjä Henri Jussila (s. 1992) Helsinki Roosters. Jussila on käynyt läpi kaikki maajoukkuetasot (U15, U16, U17, U19 ja miehet 2011). Vaihto-oppilasvuosi 2010-2011 Utahissa Layton Christian Academy high schoolissa osottautui merkittäväksi hänen urallaan. Jussila eteni yhdeksässä ottelussa yhteensä 1417 jaardia ja teki 17 maalia. Tämä nosti hänet koko osavaltion ykkösetenijäksi keskiarvolla 161 jaardia/ottelu. Jussila valittiin myös Utah 1A All-State ykkösjoukkueeseen. 176 cm 80kg painoinen pikakiitäjä Mäkelänrinteen Urheilulukiosta kellotti 40 jaardia syksyllä aikaan 4,58s. Nopeus ja suunnanmuutoskyky ovatkin Jussilan parhaita ominaisuuksia, kun hän lähtee kilpailemaan paikasta World Teamiin.

Vuoden Vaahteraliiga Tulokkaan kotimainen high lights video.

Utahin high lights video.

IFAF:in ja USA footballin järjestämään U19 ikäluokan USA vs Muu Maailma -otteluun on ehdolla neljä suomalaista. Ottelu pelataan Austinissa Texasissa 2.2.2012.

IFAF World Team-joukkueeseen ovat eri maiden lajiliitot nimenneet ehdokkaita. Tarkkailussa on noin 200 pelaajan rinki. Valmennusryhmä valitsee pelaajat suositusten, filmien ja fyysisten testitulosten perusteella.

Linjapuolustaja Victor Sarvi, Helsinki Wolverines s. 1992 olisi valittu joukkueen viime vuotisen IFAF esiintymisensä johdosta. Polvivammasta toipuminen estää hänen osallistumisensa IFAF joukkueeseen.

Valmistavalle leirille Austiniin kutsutaan myös v. 1993-1994 syntyneitä pelaajia ns. development -joukkueeseen, joka sparraa varsinaista joukkuetta leirin ajan. Nämä pelaajat antavat näyttöjä samalla vuoden 2013 joukkuetta varten.
Development joukkueesta nostetaan arviolta viisi pelaajaa varsinaiseen pelaavaan kokoonpanoon.
Pelaajalle osallistuminen IFAF World Team- joukkueeseen maksaa 500 dollaria=360 euroa (vain lopulliseen joukkueeseen valitut). IFAF maksaa pelaajien matkat, majoituksen ja ruokailut.

Yksi suomalainen on jo tapahtumaan varmistanut osallistumisensa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen tulee vastaamaan takamiesten toiminnasta jo toista vuotta USA vs Muu Maailma -ottelussa. 
Muun Maailman valmentajat tulevat kahdeksasta eri maasta. Joukkueen päävalmentajana toimii kanadalainen Greg Marshall, hyökkäyskoordinaat-torina meksikolainen Edgar Zapata ja puolustuskoordinaattorina kanadalainen Warren Craney. IFAF:iin kuuluu 61 jäsenvaltiota.

World Teamiin on jo valittu joukko pelaajia:

http://www.ifaf.info/articles/view/931

http://www.ifaf.info/articles/view/884/L2FydGljbGVzL2ZlYXR1cmVkL2luZGV4L3BhZ2U6Mg==

31.1.2012

 

World teamin lopulliseen kokoonpanoon nostettiin 8 pelaajaa development joukkueesta. Valitettavasti suomalaisten kova yritys ei aivan riittänyt ykkösjoukkueeseen asti.

Suomen World Team development joukkueen edustajat hyökkäyslinjamies Hans-Jacob Lindbäck, tukimies Ville Tanskanen ja keskushyökkääjä Henri Jussila sparraavat World Teamiä scrimmage ottelussa vielä tänään. Ankara kilpailu neljän leiripäivän aikana Austinin Westlake high schoolin kentällä nosti 7 kanadalaista ja 1 itävaltalaisen pelaajan ykkösjoukkueeseen.

International Bowl näkyy keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 01.00 Suomen aikaa osoitteessa http://www.usafootball.com/InternationalBowl

Uutinen IFAF:in sivuilla.

Valokuvia World teamin leiriltä.

Videoita Austinista.

World Team aiheutti sensaatiomaisen ensimmäisen tappion kautta aikakirjain USA:n maajoukkueelle Austinissa numeroin 35-29 (21-9). 

 
 
 

2011 USA vs World Team

World Team 2011. Toisen rivin 5. oikealta takamies Tuomas Nurmi. Toiseksi ylimmän rivin 7. vasemmalta linjapuolustaja Victor Sarvi sekä ylärivin 2. oikealta takakenttävalmentaja Tuomas Heikkinen.
 
 

Kolme suomalaista ehdolla World Teamiin

2.11.2010

IFAF:in ja USA footballin järjestämään U19 ikäluokan USA vs Muu Maailma -otteluun on ehdolla kolme suomalaista.

IFAF ja USA Football järjestävät USA vs World Team – ottelutapahtuman toista kertaa. Ottelu pelataan 2. helmikuuta 2011 Austin Texasin  Westlake High Schoolin Chaparral Stadiumilla.  Team USA koostuu maan high school -pelaajien valioista, joiden päävalmentajan toimii Westlake high schoolin päävalmentaja John Allman. 
Viime vuoden jenkkipelaajista osa siirtyi pelaamaan isojen yliopistojen kuten Texas, Nebraska, LSU, Alabama, Virginia Tech ja Miami (Florida) jalkapallojoukkueisiin. Muun maailman joukkueesta yliopistostipendin Floridan Staten -yliopistoon sai saksalainen linjapuolustaja Björn Werner.

2010 USA vs World Team ottelun high lighsit USA voitti niukasti 17-0.

Suomesta kolme pelaajaa karsiutunut mukaan 150 pelaajan World Team -ohjelmaan.  Pelaajat käyttävät ennen varsinaista leiriä vähintään kerran viikossa IFAF:in World Teamin sähköistä oppimisalustaa, jonne pelaaja täyttää harjoittelupäiväkirjaansa. Tästä suljetusta nettisivustosta pelaaja saa myös ohjeet harjoitteluun sekä pelikirjoihin. Suomalaiset pelaajat ovat:

Pelinrakentaja Miro Kadmiry, Vantaa TAFT s. 1991
Takamies Tuomas Nurmi, Helsinki Roosters s. 1991
Linjapuolustaja Victor Sarvi, Helsinki Wolverines s. 1992

World Team staff arvioi pelaajia tällä hetkellä lopullista 45 pelaajan joukkuetta silmällä pitäen seuraavin kriteerein:
– voima&nopeustestit (40 jaardin aika, penkkipunnerrus, takakyykky, rinnalleveto jne.)
– videomateriaali (seura- ja maajoukkueotteluista)
– valmentajan/World Teamin suositukset
– scouttaus tiedot

Valmistavalle leirille Austiniin kutsutaan myös v. 1992 syntyneitä pelaajia ns. development -joukkueeseen, joka sparraa varsinaista joukkuetta leirin ajan. Nämä pelaajat antavat näyttöjä samalla vuoden 2012 joukkuetta varten.

