Search
Close this search box.

Faneille

Osta lippuja, seuraa uutisia, tutustu perusteisiin

Pieni opas amerikkalaisen jalkapallon saloihin

Amerikkalainen jalkapallo saattaa alkuun vaikuttaa sekavalta ja vaikeaselkoiselta. Peli on kuitenkin pohjimmiltaan yksinkertainen ja looginen, ja kun perusteet ovat hallussa on pelin katsominen hauskaa ja mukaansa tempaavaa. 

Molemmilla joukkueilla on kentällä 11 pelaajaa. Toinen joukkue, se jolla on pallo hallussaan, on nimeltään hyökkäys ja toinen joukkue vastaavasti puolustus. Hyökkäyksen tehtävänä on kuljettaa pallo heittäen tai juosten vastustajan maalialueelle, ja puolustuksen tehtävänä on tietysti estää hyökkäystä. Joukkueet vaihtavat näitä rooleja useaan kertaan pelin aikana, ja se joka pelin lopussa on kerännyt eniten pisteitä, voittaa ottelun.


Pisteet

Amerikkalaisessa jalkapallossa on 4 tapaa hankkia pisteitä.

  • Maali eli touchdown, 6 pistettä. Syntyy kun hyökkääjä tai puolustaja vie pallon vastustajan maalialueelle.
  • Potkumaali eli field goal, 3 pistettä. Syntyy kun pallo potkaistaan läpi maalihaarukasta. Potkumaalia saa yrittää milloin vain. Potkumaaliyrityksen jälkeen hyökkäysvuoro vaihtuu joka tapauksessa, vaikka potkaisevalla joukkueella olisikin vielä yrityksiä jäljellä.
  • Oma maali eli safety, 2 pistettä. Syntyy kun pallonkantaja taklataan omalla maalialueella.
  • Lisäpiste eli extra point, 1 tai 2 pistettä. Maalin jälkeen joukkue saa yhden lisäpiste yrityksen, joka lähtee 3 jaardin päästä vastustajan maalialueesta. Jos yritys potkaistaan se tuottaa 1 pisteen, jos se heitetään tai juostaan siitä saa 2 pistettä.

Pistesuorituksen jälkeen peli jatkuu aina aloituspotkulla, jonka suorittaa ennen pistesuoritusta hyökännyt joukkue.


Hyökkäysvuoro

Amerikkalaisessa jalkapallossa hyökkäävän joukkueen on tarkoitus kuljettaa pallo vastustajan maalialueelle. Tätä ei kuitenkaan tarvitse tehdä kerralla, sillä hyökkäävällä joukkueella on aina 4 yritystä edetä 10 jaardin matka. Jos hyökkäävä joukkue onnistuu etenemään 10 jaardia tai enemmän, saa se uudet 4 yritystä edetä 10 jaardia. Yritys alkaa aloitussyötöllä, eli hyökkäjään syöttäessä pallon jalkojensa välistä toiselle hyökkääjälle, ja päättyy joko taklaukseen, epäonnistuneeseen heittoon tai pistesuoritukseen. Jos vaadittua 10 jaardia ei saada täyteen neljällä yrityksellä, vaihtuu puolustava joukkue hyökkääväksi ja toisinpäin.
Usein hyökkäys käyttää neljännen yrityksensä lentopotkuun, eli potkaistakseen pallon mahdollisimman kauas omasta maalialueestaan. Puolustus saa palauttaa lentopotkua kuten aloituspotkuakin.

Juoksu ja heitto

Hyökkäys voi edetä pallon kanssa kahdella tavalla, juosten tai heittäen. Juoksupelissä pallo annetaan aloitussyötön jälkeen jollekin hyökkääjälle, joka sitten yrittää juosta kohti vastustajan maalialuetta muiden hyökkääjien suojaamana. Heittopelissä aloitussyötön vastaanottanut pelaaja koettaa heittää pallon jollekin toiselle hyökkääjälle. Jos kukaan ei saa heittoa kiinni, on kyseessä epäonnistunut heitto ja seuraava yritys lähtee samasta paikasta kuin edellinen.

