Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

CFL Global mock draft Suomi 2021

Kanadan ammattilaissarja tekee torstaina historiaa toteuttamalla täysin virtuaalisen draft-tapahtuman Global Player ohjelmaan pyrkiville pelaajille.  Kolme suomalaista jenkkifutaria on mukana jännittämässä mahdollista valintaa CFL-joukkueen harjoitusvahvuuteen.

CFL-seurojen edustajat ovat päässeet tutustumaan pelaajien suorituksiin lähes yksinomaan tallenteiden avulla. Toisin kuin yleisesti luullaan, kyse ei ole vain Global Combine -testitilaisuuksiin osallistuneista urheilijoista. Draft-kelpoisia pelaajia on listattu lähes 300 urheilijaa eri puolilta maapalloa.

Laajasta pelaajajoukosta 68:lla on kokemusta NCAA-yliopistosarjoista.  CFL-scoutit arvostavat selvästi college-taustaa, joten pelaajat jotka ovat antaneet näyttönsä yliopiskentillä ovat omalla tavallaan etulyöntiasemissa.  USA:n yliopistosarjoissa pelanneet ovat esiintyneet kovatasoisissa peleissä. Valmistava jakso ammattilaisuuteen on jo tehty näiden kandidaattien osalta.

89 pelaaja pelaajaa teki alkuvuoden aikana combine-tuloksensa virtuaalisessa muodossa Meksikossa, Japanissa, Suomessa ja Italiassa. Lisäksi CFL:n tarkkailijoilla on tallessa koronavuoden 2020 combine-data, jota kerättiin Suomen ohella Ruotsissa, Tanskassa, Englannissa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Japanissa ja Brasiliassa. Tuoreita maaliskuun tuloksia löytyy suomalaisilta Chris Mulumbalta, Micky Kyeiltä ja Sebastien Sagnelta.  Alkuvuoden erinomaisten testitulosten ansiosta huomiota joukkueiden tarkkailijoiden muistiinpanoissa  ovat saaneet esimerkiksi GFL-pelaajien Justin Rodneyn (40y 4.37) ja Sagnen (10’ 5 3/8 broad jump) kovat suoritukset.

Julkaistuja testituloksia tarkasteltaessa käy ilmi, että meksikolaisten suoritukset eivät ole riittäneet kärkipaikoille. Kovia pelimiehiä maassa kuitenkin riittää, sillä Meksikossa on oma ammattilaisliigansa. Global Draft 2021 on ensimmäinen kerta, kun sekä meksikolaiset, että muun maailman global pelaajat varataan joukkueisiin samassa tapahtumassa.

BC Lions varaa ensimmäisenä

British Columbia Lions valitsee ensimmäisenä torstain 2021 CFL Global Draftissa. Seuran Director of Global Scouting Geroy Simon kertoo, että haasteena on valita pelaaja, joka tullaan huomaamaan muunkin kuin kansallisuuden takia.

-Ensimmäisenä valitsevan vastuu on samalla siunaus ja kirous. Se on ehdottomasti mahdollisuus, joka tulee käyttää hyvin. Lionsilla on suunnitelma pelaajatyypille, jota haemme. Tällainen pelaaja tekee vaikutuksen heti ensimmäisestä leiripäivästä lähtien

CFL:n tarkkailijat tutustuivat pelaajiin fyysisissä combine-tapahtumissa 2020. Vuonna 2021 draft perustuu virtuaalisten tapahtumien dataan

Arvoituksellinen arviointiprosessi

CFL seurojen arviointiprosessi on arvoitus, mutta voidaan ennakoida, että Chris Mulumban 55 taklausta Coloradon yliopistossa ja osallistuminen NFL International Player Pathway Programiiin sekä jo muutaman vuoden vireillä olleet yhteydenotot CFL-seurojen suunnasta takaavat valinnan CFL Global Draftin alkukierroksilla. Sebastien Sagnen loistavat testitulokset sekä vankka ammattilaisura Saksassa puoltavat myös valintaa. Micky Kyei on kovassa kilpailutilanteessa, mutta toivottavaa on, että hänen monipuolisuutensa ja ammattipelaajan olemus vievät valintaprosessin onnelliseen loppuun.

