Valintavaihe 14-19 -vuotiaat

Nuorten urheilussa tärkeimpänä tavoitteena on löytää liikunnan ja urheilun ilo ja nautinto omien tavoitteiden mukaisesta toiminnasta. Liikunnan ja urheilun nautinto syntyy oman kehitystason mukaisesta toiminnasta, sopivista tavoitteista sekä mukavasta ja turvallisesta ilmapiiristä. Urheilijalla on oikeus terveeseen, puhtaaseen ja reiluun urheiluun.

Aikuisten vastuulla on luoda avoin vuorovaikutus nuoren kasvun ja urheiluharrastuksen tukemiseksi. Valmennussuhde on rehellisyyteen perustuva luottamussuhde, jossa urheilija kasvaa vähitellen vastuuseen omasta urheilustaan. Valmentajan vastuu urheilijasta on sitä suurempi, mitä nuoremman urheilijan kanssa hän työskentelee.  Valmentajalla ja urheilijalla on oikeus omiin arvomaailmoihinsa ja valmennus perustuu yhdessä sovittuihin toimintatapoihin ja niihin sitoutumiseen. Urheilu tarjoaa mahdollisuuden pitkäjänteiseen itsensä kehittämiseen ja monenlaisiin oppimiskokemuksiin.

 


Jenkkifutiksen yläkoululeirit Pajulahdessa 2022-2023

Urheiluakatemiaohjelma mahdollistaa yläkoulutoimintaa sekä kouluissa että leirityksinä. Urheiluakatemiaverkostoon kuuluva yläkoulu (urheiluyläkoulu, liikuntapainotteinen tai liikuntalähikoulu) tukee urheilijan kasvua mahdollistamalla urheilijalle toimivan valmentautumisen koulupäivän yhteydessä kotien, urheiluseurojen, lajiliittojen ja urheiluakatemian kanssa yhteistyössä.

Lukukaudella 2022-2023 leiriviikko kestää maanantaista perjantaihin. Leiriläisille ei ole järjestetty erillistä pääsykoetta.  Kohderyhmä on 7.-9. -luokkalaiset tavoitteellisesti kilpaurheiluun suuntautuneille nuoret  urheilijat (tytöt ja pojat). Leiritys on valtakunnallinen eli siihen voi hakea eri puolilta Suomea.

Pajulahden urheilukeskuksen yläkoululeirit

Leiriviikot 2022 – 2023 (alustavat)

 • I leiri 3.-7.10.2022 (ma-pe)
 • II leiri  7.-11.11.2022 (ma-pe)
 • III leiri 30.1-3.2.2023 (ma-pe)
 • IV leiri 6.-10.3.2023 (ma-pe)

Ilmoittautumiset 31.8.2022 mennessä

Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa.  Valmennuskeskusympäristössä on erinomaiset olosuhteet päivittäiselle harjoittelulle, hyvät valmennuksen tukipalvelut sekä monipuolista tukea opintojen suunnitteluun ja toteutukseen.

Urheilija ja perhe ovat valmiita sitoutumaan vuoden kestävään projektiin.

Kustannukset täysihoidolla

309 € / henkilö / 4 vrk leiri  (7.-9.lk). (hinta 2021-2022)
sis. majoituksen (2-4 hh), valmennuksen, opetuksen, oppimateriaalit ja ruokailut (aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala).
Jos leiriläinen tarvitsee majoituksen sunnuntai -maanantai välille on extrayön hinta 25 € (sis. aamupala).

Tiedustelut:

Sara Heino
Yläkoululeirityskoordinaattori
+358 44 7755 365
sara.heino@pajulahti.com
Pajulahti Olympic Training Center

Tiedustelut:

Heikki Halttunen
nuoriso- ja koulutuspäällikkö, yläkoululeirityksen lajivastaava
Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry
heikki.halttunen@sajl.fi
040-5696644


Lajivalmentajat
 • 2021-2022 Ville Valasti, Eastern Michigan, maajoukkuepelaaja, ELF ammattilainen, jatko-opiskelija Jyväskylän yliopisto
 • 2019-2022 Kaleb Wezdenko (yliopistopelaaja Grand View University, Vierumäen AMK liikuntaopiskelija Kotkasta)
 • 2021-2022 Antto Toivio, Sebastien Sagne
Pajulahden yläkoululeireille on mahdollisuus hakea yhden leirin kattava stipendi/vuosi Pajulahden Urheiluopistosäätiöltä. Tuki on 65€/vrk eli maksettavaa yhdestä leiristä jää 30€. SAJL/ Heikki Halttunen sähköposti:heikki.halttunen(at)sajl.fi koordinoi tukihakemukset eteenpäin. Tukihakemuksessa tulee ilmetä:
– nimi
– syntymäaika
– laji/seura
– perusteita tuen saamiseksi
–  yhteystiedot (urheilija ja huoltaja) kotiosoite, sähköposti, puhelinnumero

