Search
Close this search box.

Miehet, flag

Miesten lippupallomaajoukkueen historiaa

Suomen miesten lippupallomaajoukkueen toistaiseksi ainoa arvokisamitali on saavutettu vuonna 2014, jolloin suomalaiset saavuttivat Italiassa pelatuissta Beach Flagin EM-kisoista hopeasijan.  Pitkään tauolla ollut miesten maajoukkuetoiminta nostettiin jaloilleen vuonna 2021, jolloin Suomi lähetti joukkueen Israelissa pelattuihin MM-kisoihin. Kisatulosten perusteella Suomen miesten IFAF-ranking on 18.

Miesten turnauksessa 20 joukkuetta

Miesten EM-turnauksen 20 maata on jaettu neljään viiden joukkueen lohkoon. Suomen A-lohkossa pelaavat edellisten EM-kisojen hopeajoukkue Italian lisäksi isäntämaa Irlanti, Suomi Sveitsi ja Ukraina.

Miesten maajoukkueen kohtasi loppukesästä useampia vastoinkäymisiä. Vielä heinäkuun lopussa joukkue oli kasassa, jonka jälkeen yhteensattumien johdosta (työt, loukkaantumiset, amer. jalkapallo) joukkueen kokoonpano kutistui 7 pelaajan ryhmäksi.  Mm. joukkueeseen valitut Willem Kajanderin ja Ville Karhinen joutuivat jättämään urheilemisen lippupallon huipputurnauksessa loukkaantumisten takia väliin.

Parhaalla kokoonpanolla olisi pystynyt kiusaamaan koviakin maita

Realistiset mahdollisuudet kahdeksan  parhaan joukkoon katosivat toisena kilpailupäivänä. Italia-ottelussa Suomi oli vielä 10 sekuntia ennen loppuvihellystä johdossa, mutta Italian huippusuoritus pitkästä heitosta pelasti MM-mitalistijoukkueelle voiton 21-24. Kahden pisteen ero Ukraina ottelussa tuli ukranalaisten syötönkatkosta 2 pisteen lisäpistepelissä, joka lopussa näkyi 23-25 voittona Ukrainalle.

Nykykunnolla ja rosterilla suomalaiset ylsivät EM-rankingissa sijalle 15.  Päävalmentaja Tuomas Heikkinen myönsi lauantaina, että paremmilla pelimerkeillä lopputulos olisi saattanut olla toinen:

-Parhaalla kokoonpanolla olisi pystynyt kiusaamaan koviakin maita, ihan huipulle, mitalisijoille, on kyllä matkaa. Kärkimaiden pelaajat ovat profiloituneet jo flagiin. Siihen pitäisi pyrkiä kaikissa maissa, jotka haluavat kilpailla tosissaan

Joukkueen lopullinen sijoitus oli 15. recordilla 2-4.

Miesten loppuottelussa Saksa kukisti Itävallan 36-26. Suomi ei kohdannut kumpaakaan loppuotteluun yltänyttä joukkuetta turnauksen kuluessa, mutta vuoden 2021 MM-kisoissa Suomen miehet piinasivat Saksaa ja hävisivät niukasti 26-28.

MM-kisat Suomessa 2024

Lippupallon MM-kisat järjestetään elokuussa 2024 Suomessa. Kisat pelataan Liikuntakeskus Pajulahden sekä Lahden kentillä. Suomen miehet tullaan näkemään vuoden päästä pelattavassa kotiturnauksessa taistelemassa mitaleista ja sijoituksista.

Suomen EM-pelien tulokset:  Suomen EM-sivut

Kuvat: Ian Humes, IFAF Media

Irlanti-Suomi  IFAF TV:n ohjelmistossa.

Pelaajat Irlannissa 2023:  Team Finland

MM-kisat 2014 Italia

Miesten flagi maajoukkue 2024 Grossetto, Italia

IFAF:n 5 vs. 5-lippupallon MM-kisat pelattiin Italian Grossetossa 10.–12.9. Suomi oli kisoissa mukana pienen tauon jälkeen sekä naisten että miesten joukkueilla. Samassa yhteydessä 13.9. pelattiin historian ensimmäinen beach flagin EM-turnaus.

Miehet ottivat alkusarjassaan voitot Turkista lukemin ja maukkaan 28–34 -trillerin jälkeen Iso-Britanniasta, mutta loppuhetkillä tuhrittu 44–45 -tappio Korealle katkaisi tien ylempiin sijoitusotteluihin. Loppupeleissä kaatui vielä Kuwait, Suomen sijoituksen ollessa lopulta 15.