Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Olympiakomitea: liikunnan ja urheilun leikkaukset peruttava

Suomen Olympiakomitean mukaan liikunnan ja urheilun historiallisen suuri budjettileikkaus on peruttava.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti tänään Twitterissä puolueensa kannattavan sitä, että kulttuurileikkaukset perutaan. Tämä herättää kysymyksen muiden rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitettujen toimien asemasta: eikö niihin kohdistuvat leikkaukset tulisi myös perua?

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää selvänä, että liikuntaleikkaukset on peruttava.

– Hallituksen budjettiesityksen mukaan liikuntabudjetti pudotettaisiin alimmalle tasolleen yli 10 vuoteen. Tämä tehtäisiin tilanteessa, jossa liikuntaa, terveyttä ja hyvinvointia tarvitaan koronakriisin jälkeen historiallisen paljon.

– Liikunta ja urheilu on saanut pahoja kolhuja koronan myötä: kymmenet tuhannet lapset ja nuoret ovat pudonneet seuratoiminnasta ja liikunta-alan toimijoiden tilanne vaikeutunut. Nyt ala täytyy nostaa jaloilleen, jotta se voi edistää ihmisten liikkumista ja harrastamista.

Budjettiesityksen mukaan valtion liikuntabudjettia alennettaisiin noin 160 miljoonan euron tasosta lähes 20 miljoonalla eurolla. Isoimmat leikkaukset kohdennettaisiin liikuntapaikkarakentamiseen ja liikunnan kansalaistoiminnan tukeen. Liikuntabudjetin valtaosalla rahoitetaan julkista toimintaa: noin kaksi kolmasosaa kohdennetaan julkiseen toimintaa ja yksi kolmasosa kansalaistoimintaan.

Vapaavuoren mukaan hallitus tempoilee nyt liikuntapolitiikassa eikä muista muutaman vuoden takaisia pyrkimyksiä.

– Vielä muutama vuosi sitten liikuntapoliittisen selonteon tavoitteena oli useiden kymmenien miljoonien eurojen tulevaisuusinvestoinnit liikuntaan ja urheiluun. Budjetissa suunta on nyt täysin päinvastainen siihen nähden, mitä eduskuntapuolueet linjasivat 2019 käsitellessään liikuntapoliittisen selonteon. Silloin vaikutti, että kaikki päättäjät ymmärtävät tutkimukseen perustuvan näytön liikunnan merkityksestä.

Vapaavuoren mukaan hallitus voisi ottaa mallia Ruotsista.

– Ruotsissa hallitus päätti juuri lisätä ensi vuoden liikuntabudjettiin 400 miljoonaa kruunua, jotta liikunta ja urheilu toipuisivat nopeammin koronapandemiasta. Budjettia voidaan vielä korjata hallituksen lisätalousarviolla ja eduskunnassa meneillään olevassa käsittelyssä.

”Viime kädessä leikkaukset avustuksista päätyvät harrastajien maksettavaksi, mikä ei ole omiaan lisäämään suomalaisten lasten, nuorten ja aikuisten liikkumista.” Roope Noronen

Nyt ei ole oikea hetki leikata koronasta toipuvalta toiminta-alueelta

Suomen Amerikalaisen Jalkapallon Liiton puheenjohtaja Roope Noronen yhtyy Olympiakomitean vetoomukseen

-Suomalaisen urheilun ja liikunnan tärkeys pitäisi näkyä myös rahoituksessa. Toimijoilta vaaditaan jatkuvasti laadukkaampaa ja monimuotoista toimintaa ja yleisen kustannusten nousun myötä organisoidun toiminnan järjestäminen muuttuu koko ajan kalliimmaksi. Tämän lisäksi myös suomalaiset urheilupaikat ovat jääneet ajastaan jälkeen ja kaipaisivat uudistuksia, jotta myös yleisön viihtyvyyttä voitaisiin parantaa.

Koronapandemia on iskenyt dramaattisesti suomalaiseen urheiluun ja seurakenttään eikä uuden rakentamisen hetkellä ole varaa leikkauksiin koko alan siitä kärsimättä kohtuuttomasti. Toki vastuuta täytyy kantaa myös itse, jatkaa Noronen:

-Järjestöjen tulee huolehtia toki omasta varainhankinnasta, mutta viime kädessä leikkaukset avustuksista päätyvät harrastajien maksettavaksi, mikä ei ole omiaan lisäämään suomalaisten lasten, nuorten ja aikuisten liikkumista. Valtion kokonaisbudjetin huomioiden tehdyt leikkaukset eivät juurikaan vaikuta kokonaisuuteen, mutta urheilujärjestöille näiden vaikutus on merkittävä.

Lisätietoja:

  • Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori, jan.vapaavuori@olympiakomitea.fi
  • Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen, 040 541 0295

 

 

Lataa PDFTulosta