Puolustus

Puolustuksen tehtävä on ensisijaisesti estää hyökkäystä saamasta pisteitä, mutta myös koettaa estää hyökkäystä etenemästä ja hankkimasta uusia yrityksiä. Puolustajien tehtävänä on siis taklata palloa kantava hyökkääjä mahdollisimman lähellä yrityksen aloituskohtaa, jotta hyökkäys pääsisi etenemään mahdollisimman vähän. Puolustus yrittää myös saada hyökkäysvuoron omalle joukkueelle hankkimalla pallon itselleen. Pallon puolustajat voivat saada haltuunsa jos se pelitilanteessa tippuu vastustajalta, eli vastustaja rähmää pallon. Rähmätyn pallon saa poimia kuka tahansa kentällä olevista pelaajista. Toinen tapa hankkia pallo omalle joukkueelle on tehdä syötönkatko, eli ottaa heittopelissä vastustajan heittämä pallo kiinni ilmasta.

Aloituspotku

Molemmat puoliajat aloitetaan aloituspotkulla, jossa puolustava joukkue potkaisee pallon mahdollisimman pitkälle vastustajan päätyyn. Hyökkäävä joukkue ottaa potkaistun pallon kiinni ja palauttaa palloa juosten kohti maalia. Hyökkäävä joukkue aloittaa hyökkäysvuoronsa paikasta jossa palloa palauttava pelaaja taklataan. Jos pallo menee yli päätyrajasta hyökkäysvuoro alkaa automaattisesti 20 jaardin linjalta.

 

Kenttä

Amerikkalaisessa jalkapallossa kenttä on 100 jaardia pitkä ja 53 jaardia leveä (yksi jaardi on noin 0.91 metriä). Kentän pinnassa on erilaisia merkintöjä, joiden tarkoituksena on helpottaa pelin seuraamista ja tuomareidentyöskentelyä. Pienet viivat ovat jaardin välein ja koko kentän poikki menevät yleensä 5 tai 10 jaardin välein. Kentän molemmissa päissä on lisäksi 10 jaardia pitkät maalialueet. Kun hyökkäävä joukkue kuljettaa pallon vastustajan maalialueelle on kyseessä touchdown, eli maali.

 

Peliaika

Peli on jaettu neljään neljännekseen, joista jokainen kestää 12 minuuttia. Kaksi ensimmäistä neljännestä muodostavat ensimmäisen puoliajan ja kaksi viimeistä vastaavasti toisen puoliajan. Puoliajalla, siis toisen ja kolmannen neljänneksen välissä, pidetään hieman pitempi tauko, yleensä 15 minuuttia. Ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen jälkeen on vain lyhyet tauot joiden aikana joukkueet vaihtavat kenttäpäätyjä. Puolenvaihdon jälkeen peliä jatketaan samasta tilanteesta mihin se jäi neljänneksen loppuessa, puoliajan jälkeen peli aloitetaan uudestaan aloituspotkulla. Amerikkalaisessa jalkapallossa peliaika menee poikki epäonnistuneen heiton tai sivurajan ylityksen seurauksena ja lähtee uudestaan käyntiin tuomarin vihellyksestä.

 

Rangaistukset

Amerikkalaisessa jalkapallossa on neljän tasoisia rangaistuksia: 5, 10 ja 15 jaardin aluemenetyksiä tai pelaajan ulos heittäminen eli diskvalifiointi. Kun kentällä tapahtuu jokin rike, heittävät tuomarit kentälle keltaisen liinan merkiksi tapahtuneesta virheestä. Yrityksen jälkeen rikottu joukkue voi valita rangaistuksen toimeenpanon ja rangaistuksen hylkäämisen väliltä. Jos rangaistus hylätään, pelattu yritys jää voimaan. Joskus jo pelattu yritys voi nimittäin tuottaa rikotun joukkueen kannalta paremman tuloksen kuin rangaistus. Jos rangaistusta ei hylätä, palloa siirretään rangaistuksen verran kohti rikkoneen joukkueen maalialuetta.

 

Katsojalle

 

Mitä juoksupeleissä kannattaa seurata

Kun peli alkaa, ei kannata seurata kaikkea kentällä tapahtuvaa toimintaa yhtä aikaa. Muuten tärkein saattaa jäädä näkemättä. On antoisaa keskittyä muutaman yrityksen ajaksi seuraamaan muutamia avainpelaajia.

