Search
Close this search box.

Harrastusviikon tavoite on, että jokainen lapsi ja nuori löytää itselleen mieleisen harrastuksen – oli se sitten lukemista, liikkumista, piirtämistä tai metsässä käyskentelyä. Kaikki harrastukset ovat yhtä tärkeitä.

Harrastusviikolla pääsee kokeilemaan erilaisia harrastuksia

Suomen malliin kuuluu myös valtakunnallinen harrastusviikko kouluissa. Viikon päätavoite on auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen oma harrastus.

Ideoita uusiin harrastuksiin voi käydä etsimässä ympäri vuoden harrastusviikon verkkosivuilta osoitteessa harrastusviikko.fi.

Harrastusviikon verkkosivut

Sopii tytöille ja pojille

Aloita uusi vauhdikas harrastus tai kiinnostaako erotuomaritoiminta tai valmentaminen. Jätä yhteystietosi täyttämällä alla oleva lomake, me lähetämme ne eteenpäin alueesi seuralle. Voit toki ottaa myös yhteyttä suoraan LAJISEUROIHIN

Jos et ole sitä jo tehnyt, käy nyt saman tien myös tykkäämässä Amerikkalaisesta Jalkapallosta Facebook -sivuillamme.

Amerikkalainen jalkapallo on laji on erilainen ja useita rooleja mahdollistava urheilulaji. Siinä yhdistyvät monipuoliset taktiset kuviot ja kovat fyysiset kontaktit. Yhtäältä se on todellista ruohokenttien shakkia, toisaalta taas vauhdikasta rymistelyä. 

Lippupalloa eli flagi on jenkkifutista ilman kontakteja. Sen aloittaminen onnistuu todella helposti ja opit aivan samoja taitoja kuin amerikkalaisessa jalkapallossa.

Erilaiset pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle kuin isolle. Potkaisijana toimiva pelaaja osallistuu tuskin koskaan kontakteihin. Joukkueessa pelaa 20-45 pelaajaa joukkueessa ja sen vuoksi sosiaalisuus korostuu entisestään.

Minkä ikäisenä aloittaa harrastus

Lajia kannattaa lähteä kokeilemaan heti kun itsellä herää kiinnostus. 9-vuoti­aat voivat aloittaa amerikkalaisen jalka­pallon pelaamisen sarjatasolla. Seuralta saa aluksi varusteet lainaan ja kokeileminen ei maksa mitään.

U15 sarja pelataan samoilla säännöillä kuin aikuisissa. Harrastuksen voi aloittaa hyvinkin aikuisiällä, jolloin peliin pääsee mukaan sujuvasti varsinkin jos omaa urheilutaustaa. Muun muassa ammattilaiseksi Atlanta Falconsiin päätynyt Klaus Alinen aloitti lajin harrastamisen vasta 18-vuotiaana. 

Osa pelaajista tähtää yliopistouralle kuten Edward Vesterinen, joka aloitti West Virginian yliopistossa uransa 2021 täydellä stipendillä.

Klikkaa kuvaa

Tutustumiset

Lippupallon ja amerikkalaisen jalkapallon koulukäyntejä tekevät sekä lajiseurat sekä Liitto resurssiensa mukaisesti. Demoja tehdään pääosin lajiseurojen paikkakunnilla.  Toiminnot voivat vaihdella pitkällä välitunnilla tapahtuvaan jenkkifutiksen heittokoulusta koulujen paikallisturnaukseen.

