Search
Close this search box.

Valmennusklinikat

Tervetuloa lämpimästi

Paikka: SAJL:n toimisto Helsingin Itä-Pasilassa Opastinsilta 8B 3.krs. Parkkipaikkoja läheisellä Triplan ostoskeskuksessa ja kadunvarsilla

Aika: la 16.12.2023 klo 13-17

Esitykset katsottavissa

 

 

 

 

Ohjelma:

13.00-13.40 Petrus Penkki – havaintoja pelinrakentajan harjoittelusta

13.40-14.20 Elina Jaakkola  – iskukuormitus amerikkalaisessa jalkapallossa. Gradun esittely 

14.20-14.30 kahvit

14.30-15.10 Marianne Pahkala – Vienna Vikingsin Vienna Vikingsin apuvalmentaja taustoittaa itävaltalaisen jenkkifutiksen menestymistä

15.10-15.50 Ville Valasti – Valmennustehokkuus suomalaisen amerikkalaisen jalkapallon valmennustyössä. Gradun esittely

15.50-16.30 Kari Grönroos – potkaisijoiden valmentaminen

16.30 -17-00 vapaata keskustelua

SAJL valmentajaklinikka la 30.10.2021 klo 11-13 SAJL toimisto

paikka: SAJL tsto, Opastinsilta 8B, 00520 Helsinki

aika: klo 11.00-13.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Janne Kilpeläinen, Martti Rajala, Kaleb Wezdenko

SAJL valmennusklinikka la 30.10.
paikka: SAJL tsto, Opastinsilta 8B
aika: klo 11.00-13.00

Ohjelma:

– klo 11.00-11.30 Janne Kilpeläinen – Tiiminrakennus – mikä tiimi oikeasti on? Miten joukkue nousee seuraavalle tasolle 11 x yksittäisten pelisuoritusten sijasta
– klo 11.30-12.00 Martti Rajala – Urheilijakeskeinen valmennus amerikkalaisessa jalkapallossa – opinnäytetyö Tampereen Ammattikorkeakoulu
– klo 12.00-12.10 kahvit
– klo 12.10-12.40   Kaleb Wezdenko – Strenght training w/ U15-19 football prospects
– klo 12.40-13.00  TBA esitys
– klo 13 -> siirtyminen MUP stadionille Vantaalle 

Ilmoittaudu ke 27.10.2021 mennessä

Osallistuminen maksaa 15€ sisältäen samalla lipun Suomi-Ranska EM-pronssiotteluun klo 14.00 MUP stadion, Vantaa

Ilmoittaudu ke 27.10.2021 mennessä 

Valmentajapäivät ja -klinikat

Vuosittaisen tapahtuman tarkoitus on ollut ennen kaikkea valmentajien verkostoituminen ja tiedon jakaminen. Yksi päämäärä on saada keskustelua käyntiin siitä miten suomalainen valmentajayhteisö voisi toimia kokonaisuutena niin että pelaamisen tasomme kansallisilla ja kansainvälisillä kentillä nousisi. 

Jos nuorten, naisten ja miesten maajoukkuetoimintaa sekä seurojen toimintaa perusharjoittelussa saadaan yhtenäistettyä ja tehostettua lajin perustaitojen ja harjoittelukulttuurin suhteen, on se kaikkien osapuolten etu. Pelkästään edellä mainittu sisältää valtavan määrän aiheita joiden suhteen on varmasti vallalla monia eri käsityksiä. Tärkeintä olisi nyt saada pää auki ja kehityskeskustelu aluilleen. 

Suomalaisessa valmennuksessa on jo vuosikymmenien  mittava määrä tietoa, taitoa ja kokemusta, jonka jakaminen koko yhteisölle on ehdottomasti hyödyllistä kaikille.

SAJL 40v. valmentajaklinikka

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali, pohjakerros. Pirkankatu 2. Tampere. Maksullinen parkkipaikka sijaitsee esim. kirjaston takana Mustanlahdenkadun puolella.

Aika: la 14.9.2019 klo 11-14

Kohderyhmä: jenkkifutisvalmentajat (max 100 henkilöä)

Hinta: ilmainen

Juha Liedes (toiminnanjohtaja Lasten Liikunta&Urheilu ja Urheiluakatemia Tavastia, ex miesten amer. jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja) – urheiluakatemiatyö lajivalmennuksen tukena. Juha Liedes on ollut mukana lajin alkumetreiltä asti. Hämeenlinnan seudulla lasten ja nuorten urheilua edistävä lajikonkari on SAJL Hall of Famer vuodelta 2005. 

1990-luvun maajoukkueet menestyivät mainiosti – voittivat kolme EM-kultaa putkeen. Liedeksen valmentajaryhmän oli helppo opettaa lajia näille lahjakkaille multisport-urheilijoille. 90-luvun ihmeessä oli kyse tästä.

Nykyinen tutkimustieto NCAA-yliopistourheilijoista – 71% heistä on monilajitaustaisia. Tämän johdosta monipuoliset motoriset taidot omaavien urheilijoiden ura huipulla voi kestää pidempään. Heillä esiintyy vähemmän rasitusvammoja. Myös tällä ryhmällä esiintyy vähemmän loppuun palamisia ja paineensietokyky on korkealla. Suomessa urheilun harrastamiseen on tullut lyhytjänteinen kaaari: 

 • aloittamisikä 6-vuotiaana
 • erikoistuminen 9-vuotiaana
 • lopetetaan 11-vuotiaana lajikonkarina


​Juha Liedeksen neuvo jenkkifutiksen arkeen:

– Jos ja kun taloudellisia resursseja ei ole – tehdään ilmaiset asiat niin hyvin kuin voidaan. Jenkkifutisharrastajien tulisi hakeutua entistä enemmän urheiluyläkouluihin, liikuntapainotteisiin yläkouluihin ja liikuntalähikouluihin. Tähän ilmaisten mahdollisuuksien joukkoon kuuluvat myös urheilulukiot ja -akatemiat. Ei tarvita välttämättä omaa lajiryhmää ja valmentajaa – monilajitreenit ovat loistava lisä urheilijan polulle. Kolme aamutreeniä vie varmasti  eteenpäin

Keskusteluosuudessa URHEA:n akatemiavalmentaja Kari Grönroos totesi, että jos mielii huipulle, niin koko elämä pitää laittaa likoon ja kaikki lähtee silloin elämänhallinnasta. Selitykseksi tulee usein että ei ole aikaa.  Grönroosin ensimmäinen kysymys urheilijalle saattaakin olla aamutreeniä aloiteltaessa, että pesitkö hampaat?

 
PDF-tiedostoJuha Liedes – 90-luvun ihme ja urheiluakatemiatyö.pdf (2.0 MB)
Juha Liedes – 1990-luvun ihme ja urheiluakatemiatyö
Benjamin Jensen.

Benjamin Jensen (Firstbeat Sports ammattilaislajien myyntipäällikkö USAssaex U19 amer. jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja ) Firsbeat Sports and football. Benjamin Jensen työskentelee useiden NFL-joukkueiden kuten Buffalo Bills, Cleveland Browns ja Indianapolis Colts. Yliopistojoukkueista mm. Alabaman jalkapallojoukkue tekee yhteistyötä Firstbeatin kanssa.

Lyhyt video Jensenin esityksestä.

Firstbeat sportsin asikaslista on vaikuttava. Samoin on tapa miten urheilijan suorituskykyä mitataan sykkeen avulla, lepoa, stressitasoja… Hän on mukana esimerkiksi kun joukkueelle tehdään 3 minuutin Quick recovery -testissä urheilijalle laitetaan mittausvyöt, jotka ovat yhteydessä tietokoneeseen tai puhelimeen. Mittauksella saadaan selville mikä on rasituksen taso kyseisenä hetkenä. Virheiden välttämiseksi mittaukset tehdään 2-3 viikon aikavälillä joukkueelle esimerkiksi ennen play off -otteluita, jolloin saadaan vahvaa tieteellistä näyttöä millaisessa tilassa joukkueen pelaajat ovat.
Yhden yön palautumistestissä nähdään miten lepo on vaikuttanut palautumiseen. Onko unta saatu riittävästi. Mitkä vaikutukset erilaisilla iltatoimilla on palautumiseen; kupillinen kahvia, puhelimen katselu myöhään yöhön, myöhäinen treeni tai ateria… 30 minuutin päiväunilla on saatu aikaan kolmen tunnin vaikutuksen omaava palautumisjakso.

Jensen on tehnyt yhteistyötä mm. Cleveland Brownsin organisaation kanssa. Joukkue on käyttänyt Firstbeatia sekä ennen kautta ja sen aikana. 80 urheilijaa. Kauden aikana mittalaitteet ovat yleensä muutamalla pelaajalla eri pelipaikoilla, sekä vammoista toipuvilla urheilijoilla. Mittaukset tehtiin esimerkiksi juoksutreenin aikana jolloin spurtteja, joiden jälkeen sykettä mitataan 30, 60 ja 90 sekunnin välein.
Indianapolis Colts on myös Jensenin asikas. Luonnollisesti hän ei pysty yksityiskohtia kertomaan joukkueiden toimista, mutta yleisellä tasolla. Esimerkiksi huippupelinrakentaja Andrew Luck käytti Firstbeatia läpi vuoden. Mittauksilla saadaan selvyyttä harjoituksen kuormittavuudesta ja auttaa valmentajien harjoitusten suunnittelua pätevällä tavalla. Vastuu on paljolti pelipaikkavalmentajilla. Mittaustulosten avulla voidaan karsia liian raskaat treenit kuormittuneelta pelaajalta.

