Search
Close this search box.

Flag football

Lippupallossa pelataan kaudella 2024 SM-tittelistä sekä GP-pisteistä

Lippupallon Suomen mestaruus ratkaistaan perinteisesti SM-viikon yhteydessä. SM-viikko on urheilun monilajitapahtuma, jossa suomalaishuiput kilpailevat lajiensa mestaruuksista. 

Vuoden 2024 kisakaupunkina oli Jyväskylä.  Poikkeuksellisesti titteleistä taistelleen jo talvella SM viikon viedessä lippupallon Jyväskylän Vehkahalliin.  SM viikon yhteydessä on tarkoituksena järjestää isäntäkaupungissa lippupalloon liittyviä aktiviteetteja koko viikonlopun ajalle.

Tutustu: SM viikko 2024

2024 GP-sarjan ilmoittautuminen avattu

Lippupallon GP-sarjojen ilmoittautumiset on avattu miesten, naisten ja nyt myös nuorten sarjoihin. Seurojen toivotaan huomioivan sen, että GP-pisteiden kerääminen edellyttää sarjaan ilmoittautumista. Pelaajia muistutetaan lippupallolisenssin lunastamisesta ennen joukkueen ensimmäisiä pelejä.

llmoittautuminen:  Aikuisten lippupallon GP-sarja 2024

Ilmoittautuminen:  Lasten ja nuorten GP-sarja

Lunasta lippupallolisenssi: Lisenssikauppa 2024

FlagLions, Helsinki. Suomen mestari 2023
Mummelines, Helsinki. Suomen mestari 2023

GP-sarjaan voi ilmoittautua läpi vuoden

SAJL:n lippupallotoiminta kattaa kaksi erillistä kilpailua – Grand Prix-kilpailun, sekä SM-lopputurnauksen. Avoin GP-kilpailu on käynnissä vuosittain 1.1.–31.10. ja lopulliset ranking sijoitukset julkaistaan pelien päätyttyä. GP-pisteitä voivat kerätä kaikki sarjan osallistumismaksun maksaneet joukkueet. Vuoden 2024 sarjamaksu on 50 €.

Turnauksiin voivat ottaa osaa kaikki SAJL:n jäsenseurat tai näiden alaisuudessa toimivat joukkueet.  Tämän lisäksi muilla seuroilla on mahdollisuus osallistua turnaukseen allekirjoittamalla erillinen sopimus osallistumisesta lippupallotoimintaan. Jos joukkue ei ole SAJL:n jäsenseuran alainen, sarjamaksu on 100€. Tästä tarkemmin sarjamääräyksissä.

Aktivoituaksesi toimi näin

  1.    Kokoa oma joukkue  (5-15 pelaajaa)
  2.    Tutustu sarjamääräyksiin 
  3.    Ilmoittaudu GP-sarjaan , sarjamaksu 50€ maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä
  4.    Varmista, että joukkueen pelaajat ovat maksaneet flag-lisenssin
  5.    Järjestä pelejä tai turnaus, osallistu muiden turnauksiin
  6.    Kerää GP-pisteitä

Tutustu sarjamääräyksiin:  SAJL lippupallon sarjakirja 2024

Tutustu 2024 GP-sarjojen peleihin

5 vs 5 peli

Flag Football sai nykyisen viisi vastaan viisi-muotonsa vuosituhannen taitteessa. Peli tunnettiin aluksi nimellä NFL Flag, koska se kehitettiin ja julkistettiin NFL-sarjan toimesta.  Sinällään amerikkalaisen jalkapallon tapaista peliä, jossa taklaaminen on korvattu lipun ryöstöllä on pelattu eri muodoissa pelattu jo lähes vuosisadan ajan. Nyt se on saanut virallisen, oman muotonsa.

Erona aiempiin ”amerikkalaisen jalkapallon kevytversioihin” NFL Flagissa on alusta asti ollut se, että kontakti oli kokonaan poistettu. Tämä tekee sen, että Flag eroaa amerikkalaisesta jalkapallosta vain siinä mitä se ei ole, ei siinä mitä se on. Ja pelin nerokkuus on juuri tässä. Amerikkalaisen jalkapallon palloilulliset elementit on siirretty nopeatempoiseen dynaamiseen peliin, omaan lajiinsa, joka on helppo minkä tahansa palloilulajin urheilullisen pelaajan omaksua. Suojavarusteet, fyysinen linjapeli,potkupelit ja ennen kaikkea blokkaaminen ja taklaaminen on jätetty kokonaan pois.

Kasvussa oleva lippupallo tarvitsee uusia erotuomareita

Lippupallotuomarin peruskoulutus

Ilmaisen verkkokurssin avulla voi suorittaa lippupalloerotuomarin peruskoulutuksen, jossa voit itseohjautuvasti opiskella ja suorittaa erotuomarikokeen.

Pelikirjoja

Lippupallossa voi käyttää valmiita pelikirjoja, josta kentällä oleva pelaaja valitsee käytettävät pelit. Valmiilla pelikirjalla halutaan nopeuttaa pelien toteuttamista. Lippupalloa voi pelata myös ilman pelikirjaa ja heittää pallo vapaalle pelaajalle. Pelikirja tuo mukanaan systemaattisuutta ja ratkaisuja eri tilanteisiin. Kun sääntöjen luomat raamit on mielessä, vain mielikuvitus on rajana oman pelikirjan luomiselle.