Ajankohtaista

Tuomas Heikkisestä miesten lippupallomaajoukkueen päävalmentaja

Lippupallon MM-kisoihin koottava miesten maajoukkue saa johtoonsa huipputason päävalmentajan. Tuomas Heikkinen on yksi suomalaisen jenkkifutiksen kokeneimmista ja taitavimmista valmentajista kautta aikain.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto julkaisi aiemmin panostavansa lippupallon kilpailutoiminnan kehittämiseen ja kilpailukykyisten maajoukkueiden rakentamiseen. Naisten maajoukkueen päävalmentajaksi on aiemmin värvätty kokenut tanskalainen Lars Abrahamsen. Nyt myös miesten maajoukkuetta kokoamaan on saatu mies parhaasta päästä. Tuomas Heikkinen on sopinut ottavansa miesten lippupallomaajoukkueen HC:n tehtävät haltuunsa.

Tuopilla kokemusta lippupallosta 30-vuoden ajalta

Tuomas Heikkinen toimii parhaillaan Vaahteraliigaan nousseen United Newland Crusadersin päävalmentajana.  Ennen tuoretta liigavalmentajan roolia Heikkinen on toiminut miesten jenkkifutismaajoukkueessa useissa eri valmennuksen rooleissa ja viimeiset 11 vuotta leijonajoukkueen päävalmentajana. Heikkisen johdolla Suomi ylsi kolme kertaa EM-lopputurnaukseen, joista saavutuksena pronssisija kotikisoista 2018. Hän joutui luopumaan maajoukkueen päävalmentajan tehtävästä ottaessaan vastaan vaahteraliigajoukkueen päävalmentajan vastuun.

Mikä sai Tuopin innostumaan lippupallomaajoukkueesta? Näin hän vastaa tähän kysymykseen:

-Kai se on parantumaton intohimo kaikkeen lajiin liittyvään enemmän kuin mikään muu. Lippupallon kanssa olen ollut tekemisissä yli 30 v. Olen ollut alusta asti sitä mieltä, että 5-5 Flagissa on järkeä. Tämä tapahtui ihan 2000-luvun alussa NFL Flag-ohjelman rantautuessa meillekin.

Analyyttisena tunnetulla Heikkisellä on selkeä mielipide lippupallon historiasta sekä viime vuosien kehityksestä Suomessa:

-Pyörää on kovasti yritetty vuosikymmenten mittaan keksiä täällä uudestaan. Suomessa oli paljon järjestäytynyttä lippupallotoimintaa ”semikontakti”- versiossa 80- luvun lopulla ja 90-luvulla. Oli ikäluokkasarjoja, naisten sarja, SM-turnauksia. Näistä pelimuodoista tehtiin myös esim graduja didaktisine ohjeineen koulukäyttöön. Analogia ”emolajin” kanssa oli täysin suora.

-NFL Flag tai siis tämä 5 vs 5 oli mielestäni heti esittelyyn tullessaan paras versio lippupallosta mitä olen nähnyt. Ongelmakohdat tai ristiriidat amerikkalaiseen jalkapalloon verrattuna blokkaamisen ja kontaktipelaamisen suhteen on Flagissa ratkottu siten että niihin liittyvät elementit on kokonaan  poistettu. Flagissa ei opeteta eikä opita mitään väärin mahdollista futikseen siirtymistä silmällä pitäen. Osaa futiksen elementeistä vain ei ole. Esimerkiksi linjapeliä ei Flagissa ole, on vain aloituslinjan käsite. 

-Tämä siis pohjustuksena sille, että maamme tilanne on ollut aikojen kuluessa yllättävän hajanainen ja kuppikuntainen näin pieneen lajiyhteisöön kaikkiaan.  Toivottavasti laji nyt selkiytyy ja kirkastuu omakseen ja juuri täksi peliksi, jota nyt ajetaan kansainvälisestikin tunnetummaksi. Ja samalla sille syntyy tavoiteltava realistinen huipputaso harrastamisen rinnalle.

-Yksi merkittävä kasvun tyrehdyttäjä mielestäni on ollut epäselvä tavoitteen asettelu lippistoiminnalle. On ehkä liikaa ajateltu Flagia sisään heittona amerikkalaiseen jalkapalloon.  Ideaalitilanne mielestäni olisi, että molemmat lajit ovat itsenäisiä, mutta siirtyminen yhdestä toiseen luontevaa saman ”katon alla”.  Flag football sopii harrastelajiksi, ja siinä voi jatkossa toivottavasti kilpailla tosissaan, jos haluaa. Amerikkalaista jalkapalloa ei mielestäni pitäisi muuten kuin tavoitteellisesti harrastaa, olivat ne tavoitteet sitten Vaahteraliigassa pärjääminen tai NFL:ssä pelaaminen tai joku tuhannesta tasosta ja valovuoden mitasta joka noiden väliin mahtuu.

