Aloita uusi harrastus

Aloita uusi harrastus

Jos olet kiinnostunut amerikkalaisesta jalkapallosta, ota yhteys lähimpään lajin seuraan. Seurat tarjoavat lajin kokeilijoille erilaistia tutustumistilaisuuksia, sekä tarvittaessa lainaavat varusteita vasta-alkajille vauhtiin pääsemiseksi. jenkkifutis on yksi maailman taktisimmista urheilulajeista ja sen parista löytyy menestymisen mahdollisuuksia harrastajille riippumatta fyysisestä koosta. 

Kilpailukaudella lajiin tutustuu parhaiten seuraamalla otteluita. Jenkkifutis on parasta viihdettä paikanpäällä, mutta sarjojen pelejä voi nykyään seurata myös verkkolähetyksinä. Kesällä 2021 Vaahteraliigan kaikki ottelut näkyvät Ruutu-kanavalta. Syksyllä ja talvella lajin hienouksia voi seurata eri maksukanavien NFL- ammattilais- ja yliopistopelien tarjonnasta

Miksi amerikkalaista jalkapalloa

Amerikkalainen jalkapallo on laji on erilainen ja useita rooleja mahdollistava urheilulaji. Siinä yhdistyvät monipuoliset taktiset kuviot ja kovat fyysiset kontaktit. Yhtäältä se on todellista ruohokenttien shakkia, toisaalta taas vauhdikasta rymistelyä. Voidaan perustellusti sanoa, että jenkkifutis tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita. Jenkkifutis late entry -laji ja sen voi aloittaa aivan hyvin esimerkiksi myöhäisessä iässä (yli 20 v.) 

Amerikkalainen jalkapallo on myös mitä suurimmassa määrin joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Koska eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin kaverille. Potkaisijana toimiva pelaaja osallistuu tuskin koskaan kontakteihin. Joukkueessa pelaa 20-45 pelaajaa joukkueessa ja sen vuoksi sosiaalisuus korostuu entisestään.

Amerikkalainen jalkapallo on vauhdikas kontaktilaji, jossa voi pärjätä niin iso kuin pienikin. Lajia voit kokeilla seurassa, josta saat lainaksi varusteet. Aluksi riittää verryttelyasu ja nappulakengät. 

Etsi lähin seura ja kurkista sen verkkosivuilta onko lähiaikoina tarjolla lajin kokeilun mahdollisuuksia. Nuorten joukkueisiin otetaan uusia harrastajia mukaan läpi vuoden

Minkä ikäisenä aloittaa harrastus

Lajin aloittamisajankohta ei ole pelkästään riippuvainen iästä. Lasta voi rohkaista harrastamaan jenkkifutista, kun hänellä itsellään herää kiinnostus lajia kohtaan. 9-vuoti­aat voivat aloittaa amerikkalaisen jalka­pallon pelaamisen turnausmuotoisissa sarjoissa. Pelaajien ollessa taitotasoltaan, voimiltaan ja varta­lon kooltaan suhteellisen samanlaisia, voi kilpailla turvallisesti iästä riippumatta.

U17 pelataan samoilla säännöillä kuin aikuisissa. Harrastuksen voi aloittaa hyvinkin aikuisiällä, jolloin peliin pääsee mukaan sujuvasti varsinkin jos omaa urheilutaustaa. Muun muassa ammattilaiseksi Atlanta Falconsiin päätynyt Klaus Alinen aloitti lajin harrastamisen vasta 18-vuotiaana. Osa pelaajista tähtää yliopistouraan kuten UNLV Las Vegasin yliopistossa pelannut Max Ehlert teki.

Kustannukset

Amerikkalaisen jalkapallon harrastajan kustannukset muodostuvat, liiton pelaajalisenssistä, vakuutuksesta, varusteista, jäsenmaksusta sekä kausimaksusta.

Jokaisella pelaajalla tulee olla vakuutus, joka kattaa amerikkalaisen jalkapallon. Sen voi joko hankkia itse tai liittää pelaajalisenssiin, jolloin vakuutus on Pohjolassa.

Amerikkalaisessa jalkapallossa pelaajat käyttävät suojavarustusta, joka koostuu kypärästä, hartiasuojasta, lonkka- reisi- ja polvisuojista sekä hammassuojasta. Harjoiteltaessa on käytössä on oma harjoituspeliasu jossa on lajiin soveltuvat housut ja paita. Edellämainitut suojat kuuluvat perusvarustepakettiin ja ne maksavat tasosta riippuen noin 200-400 euroa. Lisäksi voi ostaa esimerkiksi pelihanskat, kylkisuojat ja niskatuen tarpeen vaatiessa. Useimmilla seuroilla on käytössään omia suojia, joilla harrastuksen voi aloittaa ennen kuin tarvitsee itse investoida varusteisiin. Varustetoimittajia ja käytettyjä varusteita

Lisäksi seuralle maksetaan vaihtelevan käytännön mukaisesti jäsenmaksu sekä kausimaksu, joka vaihtelee seuroittain riippuen pelaajien iästä ja sarjatasosta. Kausimaksulla kustannetaan joukkueen kulut, jotka syntyvät sen osallistumisesta sarjaan. Kuluja ovat mm. sarjamaksut, tuomarit, bussimatkat vieraspeleihin, peliasut, huoltotarvikkeet jne.

Käy saman tien myös tykkäämässä Amerikkalaisesta Jalkapallosta Facebook -sivuillamme.