Search
Close this search box.

Flag football

Lippupallossa pelataan kaudella 2024 SM-tittelistä sekä GP-pisteistä

SAJL:n lippupallotoiminta kattaa kaksi erillistä kilpailua – Grand Prix-kilpailun, sekä SM-lopputurnauksen. Avoin GP-kilpailu on käynnissä vuosittain 1.1.–31.10. ja lopulliset ranking sijoitukset julkaistaan pelien päätyttyä. GP-pisteitä voivat kerätä kaikki sarjan osallistumismaksun maksaneet joukkueet. Vuoden 2024 sarjamaksu on 50 €.

Turnauksiin voivat ottaa osaa kaikki SAJL:n jäsenseurat tai näiden alaisuudessa toimivat joukkueet.  Tämän lisäksi muilla seuroilla on mahdollisuus osallistua turnaukseen allekirjoittamalla erillinen sopimus osallistumisesta lippupallotoimintaan. Jos joukkue ei ole SAJL:n jäsenseuran alainen, sarjamaksu on 100€. Tästä tarkemmin sarjamääräyksissä.

2024 GP-sarjan ilmoittautuminen avattu

Lippupallon GP-sarjojen ilmoittautumiset on avattu miesten, naisten ja nyt myös nuorten sarjoihin. Seurojen toivotaan huomioivan sen, että GP-pisteiden kerääminen edellyttää sarjaan ilmoittautumista. Pelaajia muistutetaan lippupallolisenssin lunastamisesta ennen joukkueen ensimmäisiä pelejä.

llmoittautuminen:  Aikuisten lippupallon GP-sarja 2024

Ilmoittautuminen:  Lasten ja nuorten GP-sarja

Lunasta lippupallolisenssi: Lisenssikauppa 2024

SM-turnaus Jyväskylässä 10.3.2024

Kaudella 2024 SM-turnaus järjestettiin poikkeuksellisesti jo maaliskuussa Olympiakomitean SM-viikon tapahtuman yhteydessä Jyväskylässä. Suomen mestaruudet menivät naisten sarjassa Turkuun Trojans Dorisille ja miesten sarjassa kolmatta perättäistä kertaa Helsinkiin FlagLionsille.

FlagLions, Helsinki. Suomen mestari 2024
Trojans Doris, Turku. Suomen mestari 2024

Aktivoituaksesi GP-sarjaan toimi näin

  1.    Kokoa oma joukkue  (5-15 pelaajaa)
  2.    Tutustu sarjamääräyksiin 
  3.    Ilmoittaudu GP-sarjaan , sarjamaksu 50€ maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä
  4.    Varmista, että joukkueen pelaajat ovat maksaneet flag-lisenssin
  5.    Järjestä pelejä tai turnaus, osallistu muiden turnauksiin
  6.    Kerää GP-pisteitä

Tutustu sarjamääräyksiin:  SAJL lippupallon sarjakirja 2024

Tutustu 2024 GP-sarjojen peleihin

5 vs 5 peli

Flag Football sai nykyisen viisi vastaan viisi-muotonsa vuosituhannen taitteessa. Peli tunnettiin aluksi nimellä NFL Flag, koska se kehitettiin ja julkistettiin NFL-sarjan toimesta.  Sinällään amerikkalaisen jalkapallon tapaista peliä, jossa taklaaminen on korvattu lipun ryöstöllä on pelattu eri muodoissa pelattu jo lähes vuosisadan ajan. Nyt se on saanut virallisen, oman muotonsa.

Erona aiempiin ”amerikkalaisen jalkapallon kevytversioihin” NFL Flagissa on alusta asti ollut se, että kontakti oli kokonaan poistettu. Tämä tekee sen, että Flag eroaa amerikkalaisesta jalkapallosta vain siinä mitä se ei ole, ei siinä mitä se on. Ja pelin nerokkuus on juuri tässä. Amerikkalaisen jalkapallon palloilulliset elementit on siirretty nopeatempoiseen dynaamiseen peliin, omaan lajiinsa, joka on helppo minkä tahansa palloilulajin urheilullisen pelaajan omaksua. Suojavarusteet, fyysinen linjapeli,potkupelit ja ennen kaikkea blokkaaminen ja taklaaminen on jätetty kokonaan pois.

Lippupallon valmentaminen on hauskaa

Lippupallovalmentajan peruskoulutus

Ilmaisen verkkokurssin avulla voi suorittaa e -flagi coach I valmennuskurssin, jonka jälkeen lajin perusteet ovat hallussa.

Kasvussa oleva lippupallo tarvitsee uusia erotuomareita

Lippupallotuomarin peruskoulutus

Ilmaisen verkkokurssin avulla voi suorittaa lippupalloerotuomarin peruskoulutuksen, jossa voit itseohjautuvasti opiskella ja suorittaa erotuomarikokeen.

Pelikirjoja

Lippupallossa voi käyttää valmista pelikirjaa, josta pelinrakentaja valitsee käytettävän pelin. Valmiilla pelikirjalla halutaan nopeuttaa pelien toteuttamista. Lippupalloa voi pelata myös ilman pelikirjaa ja vain yksinkertaisesti syöttää pallo vapaalle pelaajalle. 

Pelikirja tuo mukanaan systemaattisuutta ja ratkaisuja eri tilanteisiin. Kun sääntöjen luomat raamit on mielessä (esim. yksi eteenpäinsyöttö aloituslinjan yli/pelinrakentaja ei voi juosta suoraa aloitussyötöstä pallon kanssa), vain mielikuvitus on rajana oman pelikirjan luomiselle.

Peli voidaa kutsua usealla tavalla:
a) kertoa eri hyökkääjille heidän kuvionsa nimeltä
b) käyttää heittopuun numerointijärjestelmää
c) nimetä peli, jolloin peli on yksi kokonaisuus (konsepti), jonka pelaajien tulisi osata

Tutustu erilaisista muodostelmista pelattaviin peleihin, niin hyökkäyksen kuin puolustuksen puolella. Tee oma pelikirjasi – vain mielikuvitus on rajana.

Esimerkissä on jokaisen pelipaikan kuvio jaoiteltu lyhyellä ohjeella. Värit:
sininen=heittopeli, ruskea= play action eli juoksuheitto-hämäyspeli, vihreä=juoksupeli. Punainen=puolustuskutsut.

Muistilapun eli wristcoachin voi korvata millä tapaa vain, pienellä vihkolla, laminoidulla paperipalalla joka on kiinni hikinauhassa tms. …

Lataa täältä NFL kattava lippupallon pelikirja englanniksi.

HYÖKKÄYS

Pitkä aloitussyöttö

Lyhyt aloitussyöttö

5vs5 hyökkäyspelejä engl.

PUOLUSTUS

Erilaisia puolustuksia

Blitzaus

5vs5 puolustuspelejä engl.