Libertyn yliopisto on varakas yksityinen koulu. Viime kesänä Wasa Royalsin Alpha Jalloh pelasi aikanaan tässä yliopistossa. Kaikki campuksella on uutta ja rahaa on taustalla rutkasti, esimerkiksi 80 miljoonaa dollaria maksaneen football keskus. NFL:ssä mittauksia ei voi tehdä ottelutilanteessa, mutta yliopistojoukkueilla tähän on mahdollisuus. Joukkue testaa 40 pelaajaa ottelutilanteessa ja saa näin tärkeää dataa (training load) nimenomaan painopisteenä olevaa harjoittelua varten.
Alabaman yliopistossa Jensen tekee yhteistyötä yliopiston medical staffin kanssa. Heillä focus on pienen pelipaikkaryhmän kunnossa pitämisessä. Noin 15 hyökkäyslinjamiestä muodostaa testiryhmän, joka keskittyy myös harjoittelun suunnitteluun testitulosten mukaisesti. …

 
PDF-tiedostoSAJL Coaches Benjamin Jensen.pdf (10.1 MB)
Benjamin Jensenin esitys 40v. valmentajaklinikalla.
Samuel Seppälä.

LuutnanttiSamuel Seppälä – (kouluttaja puolustusvoimien Urheilukoulu) – pelaajien kehittäminen Urheilukoulussa. Samuel Seppälällä on vankka lajitausta ja hän ollut Urheilukoulun lajiryhmän valmentajana vuodesta 2017 kehittämässä USA:n yliopistojalkapallosarjoihin siirtyneitä urheilijoita.

Seppälä työskentelee Urheilukoulun varusmiehistä koripalloilijoiden ja jenkkifutareiden kanssa. Urheilukoulun lajiryhmä on tarkoitettu niille urheilijoille, jotka tähtäävät huipulle. Urheilukoulu osana urheilijan polkua nimenomaan Yhdysvaltojen opiskelijaurheiluun tähtääville. Se antaa arvokkaan vuoden keskittyä vain urheiluun. Urheilukoulun harjoitteluolosuhteet ja tukitoimet antavat tähän loistavat mahdollisuudet.

Armeija-ajasta 35% on varattu lajivalmentautumiseen. Urheilukomennusten määrä on huomattava: 40 päivää puolen vuoden asepalveluksen tekevälle ja  95 päivää vuoden palveluksen tekevälle. Mukaan mahtuu myös yksi  ulkomaan teholeiri.

2018-2019 viiden jenkkifutarin ryhmästä neljä on menossa tai jo urheilemassa USA:n yliopistosarjoissa.

Urheilukoulu SAJL:n sivuilla

 
PDF-tiedostoEsitys Urheilukoulu Seppälä 2019.pdf (2.4 MB)
Urheilukoulun esitys – Samuel Seppälä

Tuomas Heikkinen (miesten amer. jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja) – Late entry ja suomalaisen juoksuhyökkäyksen kulmakivet. Tuomas Heikkinen on ollut mukana miesten maajoukkuetoiminnassa vuodesta 1998 ja nähnyt sekä kokenut lajin huipputoimintaa eri puolilla maailmaa mm. IFAF U19 World Teamin päävalmentajana.
Kaksiosainen esitys käsitteli late entry aihetta sekä maajoukkueen juoksuhyökkäämisen fundamenttejä.

Video

Pro Football HOF Academy klinikka 2019

Ray Farmer

Pro football hall of fame academy valmennusklinikka

Avoin ja ilmainen valmennusklinikka la 4.5.2019

Ray Farmer on työskennellyt sekä yliopisto- että ammattilaisjalkapallon parissa. Farmer pelasi Duken yliopistossa safetya ja hänet valittiin all american miehistöön 1994. Hän pelasi tukimiehenä kolme vuotta NFL:n Philadelphia Eaglesissa, jonka jälkeen hän on mm. Atlanta Falconsin ja Cleveland Browsin organisaatioissa. Farmer toimii Pro  Football Hall of Fame Academyn Director of Scouting ja hän vastaa tapahtumista, urheilijavalinnoista ja  arvioinneista. 

Academy järjestää leirejä myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. Suomeen Pro Hall of Fame Academy rantautuu marraskuussa 2019.

Paikka: Mäkelänrinteen lukion auditorio, Mäkelänkatu 47, 00550 Helsinki. 
Aika: la 4.5.2019 klo 14-18
Hinta: ilmainen
 

La 18.5.2019

8.00 – 9.00 Ilmoittautuminen ja majoittuminen
9.00 – 10.00 Kurssin aloitus, Auditorio (säännöt, peliesimerkkejä, varusteet, ball skills)
10.00 – 11.30 Treeni I, Luonnonnurmi (varusteiden pukeminen, heittäminen, kiinniotto, heittokuvioita, hand off&pitch, pallonkantaminen)
11.30 – 13.00 Lounas, Ravintola
13.00 – 14.00 Luento, Auditorio (kontaktit, taklaaminen ja blokkaaminen)
14.30 – 16.30 Treeni II, Nurmikenttä (heads up taklaaminen, roll taklaus, blokkaaminen ja peliharjoittelu hyökkäys&puolustus)
17.00 – 18.30, päivällinen, Ravintola
18.30 – 19.30 lihashuolto, Palloiluhalli
19.30 – 21.30  iltapala + saunominen + uinti, SPA

Su 19.5.2019
7.30 . 8.30, Aamuherättely, palloiluhalli
8.30 – 9.30  Aamupala, Ravintola
9.30 – 11.00 Treeni III, Luonnon nurmi (kertaus eilisestä + peliharjoittelua hyökkäys&puolustus)
11.00 – 12.30 Lounas + huoneiden luovutus, Ravintola + Respa
12.30 – 14.30 Loppupelit, Luonnon nurmi (otteluomainen harjoitus 7vs7, thud-kontakti)
14.30 – 15.30, Kurssin päätös, Auditorio

Kouluttajat: Jukka-Tapio Keränen, Heikki Halttunen

Kurssille osallistui 5 Kiuruvesi Farmersin pelaajaa sekä 19 Tanhuvaaran opiskelijaa. 

Tanhuvaaran jefukurssista pieni videopätkä

NFL-ammattilaisten valmennusilta

American Football Without Barriers -klinikka maanantaina 27. helmikuuta 2017. Suomessa vierailevat NFL-pelaajat DeAngelo Williams (Pittsburgh), Gary Barnidge (Browns), Alex Mack (Falcons), Jordan Cameron (Dolphins), Zach Mettenberger (Pittsburgh) avasivat  NFL-pelaajien päivittäistä arkea noin kuudellekymmenelle valmentajalle.

Valmistautuminen kauteen alkaa noin puoli vuotta aikaisemmin. Esimerkiksi Superbowl finalisti Alex Mackin off season -harjoittelu alkoi 2,5 viikkoa Superbowlin jälkeen. Steelersin keskushyökkääjä DeAngelo Williams painotti peruskuntokauden harjoittelun tärkeyttä. Suurin vammautumisriski onkin NFL:n training campien parilla ensimmäisellä viikolla. Jos pelaaja ei ole harjoitellut riittävästi pelinomaista liikkumista ja joutuu kovaan yhtäkkiseen rääkkiin – loukkaantumisia tapahtuu. Williams totesi että off season -periodi ja training camp ovat todella raskaita,  mutta sanoi sunnuntaista pelipäivää hän tunnustaa rakastavansa.  

Training camp on suuri ”mental grind” henkinen mylly. 6 viikkoa aivan kuin college:ssa; pelaajan elävät kurinalaista elämää asuen hotelleissa. Huoneissa on oltava tiettyyn aikaan ja rillumarei-elämään ei ole mahdollisuutta. Periaatteessa joukkueet lajiharjoittelevat  2 tuntia kentällä ja 1,5 tunnin walk through -periodi. Muutoin 12-tunnin työpäivä sisältää  useita luokkapalavereita sekä videosessioita, fysiikkaharjoittelua, palautumista ja erilaisia hoitoja. Ajanjakso on myös henkisesti raskas, koska koko pelikirja opetellaan perin pohjin. Valmentajat vaativat ammattilaisilta pelikirjan täydellistä osaamista. Kauden aikana täyskontaktitreenejä ei ole kuin kerran viikossa muutoin käytetään kevyitä suojia. Ammattilaiset painottivat kuitenkin, että walk through on kuitenkin ihan täysi treeni, jossa liikutaan täydellä vauhdilla vailla kontaktia.

NFL-ammattilaisilta vaaditaan ihannepainon ylläpitoa, muutoin seurauksena on 500$ sakko/pauna. Trainerit auttavat pelaajia pysymään ”esiintymispainossaan” sopivalla harjoittelulla. Osalla pelaajista paino vaihtelee kauden aikana Alex Mackillä esimerkiksi painoa tulee lisää. Mack harjoittelee itse peruskuntokaudella 10-vuotisen ammattilaiskokemuksensa turvin sekä saaden seuransa fysiikkavalmentajien ohjeiden mukaan. Hän pitää esimerkiksi box-kyykyistä. Kulma on sama kuin linjapelaamisessa. Alkuvaiheessa hän käyttää isoja painoja ja kauden lähestyessä suoritukset ovat räjähtävämpiä. Hänelle kyykkäyksessä on todella tärkeää pitää huolta vartalo optimaalisessa asennossa.  

