Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Amerikkalaisen jalkapallon nuorten maajoukkueiden toimintamallia uudistettu

Suomen kaikista nuorten jenkkifutismaajoukkueista vastaa jatkossa yksi nuorten maajoukkueiden päävalmentaja. Päävalmentajan vastuulla on miesten U-19 maajoukkueen lisäksi poikien U17 ja uudelleen käynnistyvän poikien U15 maajoukkueet.

Muutoksella halutaan ensisijaisesti yhtenäistää maajoukkueiden toimintamalleja. Tarkoituksena on edelleen, että jokaisella yksittäisellä maajoukkueilla on oma valmennushenkilöstö, mutta toiminta on yhden päävalmentajan vastuulla.

Toni Uusitalo ottaa vastuulleen nuorten maajoukkueet

SAJL:n hallitus on nimittänyt nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi Toni Uusitalon. Uusitalo, toimi aiemmin U17 maajoukkueen päävalmentajana. Uudistetussa maajoukkuemallissa uuden päävalmentajan ensimmäisenä tehtävänä on maajoukkueiden aikataulun vahvistaminen vuosille 2024-2026 ja valmennus- sekä taustaryhmien värvääminen joukkueille.

SAJL:n puheenjohtaja Roope Noronen uskoo, että nuorten maajoukkueiden toiminnan parempi koordinointi tuottaa vahvoja tuloksia:

-Toimintamallin uudistuksella haetaan muutosta, jossa kokonaisuuden hallinta paranee ja saadaan ohjattu pelaajakehitystä aiempaa paremmin. Tonin sitoutuminen kehittämään nuorten maajoukkueita kokonaisvaltaisesti on tärkeä lenkki uudistuksen mahdollistamiseksi ja odotamme vahvoja tuloksia toiminnankehittämiseen.

Kahteen perättäiseen U17-ikäluokan PM-titteliin maajoukkueensa valmentanut Uusitalo uskoo menestyksen vaativan yhteistyötä seuratoimijoiden kanssa.

-Kiitän lämpimästi luottamuksesta ja olen iloinen uudesta mahdollisuudesta. Uusi tehtäväkuvaus on sekä monipuolinen että vaativa, ja se edellyttää tiivistä yhteistyötä seurojen ja valmentajien kanssa. Odotan innolla, että pääsen aloittamaan työni ja kehittämään toimintaamme eri sidosryhmien kanssa.

Uusitalo on ehtinyt jo valitsemaan ison palapelin keskeiset kulmapalat valmiiksi saatuaan tiedon valinnastaan SAJL:n hallitukselta. Apupäävalmentajan roolissa maajoukkueita lähtevät rakentamaan Seppo Evwaraye (U19), Jani-Petteri Kuusisto (U17) ja Aleksi Siirtola (U15). Projektin johtamisen tukena Uusitalo luottaa nuorten maajoukkueiden GM:n roolissa aloittavan Mikko Rastaan tukeen.

-Henkilöstön valinta on jo hyvässä vauhdissa ja pyrimme julkaisemaan muutkin tehtäviin valitut henkilöt mahdollisimman pian, samalla kun julkistamme maajoukkueiden vuosiohjelmat, jatkaa Uusitalo.

Toni Uusitalo ottaa vastuulleen kolmen nuorisomaajoukkueen valmennuksen (Kuva: Jarmo Vehkomäki)
U17 valmennustiimin kausi päättyi syksyllä 2023 toiseen perättäiseen PM-titteliin (Kuva: Mikko Rastas)
Suomen U19 maajoukkue palasi pitkästä aikaan mitalikantaan EM-pronssillaan 2023 (Kuva: Laura Helminen)
U17 maajoukkue taisteli toisen perättäien Pohjoismaiden mestaruuden syksyllä 2023 (Kuva: Mikko Rastas)

2024 toimintaa kaikissa ikäluokissa

Suomen U19 maajoukkue aloittaa tulevana keväänä oman EM-urakkansa lohkovaiheen pelillä. Maailmanliitto IFAF julkaissee lähiviikkoina tarkemman ohjelman, mutta alustavasti näyttäisi siltä, että Suomi aloittaa kisat vierasottelulla pääsiäisenä ja pelaa kotiottelun syyskuussa. U19 ikäluokassa Suomi puolustaa EM-pronssisijaansa.

U17 maajoukkueen toiminta tähtää lokakuussa järjestettäviin PM-kisoihin. Suomi on noussut kahdella perättäisellä PM-tittelillään Pohjoismaisen ykkösjoukkueeksi ikäluokassa, ja tuosta asemasta halutaan pitää kiinni tiukasti myös jatkossa.

Poikien U-15 kehitysmaajoukkue toiminta käynnistyy uudelleen

Korona-vuosina katkennut poikien U-15 kehitysmaajoukkue toiminta käynnistyy tänä vuonna uudestaan. Toiminnan tavoitteena on opettaa pelaajia maajoukkueiden toimintamalliin ja harjoitella millaista on olla mukana maajoukkuetoiminnassa.

Vuoden 2024 toiminnassa on suunniteltu järjestettäväksi yksi leiri sekä harjoitusmaaottelu syyskuulle. SAJL on tehnyt alustavan sopimuksen kaksivuotisesta mallista, jossa vuonna 2024 pelataan Suomessa ja 2025 vastustajan kotikentällä. Vastustaja otteluun julkaistaan lähiaikoina.

Kuvat: Jarmo Vehkomäki, Laura Helminen, Mikko Rastas

Lataa PDFTulosta