Vuoden 2010 World Team -pelaajien keskiarvot: 

PelipaikkaPituus cm

Paino  kg

Penkki  kgKyykky kgRinnalleveto  kg
DB1848312015095
DL193124130200100
LB18699135190100
QB1919111515070
OL197136155220125
RB1819211518595
WR17884110165100

Pelaajalle osallistuminen IFAF World Team- joukkueeseen maksaa 500 dollaria=360 euroa (vain lopulliseen joukkueeseen valitut). IFAF maksaa pelaajien matkat, majoituksen ja ruokailut.

Yksi suomalainen on jo tapahtumaan varmistanut osallistumisensa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen tulee vastaamaan takamiesten toiminnasta USA vs Muu Maailma -ottelussa. Heikkinen on ensimmäinen suomalaisvalmentaja, joka on päässyt varsinaiseen valmennuskokoonpanoon.  2010 Benjamin Jensen toimi ns. graduate assistant-tittelillä World Teamin valmennuksessa. 

Muun Maailman valmentajat tulevat kahdeksasta eri maasta. Joukkueen päävalmentajana toimii kanadalainen Greg Marshall, hyökkäyskoordinaat-torina australialainen Paul Manera ja puolustuskoordinaattorina kanadalainen Warren Craney. IFAF:iin kuuluu 59 jäsenvaltiota.


 

Nurmi ja Sarvi Muun maailman joukkueeseen

Roostersin takamies Tuomas Nurmi sekä Wolverinesin puolustuksen linjamies Victor Sarvi on valittu Muun maailman joukkueeseen, joka kohtaa Yhdysvallat Austinissa 2. helmikuuta. Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen kuuluu joukkueen valmennustiimiin.

Nurmi oli viime kesänä mukana jo miesten EM-joukkueessa. Sarvi puolestaan on kuulunut nuorten maajoukkueen vakiokalustoon.

Myös pelinrakentaja Miro Kadmiry oli ehdolla joukkueeseen, mutta häntä ei valittu mukaan lopulliseen ryhmään.

Muun maailman joukkueeseen valittiin 40 alle 19-vuotiasta pelaajaa eri puolilta maailmaa. Suuri osa (22) joukkueen pelaajista on kanadalaisia. Lisäksi mukana on suomalaisten lisäksi viisi itävaltalaista, kolme saksalaista, kaksi ruotsalaista, kaksi japanilaista, yksi meksikolainen sekä kolme pelaajaa Amerikan Samoalta.

Joukkue harjoittelee yhdessä yhdeksän kertaa ennen ottelua kovatasoista Yhdysvaltain lukiotähdistä koottua joukkuetta vastaan. Moni Yhdysvaltain joukkueen pelaajista aloittaa ensi syksynä yliopistouransa kovatasoisessa yliopistossa. Ottelussa pelaa muun muassa tulevia Texasin, Notre Damen, Alabaman, Stanfordin, Auburnin ja Oklahoman pelaajia.

Molempien joukkueiden rosterit löytyvät kansainvälisen liiton IFAFin nettisivuilta: http://www.ifaf.org/

Vuosi sitten Yhdysvallat voitti ottelun 17-0. Viime vuonna mukana ei ollut suomalaispelaajia.

Tuomas Nurmi.
Victor Sarvi.
 

19-vuotiaiden huippukoitosta Texasissa pelattavaa USA-World team -ottelua on mahdollisuus seurata live- nettilähetyksenä Suomena aikaa to. 3.2. klo 03. Maailman joukkueen tänään alkavassa leirityksessä mukana takakentän valmentaja Tuomas Heikkinen, linjapuolustaja Victor Sarvi sekä takapuolustaja Tuomas Nurmi. 
 USA vs. The World ottelu pelataan Westlake High School Stadiumilla  Austissa Texasissa. Keskiviikkona 2. helmikuuta ottelu on nähtävissä live-lähetyksenä internetissä. 

Linkki:  http://www.highschoolsports.net/.

Ottelun kick off on US. Central aikaa klo 19.30, joka tarkoittaa ettäSuomessa ottelua voi seurata torstai aamuna 3. helmikuuta klo 03 aamuyöstä.   

Maailman joukkuetta johtaa University of Western Ontario Mustangien päävalmentaja Greg Marshall.  Maailman joukkueen pelaajat tulevat seuraavista maista: American Samoa, Itävalta, Kanada, Suomi, Saksa, Japani, Meksiko, Ruotsi.  Team USA:ta johtaa  Austin Westlake High Schoolin päävalmentaja Darren Allman. 

Team USA

World team

Maailman joukkue on aloittaa pe 28.1. leirityksensä, joista neljä päivää harjoitellaan kaksi kertaa päivässä Westlake High School Stadiumilla. Lauantaina 29.1. Maailman joukkue tapaa USA:n pelaajat ja valmentajat tervetuliaisillallisilla  Austin Marriot-South hotellilla. Team USA:n pelaajat ovat high school senioreita, joista jalkapalloura jatkuu mm. Alabama, Auburn, LSU, Nebraska, Notre Dame, Ohio State, Oregon, Southern Cal, TCU, Texas, Texas Tech.  Muutoin viikon ohjelma on seuraava:

TEAM USA VS. THE WORLD SCHEDULE 

Wednesday, January 26 
11:00a – 6:30pWorld Team Coaches Arrive (Austin Spring Hill Suites; 4501 South IH 35)
  
Thursday, January 27 
11:00a – 6:30pWorld Team Players Arrive (Austin Spring Hill Suites; 4501 South IH 35)
  
Friday, January 28 
10:00a – 4:00pTeam USA Coaches Arrive (Austin Marriott South; 4415 South IH 35)
10:00a – NoonWorld Team Practice (Westlake H.S. Practice Field; 4100 Westbank Dr.)
4:00 – 6:00pWorld Team Practice (Westlake H.S. Practice Field)
  
Saturday, January 29 
10:00a – 4:00pTeam USA Players Arrive (Austin Marriott South; 4415 South IH 35)
10:00a – 12:00pWorld Team Practice (Westlake H.S. Chaparral Stadium; 4100 Westbank Dr.)
2:00 – 4:00p2012 U.S. Under-19 National Team Trials (Westlake H.S. Stadium)
4:00 – 6:00pWorld Team Practice (Westlake H.S. Stadium)
6:30 – 8:00pTeam USA & World Team Welcome Dinner (Austin Marriott South)
7:00 – 9:00p2012 U.S. Under-19 National Team Trials (Westlake H.S. Stadium)
  
Sunday, January 30 
9:00 – 10:30a2012 U.S. Under-19 National Team Trials (Westlake H.S. Stadium)
9:00 – 11:00aWorld Team Practice (Westlake H.S. Practice Field)
11:45a – 1:15p2012 U.S. Under-19 National Team Trials (Westlake H.S. Stadium)
2:00 – 5:00pTeam USA Practice (Westlake H.S. Stadium)
4:00 – 6:00pWorld Team Practice (Westlake H.S. Stadium)
  