”Flagissa ei opeteta eikä opita mitään väärin mahdollista futikseen siirtymistä silmällä pitäen” (Tuomas Heikkinen)

Kilpailukykyinen joukkue jo Israelin MM-kisoihin joulukuussa

Heikkinen tulee olemaan avainroolissa miesten maajoukkuetta kasattaessa Israelin MM-kisoihin. Tilanne on sekä haastava, että samalla herkullinen. Pöytä on puhdas ja joukkue rakennetaan alusta alkaen päävalmentajan ohjauksessa. Turistimatkan sijaan tavoitteena on lähteä kisoihin menestymään sekä miehissä, että naisissa. Näin Heikkinen kuvailee sitä, millaisten urheilijoiden hän uskoo sopivan omaan lippupallomaajoukkueeseensa:

-Nopeiden ja ketterien palloilijoiden yleisesti. WR ja DB- tyyppisten urheilijoiden lajispesifisti. Ja tietenkin pelinrakentajan paikkaa tosissaan harjoitelleilla on iso etu Flagia pelaamaan lähtiessä. Näkisin ideaalina, että mukaan saataisiin myös sopivia kavereita muista lajeista. Peli on niin yksinkertainen ja luonteeltaan dynaaminen, että urheilullinen palloilija pääsee siihen todella nopeasti kiinni. 

Näin Tuomas kuvaa, millaisilla stepeillä maajoukkueen matkaa Israeliin toteutetaan?

-Maajoukkueen osalta taaksepäin kalenterissa laskien. Eli kun kisat pelataan joulukuussa, niin varsinaiset joukkueen rakennustoimet tehdään syksyllä.  Mutta uskon, että tälle pyritään nyt saamaan pohjaa ja leveyttä alkuvaiheessa tietoisuuden lisäämisen kautta. 

Lippupallon uusi visio ja arvokisaputki kiinnostaa suuresti laji-ihmisä

Useita kiinnostuneita nostanut kätensä mukaan tulon merkiksi

SAJL:n ilmoitus lippupallotoiminnan uudelleen starttaamisesta on saanut innostuneen vastaanoton.  Lippupallovaliokunnan ja SAJL:n puheenjohtaja Roope Noronen on saanut useita yhteydenottoja henkilöiltä, joita kiinnostaa olla mukana toteuttamassa flagin uutta visiota eri rooleissa. Näin Noronen kannustaa sekä pelaajia, että muita vapaaehtoisia mukaan kansainvälisen tarinan toteuttamiseen.

-Heikkisen myötä olemme saaneet sekä miesten että naisten maajoukkueelle (Lars Abrahamsen) osaavat päävalmentajat, joiden johdolla voimme lähteä rakentamaan maajoukkueita kohti joulukuun MM-kisoja. Tähtäin menestyksen osalta on asetettu enemmän 2024 MM-kotikisoihin, mutta uskon vahvasti, että valmentajat saavat urheilulliset joukkueet kentälle jo Israeliin. Nyt onkin hyvä hetki molempien lajien pelaajille (jenkkifutis ja lippupallo) lähteä mukaan projektiin. Kun koronan johdosta toiminta kohdistuu syksylle, niin on vielä aikaa hioa taitojaan kesän aikana.

NEXT:

SAJL järjestää jäsenseuroilleen infotilaisuuden lippupallotoiminnan suunnitelmista torstaina 6. toukokuuta klo 20.00. Kutsut Teams-kokoukseen lähetetään seurojen yhteyshenkilöille sähköpostitse.

 



 

Haussa henkilö kehittämään lippupallon erotuomaritoimintaa

Lippupallotoiminnan kasvaessa SAJL:n erotuomarivaliokunta etsii nyt henkilöä tai henkilöitä kehittämään kotimaista lippupallon erotuomaritoimintaa. Suomessa on tarkoitus nostaa lippupallo jenkkifutiksen vierelle pelattavaksi nopeatempoiseksi 5vs5 peliksi, joten lippupallokentille tarvitaan lajiin vihkiytyneitä erotuomareita.

Lippupallon MM-kisat pelataan tämän vuoden joulukuussa Israelissa, jonne on tarkoitus koota kilpailukykyiset maajoukkueet suomalaisista miehistä ja naisista. Yhtenä tärkeänä etappina erotuomaroinnin suhteen on Suomessa vuonna 2024 miteltävät lippupallon MM-kilpailut. Lippupalloa kaavaillaan myös lajiksi Los Angelesissa vuonna 2028 käytäviin Olympialaisiin.

Ilmoittaudu mukaan

Jos lippupallon erotuomarointi ja sen kokonaisvaltainen kehittäminen Suomessa kiinnostaa, niin ota yhteyttä toukokuun puoliväliin mennessä sähköpostilla osoitteeseen etv@sajl.fi.

 

Lataa PDFTulosta