Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Christer Berg kannustaa jenkkifutareita hakemaan Puolustusvoimien Urheilukouluun

Miesten maajoukkueen ja Helsinki Roostersin 22-vuotias linjapuolustaja Christer Bergin komennus asevoimissa jatkuu. Ansiokkaasti sujunut 11 kuukauden palvelu Urheilukoulussa sai jatkoa kouluttajan toimen muodossa. Berg kannustaa varusmiesikäisiä urheiluun panostavia jenkkifutareita hakemaan aktiivisesti Urheilukouluun

Christer Berg on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pelata Vaahteraliigassa jo viiden kauden ajan. Vastuuta ja peliaikaa on annettu kehittyvälle pelaajalle tasaisesti ja toistaiseksi taklauksia on kirjattu tilastokirjoihin 33 kappaletta. Jenkkifutiksen pelaamisen Berg aloitti Hyvinkään Falconseissa vuonna 2013. Ura Vaahteraliigassa käynnistyi kaudella 2016 Turku Trojansin paidassa. Ennen nykyiseen joukkueeseensa Roostersiin siirtymistä Berg pelasi kauden 2017 Hämeenlinna Huskien paidassa.

Varusmiespalvelun tullessa ajankohtaiseksi Christerin valinta oli Urheilukoulu Santahaminassa. Jykevärakenteinen puolustuksen linjamies suoritti kansalaisvelvollisuutensa yhdessä Edward Vesterisen ja Niilo Ojansivun kanssa Urheilukoulun 2019-2020 saapumiserässä. Nyt hän on valmiina kouluttamaan ja treenauttamaan uusia jenkkifutareita Santahaminassa.

Urheilukoulussa maanpuolustustyötä voi päästä tekemään vaikkapa Portugalin leirille

Haastavaa, mutta palkitsevaa

Kouluttaja Berg kannustaa urheiluun panostavia nuoria urheilukouluun kokemaan ”millaista on elää kuin ammattiurheilija”.

-Urheilukoulu mahdollistaa urheilijalle varsinkin meidän lajissamme paljon muutakin kuin asepalveluksen ja urheilun yhdistämisen. Monen urheilijan. ja varsinkin jenkkifutarin kannalta urheilukoulu tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden kokea millaista on elää kuin ammattiurheilija. Valmennusleireillä on usein ulkopuolisia ja omia asiantuntijoita luennoimassa ravinnosta, levosta ja muutenkin urheilijana kasvamisen kannalta tärkeistä aiheista. Fasiliteetit kasarmilla ja urheiluopistoilla on viimeisen päälle ja kun sotilaallisen puolen hoitaa hyvin, ei ole huolta siitä ettei pääsisi harjoituksiin, peleihin tai maajoukkueen tapahtumiin mukaan.

Urheilukoulu ei ole tarkoitettu niille, jotka haluavat päästä asevelvolisuudestaan mahdollisimman helpolla. Bergin mukaan mukaan valittavilta odotetaan paljon ja siksi rima valinnoissa on korkealla:

-Tiedustelijan sotilaskoulutus on haastavaa, mutta palkitsevaa. Urheilijoilta odotetaan myös sotilaallisesti paljon, mutta meidän lajissamme tämä ei tuota mielestäni haasteita. Samalla tavalla kun treeneissä ja peleissä tehdään kuten valmentaja käskee, niin täälläkin.

Urheilukoulun kesälajien saapumiserä IV/19 palveluksensa kohokohtana Berg muistelee leiriä Portugalissa.

-Parhaat omat kokemukset on Portugalin teholeiriltä, missä päästiin todella maistamaan ammattiurheilijan arkea. Aamusta iltaan elettiin käytännössä urheilun ehdoilla, aamun reippailuista illan lihashuoltoihin, kovia treenejä unohtamatta. Jokaisena yönä pidettiin firstbeat mittareita, jotka mittasivat palautumista ja sen mukaan voitiin myös keventää silloin kun tarve oli, sekä lisätä rasitusta taas kun palautumista tapahtui.

Urheilukoulu on osa menestyvän jenkkifutarin pelaajapolkua

SAJL:n nuoriso- ja koulutuspäällikkö Heikki Halttunen kannustaa nuoria tavoitteellisesti treenaavia pelaajia hakemaan aktivisesti Urheilukouluun.  Seuraavaan valintaakin ehtii vielä hyvin mukaan. (Linkit hakulomakkeisiin alla).

-Urheilukoulu on ollut olennainen osuus huippujenkkifutareiden pelaajapolulla. 74:stä lajiryhmän jäsenestä 25% on jatkanut Pohjois-Amerikan yliopistokentille. Vuosi Urheilukoulussa toimii kuin ”Prep School”-vuosi, jossa urheilija pääsee trimmaamaan itsensä kohti isompia pelejä miesten maajoukkueessa, Pohjois-Amerikan yliopistosarjoissa tai Euroopan/CFL/NFL International Player Pathway  -ammattilaiskentillä. Unohtamatta johtajakoulutuksen roolia sekä loistavia treenimahdollisuuksia 8 viikon leirityksineen, kyse on ainutlaatuisesta mahdollisuudesta.

Halttunen haluaa heittää haasteen myös nuorille naispelaajille.  Se ensimmäinen Urheilukouluun valittu nainen antaa vielä odottaa itseään, mutta lajin parissa on lupaavia nuoria , joista joku saattaa olla kiinnostunut tästä vaihtoehdosta.

-Asevelvollisuusvuoden aikana urheilijat tutustuvat myös muihin huippu-urheilijoihin yli lajirajojen. Jenkkifutarit ovat olleet Urheilukoulun ”reippaita poikia”, jotka eivät pienistä asioista marise ja kyntävät eteenpäin tilanteessa kuin tilanteessa. Olisi hienoa saada tulevaisuudessa myös naisia mukaan lajiryhmään.

2012-2013 huikea ryhmä: Jussila, Kyei, Mulumba, Sarvi, Kaasalainen, Roiko

 

Haku urheilukouluun päättyy 28.2.2021

Urheilukoulun lajiryhmän valintakokeissa kiinnitetään huomiota mm. urheilutuloksiin, haastatteluihin, lajiliittojen lausuntoihin sekä psykologisiin testeihin. Urheilijat ovat 18-vuoden ikäisiä palveluksen aloittaessaan. Palvelusaika on 347 vrk:ta, jonka aikana jokaiselle annetaan AUK/RUK koulutus.

Urheilijan arkea helpottaa se, että lähes kaikki illat ja viikonloput ovat vapaata harjoitteluaikaa. Urheilukoulun IV/21 saapumiserän haku päättyy 28. helmikuuta 2021.

Hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa internet-sivuilta:

(www.puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet), aluetoimistoista ja Urheilukoululta. Hakea voi myös sähköisesti https://asiointi.puolustusvoimat.fi.

Mikäli asevelvollinen aikoo hakeutua suorittamaan varusmiespalvelustaan Urheilukoulussa, hänen olisi hyvä tuoda asia esille jo kutsunnoissa, jotta asia voitaisiin huomioida palveluspaikkaa ja palvelukseen astumisaikaa määrättäessä.

Pääsykokeita ei järjestetä Santahaminassa koronapandemiasta johtuen. Pääsykokeiden sijaan kaikille hakeneille urheilijoille järjestetään  puhelinhaastattelu viikoilla 13 ja 14. Valinnat julkaistaan viikolla 20

Varusmiespalvelus valituilla urheilijoilla alkaa 11.10.2021 Santahaminassa.

Tutustu myös:  Jenkkifutaajan pelaajapolku

 

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta