Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Porvoon Teurastajat triplamestaruuteen miesten 3. divisioonassa

Porvoon teurastajat kesti ennakkosuosikin paineet ja pääsi jälleen nostamaan Äijämaljan käsivarsilleen kauden päätteeksi. Historiallisesta kolmannesta peräkkäisestä mestaruudesta tekee vielä ainutlaatuisemman tapa, jolla joukkue on pelannut: Teurastajat on voittanut jokaisen ottelunsa liityttyään kolmosdivisioonaan kaudelle 2022.

Miesten 3. divisioonan Final Four -lopputurnaus pelattiin jälleen aurinkoisessa Porvoossa ja vanhat ennusmerkit pitivät paikkansa sään lisäksi myös otteluiden tulosten suhteen. Porvoon Teurastajat juhli kolmatta peräkkäistä mestaruuttaan lopulta suvereenin esityksen pääteeksi, kun Joensuu Wolves kukistui loppuottelussa luvuin 42-16.

Kello 11 alkaneessa ensimmäisessä välierässä kohtasivat runkosarjan viimeiseksi jäänyt, kauden aikana lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Malmi Blaze sekä runkosarjan voittanut Teurastajat. Etenkin porvoolaisten avainpelaajat olivat heränneet oikealla jalalla, minkä ansiosta Teurastajat saavutti ottelusta rutiininomaisen voiton luvuin 64-6. Niinpä Blazen tie vei alkuiltapäivän pronssiotteluun ja Porvoon mestaruusunelma oli enää yhden voiton päässä.

Toisessa välierässä, jota voisi kutsua myös Itä-Suomen hegemoniaotteluksi, kohtasivat runkosarjan kakkonen Joensuu Wolves ja sekä kolmossijalle viimeisessä runkosarjaturnauksessa noussut Lappeenranta Razorbacks. Asetelmat otteluun olivat kutkuttavat, sillä joensuulaisten tavoitteena oli jatkaa finaaliputkensa neljän kauden mittaiseksi, kun taas Razorbacks halusi osoittaa, ettei runkosarjan tiukka päätösottelu Joensuuta vastaan ollut pelkkä suonenveto. Wolves ei kuitenkaan tuntenut armoa, vaan päättäväisesti läpi ottelun pelannut joukkue voitti lappeenrantalaiset 42-12. Näin ollen Razorbacks päätyi Blazen vastustajaksi pronssiotteluun ja Wolves sai jälleen tilaisuuden yrittää syöstä Porvoo valtaistuimeltaan finaalissa.

Pronssisija Malmi Blazelle

Razorbacksin ja Blazen välisestä pronssiottelusta oli odotettavissa tasainen tahtojen taisto, josta ei vauhtia puuttuisi. Malmin puolustus aloitti ottelun terävästi, kun jo alle minuutin pelin jälkeen he pakottivat lappeenrantalaiset pallon rähmäykseen, josta Blaze palkittiin lopulta kahdella pisteellä oman maalin muodossa. Tasaisen ensimmäisen puoliajan ainoasta hyökkäysonnistumisesta vastasi niin ikään Blaze, ja puoliajalle siirryttiin helsinkiläisten 8-0 johdossa. Toisella puoliajalla Blaze painoi kaasun pohjaan ja onnistui hyökkäyksessä laajalla rintamalla, samalla tylsyttäen Lappeenrannan kirin puolustuksen puolella, vaikka Razorbacks saikin avattua pistetilinsä taktisesti hienon hyökkäysvuoron päätteeksi.

Yleisöä viihdyttäneen ottelun päätteeksi helsinkiläiset saavuttivat pronssia, ja Lappeenrannan oli tällä kertaa tyytyminen sarjan neljänteen sijaan, kun lopputulos kirjattiin helsinkiläisten eduksi 34-6.

Malmi Blaze kukisti Lappeenranta Razorbacksin pronssipelissä (Kuva: Laura Helminen)

Äijämaljassa vastakkain teurastajat ja Wolves

Final Four -turnauksen kruunasi järjestyksessään 11. Äijämalja. Jo kauden ennakkoasetelmissa povailtu revanssiottelu Joensuu Wolvesin ja Porvoon Teurastajien välillä oli tosiasia, kuten myös se, että finaalissa kohtasivat tämän kauden selkeästi kaksi parasta joukkuetta: kahden finalistin yhteenlaskettu voitto-tappio-suhde kauden ajalta näytti murskaavaa lukemaa 12-2. Kaudella 2023 kärsimäänsä 38-0 finaalitappiota kirkastamaan lähtenyt Wolves pystyi haastamaan Teurastajia ottelun alussa, mutta virheet kriittisillä hetkillä kostautuivat Joensuulle karvaalla tavalla. Porvoon liki täydelliseksi hiottu hyökkäyspeli oli myrkkyä susilaumalle, kun kerta toisensa jälkeen syötöt päätyivät laitahyökkääjien käsiin ja keskushyökkääjät löysivät avointa tilaa loistavasti blokanneen linjan takana. Puoliaikatulos 28-8 olisi saattanut vielä olla joensuulaisten kirittävissä, mutta Teurastajat ei näyttänyt hyytymisen merkkejä toisellakaan puoliajalla. Päätuomarin vihellettyä pilliin viimeistä kertaa ottelun päättymisen merkiksi tulostaulu näytti loppulukemiksi 42-16 Porvoon Teurastajien hyväksi.

Palkintoseremoniassa finaaliottelun arvokkaimpana pelaajana palkittiin Porvoon Teurastajien pelinrakentaja Robert Karlsson, joka oli heittotarkkuutensa sekä pelinlukutaitonsa ansiosta tälläkin kaudella Teurastajien hyökkäyksen sielu. MVP-palkinnon jakamisen jälkeen nurmelle saapuivat myös muut Teurastajien kapteenit, ja joukkue  sai aloittaa mestaruusjuhlansa Äijämaljan kanssa.

Ottelun jälkeisessä juhlahumussa sekä haastatteluissa oli huomattavissa, että kausi 2024 olisi Porvoon Teurastajien viimeinen ainakin nykyisellä pelaajarungolla. Ylivoimaisen valtakauden hyvin todennäköinen päättyminen luo jännittäviä ennakko-odotuksia miesten 3. divisioonan uudelle kaudelle kesällä 2025.

Teksi: Sarjapäällikkö Juha Kauko

Latso kaikki Laura Helmisen turnauskuvat:  Äijämalja 2024