Perustaitoja

Soikealla palloillen – Sanni Seppälä.pdf (60 kB)
Soikealla palloillen – Sanni Seppälä

Pelaa flagia kouludemo.pdf (418 kB)
Lippupallon kouludemo

Amerikkalaisen jalkapallon kouludemo.pdf (2.4 MB)
Amerikkalaisen jalkapallon kouludemo

yleistä flagitreeneistä.pdf (33 kB)
Yleistä flagitreeneistä

harjoituskortit 1-7.pdf (184 kB)
Flagin harjoituskortit 1-7

Lapin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajaopiskelija Heidi Törmäsen työharjoittelun kirjallista osuutta

Lippupallon opettaminen pelikeskeisesti.pdf (253 kB)
Lippupallon opettaminen pelikeskeisesti. Heidi Törmänen / Lapin AMK

Lippupallo. Tuntisuunnitelma 1..pdf (183 kB)
Tuntisuunnitelma 1. Heidi Törmänen / Lapin AMK

Lippupallo. Tuntisuunnitelma 2..pdf (178 kB)
Tuntisuunnitelma 2. Heidi Törmänen / Lapin AMK

Lippupallo. Tuntisuunnitelma 3..pdf (152 kB)
Tuntisuunnitelma 3. Heidi Törmänen / Lapin AMK

Jenkkifutista turvallisesti ja hauskalla tavalla rannalla.  Säännöt ovat yksinkertaiset, tärkeintä että pallo lentää. Lippuvyöt voi korvata kosketuksella selkään.

Beach Flagin säännöt lyh. suomeksi

1 h: amerikkalaisen jalkapallon kontaktiharjoittelu turvallisesti kouluolosuhteissa

  • käytännön harjoittelua ja kokeilua jumppasalissa

  • energian purkamista kontrolloidusti ja hauskasti

  • amerikkalaisen jalkapallon tekniikoista taklaamista, blokkaamista ja pallonkantamista voi harjoitella esim. hyväksi käyttäen voimistelumattoja ja erilaisia patjoja. Osalla seuroista on käytössään myös apuvälineitä, joilla taitoja voidaan harjoitella vauhdikkaasti ja turvallisesti

  • Jefudemo koulukäyttöön

Laaja-alaista oppimista voidaan opetella jenkkifutiksen teemaviikolla esimerkiksi:

Sosiaalisuus ja yhdessä työskentelyn taito, pelikirja (pelit) on väline, jonka kautta jokaisella on oma roolinsa ja tehtävänsä. Ilman yhteistyötä peli ei onnistu. Suunnitellaan yhteinen hyökkäyspeli ja toteutetaan se …

Välituntiliikuntaa,  tutustutaan palloon ja opetellaan heittämään ja ottamaan kiinni sitä  (pehmeä nerf-pallo/ikäluokalle sopivalla pallo), juostaan heittopuun mukaisia kuviota

Historia, tutustutaan amerikan-suomalaisten historiaan, matkareitteihin, tunnettuihin amerikansuomalaisiin …

Biologia, useilla yliopistoilla on oma tunnuseläimensä. Tutustu eri eläimiin youtube-videoiden avulla. Mieti millaiset olot niillä on …

Matematiikka, askelmittaus heittokuvioissa, kuvion kulman juokseminen, heittokuvion kesto, heittojen onnistumisprosentti, lentopotkun pallon ilmassaoloaika (hang time) …

Kielikylpy, 20 englanninkielistä sanaa jenkkifutiksen kautta esim. heittokuviot, aloitusmuodostelmat, termit …

Kuvaamataito, piirretään oma jenkkifutislogo, luodaan lajiaiheinen sarjakuva …

Maantieto, NFL-joukkueiden osavaltiot ja kaupungit …

Tekninen käsityö, rakennetaan puinen pallon potkualusta tai pidike …

Musiikki, kuunnellaan amerikkalaista musiikkia, esim. jazzia. Pidetään eri levyraati, jossa esitellään erilaisia USA:ssa syntyneitä musiikin lajeja hip hop, blues, jazz, rock´n roll …

Alla esimerkki miten jenkkifutista voi sijoitella eri opetuskokonaisuuksiin: Mallituntien avulla aihetta käsitellään historian, maantiedon, kuvaamataidon, liikunnan, musiikin avulla. Kielikylpy tulee huomaamatta.