Vastuullista kasvua

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry on perustettu vuonna 1979. SAJL:n päätehtävänä on järjestää ja hallinnoida amerikkalaisen jalkapallon ja lippupallon kilpailu- ja harrastustoimintaa Suomessa.

Lajin historian ollessa maassamme vielä lyhyt, liiton tavoitteena on myös lajin levittäminen ja sen tunnettuuden parantaminen. Liitto toimii myös lajin suomalaisena edustajana kansainvälisesti sekä suorittaa lajin edunvalvontaa niin koti- kuin ulkomailla.

Amerikkalainen jalkapallo on nauttinut Suomessa jatkuvasta kasvusta koko 2000-luvun ajan. Kasvu on ollut nähtävissä kaikkialla; jäsen-, harrastaja-, työntekijä- ja vapaaehtoisten määrät sekä lajin näkyvyys että taloudellinen kokonaisvaihto ovat kasvaneet moninkertaiseksi. Lajin pääsarjan, Vaahteraliigan, naisten Vaahteraliigan ja miesten I-divisioonan ottelut lähetetään suorina lähetyksinä valtakunnalliselle TV-kanavalla. Kaudesta 2020 lähtien Vaahteraliigan ottelut ovat näkyneet suorina myös globaalille yleisölle.

Yleisön kiinnostus kasvussa

SAJL osallistui tutkimustalo Sponsor Insightin vuoden 2021 Sponsor Navigator tutkimukseen. Edellisen kerran jenkkifutiksen suosiota suomalaisten keskuudessa oli mitattu vuonna 2018.  Aikavälillä 2018 – 2021 amerikkalaisesta jalkapallosta kiinnostuneiden suomalaisten määrä on kasvanut yli 60 %:lla. Tutkimuksen mukaan amerikkalaisesta jalkapallosta kiinnostuneita on täysi-ikäisessä väestössä noin 600 000 suomalaista.

 

Kasvun perustana on ollut pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ strategioiden pohjalta. Hyvän kasvutrendin varmistamiseksi Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitolle on tärkeää kehittää toimintaansa koko ajan. Emme kuitenkaan tavoittele kasvua ja menestystä hinnalla millä hyvänsä. Tiedostamme, että menestyäksemme meidän on pystyttävä viemään toimintamme pitkälle tulevaisuuteen arvostettuna ja luotettuna toimijana. Meidän on otettava huomioon lajia seuraavien, oman henkilöstömme ja muiden sidosryhmien odotukset ja panostettava vastuullisuuteen.

Toiminta-ajatus ja arvot

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry (SAJL) edistää amerikkalaisen jalkapallon eri lajimuotojen huippu-urheilua, harrastamista ja toteuttamista, lisäämällä lajiosaamista Suomessa yhdessä laajan ja laadukkaan seurakentän kanssa sekä toimimalla aktiivisesti kansainvälisissä verkostoissa.

Arvopohjamme perustuu yhdessä tekemiseen, lajirakkauteen ja periksiantamattomuuteen, joita ohjaavat reilun pelin periaatteet ja urheilun eettiset arvot.

Lajin arvot opettavat:

  • Kohtaamaan haasteita ja voittamaan itsensä
  • Kunnioittamaan yhtenäistä tekemistä ja muita ihmisiä
  • Sosiaalisia taitoja ja yhteistyötä
  • Täsmällisyyttä ja kurinalaisuutta
  • Sitoutumista
  • Johtajuutta

Eettisesti kestävä toiminta

Olemme Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:ssa sitoutuneet eettisissä toimintatapaperiaatteissamme siihen, että vastuullisuus on keskeinen osa toimintaamme. Meillä kaikilla on velvollisuus käyttäytyä vastuullisesti ja asiallisesti.

Erityisesti vastuullisuus korostuu valta-asemassa olevien kohdalla. Eettisesti kestävän toiminnan varmistamiseksi SAJL:llä on käytössä oma ilmoituskanava (whistleblow) ja jokaisella toimijalla velvollisuus ilmoittaa tilanteista, joissa epäilee SAJL:n menettelyohjeita on rikottu. Osana yhteiskuntavastuutamme kartoitamme lajitoimintamme ja -tapahtumiemme kehittämistä hiilineutraalimmaksi osallistumalla Olympiakomitean ja Sitran Urheilun ympäristövastuu -verkoston toimintaan.

SAJL käsittelee vuosittain liittokokouksessaan vastuullisuusohjelman sekä tarkistaa keskeiset periaatteet (mm Code of conduct, antidopingohjelma, yhdenvertaisuussuunnitelma) .Periaatteita päivitetään aina tarvittaessa ja vähintään kolmen vuoden välein.

Toimintaperiaatteet koskevat kaikkea liiton toimintaa, ja odotamme kaikkien liiton tehtävissä toimijoiden, vapaaehtoisten tai palkallisten, noudattavan aina näitä periaatteita. Toimintatapojen epäillyistä rikkomuksista voi ilmoittaa SAJL:n ilmoituskanavaan toimintatapaperiaatteiden mukaisesti.

Mallina Suomen Olympiakomitean Vastuullisuusohjelma

Vuonna 2020 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton liittokokous päätti Olympiakomitean Vastuullisuusohjelman mallin hyväksymisestä SAJL:n Vastuullisuusohjelman toimintamalliksi, jonka tavoitteita ja toimenpiteitä on tarkennettu lajinäkökulman huomioimiseksi. Lisäksi vastuullisuusohjelmaan on luotu oma mittaristo.

Kansainvälisyys

SAJL on Suomen Olympiakomitean jäsen. Liittona SAJL kuuluu amerikkalaisen jalkapallon maailmanliittoon (IFAF).

Kansainvälisten kontaktien ylläpito sekä kansainvälisiin turnauksiin osallistuminen on keskeinen osa liiton toiminnasta.

Suomen miesten maajoukkue on Euroopan menestynein amerikkalaisen jalkapallon maajoukkue viidellä Euroopan mestaruudellaan ja yhtensä 13 arvokisamitalillaan. Naisten sarjoissa maajoukkueemme on voittanut Euroopan mestaruuden kahdesti ja yltänyt niin ikään kahdesti pronssille lajin MM-kisoissa parhaana ei-Pohjois-Amerikkalaisena joukkueena.

Suomalaiset seurajoukkueet ovat menestyneet erinomaisesti läpi lajin historian eurooppalaisissa seurajoukkueiden turnauksissa ja yhä useammalle suomalaiselle pelaajalle on avautunut mahdollisuus pelata jenkkifutista ulkomaisissa sarjoissa.  Suomi on saanut jo ensimmäiset ammattilaisensa Pohjois-Amerikan ammattisarjoihin ja yhä useammalla nuorella pelaajalla on mahdollisus opiskella yhdysvaltalaisissa huippuyliopistoissa amerikkalaisen jalkapallon stipendien avulla.

Vuonna 2019 SAJL liittyi mukaan International Alliance of Gridiron Football -yhteisöön (IAGF).  Globaalin yhteisön tavoitteena on edistää amerikkalaisen jalkapallon kasvua kaikilla se osa-alueilla.