Flag football

Kaudella 2023 pelataan SM-tittelistä sekä GP-pisteistä

SM-tittelit ratkaistaan Lahden SM-viikolla

Lippupallon Suomen mestaruuksita pelataan tänäkin kesänä urheilun suurtapahtuman, SM-viikkojen yhteydessä. Vuoden 2023 kisakaupunkina on Lahti. 

SM-lopputurnaukseen kutsutttin neljä GP-sarjassa menestynyttä nais- ja miesjoukkuetta.  Lippupallopeleille varattu pelipäivä on sunnuntai 6.8.  Tänäkin vuonna Yle tulee lähettämään SM-viikoilta suoraa lähetystä. Viime kesänä naisten finaali tarjoiltiin suorana lähetyksenä Yle Areenasta. 2023 YLE esittää suorana miesten finaalin klo 13.45.

Otteluohjelma Paavolan kentällä Lahdessa 6.8.2023

Miesten välierät
klo 9.30   Revolution – BigBadBoys            
klo 9.30  FlagLions –  Jidoka Spartans

Naisten välierät
klo 10.30 Trojans Doris –  Mummelines 
klo 10.30 Indians – Saints       

klo 11.30 miesten pronssiottelu     
klo 12.30 naisten finaali 
klo 12.30 naisten pronssiottelu
klo 13.45 miesten finaali (YLE)

GP-sarjan ilmoittautuminen nyt auki

SAJL:n lippupallotoiminta kattaa kaksi erillistä kilpailua – Grand Prix-kilpailun, sekä SM-lopputurnauksen. Avoin GP-kilpailu on käynnissä vuosittain 1.1.–22.12. ja lopulliset ranking sijoitukset julkaistaan pelien päätyttyä. GP-pisteitä voivat kerätä kaikki sarjan osallistumismaksun maksaneet joukkueet. Vuoden 2023 sarjamaksu on 50 €.

Turnauksiin voivat ottaa osaa kaikki SAJL:n jäsenseurat tai näiden alaisuudessa toimivat joukkueet.  Tämän lisäksi muilla seuroilla on mahdollisuus osallistua turnaukseen allekirjoittamalla erillinen sopimus osallistumisesta lippupallotoimintaan. Tästä tarkemmin sarjamääräyksissä.

Aktivoituaksesi toimi näin

  1.    Kokoa oma joukkue  (5-15 pelaajaa)
  2.    Tutustu sarjamääräyksiin 
  3.    Ilmoittaudu GP-sarjaan , sarjamaksu 50€ maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä
  4.    Varmista, että joukkueen pelaajat ovat maksaneet flag-lisenssin
  5.    Järjestä pelejä tai turnaus, osallistu muiden turnauksiin
  6.    Kerää GP-pisteitä

Tutustu sarjamääräyksiin:  SAJL lippupallon sarjakirja

Ilmoittaudu sarjaan:  Lippupallon GP-sarja 2023

Kasvussa oleva lippupallo tarvitsee uusia erotuomareita

Lippupallotuomarin peruskoulutus

Ilmaisen verkkokurssin avulla voi suorittaa lippupalloerotuomarin peruskoulutuksen, jossa voit itseohjautuvasti opiskella ja suorittaa erotuomarikokeen.

Tutustu GP-sarjan tilanteisiin

5 vs 5 peli

Flag Football sai nykyisen viisi vastaan viisi-muotonsa vuosituhannen taitteessa. Peli tunnettiin aluksi nimellä NFL Flag, koska se kehitettiin ja julkistettiin NFL-sarjan toimesta.  Sinällään amerikkalaisen jalkapallon tapaista peliä, jossa taklaaminen on korvattu lipun ryöstöllä on pelattu eri muodoissa pelattu jo lähes vuosisadan ajan. Nyt se on saanut virallisen, oman muotonsa.

Erona aiempiin ”amerikkalaisen jalkapallon kevytversioihin” NFL Flagissa on alusta asti ollut se, että kontakti oli kokonaan poistettu. Tämä tekee sen, että Flag eroaa amerikkalaisesta jalkapallosta vain siinä mitä se ei ole, ei siinä mitä se on. Ja pelin nerokkuus on juuri tässä. Amerikkalaisen jalkapallon palloilulliset elementit on siirretty nopeatempoiseen dynaamiseen peliin, omaan lajiinsa, joka on helppo minkä tahansa palloilulajin urheilullisen pelaajan omaksua. Suojavarusteet, fyysinen linjapeli,potkupelit ja ennen kaikkea blokkaaminen ja taklaaminen on jätetty kokonaan pois.

Pelikirjoja

Lippupallossa voi käyttää valmiita pelikirjoja, josta kentällä oleva pelaaja valitsee käytettävät pelit. Valmiilla pelikirjalla halutaan nopeuttaa pelien toteuttamista. Lippupalloa voi pelata myös ilman pelikirjaa ja heittää pallo vapaalle pelaajalle. Pelikirja tuo mukanaan systemaattisuutta ja ratkaisuja eri tilanteisiin. Kun sääntöjen luomat raamit on mielessä, vain mielikuvitus on rajana oman pelikirjan luomiselle.