Kun yritys käynnistyy, tarkkaile linjapelaamista. Kumpi joukkueista hallitsee linjapelaamisen ”asemasotaa” – hyökkäys vai puolustus. Seuraa missä puolustus on juoksupelien jälkeen. Pääsevätkö puolustajat hyökkäyksen takakentälle vai työnnetäänkö heitä taaksepäin?

Hyökkäyksen sisemmistä linjamiehistä näkee nopeasti, millainen peli on kehittymässä. Jos kyseessä on kiertopeli, he saattavat lähteä linjan ympäri raivaamaan tietä pallonkantajalle. Linjan päädyssä pelaavien hyökkäyksen tacklejen ensimmäiset askeleet kertovat myös helposti pelin suunnan. Linja läpi pelattavissa juoksupeleissä hyökkäyslinjan pelaajat astuvat voimakkaasti suoraan eteenpäin luodakseen juoksuaukon pallonkantajalle. Heittopeleissä hyökkäyslinja ottaa askeleita taakse muodostaakseen pelinrakentajaa suojaavan kuppi-muodostelman.

Keskushyökkääjistä näkee myös paljon. Heidän ryhmityksensä kertoo ennen aloitussyöttöä. Jos keskushyökkääjiä on kaksi tarkkaile kummalle pallo annetaan ja miten toinen keskushyökkääjä osallistuu blokkaamiseen. Etenevätkö pallonkantajat kiertopeleillä, linjanläpi tai ns. suunnanvaihtopeleillä.

 

Mitä heittopeleissä kannattaa seurata

Katsojana voi oppia nauttimaan heittopeleistä yhä enemmän opettelemalla tunnistamaan heittopelin mahdollisimman nopeasti. Kun ehtii jo yrityksen alusta lähtien seuraamaan kiinniottajia heidän juostessaan heittokuvioitaan, saa pelistä ehdottomasti enemmän irti. Kun peli alkaa, katso pelinrakentajaa. Perääntyykö hän taakse heittoa varten vai ojentaako hän pallon keskushyökkääjälle? Lähtevätkö laitahyökkääjät juoksemaan kuvioitaan vai ryhtyvätkö blokkaamaan puolustajia.

Seuraa myös linjaa. Perääntyvätkö he heittoblokkausasemiin vai syöksyvätkö eteenpäin juoksupelaamista varten. Heittopeleissä linja ei saa juosta alakentälle blokkaamaan ennen heittoa. Näiden havaintojen avulla voi päätellä, onko tulossa heitto vai juoksu. Hyökkäys tekee tosin kaikkensa salatakseen aikeensa, sillä juoksulta näyttävässä heittopelissä, pelinrakentaja hämää ojentavansa pallon keskushyökkääjälle. Linjamiehet astuvat pelin alkaessa askeleen eteenpäin uskotellakseen puolustajille, että kyseessä on juoksupeli. Ei siis ole ihme, että hyökkäys onnistuu hyvillä harhautuksilla harhauttamaan puolustuksen lisäksi katsojan.

 

Tärkeä kenttäasema

Kenttäasemalla tarkoitetaan, sitä kohtaa, josta hyökkääjä aloittaa pelinsä. Kenttäasema on sitä parempi, mitä lähempänä vastustajan maalialuetta ollaan. Oman maalin läheisyydessä hyökkäys ei ota yleensä riskejä pallon menetyksen takia. Keskikentällä eli 30 jaardin linjojen välissä pelivalikoima on vapaampi, sillä joukkueella on runsaasti tilaa pelata. Vastustajan maalin läheisyydessä tilanne muuttuu, koska pelialue pienenee. Esimerkiksi heittopeleihin tilaa on vähemmän. Ns. Red zonella on nimenomaan maalintekoon soveltuvat pelivalinnat käytössä.

Usein juoksu, heitto, lentopotku tai potkumaali ovat vainuttavissa. Esimerkiksi tilanteessa, kun hyökkääjällä on 3. yritys ja edettävää on yli 8 jaardia, puolustus valmistautuu yleensä heittopeliin. Vastaavasti jos edettävää on vain jaardi tai kaksi juoksupeli on todennäköisempi. Jotta peli ei olisi liian yksinkertaista, joukkueilla on tarjolla lukuisia hämäyksiä ja yhdistelmiä, jotka tuovat yllättäviä käänteitä otteluihin.