Monday, January 31 
10:00a – NoonWorld Team Practice (Westlake H.S. Practice Field)
10:00a – 1:00pTeam USA Practice (Westlake H.S. Stadium)
5:00 – 7:00pWorld Team Practice (Westlake H.S. Stadium)
  
Tuesday, February 1 
10:00a – 1:00pTeam USA Practice (Westlake H.S. Stadium)
1:00 – 1:30pWorld Team Photo (Westlake H.S. Stadium)
1:30 – 2:00pWorld Team Walk-Through (Westlake H.S. Stadium)
1:45 – 2:15pTeam USA Photo (Westlake H.S. Stadium)
2:15 – 2:45pTeam USA Walk-Through (Westlake H.S. Stadium)
2:30 – 4:30pWorld Team Practice (Westlake H.S. Stadium)
  
Wednesday, February 2 
8:30 – 11:00aNational Signing Day Breakfast (Austin Marriott South)
11:00a – 1:00pTeam USA & World Team Media Availability, National Signing Day Reaction
6:00pTeam USA & World Team begin on-field warm up (Westlake H.S. Stadium)
7:30pKickoff: Team USA vs. The World

 

Maailman parhaat 19-vuotiaat ja nuoremmat jenkkifutarit kohtaavat ottelussa USA vs. World team varhain torstain vastaisena yönä 3. helmikuuta klo 03.00 Suomen aikaa Austin Texasissa. Katso ottelu live-lähetyksenä netistä. Tuomas Nurmi on vahvasti mukana pelaajien rotaatiossa takakentällä. Victor Sarvi on siirretty sisemmäksi linjapuolustaksi.

Ensi yönä USA vs World Team

2.2.2011

Linkki otteluun 3.2. klo 03.00

Austin Texasissa on poikkeuksellisen kylmää ja ennuste illan otteluun, joka alkaa paikallista aikaa 19.30 on noin – 9 celsius astetta.

Parhaat kansainväliset pelaajat 19-vuotta ja nuoremmat ovat kehissä ottelussa Austinin Westlake Stadiumilla, jossa pelaajia on kahdeksasta eri maasta, neljältä eri maanosasta. Uutisia ottelua edeltävältä viikolta.

World Teamin kanadalainen päävalmentaja  Greg Marshall: ”Olemme valmiita. Pelaajilla on ollut loistava viikko harjoitella ja olemme saaneet ajettua paljon asioita sisään. Muutaman viime päivien aikana systeemit on saatu toimimaan hyökkäyksessä ja puolustuksessa. USA on mahtava vastustaja, mutta kaikki on mahdollista. Joukkue on hitsautunut lyhyessä ajassa yhteen. Kaikki ovat tulleet voittamaan ottelu, mutta myös nauttimaan hienosta kokemuksesta yhdessä joukkueena. Olen erittäin ylpeä World Team -joukkueesta.”

Kanadalainen pelinrakentaja Ben Rossong pitää kylmää ilmaan ehdottomasti World Teamin etuna. ”Olemme tottuneet pelaamaan kylmässä useammin kuin amerikkalaiset. Joukkue on kuin perhe nyt. Aluksi pelaajat lähinnä juttelivat oman maansa pelaajien kanssa, mutta nyt kaikki rajat on rikottu ja olemme selvästi lähempänä toisiamme. On ollut mielenkiintoista oppia erityylistä jalkapalloa ja erityisesti hienoilta valmentajilta. Odotan illan ottelua todella innolla”.

Austinialaisen Westlake High Schoolin päävalmentaja Darren Allman toimii Team USA:n vetäjänä.  USA football on valinnut U19 maajoukkueen Yhdysvalloissa. Joukkueessa on 45 high school senioria 20:stä eri osavaltiosta, joilla yliopistoura kiikarissa. Yliopistojen urheilun kattojärjestö NCAA katsoo kyseisen ottelun kansainväliseksi eikä näin sulje jatkossa all star -otteluihin osallistumista.

Team USA on ollut voittamaton nuorten mittelöissä. Joukkue voitti MM-kultaa Ohiossa 2009 ja myös edellisen kamppailun USA vs World Team mittelössä. Tosin ottelu oli tiukka ja päättyi 17-0 Yhdysvalloille Fort Lauderdalessa 2010.

Joukkueiden kapteeneina toimivat:

World Team:
#2 — Joel Seutter, DL, Canada, University of Saskatchewan
#3 — Steven Lumbala, RB, Canada, University of Calgary
#23 — Jake Harty, WR, Canada, Henry Wisewood High School
#31 — Beck Coulter, LB, American Samoa, Eastern Arizona College
#44 — Tavita Katina, DL, American Samoa, Hawaii commit
#70 – Michael Habetin, OL, Austria, Swarco Raiders

Team USA:
#7 — Stephon Tuitt, DE, Monroe Area (Ga.) H.S., Notre Dame commit
#15 — Kiehl Frazier, QB, Shiloh Christian (Ark.) H.S., Auburn commit
#24 — Wayne Lyons, CB, Dillard (Fla.) H.S., Stanford commit
#80 — Jaxon Shipley, WR, Brownwood (Texas) H.S., Texas commit

Ottelun päätuomarina toimii Bill LeMonnier, joka on toiminut yliopistojen loppuottelussa BCS Auburnin ja Oregonin välillä.  and Oregon.  Tuomariryhmässä on usalaisten lisäksi jäseniä Norjasta ja Meksikosta. Coin

Kolikonheittoseremoniassa on mukana Damien M. Larche, entinen Texasin yliopiston pelaaja ja nykyinen Minnesota Vikingsin pitkien syöttöjen spesialisti sekä nigerialainen Houston Texansin linjapuolustaja Amobi Okoye.  Kolikonheiton suorittaa USA Football puheenjohtaja ja ex -NFL team executive Carl Peterson. 

Pelaajia on scoutattu läpi viikon ja 45-päisen edustusrosterin lisäksi mukana on ollut Development joukkueen pelaajia (1992-1993 syntyneitä), jotka ovat antaneet näyttöjä ensi vuoden joukkuetta varten ja sparranneet ykkösjoukkuetta.  Development joukkueesta nostettiin kolme pelaajaa varsinaiseen joukkueeseen

IFAF insider linkin takaa löytyy videopätkiä Texasista World teamin -harjoituksista.

Viimeiset päivitykset ja paljon videomateriaalia myös USA vs The World face book -sivustolta.

Sekä IFAFinsider Twitterissä.

Victor Sarvi #95 ketteryysdrillissä. Photo IFAF
Victor Sarvi #95 ketteryysdrillissä. Photo IFAF
#28 Tuomas Nurmi varjostustöissä. Photo IFAF
#28 Tuomas Nurmi varjostustöissä. Photo IFAF

Yhdysvaltojen tähtisikermän ja World Teamin eroksi jäi lopulta yksi maali, kun USA voitti ottelun 21-14 Austin Texasissa pelatussa ottelussa.