Kaikki ammattilaiset sanoivat lähes yhteen ääneen palautumisesta ja cool downista Suomessa, että menkää saunaan ja hypätkää järveen. Täydellisissä ammattilaisten olosuhteissa esimerkiksi Alex Mack viettää 5 -asteisessa vedessä matsin jälkeen  yhteensä 10 min. Kevyempinä treenipäivinä hän vaihtelee lämpöaltaasta kylmäaltaaseen muutaman minuutin periodeilla.. 

Pelaajat hyödyntävät erilaisia oppimisympäristöjä. Sähköisistä apulaitteitsta huolimatta moni pelaaja luottaa edelleen pelikirjojen paperisiin versioihin. Mielikuvaharjoittelun merkitystä pelaajat korostivat myös. Ennen ottelua kaikki luottavat omiin  yksilöllisiin rutiineihinsa. Barnidge kuuntelee samat 15 kappaletta kuin high schoolissa ennen ottelua ja käy ottelua mielessään läpi. Mack puolestaa opiskelee viimeiseen asti ja tutkii muistiinpanojaan viimeiseen asti. Varsinkin ottelun alussa käytetään valmiita pelikutsulistoja, jotta vastustaja saadaan yllätettyä sekä opittua asioita reaktioistaan

Barnidge, Mack, Cameron  ja Mettenberger totesivat kaikki, että New England Patriotsilla on huonoin pelaajamateriaali koko liigassa. Sen sijaan joukkue on parhaiten valmennettu. Tom Brady on ollut 16 vuotta saman hyökkäyssysteemin parissa ja kaikki osa-alueet on Patriotsissa valmennettu viimeisen päälle. Gary Barnidge kertoi, että Brownsilla on ollut kolme eri hyökkäyssysteemiä neljän viime vuoden aikana valmentajavaihdosten johdosta. Tämä tekee voittamisen vaikeaksi.

Kysymykseen pelkäävätkö he pelatessaan amerikkalaista jalkapalloa. Zach Mettenberger totesi.
– Jos pelkää, niin ei voi pelata NFL:ssä. Tuntemukset ovat enemmänkin hermostuneisuus ja levottomuus. 

Videot klinikasta

 

SAJL valmentajapäivä

Parikymmentä valmentajaa kokoontui Pajulahden Urheilukeskukseen päivittämään tietojaan ja pohtimaan jenkkifutiksen olennaisuuksia.

Päivän ensimmäinen luennoitsija Mikkelin Ammattikorkeakoulu fysioterapiaopiskelija Sanni Asikainen esitteli opinnäytetyötään, jonka aiheena oliliikkuvuusharjoittelun ja lapatuen hallinnan merkitys jenkkifutarin olkapäävammojen ennaltaehkäisyssä. Opinnäytetyön avulla on tuotettu opas amerikkalaisen jalkapallon pelaajille ja valmentajille.
Olkapäävammoja voidaan ennaltaehkäistä. Harjoitteissa tulee olkapään alueen lisäksi huomioida vartalon asento, yläselkä, rintakehä ja hartiarengas. Heikkoja olkapään alueen lihaksia pitää vahvistaa ja vastaavasti kireiden lihasten elastisuutta pitää edistää. Dynaaminen alkulämmittely ja loppujäähdyttely käyttöön aina treenien ja pelien yhteydessä. Oikeankokoiset hartiasuojat sekä oikeaoppiset tekniikat ovat olennaisissa rooleissa. Kaatumista pitäisi harjoitella myös, sillä näissä tilanteissa aiheutuu olkapäävammoja yllättävän usein. Voidaan arvioida, että melkoisella todennäköisyydellä useat olkapäävammat tulevat otteluiden loppuvaiheissa kun keskittyminen herpaantuu ja ja oikeaoppisten tekniikoiden käyttö vähenee.
Selkeästi kuvitettu opas toimii mainiosti jumppaohjeineen olkapäävammojen ennaltaehkäisyn oppaana pelaajille ja valmentajille.

Opi Olavuon matkaraportti toi esille kuinka intensiteetti ja raivokas yrittäminen ovat isoissa rooleissa high school joukkueen harjoittelussa. Olavuon kohteena olleessa Somerset Berkley Regional high schoolissa ykköslaji on amerikkainen jalkapallo.
Harjoituksissa Blue Raidersin pelaajia juoksutetaan viimeiseen pillinvihellykseen asti tarkoituksena nostaa kuntopohjaa sellaiseksi, että keskittyminen on kasassa vielä otteluiden viimeisellä neljänneksellä. Tämä aloitetaan elokuun alun leirillä, jolloin neljän tunnin harjoituksia on kuutena päivänä viikossa. Harjoitukset päättyivät aina ylämäkijuoksuihin. Olavuo näkikin, että Somerset Berkleyn urheilemisen kokonaiskuvassa urheilijoiden palautuminen on suhteellisen tuntematon tekijä.
Puitteet urheilemiseen seitsemän valmentajan valvovien silmien alla ovat mainiot. High school -valmentajat tekevät myös opetustyötä ja sitä kautta oppivat tuntemaan pelaajiston hyvin. Jalkapallon valmentaminen perustuu paljon vallalla olevaan perinteeseen ja valmentajakulttuuriin. Yhteishenki on voimakas ja sitä ruokitaan monin tavoin. Joukkueen pelaajien äitien valmistamat team dinnerit ovat isoja tapahtumia.
Suomalainen linjapuolustaja Aleksi Olavuo on yksi Blue Raiders -joukkueen 16 avainpelaajista, jotka periaatteessa kaikki pelaavat kahteen suuntaan. Hyvin sujuneen jalkapallokauden jälkeen Olavuo jatkaa yleisurheilun parissa kuulantyönnössä.

Stefan ”Eti” Karkulahdella on käynnistymässä 39. kausi lajin parissa. Valmentajapäivän esityksessä hän peräänkuulutti tehokasta harjoittelua ja lajin opettelua jossa karsitaan turhat asiat pois ja keskitytään olennaiseen. Karkulahti näkee liian paljon jenkkifutisharjoittelussa ensin seisomista isossa ryhmässä ja sen joukkueen jakaannuttua sama seisomisen teema jatkuu pienemmissä ryhmissä.
Kadettikoulun korkekoulujoukkueen Black Knightsin harjoituksissa perinteinen lämmittelyosuus on jätetty pois ja urheilijat hakevat lämmön suoraan lajitreenin toistoilla. Vähäinen harjoitusaika käytetään tarkasti ja esimerkiksi laitahyökkääjien kuvioiden juokseminen on pienessä roolissa ja painopiste on kiinniottoharjoitteissa.
Amerikkalaisen jalkapallossa kontaktiasennon tulisi olla hyvin matala. Tällöin lantion käyttö mahdollistuu paremmin. Karkulahti pitää esimerkiksi Heads Up Footballin taklaus- ja blokkausharjoittelua tätä tukevana. Mestarillinen harjoitus tekee mestarin, ei pelkästää valtava harjoitteluaika – toteaa valmentajakonkari lopuksi.

Kolmatta vuotta Roostersin naisten puolustuksen koordinaattorina toimiva Heli Harjanne esitteli valmentajan visiotaan – puolustuksen konsepti 2015-2017. Intohimolähtöisen vision voi jäsennellä järkeväksi ja hallittavaksi kokonaisuudeksi. Visio keskittyy teemoihin, joita ennen ja jälkeen kauden tarkastellaan aina uudestaan.
Aihekokonaisuuksia Harjanteen puolustuskonseptissa ovat mm. pursuit, taklausvarmuus, fyysinen kunto, monipuoliset pelaajat, aggressiivisuus, kurinalaisuus. Esimerkiksi tavoitteena kirjattu pallon riistot osana pursuitia eivät ole vielä ajankohtaisia tässä vaiheessa.
Puolustuksen keskeisiä teemoja ovat myös taklaustuntuman ylläpito. Joukkue käyttää tackle tube -apuvälineitä puolustustekniikoiden harjoittamisen lisäksi esimerkiksi blitzaamisen, eri blokkien. Roostersin konseptissa aggressiivisuus tarkoittaa mm tapaa hyökätä palloa kohti, turn overeitten aikaasaamista ja paineen aikaansaamiseen pelinrakentajaa kohtaan. Pelaamisen kovuuden taso asetetaan pelille ja siihen sopeutuaan. Kovuus määritellään myös tuntemuksena. Joukkueessa pelaavaan kokoonpanoon pääsemisen edellytys on omaksua yhteinen konsepti ja noudattaa sitä. Kauden 2015 slogan oli – kovuus pitää kokea.
Harjanne haastoi esityksensä lopuksi valmentajapäivän osallistujat ottamaan sloganit käyttöön omassa joukkueessaan.

