Search
Close this search box.

Muu valmentajakoulutus

Tervetuloa ohjaajaksi -verkkokurssi  

Olympiakomitean  Tervetuloa ohjaajaksi verkkokurssi kestää n. 35 minuuttia ja soveltuu uusille lasten ryhmien ohjaajille. Yksinkertainen ja selkeä kurssi koostuu neljästä eri osasta

1.Paikoillanne – käydään läpi tietoa lasten ohjaamisesta

2. Valmiit – apuja suunnitteluun

3. Hep – ohjaustilanteet

4. Liikkeelle – eväitä eteenpäin

Aloittelevan valmentajan ja ohjaajan avuksi on tehty työkalu nimeltä ohjaajan kello, josta löytyy perustietoa harjoitusten suunnittelusta ja toteutuksesta. Tutustu Ohjaajan kello -työkaluun. Oman toiminnan arviointiin aloitteleva valmentaja voi käyttää valmentajana onnistumisen kysymyslistaa. Avaa tästä valmentajana onnistumisen tarkistuslista (PDF).

 

Verkkokurssi aloittelevalle valmentajalle

on tarkoitettu erityisesti aloittelevalle valmentajalle. Kurssilla tarkastellaan, miten

  • urheiluryhmiin rakennetaan turvallista ilmapiiriä, jossa voi olla oma itsensä
  • ehkäistään loukkaavaa kohtelua ja kiusaamista
  • huomioidaan yhdenvertaisuuskysymykset
  • valmentaja saa seuralta tukea vaikeissa tilanteissa

Miksi?

Urheiluharrastuksessa kaverit ja myönteiset yhteistyökokemukset ovat tärkeitä. Yksin jääminen tai loukkaava kohtelu ovat ikäviä syitä lopettamispäätökselle. Ilmapiiriin voi vaikuttaa. Siksi kannattaa kehittää urheiluryhmän käytäntöjä.

Mitä?

Tietoa ryhmäyttämisestä, kiusaamisen ehkäisemisestä, osallisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.

Miten?

Verkkokurssin suorittaminen kestää noin tunnin. Kurssilla havainnollistetaan reilun valmentajan toimintaa lyhyiden tietotekstien, videoiden ja testien avulla. Kurssin suoritettuaan ja palautelomakkeen täytettyään valmentaja voi tulostaa itselleen todistuksen pdf-muodossa.

Milloin?

Verkkokurssin voi suorittaa itsenäisesti omaan tahtiin. Jos seurassa sovitaan tietty ajanjakso, kurssi suoritetaan sen mukaisesti.

Miten pääsee alkuun?

Ilmoittaudu kurssille tämän linkin kautta:

Ilmoittaudu verkkokurssille

  1. Valitse Rekisteröidy/ilmoittaudu
  2. Kirjoita kenttiin etu- ja sukunimesi sekä sähköpostiosoitteesi. Etu- ja sukunimi kannattaa kirjoittaa siihen muotoon, jossa toivot sen tulostuvan todistukseesi.
  3. Valitse kurssiluettelosta Reilusti Urheiluryhmässä -verkkokurssi
  4. Paina Luo tunnus ja ilmoittaudu
  5. Hetken kuluttua saat kaksi sähköpostia, joista A) toisessa on käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja B) toisessa ilmoitus kurssille lisäämisestä ja linkki kurssille kirjautumissivulle
  6. Kirjaudu sisään

Tervetuloa kurssille!

Ilmainen icoachkids 

Nettisivuilla on paljon hyödyllistä. 

AMMATILLINEN LISÄKOULUTUS

Urheiluopistot

VALMENTAJAN AMMATTIVALMENTAJATUTKINTO
Pajulahti

Kisakallio

VALMENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

Kuortane

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuori mieli urheilussa -toimintatapoja käyttäen valmentaja voi edistää nuorten mielen hyvinvointia urheiluympäristöissä. Katso verkkokurssit ja ota toimintatavat käyttöön!

Mielen hyvinvointia tukeva valmennus luo nuorelle vahvan pohjan sekä urheiluun, liikuntaan että elämään. Turvallisessa toimintaympäristössä nuori urheilija tulee hyväksytyksi omana itsenään, voi näyttää tunteitaan, ilmaisee ajatuksiaan sekä saa epäonnistua, oppia virheistä ja yrittää uudelleen.

Nuori mieli urheilussa -verkkokursseilta valmentaja saa konkreettisia työkaluja valmennukseen. Kokonaisuuden muut sisällöt (blogit, valmentajahaastattelut jne.) täydentävät sisältöjä ja kertovat käytännön valmennustilanteista sekä valmentajien ajatuksista.

Valmentaja voi edistää nuorten urheilijoiden mielen hyvinvointia pienilläkin teoilla. Sisällöt on suunnattu ensisijaisesti 10–15-vuotiaiden toimintaan. Niitä voi soveltaa eri ikäryhmille.