 World Teamin päävalmentaja Greg Marshall kehui pelaajiaan huippuvalmennettaviksi. Vajaassa viikossa joukkue hitsautui hyvin yhteen ja löysi yhteisen sävelen. Kokemukset ja ystävyydet, joita joukkuessa syntyi ovat kestäviä läpi elämän. Hän on hyvin ylpeä kovaa pelanneista urheilijoistaan.

USA:n päävalmentaja Darren Allman kehui kokemusta ainutlaatuiseksi. Kulttuurinen kokemus usalaisille pelata ikäluokan maailmanvalioita vastaan. Tämä oli arvokas kokemus myös valmentajistolle.

Nebraskan yliopistoon lähtevä Aaron Green palautti palautti ottelun avauspotkun puoleen väliin ja Auburnin yliopistoon sitoutunut pelinrakentaja Kiehl Frazier marssitti USA:n maalinlinjan tuntumaan, josta Savon Huggins (Rutgers) juoksi 2 jaardin pituisen syöksyn maaliin. Neljässä USA:n pelaamassa U19 maajoukkueen ottelussa yksikään vastustaja ei ole onnistunut maalinteossa. World Team vastasi heti seuraavassa pelissä, kun kanadalainen Tevaun Smith palautti aloituspotkun vasenta reunaa pitkin aina 79 jaardia maaliin asti ja kavensi tilanteeksi 7-6. World Teamin lisäpistepotkuepäonnistui.

World Teamin puolustuksen endi Joel Seutter University of Saskatchewanista sai aikaan isoja pelejä säkitti ja amerikan-samoalainen Beck Coulter (SMU) täytti juoksuväylät keskellä. Hänen maamiehensä tukimies Tavita Katina (Hawaii) onnistui ensimmäisellä pelipuoliskolla peittämään usalaisen lentopotkaisijan rähmäämän pallon ja World Team sai pallon 15 jaardin päästä. Kotijoukkueen puolustus piti World Teamin aisoissa ensin takamies Wayne Lyons (Stanford) taklauksilla ja lopulta 41-jaardisen kenttäpotkumaalin blokkasi Josh Atkinson (Notre Dame).

Texasin yliopiston värväys keskushyökkääjä Joe Bergeron teki USA:lle toisen maalin lentopotkun hämäyspelin päätteeksi edeten 56 jaardia. World Teamin pelinrakentaja Ben Rossongin onnistunut heitto Faubert-Lussierille päätyi vielä 15 jaardia pidemmälle, kun sivurajalla tapahtui henkilökohtainen rangaistus. Pirteä keskushyökkääjä Lumbula juoksi 13 jaardia ja World Team pääsi kokeilemaan toisen kerran kenttäpotkumaalia. Tällä kertaa potku meni ohi. USA johti puoliajalla 14-6.

Kolmannella jaksolla  Joe Bergeron teki myös joukkueensa kolmannen maalin Stanfordin tulevan pelinrakentajan Kevin Hoganin screen-heiton päätteeksi ja mutkitteli 19 jaardia maaliin. Vastaavasti World Team ei saanut kolmannella jaksolla aikaiseksi mitään suurempaa. Jabriel Washington (Alabama) katkaisi yhden Rossingin heiton. Toisen syötönkatkon heitti vaihdosta tullut saksalainen pelinrakentaja Marco Ehrenfried.

World Team pelasi kuitenkin loppuun asti, sillä kanadalainen palautti Thomas Girard syötökatkoaan lähes 50 jaardia omalta maalialueelta. Hyökkäysyritys päättyi kuitenkin lentopotkuun, jonka palautuksessa World Teamin Lumumba iski pallon irti ja Thiel peitti sen. Momentumin hienosti hyväkseen käyttänyt World Team pelinrakentaja Rossong löysi 40 jaardin heitolla maalialueen reunasta maamiehensä Jahlani Gilbert-Knorren. Tevaun Smith teki 2-pistettä lisäpistepelillä heittopelillä, kun ottelua oli jäljellä vajaa kolme minuuttia jäljellä. Tukimies Coulter sai syötönkatkon aivan ottelun loppusekunneilla World Team sain takaa-ajo asemassa 21-14 vielä mahdollisuuden, mutta ei onnistunut hail mary -heittopelissään.

World Teamistä USA:n yliopistosarjoihin ovat siirtymässä ainakin amerikan-samoalaiset tukimiehet Tavita Katina ja Penitito Faalologo Hawaijin yliopistoon sekä Beck Coulter Southern Methodist Universityyn. Lisäksi australialainen hyökkäyslinjamies Rory Dew sopi pelaamisesta teksasilaisen Incarnate Word -yliopiston kanssa.

Development joukkueen kansainvälisiä pelaajia oli ottelussa sivurajalla siviileissä mm. Norjasta, Hollannista, Espanjasta, Serbiasta, Ranskasta, Italiasta, Saksasta, Japanista, Meksikosta ja Amerikan-Samoalta. He antoivat näyttöjä antoivat näyttöjä ensi vuoden joukkuetta varten.

Suomalaiset pelaajat olivat hyvin mukana ottelussa. Toistesta drivesta lähtien takamies Tuomas Nurmi pelasi aktiivisesti noin puolet puolet puolustuksen peleistä World Teamin takamiesten rotaatiossa. Nurmi pelasi tavoilleen uskollisesti nopeasti reagoiden ja hyvistä asemista. Mitään isoja pelejä hänen kohdalleen ei sattunut. Vauhtia Nurmi sai kuitenkin pitää, kun pelinopeus oli EM-kisoista vielä nopeutettua ja vaati sen vuoksi hyvää ennakointia. Victor Sarvi pelasi aluksi lisäpistepotkujen blokkijoukkueissa, kunnes säväytti kolmannen neljänneksen kohdalla kun hän pääsi heittoyrityksellä pelaamaan puolustuksen linjassa. Sarvi taisteli itsensä vapaaksi ja syöksyi pelinrakentaja Frazierien kimppuun säkittäen tämän. Sarvella on mahdollisuus ikänsä puolesta osallistua 2012 World Teamiin. Valmentaja Tuomas Heikkisellä oli kädet täynnä, kun hän toimi ottelun ajan kanadalaisen puolustuskoordinaattori Warren Craney oikeana kätenä katsomovalmentajan roolissa.

Ottelussa tilastojen valossa USA oli niskan päällä, kun se napsi 20 ensimmäistä yritystä World Teamin jäädessä kuuteen. Myös juoksujaardeissa oli suuri ero, kun USA keräsi 45/227 jaardia ja World Team 20/37 jaardia. Heittojaardit menivät suunnilleen tasan.

USA:n juoksujaardeista isoimmat siivut hoiti Kiehl Frazier 10-48, Joe Bergeron 15-118, Kevin Hogan 3-41, ja Kenny Williams 6-21 World Team : Steven Lumbala 9-36, Shun Yokota 3-4, Viavia Manuma 1-2 Heittotilastoissa USA: Frazier 4-7-1-40, Cody Keith 1-3-0-4, Kevin Hogan 5-6-1-52. World Team: Rossong 4-14-1-87, Marco Ehrenfried 1-3-1-7.