Jyrki Lempinen kertoi päivän päätteeksi ohjauksellisen käsikirjan – opiskelu ja amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen Pohjois-Amerikassa – keskeisistä sisällöistä. Opinnäytetyö on tehty SAJL:n tilaamana liittyen Lempisen opinto-ohjaajan opintoihin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Lempinen kävi ohjauskeskustelun yhdeksän nuorten maajoukkuetasoisen lajiharrastajan kanssa. Ohjauskeskusteluissa harrastajat saivat taustatietoa ja askelmerkkejä matkalla mahdolliseksi urheilijaopiskelijaksi USA:han.
Opas sisältää kattavan osuuden Central Floridan yliopiston opinto-ohjauksesta. UCFn pelaajavärväystoiminnan pääkohteina olevien Floridan ja Georgian high school –prospektit. Kaikki pelipaikkavalmentajat ovat määritelleet tiettyjä ominaisuuksia omalle pelipaikalleen, esimerkiksi hyökkäyslin­jamiehiltä on löydyttävä alaraajojen elastisuutta, hyvää tasapainoa, vartalon kontrollikykyä ja pituus on oltava vähintään +188 cm.
Oppaassa Jyrki Lempisen UCF:ssä tekemien haastattelujen perusteella selvisi mm., että pelkkä jalkapallotaito ei ratkaise kaikkea. Yliopistoon halutaan ”hyviä tyyppejä”. Ennen kuin pelivideoita katsotaan ja stipenditarjouksia tehdään jalkapallovärväyksestä vastaava henkilö on yhteydessä pelaajan opinto-ohjaajaan, tarkistaa high schoolista saadut arvosanat sekä sosiaalisen median tilit pelaajan kohdalta. Lisäksi haastatellaan pelaajan valmentajia, ja jos sen jälkeen kaikki näyttää hyvältä, hän esittelee pelaajan nauhat pelipaikkavalmentajalle ja päävalmentaja Scott Frostille.

Sanni Asikaisen opinnäytetyö sisälsi painavaa asiaa olkapäävammoista ja niiden ehkäisystä.
Sanni Asikaisen opinnäytetyö sisälsi painavaa asiaa olkapäävammoista ja niiden ehkäisystä.
Valmentajat kokeilivat venytyksiä.
Valmentajat kokeilivat venytyksiä.
Opi Olavuon esityksen aiheena oli high school-harjoittelu.
Opi Olavuon esityksen aiheena oli high school-harjoittelu.
Stefan Karkulahti esitteli Black Knights -kadettijoukkueen harjoittelun ydinajatuksia.
Stefan Karkulahti esitteli Black Knights -kadettijoukkueen harjoittelun ydinajatuksia.
Heli Harjanne kertoi valmentajan visiostaan.
Heli Harjanne kertoi valmentajan visiostaan.
Jyrki Lempisen opinnäytetyö antaa askelmerkkejä opiskelijaurheilijaksi Pohjois-Amerikkaan pyrkiville.
Jyrki Lempisen opinnäytetyö antaa askelmerkkejä opiskelijaurheilijaksi Pohjois-Amerikkaan pyrkiville
 
 

SAJL:N VALMENTAJAPÄIVÄ SUNNUNTAINA 14.12.2014

Paikka: Olympiastadionin monitoimitila, Helsinki. Sisäänkäynti Stadionin tornin juuresta vahtimestareiden opastuksella.

Kohderyhmä: amerikkalaisen jalkapallon lajivalmentajat

Hinta: SAJL:n valmentajalisenssin 2014 maksaneille ilmainen, muutoin 20 euroa (maksetaan käteisellä paikan päällä)

Valmentajapäivä toimii samalla SAJL:n 2-tason SPEED-kurssin osasuorituksena (ei erillistä kurssimaksua)
 

Ilmoittautuminen oheisella lomakkeella pe 12.12.2014 mennessä

Aikataulu:

klo 12.00-12.15 tervetuloa, esittelyt

klo 12.15-13.15 Amerikkalaisen jalkapallon fyysiset ominaisuudet – kirjallisuuskatsaus – Esa Pietikäinen, Esko Väisänen Kajaanin amk

klo 13.15-14.15 Perusteet lajinomaiseen liikkumiseen – Olli Jussila

klo 14.15-14.30 kahvitauko

klo 14.30-15.30 Kansainvälisen huipputason  kehityshaasteet suomalaiselle futikselle – Tuomas Heikkinen

klo 15.30-16.30 Jenkkifutarin kestävyysharjoittelu – Jesse Talikka

klo 16.30-17.00 yleistä keskustelua, tilaisuuden päättäminen

AFTCA klinikka Vantaa 2013

Huippuammattilaisten valmennusklinikka Vantaalla ke-to 3.-4.7.2013

24.6.2013

 

 

 

 

 

 

SAJL isännöi Rantasipi Airport Congress Centerissä Vantaalla valmennusklinikan, jossa kokeneet ammattilaiset Jim Criner, Lynn Stiles ja Philippe Gardent jakavat oppejaan.

Jim Crinerin mittavaan  valmennusuraan mahtui 22 vuotta NCAA:ssa ja 22 vuotta ammattilaisissa (Boise State University, Iowa State University, Scottish Claymores, Kansas City Chiefs) Hänen meriitteihinsä kuuluu mm. 4 kansallista yliopistomestaruutta. 

Lynn Stiles valmensi aktiiviurallaan NCAA-tasolla 15 ja NFL-tasolla 30 vuotta (San Jose State University, Philadelphia Eagles, San Fransisco 49ers, Kansas City Chiefs). Hänellä on neljä Super Bowl-mestaruutta.

Phillppe Gardent on pelannut tukimiehenä Washington Redskinsissä ja Carolina Panthersissa.

Luentojen tukena käytetään NCAA- ja NFL-filmimateriaalia.

Klinikan osallistumismaksu on 45 e SAJL-valmennuslisenssin omistaville ja 100 e muille. Hinta sisältää luennot, lounaan molempina päivinä ja vuoden mittaisen USA Football-jäsenyyden (arvo 30 USD) sekä lipun naisten MM-kisojen otteluun Suomi-Kanada  to klo 20 ISS-stadionilla. 

Paikka:

Rantasipi Airport Congress Center,  Vantaa (Robert Huberintie 4)

Ohjelma:

Ke 3.7.                     

Klo 9.00 – 10.30 Avaus+esittely
Jim Criner: Spread Option Offense: Read- Iron/Steel, Fly/Load/Combination
Klo 10.45 – 12.15 Philippe Gardent: LB’er Fundamentals and Techniques
Klo 12.30 – 13.30 Lynn Stiles: Special Teams – Organization/Goals, Punt: Deep/Angle/Pop Up, Punt Return
Klo 13.30 – 14.30 Lounas
Klo 14.30 – 16.00 Jim Criner: Play Action/Screens – Option Offense
Klo 16.15 – 17.15 Lynn Stiles: Special Teams: Kick Off – Deep/Angle/, Onside/Squib
Kick Off Return, PAT/FG Protection
Klo 17.30 – 19.00 Philippe Gardent: Physical Development: Speed/Power/, Explosion/Change Direction

To 4.7.

Klo 9.00-11.30 Jim Criner/Lynn Stiles: Defensing the Spread Option Using 34/43/46 Fronts Coverage:2,3,man,man free, Rover
Klo 11.45 – 12.45 Philippe Gardent: LB’er Drills
Klo 12.45 Lounas
Klo 13.45 – 14.45 Jim Criner: Inside Run Game
Klo 15.00 – 16.00 Lynn Stiles: DL Fundamentals and Techniques
Klo 16.15 – 17.15 Jim Criner: OL Fundamentals and Techniques
Klo 17.30 – 18.30 Lynn Stiles:  TE Principals and Play

Lajin perusasiat pääaiheena 3.-4.7. valmentajaklinikalla

10.7.2013

 

 

Nelikymmenpäinen valmentajayleisö sai kahden päivän aikana melkoisen määrän oppia jenkkifutiksen eri osa-alueista. Valmentajat Jim Criner, Lynn Stiles ja Philip Gardent luennoivat vuorotellen useasta pelaamisen ja harjoittelun osa-alueesta. Yhdistävänä tekijänä kaikki korostivat säännöllistä kovaa työntekoa ja perusasioiden tinkimätöntä valmennusta.

Jim Crinerin luentojen pääaiheena oli moderni spread option-hyökkäys ja sellaista vastaan puolustaminen. Criner näkee pistol/shotgun-option hyökkäyksen sopivana eurooppalaiseenkin peliin mm. seuraavista syistä:

– QB:n asema kauempana linjasta kuin perinteisessä optionissa helpottaa lukuja, ’exchange point’ on helpompi.

– OL perusblokit ovat yksinkertaisia oppia ja opettaa (down/combo, 2 vs 1)

– read-konsepti antaa ’yhden blokkaajan lisää’

– hyökkäystapa pakottaa puolustuksen takakentän juoksuun, avaa playaction-heittoja

– vähentää syötönkatkoja, pääosin helppoa lyhyttä heittoa levitettyyn puolustukseen

– pakottaa muodostelmien määrällä, shifteillä ja motioneilla puolustuksen mukautumaan

Nimestään huolimatta Crinerin esittelemä hyökkäystapa ei ollut ’pelkkä’ option, pakettiin kuului perusjuoksua, screenejä, playaction-heittoa jne. Pääajatus taustalla oli hyökkäystavan tehokkuus ja sen opettamisen ja oppimisen helppous. Criner nimenomaan korosti hyökkäyksen monipuolisuuden tärkeyttä tarkkaan rajatuilla ja rakennetuilla elementeillä. Criner esitteli myös spread optionin puolustamista 34-, 43- ja 46-esimerkein. Hyökkäyksen rytmin ja ajoitusten ollessa hiukan perinteisestä poikkeavaa, pitää puolustuksen pelaamisenkin hiukan muuttua. Esim. linebackereiden etäisyyttä aloituslinjasta voi ja kannattaakin hiukan pidentää sivuttaisen liikkumisen mahdollisuuden varmistamiseksi ja siksi että pistol- ja shotgun-pelit eivät käytännössä voi iskeä linjaan yhtä nopeasti kuin esimerkiksi perinteisen option-hyökkäyksen dive.

