Search
Close this search box.

Kilpailumanipulaatio

Reilun pelin periaatteiden vastainen menettely

Kilpailumanipulaatio tarkoittaa vilpillistä vaikuttamista kilpailun tai ottelun kulkuun tai sen lopputulokseen. Kilpailumanipulaatio uhkaa urheilun ydintä: sen arvoja ja koskemattomuutta. Kilpailumanipulaation vastainen toimina on tärkeä osa SUEK in toimintaa. SAJL:ssa Reilun Pelin-periaatteet ohjaavat kaikkea liiton alaista toimintaa. 

Sopupelit kiellettyjä

Urheilutoiminnan eettinen lähtökohta on, että urheilijat, joukkueet ja seurat pyrkivät  kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Sopupelit ovat säännöissä kiellettyjä. 

Seura, joka on sopinut kilpailutapahtumansa tuloksesta etukäteen, menettää kilpailuoikeutensa liiton säännöissä määrättäväksi ajaksi. Pääsääntöisesti vähintään kahdeksi kilpailukaudeksi. 

Urheilija, joka osallistuu tulosten sopimiseen asetetaan liiton sääntöjen määräämään kilpailu ja toimitsijakieltoon. Pääsääntöisesti vähintään kahdeksi kilpailukaudeksi. 

Seuran toimitsija, joka osallistuu tulosten sopimiseen, asetetaan liiton sääntöjen määräämään toimitsijakieltoon pääsääntöisesti vähintään kahdeksi kilpailukaudeksi. 

Vedonlyönnin pelisäännöt

Urheilija, tuomari ja urheilujoukkueeseen kuuluva henkilö, kuten valmentaja tai seurajohtaja ei saa itse tai edustajan kautta lyödä vetoa sarjasta tai muusta kilpailutapahtumasta, johon oma joukkue osallistuu tai on ottanut osaa ko pelikaudella. 

Urheilija, tuomari ja urheilujoukkueeseen kuuluva henkilö, kuten valmentaja tai seurajohtaja on velvollinen ilmoittamaan liiton määräämälle henkilölle välittömästi kaikista vedonlyöntiä koskevista yhteydenotoista, joiden tavoitteena on vaikuttaa otteluiden kulkuun tai siihen osallistuviin henkilöihin. 

Tiedonantokielto

Urheilutoimija ei saa antaa joukkuetta koskevaa tietoa seuran ulkopuoliselle taholle, jos tieto ei ole yleisesti saatavilla tai sitä ei ole tarkoitus saattaa yleisesti saatavaksi ja jos tiedolla on tai saattaa olla merkitystä laittoman vedonlyöntipelaamisen kannalta. Rikkomuksesta seuraa liiton sääntöjen mukaisesti vähintään yhden kilpailukauden kilpailu- ja toimitsijakielto. 

Ilmoita urheilurikkomuksesta

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee kilpailumanipulaatio- muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.