Vastuullista kasvua

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry on perustettu vuonna 1979. SAJL:n päätehtävänä on järjestää ja hallinnoida amerikkalaisen jalkapallon ja lippupallon kilpailu- ja harrastustoimintaa Suomessa. Lajin historian ollessa maassamme vielä lyhyt, liiton tavoitteena on myös lajin levittäminen ja sen tunnettuuden parantaminen. Liitto toimii myös lajin suomalaisena edustajana kansainvälisesti sekä suorittaa lajin edunvalvontaa niin koti- kuin ulkomailla.

Amerikkalainen jalkapallo on nauttinut Suomessa jatkuvasta kasvusta koko 2000-luvun ajan. Kasvu on ollut nähtävissä kaikkialla; jäsen-, harrastaja-, työntekijä- ja vapaaehtoisten määrät sekä lajin näkyvyys että taloudellinen kokonaisvaihto ovat kasvaneet moninkertaiseksi. Lajin pääsarjan, Vaahteraliigan ottelut lähetetään suorina lähetyksinä valtakunnalliselle TV-kanavalla ja kaudesta 2020 lähtien ottelut ovat näkyneet suorina myös globaalille yleisölle. Kasvun perustana on ollut pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ strategioiden pohjalta. Hyvän kasvutrendin varmistamiseksi Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitolle on tärkeää kehittää toimintaansa koko ajan. Emme kuitenkaan tavoittele kasvua ja menestystä hinnalla millä hyvänsä. Tiedostamme, että menestyäksemme meidän on pystyttävä viemään toimintamme pitkälle tulevaisuuteen arvostettuna ja luotettuna toimijana. Meidän on otettava huomioon lajia seuraavien, oman henkilöstömme ja muiden sidosryhmien odotukset ja panostettava vastuullisuuteen.

Toiminta-ajatus ja arvot

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry (SAJL) edistää amerikkalaisen jalkapallon eri lajimuotojen huippu-urheilua, harrastamista ja toteuttamista, lisäämällä lajiosaamista Suomessa yhdessä laajan ja laadukkaan seurakentän kanssa sekä toimimalla aktiivisesti kansainvälisissä verkostoissa.

Arvopohjamme perustuu yhdessä tekemiseen, lajirakkauteen ja periksiantamattomuuteen, joita ohjaavat reilun pelin periaatteet ja urheilun eettiset arvot.

Lajin arvot opettavat:

 • Kohtaamaan haasteita ja voittamaan itsensä
 • Kunnioittamaan yhtenäistä tekemistä ja muita ihmisiä
 • Sosiaalisia taitoja ja yhteistyötä
 • Täsmällisyyttä ja kurinalaisuutta
 • Sitoutumista
 • Johtajuutta

Eettisesti kestävä toiminta

Olemme Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:ssa sitoutuneet eettisissä toimintatapaperiaatteissamme siihen, että vastuullisuus on keskeinen osa toimintaamme. Meillä kaikilla on velvollisuus käyttäytyä vastuullisesti ja asiallisesti. Erityisesti tämä korostuu valta-asemassa olevien kohdalla. Eettisesti kestävän toiminnan varmistamiseksi SAJL:llä on käytössä oma ilmoituskanava (whistleblow) ja jokaisella toimijalla velvollisuus ilmoittaa tilanteista, joissa epäilee SAJL:n menettelyohjeita on rikottu. Osana yhteiskuntavastuutamme kartoitamme lajitoimintamme ja -tapahtumiemme kehittämistä hiilineutraalimmaksi osallistumalla Olympiakomitean ja Sitran Urheilun ympäristövastuu -verkoston toimintaan.

SAJL käsittelee vuosittain liittokokouksessaan vastuullisuusohjelman sekä tarkistaa keskeiset periaatteet (mm Code of conduct, antidopingohjelma, yhdenvertaisuussuunnitelma) .Periaatteita päivitetään aina tarvittaessa ja vähintään kolmen vuoden välein.

Toimintaperiaatteet koskevat kaikkea liiton toimintaa, ja odotamme kaikkien liiton tehtävissä toimijoiden, vapaaehtoisten tai palkallisten, noudattavan aina näitä periaatteita. Toimintatapojen epäillyistä rikkomuksista voi ilmoittaa SAJL:n ilmoituskanavaan toimintatapaperiaatteiden mukaisesti.

Kansainvälisyys

SAJL on Suomen Olympiakomitean jäsen. Liittona SAJL kuuluu amerikkalaisen jalkapallon maailmanliittoon (IFAF).

Kansainvälisten kontaktien ylläpito sekä kansainvälisiin turnauksiin osallistuminen on keskeinen osa liiton toiminnasta.

Suomen miesten maajoukkue on Euroopan menestynein amerikkalaisen jalkapallon maajoukkue viidellä Euroopan mestaruudellaan. Naisten sarjoissa maajoukkueemme on voittanut Euroopan mestaruuden kahdesti ja yltänyt niin ikään kahdesti pronssille lajin MM-kisoissa parhaana ei-Pohjois-Amerikkalaisena joukkueena. Suomalaiset seurajoukkueet ovat menestyneet erinomaisesti läpi lajin historian eurooppalaisissa seurajoukkueiden turnauksissa.

Vuonna 2019 SAJL liittyi mukaan International Alliance of Gridiron Football -yhteisöön (IAGF). IAGF:n perustamissopimuksen allekirjoittivat SAJL:n lisäksi Kanadan, Iso-Britannian, Italian, Itävallan, Norjan, Ranskan, Ruotsin, Saksan ja Tanskan lajiliitot sekä Japanin ja Meksikon ammattilaissarjat. Yhteisön tavoitteena on

 1. Kannustaa lisää nuoria kokeilemaan amerikkalaista jalkapalloa ja jatkamaan lajin harrastamista sen eri pelimuodoissa – pallon heittelemisestä vapaa-ajalla aina ammattilaiseksi
 2. Kehittää polkuja, jotka mahdollistavat pelaajien toteuttaa unelmiaan lajin parissa syntyperästä riippumatta ja rajojen sitä estämättä. 
 3. Jakaa kokemuksia ja osaamista lajin eri alueilla, kuten pelaajien terveydestä, erotuomaroinnista, valmentamisesta ja pelaajien kehittämisestä 
 4. Tavoitella uusia mahdollisuuksia tarjotaksemme faneille entistä syvällisempiä ja monimuotoisempia kokemuksia sekä houkutella uusia faneja ja seuraajia 
 5. Löytää tulomahdollisuuksia, jotka hyödyntävät kaikkia sopimusosapuolia