Philippe Gardent luennoi LB-pelaamisen perusteista stancesta alkaen. LB:n lperusiikkuminen, blokin voittaminen ja taklaaminen käytiin huolella läpi, samalla hyviä drillejä esitellen. Gardent suositteli valitsemaan drillit joita tehdään joka päivä sekä pysymään niissä ja  käyttämään lämmittelyjä lisäaikana niiden teettämiseen. Coaching pointeja max 2-3 per harjoite, ja yleisesti koko joukkueen valmentajistolle ohje opettaa samoja tekniikoita.

Gardentin toinen pääaihe oli fysiikan kehittäminen. Hän esitteli pelipaikkajakoisen listauksen lajin fyysisistä vaatimuksista ja keskittyi luennossaan nopeuden, suunnanmuutosnopeuden ja räjähtävän voiman kehittämiseen. Kattavassa luennossaan Gardent ehti käymään läpi herkkyyskausia, fysiikka- ja lajiharjoitteiden yhdistämistä sekä voiman eri osa-alueita ja niiden vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista ja merkitystä.

Lynn Stilesin osuudet klinikalla olivat hiukan toisenlaisia luonteeltaan kuin muiden. Stilesilla on takanaan 30:n vuoden valmennusura NFL:ssä ja jo sitä ennen menestyksekäs Div1A-ura. Miehellä on neljä Super Bowl-sormusta, joista yhtä sai Suomessakin mukana ihailla. Stilesin luennot eivät seuranneet aiheiltaan tarkasti etukäteen saatua listausta, ja hän aloitti jokaisen osuuden kuvailemalla arvoja, ihmisyyttä, johtajuutta, asioita ja ilmiöitä jotka saavat joukkueen menestymään. Huikeaa kuunneltavaa mieheltä joka on toiminut valmentajana joukkueissa joissa ovat pelanneet mm. Joe Montana, Steve Young, Jerry Rice, Ronnie Lott jne jne.  Stilesin esityksistä varmasti moni sai itselleen mukaan sanoissa lyhyitä lauseita joiden takana on isoja valmennuksellisia ajatuksia.

Klinikka oli menestys, valmentajien teettämässä palautekyselyssä 90% vastaajista ilmoitti tulevansa samanlaiselle uudestaan kun sellainen järjestetään. 

Vas. Jim Criner, Lynn Stiles ja Philip Gardent
 

Liiton valmentajapäivä tarjoaa lajivalmennuksesta kiinnostuneille mielenkiintoisen päivän la 26.10.2013 Olympiastadionilla.

SAJL:N VALMENTAJAPÄIVÄ LAUANTAINA 26.10.2013

Paikka: Olympiastadionin monitoimitila, Helsinki. Sisäänkäynti Stadionin tornin juuresta vahtimestareiden opastuksella.

Aikataulu:

klo 11.00-17.00 3-tason valmentajakurssilaisten klinikka-luennot 45min
klo 11.00-11.15 tervetuloa, esittelyt
klo 11.15-12.00 Tuomas Heikkinen
klo 12.00-12.45 Seppo Evwaraye – hyökkäyslinjan signaalit
klo 12.45-13.30 omatoiminen lounas lähialueen ravintoloissa
klo 13.30-14.15 Teemu Majander – fyysinen harjoittelu UNLV/Saints
klo 14.15-15.00 Toni Bärlund – UNLV erikoisjoukkueharjoittelusta
klo 15.00-15.45 Mikko Soininen – bump&run tekniikan harjoittaminen
klo 15.45-16.00 tauko
klo 16.00-16.45 Henri Kotanen – U17 kehitysjoukkueen valmennus
klo 16.45-17.15 Jani Österlund – tekniset apuvälineet valmennuksessa
klo 17.15-17.30 Keskustelua ja lopettaminen

Jan ÖsterlundHanko Sun CityTekniset apuvälineet valmennuksessa

Teemu Majander
Tampere SaintsFyysinen harjoittelu UNLV/Saints

Toni Bärlund
Jyväskylä JaguaaritUNLV erikoisjoukkueharjoittelusta

Seppo Evwaraye
Vaasa VikingsHyökkäyslinjapelaamisen signaalit

Henri Kotanen
Seinäjoki CrocodilesU17 kehitysjoukkueen valmennus

Mikko Soininen
Kuopio SteelersBump&run tekniikan harjoittaminen

 

SAJL:N VALMENTAJAPÄIVÄ 5.5.2012

Tule viettämään mielenkiintoinen päivä yhdessä muiden jenkkifutisvalmentajien kanssa.

Paikka: Myyrmäki-talo, Vantaa. Kerhotilan kokoushuone. Parkkipaikkoja kauppakeskus Myyrmannissa, joka sijaitsee Myyrmäki talon vieressä.

Kohderyhmä: kaikki amerikkalaisen jalkapallon lajivalmentajat

Ohjelma:

vain kutsutuille vaahteraliigavalmentajille!:
klo 10.00-12.00 Vaahteraliigavalmentajat ja erotuomareiden palaveri

kaikille avoin osuus:
klo 12.00-12.55 Tuomas Heikkinen,mj päävalmentaja – IFAF World Team 
klo 13.00-13.55 Keijo Matilainen, Lahden Urheilukoulu, miesten mj fysiikkaryhmän valmentaja, salibandyn b-maajoukkueen valmentaja
  –  fyysinen harjoittelu kauden aikana
klo 14.00-14.55 Jan Österlund – uuden joukkueen kehittäminen
klo 15.00-15.15 SAJL:n Urheilijanpolku työkaluksi valmentamiseen
klo 15.15-15.45 vapaata keskustelua
klo 15.45-16.00 analyysi tulevasta ottelusta, valmennukselliset huomiot klo klo 16.00-18.00 omatoiminen ruokailu ja siirtyminen läheiselle
 ISS-stadionille
klo 18.00-21.30 EUROBOWL-ottelu Wolverines – Calanda Broncos kick-Off 18.00 ISS Stadion, Vantaa. Liput pääkatsomo 20€ (A-anniskeluoikeudet), liput aurinkokatsomo 10€. Liput hankittava omatoimisesti.

Veikko Lamminsalo.
Keijo Matilainen/Urheilukoulu
Jan Österlund.

 

SAJL valmentajapäivä I/2011

Valmentajapäivän monipuolinen anti houkutteli yli 40 valmentajaa kuuntelemaan esityksiä ja päivittämään osaamistaan Olympiastadionilla 10.4.2011 järjestetyssä koulutuspäivässä.

Valmennuspäällikkö Tuomas Heikkinen alusti päivää puuttumalla ensin seikkaan, joka on hyvä olla jokaisella valmentajalla tiedossa. Valmennustoiminnan tulee perustua taitojen kehittymisen eri vaiheisiin ja niiden tuomiin haasteisiin ja realiteetteihin.
Heikkinen selvitti esityksessään suorituskyvyn pyramidimallia, jossa alimmainen ja vaikuttavin osa on urheilijan fysiikka ja ja yleistaidot. Tämän osan ollessa kunnossa on urheilijan kehitykselle valmiudet lajitaitojen omaksumiseen ja vasta tämän jälkeen lajin taktiikalle ja strategialle – joukkueen taktiikalle.

Käynnissä olevan Urheilijan Polku-hankkeen lopputuotteena on tavoitteena saada lajiin ’ohjekirja’, jonka avulla kuvataan nuoren urheilijan kehityskaari eri vaiheineen aloittelijasta ’valmiiksi’ pelaajaksi. Työn apuna on Kanadan LTAD-malli (Long Term Athletic Development); urheilulliseen perustyöhön rakennettu kokonaismalli, jossa pyritään keskittymään urheilijan herkkyyskausiin ja tekemään pitkäjänteistä kehitystyötä näissä eri vaiheissa.

Tässä vaiheessa Valmentajapäivää lavalle nousi kaksi lajimme nuorta valovoimaista pelaajaa safety Tuomas Nurmi ja sisempi laitahyökkääjä Tommi Pinta. Toisella ura Pohjois-Amerikan yliopistosarjoissa on alkamassa Simon Frazer yliopistossa ja toisella se on juuri takanapäin Missouri Valley Collegessa.

Molempia yhdistää monipuolinen urheilutausta pienestä pitäen sekä se seikka, että ura amerikkalaisessa jalkapallossa lähti kolmessa vuodessa raketin lailla nousuun. Sekä Nurmi että Pinta kertoivat, että intensiivisen koripalloharrastamisen jälkeen ensimmäiset amerikkalaisen jalkapallon harjoitukset pistivät miettimään lajin harrastamisen aloittamista. Harjoitusten intensiteetti ja vaatimustaso oli alhainen. Kun taustalla oli kymmenisen treeniä viikossa, tuntui jenkkifutis kovuudessaan kuitenkin lähinnä mukavalta puuhailulta. Tässä kohdassa urheilijat nostivat esille valmentajien vastuuta vaatimustason ylläpidosta ja tekemisen meiningistä. Mutta innostuksen uuden lajin harrastamiseen ja vähitellen omien kykyjen jalostamiseen ensikontaktit lajiin kuitenkin antoivat. Tuomas Nurmen ja Tommi Pinnan kaltaisia kovia urheilijoita voidaan houkutella amerikkalaisen jalkapallon pariin intensiivisellä ja haastavalla treeniympäristöllä.