Ottelun MVP-pelaajat:
USA: 118 jaardia 15 kannolla edennyt Joe Bergeron
World Team: 6+2 pistettä tehnyt Tevaun Smith, Kanada

USA:n MVP keskushyökkääjä Joe Bergeron nähdään ensi syksynä Texasin yliopiston riveissä. Photo:Shawn Hubbard Photography
USA:n MVP keskushyökkääjä Joe Bergeron nähdään ensi syksynä Texasin yliopiston riveissä. Photo:Shawn Hubbard Photography
photo:Shawn Hubbard Photography
photo:Shawn Hubbard Photography
World team MVP Kanadan Tevaun Smith ja USA Footballin toimitusjohtaja Scott Hallenbeck. Photo:Shawn Hubbard Photography
World team MVP Kanadan Tevaun Smith ja USA Footballin toimitusjohtaja Scott Hallenbeck. Photo:Shawn Hubbard Photography

 

2010 USA vs World Team

19-vuotiaiden maailman valiot kohtaavat toisensa ensi kertaa ottelussa USA vs Muu Maailma la 30.1. Floridassa. Muun Maailman joukkueen mukana on suomalaisväriä, kun jyväskyläläinen Benjamin Jensen kuuluu valmennusryhmään. Jensen toimii apuvalmentajana takamiesten kanssa.

Muun maailman joukkueessa oli pitkään mukana 100 pelaajan ringissä suomalainen sentteri Joonas Raatikainen Jyväskylä Jaguaareista. Hänet leikattiin 2009 joulukuun lopussa varsinaisesta joukkueesta.

Muun maailman joukkueessa on pelaajia kahdeksasta eri maasta: Australiasta (1), Ranskasta (1), Saksasta (1), Japanista (3), Meksikosta (1), Ruotsista (3), Kanadasta (32) ja Amerikan Samoasta (3). Heistä puolet pelasi Canton Ohion 2009 nuorten MM-kisoissa. Joukkueen päävalmentajana toimii suomalaisille tuttu Jan Jehmert Ruotsista, joka on johtanut Ruotsin nuorten maajoukkuetta vuosia ja nyttemmin aikuisten joukkuetta.  Muun Maailman jJoukkue harjoittelee kahdesti neljänä päivänä Plantation Athletic League Stadiumilla.

Joukkue tulee kohtaamaan kovatasoisen USA:n joukkueen, joka täynnä yliopisto prospekteja. Muun maailman joukkueessa oli pitkään mukana 100 pelaajan ringissä suomalaisista sentteri Joonas Raatikainen Jyväskylä Jaguaareista. Hänet leikattiin joulukuun lopussa varsinaisesta joukkueesta. Muun maailman joukkueessa on pelaajia kahdeksasta eri maasta: Australiasta (1), Ranskasta (1), Saksasta (1), Japanista (3), Meksikosta (1), Ruotsista (3), Kanadasta (32) ja Amerikan Samoasta (3). Heistä puolet pelasi Canton Ohion 2009 nuorten MM-kisoissa. Joukkue harjoittelee kahdesti neljänä päivänä Plantation Athletic League Stadiumilla.

Amerikan Samoalta tulee linjamies Aiulua Fanene, joka esitellään CBS:n 60 minutesin Football Island -ohjelmassa.  Amerikan Samoa tuottaa suurimman määrän NFL-pelaajia väkilukuun suhteutettuna.

USA:n huippu high school senioreita johtaa Chris Merritt, joka toimii Miami Christopher Columbus koulun päävalmentajana. Merritt valmensi viime kesän MM-kisoissa kultaa voittaneen USA:n joukkueen takamiehiä.

NFL networks televisioi ottelun, joka alkaa la 30.1. paikallista aikaa klo 12.00. Kommentaattoreina ovat Rich Eisen, Deion Sanders ja Scott Kennedy. Ottelu pelataan Lockhart Stadiumilla Fort Lauderdalessa.

Ottelun kotisivut

IFAF Maailman Liiton sivut

Joukkueiden päävalmentajien haastattelut

Jensen on graduate assistant-valmentaja kuten myös Kris Kemp (Bahama), Maciej Cetnerowski (Puola), Marcel Meijerink (Hollanti), Mathias Torre (Ranska), Jørgen Johansen (Norja)
Jensen on graduate assistant-valmentaja kuten myös Kris Kemp (Bahama), Maciej Cetnerowski (Puola), Marcel Meijerink (Hollanti), Mathias Torre (Ranska), Jørgen Johansen (Norja

Suomalaisvärejä edustaneen Benjamin Jensenin matkaraportti USA vs Muu Maailma otteluun valmistautumisesta ja ottelusta tammikuussa 2010 Floridassa

On my arrival I met my roommate who was the WR graduate assistant from Bahamas named Chris Kemp. He had just finished his senior year of football at a small NAIA school in Indiana. Chris was a great guy to room with and helped to have someone to chat with during our small amount of free time.

The first meeting of the evening was an intro with the coaches. I met the defensive staff. It became clear to me after that meeting that I was no longer just a graduate assistant since the DB coach from Japan could not really communicate in English. When we broke up into offensive and defensive staffs it was interesting since around the offensive table they had close to 10 coaches, and the defensive table only had 5. Our D coordinator was Warren Craney who runs the defense for Concordia University in Canada. His knowledge of the game was amazing and he had spent time learning from coaching staffs as a guest coach at the University of Michigan, USC, University Florida (2), and the University of Nebraska (3). It was a great opportunity to work with him since he had learned from so many respected D coordinators (Pete Carroll, Charlie Strong, Bo Pelini). The other members of the D staff were Soloman (D line coach) from Mexico who spent a year with the Baltimore Ravens as a D linemen, Martel from France who was also a GA working with the D Line. The DB coach from Japan we called Shee was a great guy and his coaching credentials were impressive but the language barrier really limited what he could do with the team. It was for me a real blessing in disguise for me because I quickly became heavily involved in the defense, starting from the first practice in which I was in charge of the DB´s during individuals. I was very fortunate in my situation that I was able to be so involved with the secondary. Throughout the week I ran the DB individuals, when we went to inside drill I took care of the DB´s in 1 vs. 1. Coach Craney ran the linebackers, so during skelly and team I was able to focus solely on the secondary’s performance. I also held a few film sessions with the secondary going over what we did right and wrong from the days earlier practices. I learned the value of filming practice sessions, with such limited time to get the guys prepared we had to do a lot of coaching on the run quickly between plays and rely heavily on the film sessions to correct what we needed.

As soon as I received the playbook we had a 3 hour defensive coaches meeting where Coach Craney explained how things were done. After the meeting I went straight to my room and spent a lot of time with the playbook. Itwas quite a challenge for me since I only got the playbook a day before the players did and they had lots of questions from the first moment. I am a cover 3 guy, and we were running a base cover 2 (3-4) so I had to learn a lot in a short period of time in order to be able to work with the DB´s and have them prepped for the game.