Verkkokurssit

Nuori mieli urheilussa -verkkokurssi kaikille valmentajille

Ylläolevasta linkistä pääset noin 30 minuutin mittaiselle Nuori mieli urheilussa -verkkokurssille, joka   on suunnattu 10–15-vuotiaiden lasten ja nuorten valmentajille eri lajien urheiluseuroissa. Kurssi tutustuttaa toimintatapoihin, joiden avulla valmentaja voi harjoituksissa tukea ja vahvistaa nuorten mielen hyvinvointia.

Nuori mieli urheilussa – syventävä verkkokurssi, n. 3  tuntia

Syventävä verkkokurssi on suunnattu 10–15-vuotiaiden lasten ja nuorten valmentajille eri lajeissa.

Mielen hyvinvoinnin huomioiminen ja edistäminen on oleellinen osa kokonaisvaltaista valmentamista. Mielen hyvinvointia edistävät toimintatavat vaikuttavat positiivisesti myös harrastuksen ilmapiiriin. Hyvän ilmapiirin harrastus luo oivat puitteet nuoren urheilijan kasvulle ja kehittymiselle.

Voit ottaa verkkokurssin opit käyttöön:

  • valmennussuunnitelman luomisessa
  • harjoitusarjen suunnittelussa ja toteutuksessa
  • oman valmennustoiminnan itsearvioinnissa
  • avuksi yhteistyöhön kotien kanssa

Syventävä verkkokurssi opastaa ottamaan mielen hyvinvoinnin edistämisen osaksi kausisuunnitelmaa. Valmentaja voi lähteä liikkeelle yhdestä mielen hyvinvoinnin ulottuvuudesta, jota edistetään esimerkiksi parin kuukauden ajan.

Verkkokurssilta voi ladata avuksi materiaalit: Hyvän harjoituksen tunnusmerkit, Valmentajan tarkistuslista, Valmentajan keskustelunavaukset ja Nuorten pohdintatehtävät.

Vanhemmille on materiaali, joka opastaa miten tukea nuorta harrastuksessaan.

Nuori mieli urheilussa -webinaari 9.11.2022, tallenne ja esitysmateriaali

Et ole yksin -verkkokoulutus tarjoaa valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville välineitä puuttua epäasialliseen käytökseen, häirintään ja väkivaltaan. Koulutuksessa käydään läpi aiheita kuten henkinen ja fyysinen väkivalta ja kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, lastensuojelu ja itsemääräämisoikeutta vahvistava valmennus. Kurssi sisältää erilaisia harjoituksia ja tehtäviä.

Verkkokurssi on kaikille avoin ja ilmainen. Kurssi on suunnattu erityisesti urheiluseurojen valmentajille, työntekijöille ja vapaaehtoisille. Verkkokoulutus kestää noin tunnin ja voit suorittaa sen osissa. Verkkokurssi vaatii kirjautumisen.

 
 

Artikkeli Helsingin Sanomissa 10.3.2017 American Football Without Barriers -vierailusta Marjatta koululla.

 

Amerikkalaista jalkapalloa voi harrastaa myös vammaisurheilijat.  Vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentyminen ei luo estettä harrastaa lajia. Lajiseurat eivät pysty tarjoamaan erityisryhmiä vammaisurheilijalle vaan urheilijat integroituvat jo olemassa oleviin joukkueisiin. Suomessa lajia ovat harrastaneet lievästi näkö- sekä kuulovammaiset.
Viittomien esittäminen ja opettaminen voivat hyvä tukityökalu kuuroille urheilijoille, jolla pelaajan kommunikaatiota pelillisesti sekä mikä tärkeintä myös sosiaalisesti voidaan tukea.

Toimintaa erityisryhmille yhdessä ja erikseen – mitä pitää ottaa huomioon? (pdf)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gaulledetin yliopiston jalkapallo-otteluiden rumpu, jonka paukuttaminen on käytössä erotuomarin pillin vihellyksen kanssa.

Anthony Boligniano

Jake Olson menetti näkönsä 12-vuotiaana.

Tukimies Shaquem Griffin, Seattle Seahawks

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Derrick Coleman, Seattle Seahawks
 

– 2017 yliopistojalkapallon avauskierroksella sokea long-snapper Jake Olson suoritti USC-Western Michigan onnistuneen pitkän aloitussyötön lisäpistepelissä

– 2014 Super Bowlissa pelaa fullbackin paikalla ensimmäinen loppuotteluun asti selvinnyt kuuro pelaaja Derrick Coleman Seattle Seahawksin riveissä

– Yhdysvaltojen Washington D.C:ssä Gaullaudetin kuurojen ja kuulovammaisten opiskelijoiden yliopisto. Gaullaudet Bisons pelaa amerikkalaista jalkapallo 3- divisioona tasolla

– Central Floridan yliopistotähti sekä Seattle Seahawksissa 2018 aloittanut tukimies Shaquem Griffin on käsivammastaan huolimatta tehnyt huikaisevan uran amerikkalaisessa jalkapallossa 

– high school potkaisija Anthony Baglianon synnynnäinen vamma ei haittaa urheilua

 

 

 
 

Elämäni Sankari ry on valmistanut urheiluvalmentajille- ja ohjaajille suunnatun ehkäisevän päihdetyön VERKKOKOULUTUKSEN yhteistyössä Suomen Valmentajat ry:n ja A-klinikkasäätiön Dopinglinkin kanssa.