East City Giantsin Ari Evwarayen valmentamisen lähtökohta on tilanne 0-0 voittojen ja häviöiden suhteen. Toiminnan Giantsissa hän on nähnyt mahdollisuutena toimia puhtaalta pöydältä ja pääasiassa lajitaustaa omaamattomien noin 25-vuotiaiden uusien harrastajien kanssa. Perusteema valmentamisessa Evwarayella ja Giantsin laajalle valmentajaryhmälle on kehittymiskeskeisyys. Pelaajien kehittäminen on ykkösasia, ei joukkueen voittamisen pakko. Avoin toimintatapa on tuonut haasteita valmentajaryhmälle, sillä asioista sopiminen ja yhteiset toimintalinjat ovat syntyneet vähitellen. Joukkueen pelaajien kehittämisessä a)fyysinen, b)tekninen ja henkinen progressio on ytimessä, jolloin pelaaja tulee nähdyksi sekä kuulluksi. Kilpailuelementti on Giantsin tahtotila pelaajien kehittämisessä ja ensi kesän teema on execution football = x:t ja o:t vähemmälle, tekeminen korkealle.

Unit Drills- harjoitteet ovat teema, jota valmentajapäivällä esiteltiin filmien muodossa sekä valmentajat kehittelivät demo-osuudessa omia uusia unit drills-harjoitteita. Unit drilleissä haetaan toistoja koko joukkueelle perusliikkumisen kautta, johon yhdistetään fudistaito. Asiat halutaan pitää yksinkertaisina. Esimerkiksi pursuit-drilleissä ajatuksina on, että liike tehdään kovassa vauhdissa, etsitään oma juoksulinja ja pyritään pelaajista saamaan irti halu olla nopeammin pallolla kuin muut.

Coaching Point-ajattelu oli asia, jota Tuomas Heikkinen halusi korostaa. Drillistä pitäisi olla selvillä sen tavoite eli mitä sillä pyritään kehittämään. Nopea organisointi ja vauhdissa valmentaminen vaatimalla ja korostamalla selkein lyhyin komennoin tavoitteen mukaisia elementtejä (ja vain niitä). Kuulostaa helpolta, mutta ei todellisuudessa ole sitä. Nyrkkisääntönä voisi olla, että pointteja on vain yksi, maksimissaan kaksi / drilli ja toista kehityskohdetta ei aleta vaatia ennen kuin ensimmäinen on kunnossa.

Demo-osuudessa oli kaksi teemaa – blokkaaminen ja taklaaminen. Miesten maajoukkueen takamiesvalmentaja Jason Thomas ja hyökkäyslinjavalmentaja Ville Tarvainen drillauttivat osallistujia. Tuomas Heikkinen kysyykin – mitä eroa blokkaamisessa ja taklaamisessa lopulta on muuta kuin käsien käyttö? Molemmissa pyritään fyysisen kontaktin kautta estämään vastustajan liike oman selän taakse/sinne minne hän haluaa mennä. Lähestyminen, asettaminen, kehon asento, voimantuotto, häviämisen ja voittamisen ’lainalaisuudet’ jne. ovat pääosin aivan samat molemmissa. Kolmannella rastilla kehiteltiin yhteisesti ja kokeiltiin luokassa keskusteltuja Unit Drill- ja Coaching Point-elementtejä.

Iltapäivän luokkaosuudessa AJEK:in erotuomari Perttu Hautala esitteli 2011 sääntömuutoksia. Kick off- palautuksissa käytössä ollut wedge blokkaaminen on kielletty 2011 lähtien. Valmentajiston ja AJEK:n yhteistyö ja keskinäinen kommunikointi rakentavassa hengessä on selkeä kehityskohde suomifutiksessa.

Toisella luokkahuoneosuudella esiteltiin myös projektiin 2014 vahvasti liittyvä fyysisen valmennuksen työryhmä, joka kehittää suomalaisten jenkkifutareiden eliittiryhmää syksystä 2011 alkaen. Ryhmään kuuluvat asiantuntijoina Sakari Pusenius, Jesse Talikka, Keijo Matilainen sekä Arttu Suokas, joka demonstroi paikalla olijoille kehon normaalia liikettä rajoittavien tekijöiden kartoitusta osana fysiikkavalmennuksen ryhmän alkuvaihetta. Ensimmäisenä vuonna ryhmän pelaajia pyritään auttamaan kehittämään kehonsa hyötysuhdetta ja ongelmatonta toimintaa. Seuraavat kolme talvea on teemoitettu pohja-harjoittelu-kilpailu. Tavoitteena on pähkinänkuoressa ja laaja-alaista harjoittelua edellyttäen luoda pelaajien parhaimmistolle suorituskykyä pääosin pienellä alueella jalkapallon rytmissä tapahtuvaan räjähtävään lähtöön-kiihdytykseen-jarrutukseen-uuteen lähtöön omaa painopistettä halliten. Eli futisnopeutta.

Ryhmä 1 kartoitetaan kevään ja kesän aikana, ryhmään voi nousta tai siitä voi pudota erityisesti kahden ensimmäisen vuoden aikana. Valintaperusteena on puhtaasti potentiaali olla huippupelaaja vuonna 2014, joko ääripäissään pelaajana nykyisen tasonsa säilyttäen ja sitä fysiikan suhteen hioen tai suuren urheilullisuuden mahdollistaman potentiaalisen kehittymisen pelaajana kautta.

Miesten maajoukkueen toimintamalli muuttuu, perustaitoja ei enää 2011 alkaen miesten maajoukkueleireillä samalla lailla opeteta kuin aiemmin vaan pääpaino siirtyy aiempaa laajemman ja taktiikaltaan sekä tehtävänjaoltaan spesifimmän ’paletin’ sisäänajoon kovassa vauhdissa oletuksella ’maajoukkuepelaaja osaa pelata’. Otteluihin 2011 – 2014 valitaan lyhyiden leiritysten kautta kulloinkin pelillisesti paras saatavilla oleva ryhmä, projekti 2014 fysiikkavalmennusryhmän ja miesten maajoukkueen tulisi vasta kisavuoteen mennessä alkaa sulautua selkeästi yhdeksi. Tämä avaa oven fysiikkaryhmään yhtäältä pelaajalle joka on urheilullisesti lahjakas vaikkei vielä esim 2011 olekaan pelitaidoiltaan ja kokemukseltaan maaottelutasoa ja toisaalta taidollisesti valmiimmalle pelaajalle joka ottaa 2014 maajoukkueen tavoitteekseen fyysisen harjoittelun suhteen vasta esim 2012.

QB-akatemia laitetaan uudestaan käyntiin Kim Wikströmin johdolla. Valmentajapäivässä esiteltiin lyhyesti perustehtävä, ’löytää, tukea ja kehittää urheilijoita jotka pelinrakentajina mahdollistavat Suomen maajoukkueiden kansainvälisen menestyksen’.

vas. Tommi Pinta, Tuomas Nurmi ja Tuomas Heikkinen.
vas. Tommi Pinta, Tuomas Nurmi ja Tuomas Heikkinen.
Ari Evwaraye kertoo uuden joukkueen harjoittamisesta.
Ari Evwaraye kertoo uuden joukkueen harjoittamisesta.
Arttu Suokas miesten maajoukkueen fyysisen valmennuksen työryhmästä.
Arttu Suokas miesten maajoukkueen fyysisen valmennuksen työryhmästä

Valmentajapäivän antia

SAJL:N VALMENTAJAPÄIVÄ SUNNUNTAINA 28.11.2010

Paikka: Olympiastadionin monitoimitila, Helsinki. Sisäänkäynti Stadionin tornin juuresta vahtimestareiden opastuksella.

Kohderyhmänä on amerikkalaisen jalkapallon lajivalmentajat
Hinta:
 SAJL:n valmentajalisenssin 2010 maksaneille ilmainen, muutoin 5 euroa (maksetaan käteisellä paikan päällä)

Aikataulu:
klo 10.00-12.20
 3-tason valmentajakurssilaisten klinikka-luennot 45min
klo 10.00-10.05 Tervetuloa, valmentajien lisenssointi
klo 10.05-10.50 Rami Lilja – johtajuus valmennuksessa
klo 10.50-11.35 Risto Kivelä – 3-askeleen heittohyökkäyksen perusteet 
klo 11.35-12.20 Sami Telenius – laitahyökkääjän abc:t

klo 12.20-13.00 omatoiminen lounas lähialueen ravintoloissa

13.00-15.00 Päävalmentaja Tuomas Heikkinen luennoi valmentamisesta, maajoukkueen näkymistä ja valmennuskulttuurin uudistamisesta

klo 15.00-17.55 3-tason valmentajakurssilaisten klinikka-luennot 45min
klo 15.00-15.45 Teemu Kuusisto – taklaaminen Louisiana College-metodilla
klo 15.45-16.30 Raine Vasanoja – mies-blokkaus vs. zone-blokkaus
klo 16.30-17.15 Aki Ollenberg – erikoisjoukkuepelaaminen 
klo 17.15-17.55 Timo Kauppi – joukkuestragian luominen

klo 17.55-18.00 SAJL:n Vuoden valmentaja ja Nuorisovalmentaja -palkintojen jako

Tiivis ja informatiivinen ensimmäinen Valmentajapäivä pohti lajin kehittämistoimenpiteitä. 