The players were selected by Head Coach Jenmert and Strength Coach Carlson solely based upon strength and size, which ended up being a really wise selection process. They stuck with the pretty basic concept that strength=speed. The offensive line averaged close to 6´4 and 300 lbs (193 cm, 140 kg) and they were not fat boys by any means. All the skill positions on both offense and defense were very talented players. The team truly went 2-3 deep at almost every position. During practice when the second team came on the field both sides did not miss a beat. Naturally I got to know the defensive side of the ball the best.

DL-The defensive line was also massive, led by Jesse Williams from Australia who had just finished his first season at Western Arizona University and was a beast at 6´4 325 (148 kg, 193 cm) who just killed everyone in 1 vs. 1 lineman drills. The DL also had a tough Samoan player whose brother plays in the NFL and also gave the team a pre-game speech (Jonathan Fanene). Also helping the D line was Björn Werner from Germany who had played a few seasons of high school ball in the states.

LB-The linebackers were probably the most impressive athletes, all being very agile and quick and at the same time having great size (all close to 6 feet (180 cm) and around 220 lbs (100kg). We had a couple of Samoan linebackers who both were amazing athletes, and had relatives in the NFL. One of them named Beck Coulter was really intimidating, had the same long hair as his cousin (Troy Polamalu) and had finished his first season of college football at Trinity College in Texas. The Canadian linebackers were really solid, and did a great job of adjusting to the American style of play.

DB-The DB´s I worked with all had great speed, and were quick learners. I had seven total, six from Canada and one from Japan. Unfortunately again with the Japanese player communication was a major problem, he had the skill to play but missed some coverage audibles in practice that led to big plays during 7 vs. 7 and team drills. Looking at it from a coaching standpoint it was an awesome situation to walk into since the player’s skills were already so well tuned we never had to spend time on basic stuff and went straight to what we needed to learn for the defensive scheme. The Canadians had a hard time adjusting to the cover 2, and 3 concepts since they were used to playing with 12 guys on the field and also a much larger field, but after a few practices they had it figured out.

The event was really well organized, transportation to and from the practice fields was usually on schedule. Since the NFL sponsored the event we were well taken care of. Coaches were given 6 shirts, hat, visor, kahki shorts, 2 sport shorts and Reebok shoes. They players received a lot of things also, practice and game jerseys to keep, cleats and Reebok shoes, 2 pairs of cutter gloves, wristbands and many shirts and shorts. The food was really good at the hotel, and they always had bottles of Gatorade, protein shakes and protein bars throughout the day.

We attended both the AFC and NFC practices which were held at St. Aquinas High School which is a private catholic school with amazing facilities. It was strange such a nice and prestigious school located smack in the middle of the ghetto. It really was a run down neighborhood that reminded me of the movie Friday. The practices were quite boring to be honest, I did not know who half the players were since I don’t watch the NFL but I did see Mcnabb, Ray Lewis, Vince Wolfork, Ngata, and Ochocinco. The coach of the Jets Rex Ryan was hanging out on the sidelines, looked like he was about 8 months pregnant with twins! They had the most laid back/lazy practice ever but that is what the Pro Bowl is about I guess.

Team USA/World game was held after the final AFC/NFC practices and as we were waiting to come on the field all the Pro Bowl players walked past us on the way to their busses. We were in the restricted area so nobody else was around us fighting to get close to the players as they passed. Ray Lewis, Ochocinco, Ngata all walked past me less than 2 meters away. Ray Lewis is one big dude. Worlfork and another DL were in such bad shape you could tell they had done nothing but sit around and eat since their seasons ended.

The game started out really well and the offense had a good long drive but came up empty. The defense played really well in the first half, we went aggressive cover 0 late in the half and they beat us with a bomb down to the 1 yard line and scored on the next play to end the half 7-0. We were without our massive Australian DT due to injury and they exploited that in the second half on their opening drive and ran up our gut for a TD. They converted on a 4thand 7 with a corner route that was perfectly thrown. We had a great corner blitz from the blind side that ended up being a sack that was a big momentum builder for us. The offense moved the ball well at times in the second half but was unable to convert in the red zone and we also lost 2 fumbles and had 2 interceptions. In the end we lost 17-0 but our guys played extremely well against a team who all were going to sign with division I schools. All the big name universities had players on the Team USA roster (Alabama, Miami, Florida, Penn State, LSU, UCLA, Oregon, etc…).

After the game 2 players from our D line signed with DI schools, Fanene went to University of Arizona, and the German D lineman Björn Werner signed with Florida State. I would not be surprised to see many more of the players finding themselves in college football programs. During the live telecast of the game on NFL Network, Deion Sanders called my strong safety Christian Walcott the ”Sean Taylor of Canada” after making quite a few solid tackles. He could be playing DI ball soon along with my cornerback Mike Dubuisson who has great height and reach and had 2 pass break ups during the game. Also should keep an eye out for the running back from Sweden Hampus Hellermark, who I’m sure will be getting a lot of interest after winning team MVP of the game.

In the end it was a truly once and a lifetime coaching experience for me working with such highly qualified staff and skilled players. The methods used as far as strength and conditioning/game preparation from a physiological point of view were truly cutting edge. Everything that we did had a legitimate reason behind it. Practice intensities, sleeping/relaxing time, timing of meals, recovery supplements, pre practice warm up were all taken care of in a very professional manner by our Strength and Conditioning Coach Niclas Carlson from Sweden. I was able to spend a lot of time with Niclas and learned a lot about his philosophies. I have a lot of respect for him since he always had research and physiological explanations for the way things were done. The opportunity I had to work with Team World was by far the best coaching experience of my lifetime.

 

 

Team Europe

Team Europe kokosi eri maiden parhaat pelaajat yhteiseen joukkueeseen, joka pelasi Global turnauksessa alkuvuosina Meksikoa vastaan ja myöhemmin myös muita maita vastaan. Viimeisissä Global Football -turnauksissa on Eurooppaa edustanut nuorten EM-kisojen voittaja. 2009 vuodesta lähtien 19-vuotiaiden MM-kisat korvasivat Global-turnauksen.

Global Junior Championships I

1997 New Orleans, Lousiana Mexico 30 Europe 6

LB Timo Winqvist, Espoo ColtsC Petri Loskin, Espoo Colts

RB Marko Vartiainen, Espoo Colts

QB Aleksi Ailasmaa, Vantaa TAFT

DL Atte Korhonen, Oulu Northern Lights

WR Anssi Laiho, Oulu Northern Lights

valmentaja Kari Huhtaoja
 

Global Junior Championships II

1998 San Diego, California – Mexico 13 Europe 12

– 9000 fanin huutaessa Team Europen joukkueen 50 jaardin field goal jäi lyhyeksi ja Mexico voitti niukasti 13-12

C Petri Loskin, Turku Trojans,

WR Tuomas Kivisaari, Helsinki Roosters

 

 

Global Junior Championships III

1999 Fort Lauderdale, Florida – Europe 29 Mexico 8

– Lockhart Stadiumilla pelattu ottelu kuului Super Bowl XXXIII esitapahtumiin. Europe eliminoi Mexicon isot pelit ja hyökkäys rummutti 29-8 voittopisteet. Saksalainen defensive end Constantin Ritzmann signasi Tenneseen yliopiston kanssa stipendin. Tennesee oli kansallinen mestari NCAA:ssa. 