Tilastot kertovat paljon

Missään muussa urheilulajissa ei tilastoida yhtä paljon kuin amerikkalaisessa jalkapallossa. Laji onkin tilasto-friikin unelma. Tilastot vaikuttavat suoraan esimerkiksi pelivalintoihin, joita tutkitaan ja scoutataan nimenomaan edellisten otteluiden perusteella. Katsotaan esim. kovia yksilöitä, tendenssejä juostaanko aina 1. yrityksellä, miten monta kertaa pelinrakentaja säkitetään, paljonko nettojaardeja hyökkäys tuottaa ja lukemattoman paljon muita muuttujia, jotka määrittelevät taktiikan seuraavaan otteluun. Kaikilla joukkueilla on taipumuksia, jotka johtuvat pääosin valmentajien tavasta ajatella ja toteuttaa pelisuunnitelmaa ja pelaajamateriaalista.

Näitä taipumuksia eli tendenssejä tutkitaan pääosin videolta, johon menee uskomaton määrä aikaa. Sieltä voi löytyä esim. seuraavia seikkoja:

  • juokseeko joukkue enemmän keskeltä kuin laidoilta

  • kuka toimii pääasiallisena pallonkantajana

  • onko heittopeli lyhyttä, keskipitkää vai pitkää

  • millaisia kuvioita laitahyökkääjät juoksevat ja kenelle pallo todennäköisesti heitetään

Jokainen voi olla valmentaja

Amerikkalaista jalkapalloa on kutsuttu ruohokenttien shakiksi. Urheilulajin vertaaminen shakkiin tarkoittaa yleensä sitä, että lajin perusluonteenteen liittyy taktisuus ja äly.

Vertaus sopii näillä ominaisuuksilla amerikkalaiseen jalkapalloon hyvin, sillä siinä valmentaja (shakissa pelaaja) valitsee kentän (pelilaudan) reunalta pelin (siirron), jonka kenttäpelaajat (nappulat) suorittavat. Tässä tulee myös se suuri ero, sillä amerikkalaisessa jalkapallossa nappulat ovat ihmisiä, jotka eivät aina tee niin kuin valmentaja käskee ja myös vastustajat siirtävät samanaikaisesti.

Amerikkalaisessa jalkapallossa valloitetaan taidolla, voimalla, oveluudella ja taktiikalla vastustajan aluetta. Valloittamisen välineenä käytetään pelipalloa. Taistelun häviämistä kuvaa maali, jolloin hyökkääjä on valloittanut koko puolustajan alueen.

Katsojalle mielenkiintoista on asettua valmentajan housuihin amerikkalaisessa jalkapallossa ja miettiä sopivia pelivalintoja omalle suosikilleen. Jokaisen viitisen sekuntia kestävän yrityksen välissä on noin puolisen minuuttia taukoa, jolloin voi pohtia tulisiko oman joukkueen esimerkiksi juosta suoraan keskeltä läpi vai heittää pitkä heitto.

Yrityksen jälkeen voi oman onnistumisen mukaan, sitten miettiä pitäisikö oikeasti ryhtyä valmentajaksi vai tyytyä edelleen katsojan rooliin.

 

 

Super Bowl Lentopotkumiehen silmin– vieraina Topias Kauhala & Mikael de Anna

Yle Lindgren&Sihvonen 5.2.2021
Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan mestaruus ratkotaan tämän viikon sunnuntaina Floridan Tampassa pelattavassa 55. Super Bowlissa. Vastakkain ovat kaikkien aikojen menestynein pelinrakentaja Tom Brady, joka 43-vuotiaana johti uuden joukkueensa Tampa Bay Buccaneersin heti ensimmäisellä kaudella mestaruusotteluun sekä puolustava mestari Kansas City Chiefs, jonka 25-vuotias pelinrakentaja Patrick Mahomes moni uskoo aikanaan ylittävän jopa Bradyn saavutukset. Vieraita on poikkeuksellisesti kaksi, kun Tampan ja Kansas Cityn kohtaamista perataan Lentopotkumies-podcastin tekijöiden Topias Kauhalan ja Mikael de Annan kanssa. Lentopotkumiehen tyylille uskollisena fokus on pelillisten asioiden ohella myös vastakkain asettuvien organisaatioiden historiassa sekä Tampassa ja Kansas Cityssä kaupunkeina. Millaisten organisaatioiden projektit tämän vuoden Super Bowlissa kohtaavat ja allekirjoittavatko Kauhala & de Anna ennakkohehkutukset kaikkien aikojen Super Bowlista?
 