    
Risto KiveläOulu Northern Lights2010Nopea heittopeli
Rami LiljaVantaa TAFT2010Johtajuus valmennuksessa
Sami TeleniusNokia Ghosthunters2010Laitahyökkääjän abc
Aki OllenbergJyväskylä Jaguaarit2010Erikoisjoukkuepelaamista
Teemu KuusistoHelsinki Wolverines2010Taklaamisesta
Timo KauppiLappeenranta Rajaritarit2010Joukkuestragian luominen
Raine VasanojaVaasa Vikings2010Mies- ja zone-blokkaaminen
 

Päivän aloitti 3-tason valmentajakurssilaisista Rami Lilja, joka pureutui johtamiseen valmentamisessa. Seikkaperäinen esitys kuljetti aluksi teemoista johtaja ja valmentaja. Liljan omakohtaiset esimerkit TAFT:ista sisälsivät pohdintaa leader/manager asetelmasta, käytännön valmennuksen ankkureita, visiosta suoritukseen osuuden sekä johtajuuden ilmenemismuotoja päivittäisessa valmennuksessa. Lilja paljasti myös Louisianan opintomatkalta mukaan jääneen voittamisen kaavan. Omaa valmennusfilosofiaansa Lilja kiteytti mm. Paavo Nurmen lausumaan – kehu kaveria oikeassa paikassa ja hän juoksee koko päivän.

Risto Kivelä johdatti 50 henkeä käsittäneen valmentajajoukon back to basics ja nopean heittopelaamisen maailmaan. Konkarivalmentaja avasi nopean aiheen esimerkkikaavioiden ja -videoiden kautta. Heittopelaamisen tärkeimmän osuuden heittosuojauksen Kivelä kävi läpi ensin, jonka jälkeen aiheeseen pureuduttiin ajoitusten perusteiden: pelinrakentajan tekniikan vaikutuksen, laitahyökkääjien ja keskushyökkääjien sijainnin ja tekniikoiden kautta. Ajoituksen hienosäätö, motionin käyttö sekä shotgunista tapahtuva heittäminen saivat nopeat esittelyt myös. 
Kivelä näytti myös insinöörimäisellä tarkkuudella tehdyt kaaviot lentoratojen pituuksista erilaisissa 3-askeleen heittokuvioissa. Pelinrakentajan vastuusta hän muistutti, että vältettävä heittoja ns. hospital pass-tyylisiä heittoja, jossa pallon vastaanottajan riskit loukkaantua nousevat. Kivelä tiivisti lopuksi:

 • nopeat heittopelit eivät yksin riitä hyökkäyksen heittopelivalikoimaksi, vaan ne ovat hyvänä lisänä monimuotoiseen hyökkäykseen, jolla on pelit useampaan eri tilanteeseen ja kenttäasemaan tämän päivän amerikkalaisessa jalkapallossa.

 • nopeat tarkasti ajoitetut heittopelit ovat hyviä ensimmäisen yrityksen tai maalin saavuttamiseen, mikäli puolustus jättää vähänkin tilaa kiinniottajille

 • pelien suola on nopeus, mutta se on myös ankara vaatimus, varsinkin pelinrakentajalle. Luku, kenelle heittää, on tapahduttava lyhyen pudotuksen aikana, eikä hän saa jäädä odottamaan kiinniottajien irtaantumista puolustajista. Siihen ei yksinkertaisesti ole aikaa.

 • pelit ovat perusluonteiltaan hyvin yksinkertaisia ja ihan hyvin opetettavissa myös nuoremmille pelaajille. Kaiken avain on harjoittelun laatu ja määrä.

Sami Telenius jatkoi Kivelän teemaa pureutumalla laitahyökkääjien tekniikoihin valokuvien kera. Telenius esitteli lähtöasennon sekä lähdön virheitä laitahyökkääjillä ja näihin korjaavia toimenpiteitä. Erilaisista ohitustekniikoista esittelyssä olivat press release, swim, rip ja punch-tekniikat. Kiinnioton perusteet ja virheet tulivat esityksessä ilmi myös. Usein palloja saadaan kiinni hyvin tyhjällä kentällää ilman puolustusta, mutta kun varjostaja tulee mukaan käsien ojentaminen palloa kohti unohtuu ja ns. krokotiili-käsillä pallon kiinniotto vaikeutuu huomattavasti.  
Seuraavaksi Telenius kävi lempiaiheensa kimppuun – laitahyökkääjän blokkaaminen, josta hän esitteli myös erilaisia drillivaihtoehtoja. Tiiviin ja kattavan esityksen lopuksi Telenius paloitteli kuvionjuoksemisen osiin sekä antoi coaching pointeja eri pituisten kuvioiden juoksemiseen. Nokia Ghosthuntersin ja U17 maajoukkueen kanssa töitä tekevä Telenius painotti loppuun asti pelaamisen tärkeyttä. Tekniikka-osuuksia voi aluksi tehdä rauhallisella vauhdilla ja ottaa sitten täysi vauhti mukaan kun sujuu. Sami Telenius ilmoitti myös, että kattavaa materiaalia, jota hän on saanut Louisiana College valmentaja Matchettilta, on valmentajien saatavissa pyydettäessä. Kun tieto leviää, peli paranee – Sami kiteytti.

Miesten maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen piti vaikuttavan välipuheenvuoron 3-tason kurssilaisten esitysten välissä. Aluksi hän kertoi maajoukkueen rakentamisprosessista. EM-kisoissa maajoukkue oli näytillä lajin kansainvälisessä näyteikkunassa ja selviytyi lopulta hyvin urakastaan. Tämän jälkeen Heikkinen kertoi jalkapallon fundamentit, joihin hän uskoo:

 • football is a game of blocking and tackling, perusdrillit pitää muistaa,   niin tekevät ammattilaisetkin

 • speed kills, nopeuden vaikutuksesta nähtiin muutama videoesimerkki

 • tavoite on luoda joukkue, joka on neljä neljännestä nopea

Tämän jälkeen valmentajisto keskusteli suomalaisen fudiksen nykytilasta ja kehitystoimista sekä valmentajisto yhteisön yhteisöllisyydestä. Vaikutelma on, että keskimäärin suomalainen lajivalmentaja ajattelee, että kentän toisella puolella on joku ääliö, joka ei tiedä mitään futiksesta. Kun taas itse tietää. Todellisuudessa molemmat ajatukset eivät pidä paikkaansa. Tästä päästiin tärkeään päätelmään – arvosta yhteisöäsi samalla tapaa kuin itseäsi.
Heikkisen esityksessä tuli esille useita eri teemoja. Hän haastoi kaikki valmentajat ottamaan vauhdin ja kilpailullisuuden mukaan harjoituksiin sen sijaan, että harjoitelussa painopiste on kypärien maassa tuijottelussa. Kypärät eivät pysy paikoillaan pelin alkaessa. Pelaajan on liikuttava täydellä nopeudella harjoituksissa, näin voidaan toivoa siirtovaikutuksia myös ottelutilanteisiin. Heikkinen mainitsi myös harjoitteiden yksinkertaistamisen, jolloin voidaan arvosteltava asia simppelisti nostaa esiin ja selvittää urheilijalle mikä on hänen haasteensa. Luodaan tarve paremmalle suoriutumiselle.
Suomalaisen jalkapallon tulevaisuuteen hän näki toimenpiteinä mm. seuraavia keinoja:

 • perustamalla tietopankin valmentajille, jossa on suodatettua tietoa käyttökelpoisena suomalaisiin olosuhteisiin

 • löytämällä yhteiset tavat tehdä jokaisella tasolla ja ikäryhmässä lajin fundamentit harjoitteet

 • rekrytointi – tulee olemaan erillinen tärkeä projekti (tästä aiheesta käytiin pitkä keskustelu).

 • lajin imago: ruohokenttien shakki vs. Maailman kovin pallopeli

 • kiinnostuneita seuroja varten combine-testiryhmä, joka auttaa värväystilaisuuksien läpiviennissä ja seurannassa

 • Superman of Finnish Football, yksilöiden avoimen SM-kisat. Tietyt testit joissa voi olla mukana lajia harrastamattomia urheilijoita myös.