RB Petteri Pärssinen, Vantaa TAFT

WR Jari Kilpeläinen, Helsinki Roosters

LB Antti Heinonen, Helsinki Roosters

valmentaja Heikki Halttunen

Global Junior Championships IV

2000 Atlanta, Georgia – Europe 20 Panama 0, Canada 7 Europe 6

– turnaus laajeni neljän joukkueen laajuiseksi. Atlantassa pelattiin jäätävissä olosuhteissa. Kanada eteni finaaliin voittaen USA:n 9-3. 

DT Seppo Evwaraye, Vaasa Vikings

 

Missed PAT proves the difference in narrow 7-6 loss to Canada

Team Europe surrenders title by single point

TEAM EUROPE surrendered its Red Oaks Farms Global Junior Championships IV title by the narrowest of margins when a failed extra point cost the defending champion victory and allowed Canada to steal a 7-6 victory.

Defeated Team Europe head coach TONY ALLEN, whose team beat Mexico at the third attempt to win the title last year, said afterwards: ”I’m proud of the guys. They hung in there and showed great heart and they performed beyond my expectations. We had a relatively inexperienced team compared with last year and despite the conditions they battled hard.”

In bitterly cold conditions at McEachern High School’s Walter Cantrell Stadium High School in Atlanta, Team Europe took a 6-0 halftime lead in the Gold Medal Championship Game when German quarterback LENNART ARMBRUSTER hit compatriot SEBASTIAN JUDIS for a touchdown. A failed extra point following a bad snap denied Team Europe the extra point – a miss that would prove costly.

Spectators were forced to light fires to keep warm as rain, ice and snow provided conditions in stark contrast to the game being played the following evening inside the warmth of the Georgia Dome – Super Bowl XXXIV between the St Louis Rams and Tennessee Titans.

Canada levelled in the second half when quarterback MIKE FOULDS connected with wide receiver FRANCOIS BROUCHU from 17 yards out to cap a 74-yard fourth quarter scoring drive, then kicker STEPHAN LARIOSILIERE nailed the decisive extra point with eight minutes remaining.

In a hard-hitting battle the Team Europe offense that scored 20 unanswered points against Panama in the semi final was held to just 59 total yards, 23 of which came on the ground from 12 carries by Scottish running back JON SUTHERLAND. German wide receiver JOHNNY SCHMUCK led Team Europe in receiving with 3 grabs for 13 yards.

”It was really disappointing to lose,” said Sutherland. ”We held the lead almost all the way through the game, but Canada just played better than us. Our defense did a really good job for us, we just couldn’t make yardage on offense. The weather was severe which made things really difficult. At the end of the day the better team won.”

Team Europe quarterback Armbruster completed 2 of 5 attempts for 9 yards and his team’s only touchdown, while starter TOBI SCHMIDT was 4 of 9 for 27 yards and an interception.

In the consolation Bronze Medal game, losing semi finalists Team USA dealt Panama a 38-0 defeat, keeping the Panamanians scoreless for the tournament.

 

Global Junior Championships V

2001 Tampa Bay, Florida – USA 49 Europe 5, Japan 14 Europe 12

–  Euroopan joukkue hävisi niukasti vikkelästi liikkuneille japanilaisille. Japani otti kolme syötönkatkoa, joista yhden se palautti 85 jaardia maaliin

WR Henri Myöhänen, Helsinki East City Giants


 

 

Global Junior Championships VI

2002 New Orleans, Louisiana – Europe 05 Mexico 10, Europe 23 Japan 0, Europe 14 Japan 7, USA 7 Europe 0, Mexico 7 Europe 12, Europe 7 Canada 17

– NFL officially supported and sanctioned the event, which became the ‘NFL Global Junior Championship’ as the USA swept aside Europe 39-6 in the semi final with all stars from the greater New Orleans area high schools making their mark. Canada was determined to avenge its narrow loss of a year earlier and breezed into the final with a 54-12 destruction of Japan.

Europe claimed the bronze medal, winning 27-16 against Japan, while the Championship Game was again a close contest. With defenses on top the USA led 16-8 until Canada’s Mike Faulds threw a Hail Mary touchdown as time expired to pull within two points. The two-point conversion attempt sailed agonizingly through the hands of a wide receiver and USA held on for victory.

The Team USA roster that represented the New Orleans area featured four players who went on to Louisiana State University to play for banquet speaker Nick Saban, in defensive backs Vernon Russell and Troy Hankton, offensive lineman Garrett Wibel and running back Jason Spadoni.

WR Henri Myöhänen, Helsinki East City Giants

LB Kalle DaSilva, Imatra Flash

 

Team Europe reveals Roster

THE FOUR teams that will contest the Global Junior Championship VI in New Orleans as part of the build up to Super Bowl XXXVI have selected their 36-man rosters for the competition, which kicks off in three weeks time.

Coaches from USA, Europe (Roster), Canada and Japan concluded months of scouting and testing their nation’s most promising football players to submit the names of those who will fly their country’s flag in the sixth annual tournament.

Canada meets Japan in the first semi final at 4:00 p.m. on Wednesday, January 30, at Hahnville High School, the venue for all four games. Europe takes on reigning champion USA in the tournament’s second semi final at 7:00 p.m., then the winners meet in the Championship game at 3:00 p.m. on Saturday, February 3. The Bronze medal game takes place at 12:00 p.m.

New Orleans Saints stars LA’ROI GLOVER and JAKE DELHOMME, who both have strong connections to international football having made their mark in NFL Europe before emerging in the NFL, are the tournament’s Honorary Chairmen.

Europe, winners in 1999, will hold a four-day mini camp in the sun of Orlando, Florida, from January 24 before heading to New Orleans and head coach TONY ALLEN, who has led his team into battle on all five previous occasions and has selected players from 10 different countries across the continent to represent Europe.

”Language is a natural barrier before we even get past the hurdle of having only a limited time to prepare,” said Allen. ”Getting these youngsters from all over Europe together for mini camp and practice sessions is a major operation, but we’re looking forward to taking on the best juniors from across the world and this is the experience of a lifetime for these kids.”

Several veterans from the 2001 campaign in Tampa Bay return, including quarterback CHRIS FREIJ from Sweden and German defensive lineman BASTIAN SCHOBER, whose performances last year helped him realise his dream of playing high school football in Texas. Europe is represented by players from Austria, England, France, Finland, Germany, Russia, Sweden, Netherlands, Scotland and Spain.

”This is the perfect platform for a young player to put himself firmly in the minds of college and high school coaches who will attend the games to scout for talent,” said event organiser PATRICK STEENBERGE of Global Football. ”One of our alumni CONSTANTIN RITZMANN was a three-time MVP for Europe and has just won the Citrus Bowl with Tennessee.