CFL joukkueiden agentit ovat olleet osaan pelaajista yhteydessä kevään aikana. Aktiivinen kontaktointi on selvä merkki joukkueiden kiinnostuksesta. Suomalaispelaajista Chris Mulumba kertoo saaneensa yhteydenoton kolmelta CFL-joukkueelta. Sebastien Sagne on ollut keskusteluissa viiden joukkueen kanssa ja odottaa torstai-iltaa jännityksellä.

Micky Kyein osalta seurojen soitot ovat jääneet vähemmälle. Miehen potentiaali on kuitenkin noteerattu ja  CFL director of international scouting Greg Quick kuvaili Mickyä näin nähtyään hänen toimintaansa livenä:

-Micky may look diminutive but few were as strong as he was, which means he is durable. He had good speed but it was his change of direction that caught my eye. And his positive attitude. He runs great routes and there is some electricity to him. I could compare him to Chad Owens. He can get free in traffic, but he can also waggle back in the box to provide protection.

Chad Owen oli Hawajin yliopiston all-time all-purpose yard ennätyksen haltija ja ammattilaispelaajana viidessä CFL-joukkueessa.

Suomen ensimmäinen CFL-ammattilainen Kimi Linnainmaa pelasi kaudella 2019 Toronto Argonautsissa

NFL-kilpailee osin samoista talenteista

NFL International Player Pathway Program vaikuttaa osaltaan CFL Global Draftin. IPP-ohjelmasta valitaan 2-5 pelaajaa NFL-joukkueiden rostereihin, mutta muilla lienee saumat CFL:ään.  Pohjois-Amerikan ammattilaissarjojen loivasta nokittelusta kertoo se, että NFL:n ohjelmassa mukana olleelta Chris Mulumbalta kiellettiin osallistuminen CFL combineen viime kevään Vantaan tapahtumassa.

IPP-ohjelmasssa olevien valinnat NFL:ään tehdään yleensä huhtikuun lopussa, joten kaikkia IPP-pelaajia ei välttämättä näy Global Draftin valintakierroksilla. Pelaajat voivat kuitenkin saada ns. future-pelaajan varauksen CFL-rosteriin ja näin liittyä organisaatioon myöhemmässä vaiheessa. Tämä tosin on aikamoista riskinottoa seuroilta.

Ennakkoarvioinneissa potkaisijoiden kiinnostavuus Global Draftissa on arvoitus. CFL:n draft-listoilla on tänä vuonna peräti 39 potkaisijaa. Tästä ryhmästä voidaan laskea pois kaksi NFL:ssä jo pelannutta potkaisijaa saksalainen Dominik Eberle Las Vegas Raidersissa ja australialainen Arryn Siposs Philadelphia Eaglesissa.sekä australialaiset yliopistopuntterit James Smith Cincinnatista ja Max Duffy Kentuckysta. Kahdelle jälkimmäiselle povataan Senior Bowl -esiintymisen johdosta lähes varmaa NFL-uraa.

Global Draftin yksi vahva pelaajavärväysnäkymä on, että jokainen CFL-seura valitsee potkaisijan joukkueeseensa. Tarjolla on kovatasoisia NCAA-taustaisia yliopistopelaajia, joilla on saman tien mahdollisuudet pelaavaa kokoonpanoon. Tämä on myös tapa saada ”huokealla” (54 000 Kanadan dollarin vähimmäispalkka) laatupelaaja rosteriin.