 
Radio Suomi Oulu 12.8.2020
Amerikkalainen jalkapallo vei oululaiset Natalia Blomsterin ja Iida Kiviojan heti mukanaan. Aikuisiälläkin voi vielä aloittaa pelaamisen ja edetä maajoukkuetasolle, Natalia Blomster iloitsee. Pelaajan koollakaan ei ole väliä: Iida Blomster on pieni mutta vahva ja nopea. Toimittaja Päivi Seeskorpi tapasi Oulun Northern Lightsin kokeneet pelaajat joukkueen kotimaisemissa Castrénin kentällä Oulussa.
 
 
 
Yle Lindgren&Sihvonen 5.2.2021
Viikonloppuna pelataan Atlantassa järjestyksessään 53:s Super Bowl – amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan vuotuinen mestaruusottelu, joka on kasvanut maailmanlaajuiseksi urheilun megatapahtumaksi. Loppuottelussa kohtaavia New England Patriotsia ja Los Angeles Ramsia sekä Super Bowlin merkitystä laajemmin analysoidaan yhdessä Suomen naisten maajoukkueen hyökkäyksen valmentajan Teemu Kuusiston kanssa. Entä mikä on suomalaisen jenkkifutiksen tila 2010-luvun lopussa ja millainen toimija on ”jefun” suomalainen lajiliitto SAJL? Voiko vaikeaksi mielletty marginaalilaji koskaan nousta paljon nykyistä suositummaksi Yhdysvaltojen ulkopuolella? Päävalmentaja Teemu Kuusiston johdolla Suomen naiset ovat voittaneet lajissa EM-kultaa 2015. Omalla peliurallaan Helsingin Roostersia edustanut Kuusisto puolestaan voitti mm. kahdeksan Suomen mestaruutta sekä miesten EM-kultaa.
 
 
 
Yle Areena 28.6.2017
Amerikkalainen urheilu on isoa bisnestä ja viihdettä, jossa vain paras on kyllin hyvää. Silti yliopistourheilu on monien mielestä mielenkiintoisempaa. Mitä onnistuminen vaatii ja miksi seurojen omistajat ovat yhtä suuria tähtiä kuin pelaajat? Vieraina Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton nuoriso & koulutuspäällikkö Heikki “Hessu” Halttunen ja NHL-kykyjenetsijä (Bruins), jääkiekkoeläkeläinen Erkki Rajamäki.
 
 

Podcast

Amerikka-podcastin kolmannen jakson aiheena on amerikkalainen jalkapallo. Miksi se on Yhdysvaltain suosituinta urheilua, ja miksi sitä on niin vaikeaa ymmärtää? Vieraana amerikkalaista jalkapalloa pelannut toimittaja Paavo Teittinen ja lajia seuraava Matti Kajaste. Amerikka-podcastia vetää Veera Luoma-aho.

Mitä voimme oppia jenkkifutiksesta?

Yle Lindgren & Sihvonen 5.2.2016
Kokeellinen urheiluohjelma, jossa pohjakosketuskin voi olla touch down. Miksi meidän suomalaisten tulisi katsoa Super Bowlia? Yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista järjestetään viikonloppuna, kun Yhdysvalloissa ratkotaan amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n mestaruus järjestyksessään 50. Super Bowl -finaaliottelussa. Mihin asioihin ottelussa kannattaa kiinnittää huomiota ja voiko esimerkiksi jääkiekkomies Petteri Sihvonen oppia jotain jenkkifutiksen pelikirjoista? Vieraana pitkän linjan jenkkifutisvaikuttaja, nelinkertainen Vaahteraliigan mestari ja Super Bowl -ottelun suomeksi selostava Mika Laurila.

Ai, naisetkin pelaavat jenkkifutista!