”He will play his senior year in the fall and could make the transition from junior football in Germany to the NFL through the Global Junior Championship stage.”

A squad of high school all-stars from the New Orleans area takes over the mantle from Tampa Bay’s under 19-year-olds, who secured USA’s first championship with victory over Canada last year. USA head coach DON WATTIGNY and his staff boast more than 300 years of combined coaching experience and begin their preparations at 10:00 a.m. on Monday, January 21 at Muss Bertolino Stadium in Kenner, Louisiana.

Beaten finalists last year, Canada lifted the trophy with a 7-6 win over Europe in freezing conditions in Atlanta in 2000. For the third year running Canada’s success is plotted by head coach IAN BRECK, who said: ”Some of our Canadian athletes, who know how it feels to win this championship and lose it again by a slim margin are eager to compete again this year. It is with the same pride and determination that our young players will fly the Canadian colours on American soil.”

Canadian quarterback MIKE FOULDS returns to the tournament as a name to watch. The St. Andrews College star is a highly rated prospect considered to have a bright future.

Japan may be small in stature compared with the heights and weights listed on the other three teams’ rosters, but will again pose a threat and look to improve on the third place they claimed in 2001 by beating Europe in the Bronze Medal Game.

Head coach KAZUNARI NAKAZAWA learned his football at Arizona State, having played as a lineman for Tokai University and among his assistants is American DAVE POWROZNIK, a former quarterback at USC, who now coaches Tokai University. Japan’s roster was compiled from 100 athletes selected from 20 colleges.

All four rosters will be posted on NFLEurope.com under the GJCVI section, which will feature daily updates on the Global Junior Championship VI during the week leading up to Super Bowl XXXVI.


GLOBAL JUNIOR CHAMPIONSHIP VI SCHEDULE OF EVENTS

Monday, January 21
USA practice begins at 10:00 a.m. at Muss Bertolino Stadium, Kenner, Louisiana.

Saturday, January 26 / Sunday, January 27
Team practices begin at local high schools / Europe practice at University of Central Florida, Orlando

Monday, January 28
Team practices / Europe arrives in New Orleans

Tuesday, January 29
Team practices / New Orleans city tour

GJCVI Press conference at NFL Super Bowl Media Center (time tbc)

Welcome Banquet for all teams, media, sponsors and VIPs
7:00 p.m. to 9:00 p.m., Jerusalem Center, Destrehan, Louisiana

Wednesday, January 30
Canada vs. Japan
4:00 p.m. Hahnville High School

USA vs. Europe
7:00 p.m. Hahnville High School

Thurs Jan 31 / Fri Feb 1
Team practices

Saturday, February 2
Bronze Medal Game
12:00 p.m. Hahnville High School

Championship Game
3:00 p.m. Hahnville High School

Michael Preston
Assistant Director of Public Relations
NFL Europe

No. First Name Last Name Pos. Wt Ht Nat. Team
2 Marvin Allen WR 180 5’9 ENG London Os
3 Henri Myöhänen WR 178 5’10 FIN Helsinki Roosters
5 Danny Washington FB 165 5’10 GER Darmstadt Diamonds
8 Christian Petersen DB 170 5’11 GER Braunschweig Lions
9 Richard Adjei DE 194 6’5 GER Düsseldorf Panther
12 Chris Freij QB 210 6’5 SWE Linham Griffins
13 Mike Friese QB 180 6’2 GER Braunschweig Lions
14 Pascal Schaar DB/QB 185 6´1 GER Berlin Rebels
17 Hanno Siegmund DB 170 6’0 GER Berlin Adler
21 Jordan Falconer DB 170 5’10 SCO East Kilbride Pirates
25 James Panui DB/K 180 5’10 ENG Weinheim
26 Patrick Olszak DB 187 5’10 GER Berlin Adler
32 Dialla Camara RB 172 5’11 FRA French Academy
34 Tarik Mejjak DB 165 5’11 GER Darmstadt Diamonds
40 Paul Richardson LB 231 6´3 GER Wiesbaden Phantoms
42 Timothy Pena RB 170 5’11 SPA Osos de Rivas
43 Phillip Mager LB 203 6’0 AUT Chrysler Vienna Vikings
44 Emmanuel N´Dombi LB 195 6’1 FRA French Academy
50 Matthias Schicher OL 250 5’11 AUT Klagenfurt Cowboys
51 Kalle DaSilvaGoncalves LB 240 5´10 FIN Imatra Flash
52 Paul Verhoeven LB 188 6’1 HOL Lightning Leiden
54 Carl-Johan Björk LB 235 6’0 SWE Föby Flyers
56 Mikael Andersson DL 220 6’2 SWE Linham Griffins
57 Hampus Harlethun OL 227 6’0 SWE Ö-O Blackknights
60 Thomas Vanicek TE/OL 243 6’2 AUT Chrysler Vienna Vikings
69 David Krzysztalowicz OL 281 6’4 SWE Linham Griffins
71 Luke Talalaj OL 285 6’3 POL Largo HS
72 Ola Rugeland DL 210 6’0 SWE Stockholm Mean Machines
73 Malik Cin OL 265 6´5 GER Wiesbaden Phantoms
76 Bastian Schober DL 278 6’3 GER Franken Knights
77 Ralph Lehmann OL 255 6’4 AUT Danube Dragons
78 Patrick Schmidt DL 235 6’0 GER Darmstadt Diamonds
81 Wilfred Andre WR 165 5´10 FRA French Academy
85 Danny Watts DL 225 6’6 ENG London Capitols
86 Mark Squire TE/K 195 6’1 SCO East Kilbride Pirates
87 Platon Braun WR 187 6’1 RUS Hamburg Wild Huskies

Nationalities: AUT – Austria; ENG – England; FIN – Finland; FRA – France; GER – Germany; HOL – Holland; POL – Poland; RUS – Russia; SCO – Scotland; SPA – Spain.

Head coach Tony Allen NFL Europe
Offensive Coordinator Jeff Reinebold Amsterdam Admirals
Defensive Coordinator Shuan Fatah Berlin Thunder
Offensive Line Steve McCusker Scottish Claymores
Linebackers Jörn Maier Rhein Fire
Defensive Line John Leijten Amsterdam Admirals
Running backs Marco Guirles Barcelona Dragons

Administration, Jeannette Blount; Trainer, Hans Stachek; Video Director, Helge Schultz; Video Assistant, Nicole Zimmermann; Support staff: Alessandro Cinelli, Sammy Schmale

Global Junior Championships VII

2003 San Diego, California

WR Henri Myöhänen, Helsinki East City Giants

Viiden joukkueen turnauksessa Meksiko voitti Euroopan ja Japanin ja päätyi kolmanneksi. Eurooppa voitti puolestaan Japanin ja sijoittui neljänneksi.  Finaalissa  USA tuli takaisin neljännellä jaksolla ollessaan 21-7 häviöllä Kanadalla. QB Richard Kovalcheck nosti valtakirjaansa ja heitti kaksi maali Johnny Principatolle ja tasoitti pelin. USA voitti ottelun yliajalla.