 • Maajoukkueen neljän vuoden suunnitelmassa pähkinänkuoressa aloitetaan siitä, että harjoitellaan harjoittelemaan -> harjoitellaan kilpailemaan -> harjoitellaan voittamaan

 • urheilijoden testaamisen keskittäminen, tietopankki urheilijoista lajin parissa 
  Lopuksi Heikkinen heitti haasteen valmentajille yhteistyöstä tulevaina vuosina oman yhdistyksen tms. Parissa, valmentajapäivän kehittämisen paneelien ja ryhmätöiden muodossa, yhteistyön tuomareiden kanssa …

Teemu Kuusisto pureutui lajin yhteen vaikeimmista taidoista – taklaamiseen. Myös USA:ssa taklaamisen taidosta ollaan huolissaan. Tämä tuli ilmi opintomatkalla erilaisia lajin valmennusjulkaisuja luettaessa. Kuusisto esitteli demoten taklaamisen eri vaiheita ja erityisesti ns. Shimmy-tekniikkaa, joka oli puolustajien harjoittelussa pinnalla Louisianassa. Shimmy-tekniikkaa voi harjoitella helposti ilman varusteita ja esimerkiksi lämmittelyn osana. Shimmy-tekniikkaa voi käyttää hyökkäyksen puolella periaatteessa samoin elementein esimerkiksi avoimen kentän screen-blokkaamisessa. 
Tekniikka jaetaan kolmeen eri vaiheeseen lähestyminen, kontrollin ottaminen ja lopetusasento. Edestäpäin ja etuviistosta tapahtuvissa taklauksissa lähestymisen jälkeen tapahtuvaa kontrollin ottamistashimmy-tekniikalla, eli nopealla ja lyhyellä askeleella, leveällä stanssilla. Tämä vaihe alkaa jo kolmen askeleen päästä eli suhteellisen kaukaa. Tämä perustuu siihen, että näissä taklaustilanteissa välimatka supistuu nopeasti ja mikäli päästää taklattavan lähemmäksi, on usein jo myöhässä kontrollin hakemisessa. Shimmyn jälkeen tapahtui aina ylikorostettu loppuasento, hieman ilmaa vastaan suoritettavaa form-taklausta muistuttava liike. Kuusisto esitteli erilaisia vaihtoehtoja tekniikan drillaamiseen. 
Tämän lisäksi hän esitetteli harvemmin esillä olleen roll-taklauksen, jota Louisianassa käytettiin kun taklaus tehdään huonosta kulmasta lähestyttäessä pallonkantajaa takaa päin. Roll-taklauksessa laitetaan kädet tiukasti pallonkantajan ympärille ja pyörähdetään liike-energian suuntaan. Näin voidaan käyttää omaa käytä omaa painoa hyväksi kun pyöräytetään pallonkantaja nurin. Tekniikka tulee harjoitella puskutyynyjen kanssa, sillä harjoitteena pelaajaan tehdessä on suhteellisen kova loukkaantumisriski.

Raine Vasanoja käsitteli zone- ja miesblokkaamista. Hän esitteli molempien tapojen yleisiä periaatteita, tekniikoita esimerkkipelien myötä. Zone-blokkaamista hän kannattaa, kun halutaan blokata dynaamisia stunttaavia, blitzaavia puolustuksia vastaan. Vaikka pelitavan mukaan blokataan aluetta, on silti tärkeää blokata miestä siellä ja agressiivisesti. Be part of the tackle – on sanonta loppuunasti pelaamisesta Louisiana Collegesta. Shimmy-tekniikkaan löytyi yhteneväisyys, kun zone-hyökkäyksen pallonkantajan breikkaus aukkoon tapahtuu kolmen jaardin päästä hieman samaan tapaan. 
Vasanoja kävi myös läpi nopeasti mies-blokkaamisen tapoja ja kertoi esimerkkejä omasta joukkueestaan Vaasa Vikingsista. Vasanojan kävi valmentajille läpi listan, milloin zone- ja miesblokkaaminen ovat parhaimmillaan. Louisiana College käyttää molempia tapoja ja blokkaa osaksi hartiablokkeina miesblokkinsa osaksi sen vuoksi, että linjamiehistö on pienikokoista.

Aki Ollenbergin lopputyön esitys koski erikoisjoukkuepelaamista. 23% yrityksistä on erikoispelejä ja yleensä ne jäävät vaille niiden kaipaamaan huomiota harjoittelussa. Ollenberg paneutui erityisesti lentopotkujen pelaamiseen. Hän kävi jammer-ja gunner pelipaikkaa pelaavien tekniikoita. Lentopotkun blokkaamisen lähtöasentoa linjassa, joka muistuttaa lähinnä 40 jaardin testiaikaa juoksevaa pelaajaa. Blokkauspisteeksi Ollenberg määritteli lentopotkaisijan aseman aloituslinjasta+potkuaskelien määrän – 3 jaardia. Näin blokkauskohta on täsmällinen paikka johon tähdätään ja potkaisijaan törmäilyt sekä ohivedot vähenevät. Lisäksi Aki esitteli erikoispelien erikoistilanteet kuten lentopotku 10 jaardin sisään maalilinjasta, blokatun pallon poimiminen, epäonnistunut pitkä aloitussyöttö lentopotkussa, fire-tilanne lisäpistepeleissä, live ball eli milloin palloa tulee vielä pelata. Tämä sääntö tuntuu olevan joka kesä osaksi yhtä epäselvää. 

Tiiviin päivän lopuksi Timo Kauppi avasi teeman strategia usealta kantilta. Hän käytti omakohtaisia kokemuksiaan Lappeenrannassa esimerkkeinä 15 vuoden takaa ja nykyhetkestään työsketelystä nuorten parissa. Strategian eri tasoilta hän esitteli esimerkin Rajaritareiden pelistrategiasta, kuinka hyvätasoinen potkupeli antoi hyökkäämisen pelivalikoimalle tilaa oudoissakin kenttäasemissa. Tai kuinka pelaajien analysointi ja on tuottanut 40 pelaajakorttia, joissa on kaikki tarpeellinen info nykyisistä rajaritareista urheilijan harjoitussuunnitelman kannalta. Kauppi totesi ääneen paperille kirjoitetun sanan voiman. Kun strategia on konkretisoitunut analysoinnin pohjalta ja siihen on saatu mukaan useita eri toimijoita, on paperi käyttökelpoinen työkalu. Tällöin valmentamistyön mielekkyys ja yhteisten tavoitteiden jahtaaminen

Timo Kauppi on periaatteessa nähnyt suomalaisessa jenkkifutiksessa kaiken ja päivän lopuksi hän kertoikin tarinan, kun hän joutui tarttumaan vuoden 1988 Vaahteramaljassa pelikaverinsa rinnuksiin sen ainoan kerran urallaan, kun voittamaton Roosters (kolmen kauden ajan 1986-1988) vyörytti wing-t-hyökkäystään vääjäämättä ja toivoton munkkalaislinjamies parahti – ne jyrää meitin – Tuntemattoman Sotilaan -tyyliin.

2010

 

SAJL 40v. valmentajaklinikka

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali, pohjakerros. Pirkankatu 2. Tampere. Maksullinen parkkipaikka sijaitsee esim. kirjaston takana Mustanlahdenkadun puolella.

Aika: la 14.9.2019 klo 11-14

Kohderyhmä: jenkkifutisvalmentajat (max 100 henkilöä)

Hinta: ilmainen

Ilmoittautumiset ma 9.9.2019 mennessä

 

Aikataulu:

klo 11.00 tervetuloa

klo 11.05-11.35 Juha Liedes (toiminnanjohtaja Lasten Liikunta&Urheilu ja Urheiluakatemia Tavastia, ex miesten amer. jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja) – aihe tba. Juha Liedes on ollut mukana lajin alkumetreiltä asti. Hämeenlinnan seudulla lasten ja nuorten urheilua edistävä lajikonkari on SAJL Hall of Famer vuodelta 2005.

klo 11.35-12.05 Benjamin Jensen (Firstbeat Sports ammattilaislajien myyntipäällikkö USAssaex U19 amer. jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja ) Firsbeat Sports and football. Benjamin Jensen työskentelee useiden NFL-joukkueiden kuten Buffalo Bills, Cleveland Browns ja Indianapolis Colts. Yliopistojoukkueista mm. Alabaman jalkapallojoukkue tekee yhteistyötä Firstbeatin kanssa.

klo 12.05-12.30 kahvitauko (cafe Metso omakustanteinen)

klo 12.30-12-40 Suomen maajoukkueiden1980-1990-lukujen high lights -video

klo 12.40-13.10 Samuel Seppälä – (kouluttaja puolustusvoimien Urheilukoulu) – pelaajien kehittäminen Urheilukoulussa. Samuel Seppälällä on vankka lajitausta ja hän ollut Urheilukoulun lajiryhmän valmentajana vuodesta 2017 kehittämässä USA:n yliopistojalkapallon pariin siirtyneitä urheilijoita.

klo 13.10-13.40 Tuomas Heikkinen (miesten amer. jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja) – suomalaisen huippujenkkifutiksen identiteetti. Tuomas Heikkinen on ollut mukana miesten maajoukkuetoiminnassa vuodesta 1998 ja nähnyt sekä kokenut lajin huipputoimintaa eri puolilla maailmaa mm. IFAF U19 World Teamin päävalmentajana.

klo 13.40-14.00 aikaa keskustelulle

Lämpimästi tervetuloa!

Heikki Halttunen, koulutuspäällikkö, Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry, mobile +358(0)40-569 6644, email heikki.halttunen(at)sajl.fi


Vaahteramalja XL Ratina Stadiumi klo 16.00

American Football Without Barriers -klinikka maanantaina 27. helmikuuta 2017

Suomessa vierailevat NFL-pelaajat esittelevät otteluvideoiden kautta valmennusteoriaa ja -tekniikkaa ammattilaisjalkapallon maailmasta.

Maanantaina 27. helmikuuta 2017

Paikka: Hotelli Crowne Plaza kokoustila, Mannerheimintie 50, Helsinki

Aika: klo 18-21 

Kouluttajat AFWB staffin kaksi pelaajaa (valmentajien nimet tarkentuvat myöhemmin).

Hinta: 40€

Ilmoittautuminen

NFL-tason valmentajavierailu Seinäjoelle ti 19.6.2018

Crocodiles tuo paikalle NFL:n menestyksekkäimpiin seuroihin kuuluvan Green Bay Packersin erikoisjoukkueiden valmentajan, entisen Crocodilesin pelaajan, Maurice Draytonin ja kauhavalaiset sukujuuret omaavan Detroit Lionsin videokoordinaattorin Erik Kuntun.

Tiedustelut:Jari Jalava jari.jalava(at)crocodiles.fi  tai 040 – 848 6153