SAJL:n Halttuselle Mock Draft haaste

SAJL:n nuoriso- ja koulutuspäällikkö Heikki Halttunen asetettiin CFL-joukkueen GM:n asemaan ja laittamaan draftiin osallistuvat pelaajat järjestykseen yksinomaan digitaalisen verkosta löytyvän materiaalin perusteella.

Kotiin päin saa vetää, mutta kaikille valinnoille on löydyttävä perusteet.  Global Draftissa kullakin yhdeksästä CFL-joukkueesta on ennalta määritellyssä järjestyksessä mahdollisuus varata harjoitusvahvuuteensa yhteensä neljä pelaajaa.

Ennusteen mukaan Chris Mulumba varataan ensimmäisen kierroksen kuudennella varausvuorolla ja Sebastien Sagne sijaluvulla 16. Micky Kyein kohtalo on todennäköisesti kiinni siitä, toteutuuko skenaario potkaisijoiden invaasiosta global-pelaajiksi. Mikäli potkaisijoiden painoarvo jää vähemmälle, povaamme Mickylle varausnumeroa 35.  Alla olevassa mock draft-skenaariossa uskotaan, että jokainen CFL-joukkue varaa potkaisijan joukkueeseensa.

 

CFL Global mock draft Suomi 2021

Round # NAME POS COUNTRY SCHOOL
I 1. Steve Nielsen OL Denmark Eastern Michigan
I 2. Alex Jenkins DL Great Britain Incarnate Word
I 3. Les Maruo LB Japan Texas-San Antonio
I 4. Tyron Vrede LB Netherlands North Dakota
I 5. Tony Mensah Anderson DB France Grand View
I 6. Chris Mulumba DL Finland Colorado
I 7. Tomoya Machino OL Japan Kyoto University
I 8. Tigie Sankoh DB Great Britain Ingolstadt Praetorians 2021
I 9. David Izinyon LB Great Britain Rostock Griffins
II 10. Justin Rodney RB Germany Frankfort Universe
II 11. Tibo Debaillie DL Belgium Towson
II 12. Chris Ferguson OL Bahamas Cincinnati
II 13. Misiona Aiolupotea-Pei DL New Zealand Washington State
II 14. Kevin Kaya WR France Montréal
II 15. Roedion Henrique DB Netherlands New Mexico State
II 16. Sebastien Sagne WR Finland Frankfurt Universe
II 17. William James DB Sweden North Dakota
II 18. Timothy Knuettel WR Germany/USA Seaton Hill
III 19. Lucas Ruoss LB Switzerland Bemidji State
III 20. Abdul Bello OL Nigeria Florida State
III 21. Keanu Ebanks OL Great Britain Hildesheim Invaders
III 22. Yoshihito Omi WR Japan IBM Big Blue
III 23. Glen Mbeleg-Toonga RB Great Britain Dresden Monarchs
III 24. Nico Leonard RB South Africa NN
III 25. Hermes Mireles Vilchis DL Mexico Querétaro Pioneros
III 26. Osvaldo Zumalacarregui  DB Mexico Mexico City Mayas
III 27. Boqiao Li LB China University of Charleston
IV 28. Cody Grace P Australia Arkansas State
IV 29. Joseph Zema P Australia Incarnate Word
IV 30. Kaare Vedvik P/K Norway Marshall
IV 31. Toshiki Sato K Japan IBM Big Blue
IV 32. Tyson Dyer P Australia New Mexico
IV 33. Takeru Yamasaki K Japan Elecom Kobe Finies
IV 34. Joel Whitford P Australia Washington
IV 35. Jonas Schenderlein K/P Germany Concordia-Saint Paul
IV 36. Jake Ford P Australia Ouachita Baptist

 

Seuraa draftia Draft Trackerista

CFL Global Draft järjestetään torstaina 14. huhtikkuuta klo 20.00 Torontossa. Tilaisuudesta e ole suoraa striimiä arjolla. Voit seurata draftin etenemistä tästä:  DRAFT TRACKER

Global draft numeroina

Lataa PDFTulosta