Search
Close this search box.

Aloita uusi harrastus

Aloita uusi harrastus

Amerikkalainen jalkapallo on vauhdikas kontaktilaji, jossa voi pärjätä niin iso kuin pienikokoinenkin harrastaja. Jos olet kiinnostunut amerikkalaisesta jalkapallosta, ota yhteys lähimpään lajin seuraan. Varsinkin nuorten joukkueisiin otetaan uusia harrastajia mukaan läpi vuoden.

Seurat tarjoavat lajin kokeilijoille erilaisia tutustumistilaisuuksia, sekä tarvittaessa lainaavat varusteita vasta-alkajille vauhtiin pääsemiseksi. Aluksi riittää verryttelyasu ja nappulakengät.  Jenkkifutis on yksi maailman taktisimmista urheilulajeista ja sen parista löytyy menestymisen mahdollisuuksia harrastajille riippumatta fyysisestä koosta. 

Kilpailukaudella lajiin tutustuu parhaiten seuraamalla otteluita. Jenkkifutis on parasta viihdettä paikan päällä, mutta sarjojen pelejä voi nykyään seurata myös suorina TV-lähetyksinä. Kesällä 2024 kaikki miesten ja naisten Vaahteraliigan sekä miesten I-divisioonan ottelut näkyivät Ruutu-kanavalta. suorina lähetyksinä ja pelit sekä klipit löytyvät yhä palvelusta tallenteina. Syksyisin ja talvella lajin hienouksia voi seurata eri maksukanavien NFL- ammattilais- ja yliopistopelien tarjonnasta.

Miksi amerikkalaista jalkapalloa

Amerikkalainen jalkapallo on useita rooleja mahdollistava urheilulaji. Siinä yhdistyvät monipuoliset taktiset kuviot ja kovat fyysiset kontaktit. Yhtäältä se on todellista ruohokenttien shakkia, toisaalta taas vauhdikasta rymistelyä. Voidaan perustellusti sanoa, että jenkkifutis tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita.

Jenkkifutis on  myös late entry -laji ja sen voi aloittaa aivan hyvin esimerkiksi myöhäisessä iässä (yli 20 v.)  Amerikkalaisen jalkapallon eri sarjatasoilla pelaa nykyään useita muissa lajeissa meriittinsä hankkineita urheilijoita. Hyvälle urheilijalle jenkkifutiksen pelipaikkakohtaiset tekniikat ovat nopeasti omaksuttavissa ja mukaan useimpien sarjojen peleihin pääsee nopeasti.

Amerikkalainen jalkapallo on myös mitä suurimmassa määrin joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Koska eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin kaverille. Potkaisijana toimiva pelaaja osallistuu tuskin koskaan kontakteihin.

Joukkueessa pelaa 20-45 pelaajaa. Suuressa yhteisössä sosiaalisuus, kumppanuus ja joukkuehenki korostuvat ja joukkueista muodostuu yhteen hiileen puhaltavia lajiperheitä.

Ylimmällä tasollaan amerikkalainen jalkapallon on vaativaa huippu-urheilua. Monelle nuorelle pelaajalle lajin harrastaminen on luonut mahdollisuuden päästä opiskelemaan pohjois-amerikkalaisiin huippuyliopistohin ja myös polku lajin ammattilaisuuteen on jo avattu.

Minkä ikäisenä aloittaa harrastus

Lajin aloittamisajankohta ei ole pelkästään riippuvainen iästä. Lasta voi rohkaista harrastamaan jenkkifutista, kun hänellä itsellään herää kiinnostus lajia kohtaan. Jo alle 9-vuoti­aat voivat aloittaa amerikkalaisen jalka­pallon pelaamisen turnausmuotoisissa sarjoissa. Pelaajien ollessa taitotasoltaan, voimiltaan ja varta­lon kooltaan suhteellisen samanlaisia, voi kilpailla turvallisesti iästä riippumatta.

Suomessa U17 on ensimmäinen ikäluokka, jossa peliä pelataan samoin säännöin kuin aikuisten peleissä.