Laajuudeltaan noin seitsemän tunnin MAKSUTON koulutus tarjoaa urheiluvalmentajille ajantasaista ja monipuolista tietoa päihteistä sekä tukea ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseen osana valmennus- ja urheiluseuratyötä. Koulutus on suunnattu erityisesti nuorten urheilijoiden kanssa työskenteleville valmentajille ja se koostuu viidestä osiosta:

  1. Terveyttä edistävä urheiluseura
  2. Päihteet
  3. Huumausaineet
  4. Doping
  5. Päihteettömyyden edistäminen urheiluseurassa

Verkkokoulutuksen kokonaiskesto on noin seitsemän tuntia ja voit suorittaa sen täysin oman aikataulusi ja tavoitteesi mukaisesti. Huomioi kuitenkin, että tunnuksesi on voimassa ja verkkokurssi auki 30 päivää rekisteröitymisestä alkaen. Verkkovalmennus tapahtuu Suomen Valmentajat ry:n Priima -oppimisalustalla.

Rekisteröitymissivulle pääset suoraan TÄSTÄ. Rekisteröidyttyäsi saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kirjautumistunnukset ja linkin verkkokurssin kirjautumissivulle.

 
 

Valmis opintoväylä USA:han valmentajille ja pelaajille

 Liikuntakeskus Pajulahti ja Averett yliopisto (USA) ovat solmineet koulutusyhteistyön, jonka tavoitteena on kouluttaa liikunta-alan ammattilaisia Averett yliopiston tutkintokriteerein. Koulutus on korkeakoulutasoista ja kestoltaan noin 4 vuotta. Koulutus Pajulahdessa alkaa elokuun 31. päivä 2021 ja päättyy huhtikuussa 2022.  Kesällä 2022 siirrytään USA:han ja aloitetaan opiskelut Virginian Danvillessa Averett Universityssa (3D).

Koulutuksen ensimmäinen vuosi järjestetään Pajulahdessa. Opiskelijat suorittavat 42 opintoviikkoa Averett-yliopiston liikunnanopiskelijoiden opetussuunnitelmaan kuuluvia aineita. Opetuskielenä englanti ja suomi. Pajulahdessa on erikseen englanninkielen opettaja, jonka kanssa kielitaitoa pystytään preppaamaan ja siirtyminen USA:han on kielenkin osalta helpompaa.

Jos opiskelija haluaa suuntautua  opinnoissaan muualle kuin liikunta-alaan, niin hän voi Averettissa aloittaessaan vaihtaa pääainettaan ja tehdä liikunnasta esim. minorin (sivuaineen).

Ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelija siirtyy opiskelemaan USA:han. Tutkinto on tasoltaan alempi korkeakoulututkinto ja mahdollistaa jatko-opinnot joko ulkomailla tai Suomessa.

2019-2020 ryhmässä oli mukana 5 amerikkalaisen jalkapallon taustan omannutta opiskelijaa. Heistä Toni Bärlund aloittaa jatko-opinnot Averettissa elokuussa 2021.

Amerikkalaisen jalkapallon valmentajille ja pelaajille opintoväylä on varsin houkutteleva. Divisioona III:ssa ei ole urheilustipendejä ja näin ollen mitään erillistä pelilupaa ei tarvita yliopistourheilun kattojärjestöltä.  Yliopiston urheilujoukkueiden valmennuksessa on aina mukana student-coacheja ja tämä avaa hyvän mahdollisuuden valmentajapolulle.

  • Uutta: muuttoavustuksena opiskelijalle ensimmäinen lentolippu Danvilleen.
  • Martti Ahtisaari –rahasto tukee Averettissa opintonsa aloittavaa Pajulahden opiskelijaa 2000€:n suuruisella apurahalla ensimmäisen syyslukukauden aikana.
  • Averett University myöntää Pajulahden kautta tulleille, keskiarvorajan ylittäneille (7.0) opiskelijoille vuosittain 25 000$ arvoisen stipendin.

Ainutlaatuinen mahdollisuus opiskella ja urheilla USA:ssa. Sopii myös valmentajille. Vuosi opintoja Pajulahdessa, josta jatko-opinnot Averett Universityyn Virginiaan.

Lisätietoja

Bill Walsh Diversity Coaching Fellowshipin kautta voi lahjakkaat ja innostuneet valmentajat hakea NFL -leireille, off season -harjoituksiin tai mini campeille valmentajaharjoittelijoiksi.  Järjestö on toiminut yli 30 vuotta.

Tarkkailemalla ja osallistumalla toimintaan valmentaja saa kokemusta NFL-tason valmennuksesta. Ammattitaitoa lisääväksi työkaluksi suunnitellun harjoittelumahdollisuuden avulla kaikki 32 NFL-joukkuetta voivat halutessaan ottaa organisaatioonsa harjoittelijoita huhti-elokuuksi.

NFL Bill Walsh Diversity Coaching Fellowship

Hakulomake