Ajankohtaista

Aappo Saloranta palaa kentälle – lippupallomaajoukkueessa

Suomen lippupallomaajoukkueet lentävät Israelin MM-kisoihin joulukuun alussa. Pelit käynnistyvät Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta Jerusalemissa. Yksi miesten maajoukkueen yllättävimmistä pelaajavalinnoista on oululainen Aappo Saloranta.

Suomen miesten lippupallomaajoukkueen päävalmentajaksi valittiin huhtikuussa 2021 kokenut Tuomas Heikkinen. Päävalmentaja arveli joukkueensa rakennusprojektin alussa 12 miehen maajoukkueeseen mahtuvan 7-9 jenkkifutiksen parhaimmistoon kuuluvaa urheilijaa. Lisäksi tavoitteena oli saada mukaan muutama lajin ulkopuolelta valittava ”nopea ja ketterä” pelaaja. Lopullinen Isrealiin matkaava 12 pelaajan rosteri on lopulta nimiltään varsin tuttu jefua seuraavalle yleisölle.

Yksi valituista pelaajista tulee kuitenkin lajin aktiivisen sisäpiirin ulkopuolelta.  Oululainen Aappo Saloranta on viimeksi nähty jefukentillä vuoden 2017 Vaahteramaljassa.

Sivilielämä vei miehen mennessään 2018

Aappo Saloranta lopetti jenkkifutisuransa 9. syyskuuta 2017 Helsingin Telia 5G Areenalla Wasa Royalsin paidassa hopeamitalistina. Vaahteramalja XXXVIII:ssa Roosters voitti vahvan kauden pelanneet vaasalaiset selvin luvuin 31-9. Tuon jälkeen siviilielämä vei Salorannan mennessään. Taitava laitahyökkääjä sai yliopisto-opintonsa päätökseen, meni naimisiin ja hankki itselle mieluisan työpaikan. Vuonna 2020 perheeseen syntyi tytär ja Jopo-opettajana Oulussa työskentelevä Saloranta sanoo elämän täyttyneen lapsiperheen aktiivisella arjella. Urheilullisesta elämäntavasta hän ei ole kuitenkaan luopunut:

-Peliurani aikana harjoittelin tavoitteellisesti ja panostin lajiin paljon. Tämä mentaliteetti ei yhtä nopeasti kytkeydy pois päältä, kuten päätös lopettaa ura. Olen treenannut aktiivisesti salilla sekä palloilulajeissa. Lisäksi pyöräily ja vapaalasku ovat kuuluneet vapaa-aikaani tiiviisti. Eli vaikka amerikkalainen jalkapallo jäi, liikunta on kuitenkin pysynyt vahvasti osana elämää.

Saloranta ehti pelata amerikkalaista jalkapalloa Vaahteraliigassa kuuden kauden ajan joukkueinaan Oulu Northern Lights (2011-2012), Turku Trojans (2014-2016) ja Wasa Royals (2017). Jaardeja oululainen tahkosi liigassa yhteensä 2993, joista 2749 heittopeleistä. Touchdowneja miehen tilastoihin on merkitty 37 kappaletta. 2010-luvun alkuvuosina Saloranta oli yksi maanosan parhaista laitureista ja Euroopan huippujoukkueena tuolloin pidetty sveitsiläisseura Calanda Broncos värväsi miehen joukkueeseensa kaudelle 2013.

Vaikka 30-vuotta syyskuussa täyttäneen oululaisen tuntuma nykyiseen 5vs5 lippupalloon on vähäinen, hänet haluttiin mukaan maajoukkueeseen. Peräti 195 cm pitkä, ketterä ja varmanäppinen laitahyökkääjä edustaa sitä pelaajatyyppiä, jotka tekevät lippupallossa kirjaimellisesti isoja pelejä.  Salorannan syksyn agendaan onkin MM-projektin myötä kuulunut flagiin tutustuminen pikavauhdilla.

Aappo Salorannalla 37 touchdownia Vaahteraliigauransa ajalta (Kuva: Jari Turunen)

Tuttuja miehiä matkassa

Vaikka Salorannan viimeisestä jefu-pelistä on aikaa, kohtaa hän flag-maajoukkueessa tuttuja miehiä, joiden kanssa yhteistä peliaikaa löytyy historiasta riittävästi. Jenkkifutismaajoukkueen mukana pelejä miehelle on kertynyt aiemmin viisi mukaanlukien vuoden 2014 EM-kisat. Ensimmäiset yhteiset pelit nykyisen flag-maajoukkueen pelinrakentaja Miro Kadmiryn kanssa ovat 13 vuoden takaa. Oululainen onkin vakuuttunut MM-kisoihin matkaavan joukkueen iskukyvystä:

-Pakko kyllä sanoa, että rosteri näyttää todella kovalta! Uskon, että meillä on erittäin kilpailukykyinen joukkue haastamaan muita maita. Lisäksi vaikuttaa, että joukkueessa on hyvin eri tilanteisiin ja vahvuuksiin nojaavia pelaajia.

-Itselleni joukkueessa on paljon tuttuja pelaajia uraltani, mutta myös täysin uusia joukkuekavereita. Miron kanssa on kyllä mahtava päästä jälleen heittämään palloa. Meidän yhteinen tie on alkanut 2008 Sevillan U-19 EM-kisoista. Lisäksi myös Micky Kyei on ollut mukana 2009 asti samoissa maajoukkue kuvioissa kanssani.

Lippupallon MM-kisat pelataan 6-8.12. Israelin Jerusalemissa. Suomi kohtaa avauspelissään isäntämaa Israelin heti itsenäisyyspäivän aamuna klo 8.00.

 

Tutustu: 

 

Katso Salorannan tyylinäyte ilmojen herruudesta kaudelta 2017

Lataa PDFTulosta