Koskaan ei  ole liian myöhäistä

Jenkkifutisharrastuksen voi aloittaa myös aikuisiällä. Kasvava määrä muissa lajeissa kunnostautuneita urheilijoita on vaihtanut jefuun sen monipuolisuuden ja joukkuehengen takia. Tuoreita esimerkkejä Roostersissa SM-hopealle yltänyt pikajuoksia Willem Kajander ja naisten EM-tittelin voittanut ex-superpesispelaaja Essi Saastamoinen.

Polku yliopistoon tai vaikka ammattikentille

Nykyisin suomalaisille pelaajille on realistista haaveilla jopa ammattilaisurasta. Jo kaksi suomalaispelaajaa on saanut sopimuksen Pohjois-Amerikan toiseksi suurimpaan ammattiliigaan, Kanadan CFL:ään. Yhä useammalle pelaaminen tarjoaa polun amerikkalaistenn huippuyliopistojen opintoihin jenkkifutisstipendien turvin.

Mukaan vapaaehtoistyöhön

Oma harrastus jenkkifutiksen parista on löytynyt monille myös kentän ulkopuolelta. Seurojen ja lajiliton erilaisissa tapahtumissa on vapaaehtoistehtäviä tarjolla kiinnostuneille ja lajiperhe ottaa uusia jäseniä mukaan avosylin.

Harrastamisen ja pelaamisen kustannukset

Amerikkalaisen jalkapallon harrastajan kustannukset muodostuvat, pelaajalisenssistä, vakuutuksesta, varusteista, jäsenmaksusta sekä seurojen kausimaksusta.

Jokaisella amerikkalaista jalkapalloa pelaavalla harrastajalla tulee olla vakuutus, joka kattaa lajina amerikkalaisen jalkapallon. Vakuutuksen voi joko hankkia erikseen tai hyödyntää pelaajalisenssin yhteydessä tarjolla olevaa kattavaa vakuutusturvaa. ”Sporttiturvan” tarjoajana toimii Pohjola Vakuutus.

Amerikkalaisessa jalkapallossa pelaajat käyttävät suojavarustusta, joka koostuu kypärästä, hartiasuojasta, lonkka- reisi- ja polvisuojista sekä hammassuojasta. Harjoiteltaessa tarvitaan oma harjoituspeliasu, jossa on lajiin soveltuvat housut ja paita.

Aloittelijan perusvarustepaketti maksaa tasosta riippuen n. 200-400 euroa. Pakollisten varusteiden lisäksi voi hankkia esim. pelihanskat, kylkisuojat ja niskatuen omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Useimmat seurat lainaavat varusteita aloittelijoille ja harrastuksen voi aloittaa ennen omia hankintoja.

Harrastajat maksavat lisäksi urheiluseuralleen kunkin seuran käytännön mukaisesti jäsenmaksun sekä usein myös kausimaksun. Näiden suuruus vaihtelee seuroittain riippuen pelaajien iästä ja sarjatasosta. Kausimaksulla kustannetaan joukkueen kuluja jotka syntyvät osallistumisesta sarjaan. Seuroille kustannuksia syntyy lajiliitolle maksettavista sarjamaksuista, paikallisista harjoitustila- ja kenttävuokrista, tuomaripalkkioista, vieraspelien matkakustannuksista, peliasuista, huoltotarvikkeista jne.

Kaikki suomalaiset jenkkifutisseurat ovat ry-pohjaisia ja niiden toiminta perustuu vapaaehtoistyöntekijöiden arvokkaaseen panokseen. Myös seuratoiminnan parista yhä useampi aikuinen on löytänyt itselleen mielekkään harrastuksen ja yhteisön, jossa toiminta on merkityksellistä ja antoisaa.

Uusia menestystarinoita syntyy koko ajan

Ota jenkkifutiksen  Facebook ja Instagram tilit seurantaasi ja olet koko ajan ajan tasalla kasvavan lajin tapahtumista