Yle Puheen Aamu 18.8.2015

Suomen maajoukkue voitti naisten amerikkalaisen jalkapallon historian ensimmäisen EM-lopputurnauksen. Paljon huomiota voitto ei kuitenkaan saanut osakseen, koska jenkkifutis nähdään yhä hyvin miehisenä lajina. – Mielikuvat ovat vieläkin vähän sellaisia, että ”Ai, pelaavatko naisekin jenkkifutista?” kertoo maajoukkueen tähtipelaaja Elina Kero. Amerikkalaisessa jalkapallossa koko on valttia, mutta myös vauhdilla pärjää. Valmentaja Teemu Kuusiston mukaan Suomen maajoukkue ei ollut EM-turnauksen suurikokoisin, mutta tekniikka ja taktiikka ajoivat edelle. – Pelaajistamme nuorin oli 18-vuotias ja vanhin 39. Kokemus oli meidän etumme kisoissa. Jenkkifutis tunnetaan erityisesti Yhdysvaltojen ammattilaisliigan parissa väkivaltaisuudestaan. Laji on kuitenkin naisten parissa hieman miehiä turvallisempaa; sekä vauhti että massa ovat hieman pienempiä. Lisäksi turvallisuuteen on alettu kiinnittää muutenkin enemmän huomiota esimerkiksi varusteiden ja sääntömuutoksien osalta. Teemu Kuusiston mukaan kipua ja kontakteja täytyy kestää, mutta isommat vammat eivät synny pelaajiin kohdistuvista iskuista, vaan muillekin lajeille tyypillisistä vääntymisistä. Mielikuva lajin väkivaltaisuudesta on muutenkin Kuusiston mielestä suppea. – Amerikkalainen jalkapallo ei ole kontaktilaji, vaan törmäyslaji. Elina Kero ja Teemu Kuusisto kävivät Puheen Aamussa Juuso Pekkisen vieraina.

Puheen Aamu: ”Jenkkifutis on lajina Suomessa isompi kuin koskaan aikaisemmin”

Yle  Puheen aamu 3.7.2014

Amerikkalaisen jalkapallon harrastajamäärät ovat kasvaneet Suomessa koko 2000-luvun, mutta ihan viime vuosina kasvu on ollut kiivaampaa. Johtuuko lajin kasvanut suosio televisionäkyvyydestä vai kenties seurajoukkueiden menestyksestä eurokentillä? Entäpä kuinka paljon suomalaisia jenkkifutaajia puhuttaa lajin ympärillä uutisoidut päävammat? Muun muassa näistä asioista keskusteltiin Puheen Aamussa, kun Jere Pehkosen vieraana kävi Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton puheenjohtaja Roope Noronen ja Helsinki Roostersin oikea laitahyökkääjä Ville Palikainen.

 
 

East City Giants podcast

Seuraamme ECG:n joukkuetta, ennakoimme vastustajia ja pyrimme tuomaan suomalaista jenkkifutiskenttää tutuksi kuulijoille!

 

Touchdown Steelers podcast

Podcast Sawon kowimmasta jenkkifutiksesta. Kuopio Steelersin kenttäkuuluttaja Erik Forsström ja kommentaattori Tuukka Heiskanen käyvät läpi Kuopio Steelersin tuoreimpia uutisia ja muita tapahtumia suomalaisessa jenkkifutiksessa.

 

 

UNC Crusadersin oma podcast, jossa Ville
Montonen selvittelee joukkueen edesottamuksia vieraiden kera.

 

 

 Tailgate podcast

Tailgate on keskustelua, väitteitä ja väittelyä jenkkifutiksen NFL:stä. Ilmiöt, puheenaiheet, tapahtumat asiasta ja asian vierestä avattuna sinulle, jolle NFL-maailma on vielä valloittamatta. Isäntänä Mika Laurila ja mukana mm. Daniel Purssila.

 

Lentopotkumies

Audiojournalistinen matka Americanan sydämeen NFL:n kautta. NFL:ää, urheilukulttuuria ja USA:ta. Podcast-kertojina Topias Kauhala ja Mikael de Anna / ELMO-lehti.

 
 
 
 
 
 
American Football In Finland

Perfect Pervis and Coach Q disscussing the happenings of Football in Finland. New Shows weekly during Finland’s Football Season.

 

 
Mika Laurilan toimittama TeeDee pureutui
vuosina 2017-2019 peräti 202:n ohjelman voimalla Vaahteraliigan ytimeen ja jenkkifutiksen ajankohtaisiin tapahtumiin.
TeeDee blitzaa joka viikko voimalla kiinni amerikkalaisen jalkapallon kotimaisen pääsarjan Vaahteraliigan kuumimpiin tapahtumiin ja puheenaiheisiin.