Ruokailut
Aamiainen, välipala, lounas, päivällinen ja iltapala kuuluvat leirin hintaan ja tarjoillaan Pajulahdessa

Harjoittelun toteuttaminen ja olosuhteet leireillä
Kaikki harjoitukset ovat ohjattuja. Ominaisuusharjoitukset toteutetaan ammattivalmentajien johdolla hyödyntäen myös lajivalmentajien ja liikunnanohjaaja opiskelijoiden osaamista. Kehonhuoltoharjoitukset toteutetaan ammattivalmentajien valvonnassa liikunnanohjaajaopiskelijoiden toteuttamana.

7.-9. luokkalaisten leirityksen alussa toteutetaan fyysisen suorituskyvyn testipatteristo (Kasva Urheilijaksi ominaisuustestit). Kolmella seuraavalla leirillä testataan testipaketista ominaisuuskohtaiset testit (Kestävyys/kestovoima, nopeus/ nopeusvoima ja liikkuvuus). Leirien välijaksot ovat teemoitetut fyysisten ominaisuuksien mukaan. Edellisellä leirillä annetaan ohjeet teeman mukaisen harjoittelun tehostamiseksi ja ominaisuus testataan seuraavalla leirillä.

Opiskelujen toteutus leireillä
Opiskelut toteutetaan läksyperiaatteella opiskeluvastaavan/ opettajan johdolla n. 3 h päivässä. Läksyt on kysytty ennakkoon leiriläisen oman koulun opettajilta. Oppilas tekee leirin ensimmäisenä päivänä tuntisuunnitelman leiriviikolle, josta ilmenee päivittäinen ajankäyttö eri läksyille. Lista palautetaan valvojan allekirjoituksella kouluun. 
Läksyt suoritetaan urheiluopistotojen luokkatiloissa, jaettuna tarpeen mukaan pienryhmiin. Leirin aikana järjestetään koetilaisuuksien valvontaa tarvittaessa.

Yhteydenpito ja yhteistyö kouluihin
Yläkoululeiritysvastaava on tarpeen mukaan yhteydessä opettajiin lukuvuoden aikana. Vastuu läksyjen saamisesta on leiriläisellä ja hänen vanhemmillaan.

Ammatillisten urheiluoppilaitosten haku

Hakijan tulee tarkistaa oppilaitoksen sivuilta, että hänen tavoittelemansa ammatillinen perustutkinto sisältyy oppilaitoksen urheilijakoulutukseen. Urheiluansioilla ei saa lisäpisteitä hakutilanteessa, joten urheilijan kannattaa hakea sellaiseen perustutkintoon, jonne edellytykset sisäänpääsyyn ovat olemassa. Yhteishaku on ensisijainen urheilijan hakukanava ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin.

Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voi hakea jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Toimintatavat ja hakuajat ovat oppilaitoskohtaisia, joten niihin kannattaa tutustua oppilaitosten tiedotuskanavilla.

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kotka
Helmi Liiketalousopisto, Helsinki
Hyria Koulutus Oy, Hyvinkää, Riihimäki, Hämeenlinna
Jyväskylän koulutuskuntayhtymäJämsän ammattiopisto ja Jyväskylän ammattiopisto
Koulutuskeskus Salpaus, Lahti
Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki
Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola
Oulun seudun ammattiopisto
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä
Savon ammatti- ja aikuisopisto Kuopio, Juankoski, Leppävirta, Toivala, Varkaus
Stadin ammattiopisto, Helsinki
Tampereen seudun ammattiopisto 
Turun ammatti-instituutti – Åbo Yrkesinstitut

Urheilulukiot

Kuortaneen urheilulukioon lajiryhmä 2022

 

Amerikkalaisen jalkapallon urheilulukio käynnistyy lukuvuoden 2022 elokuussa Kuortaneen Urheilulukiossa jos ryhmään on riittävä määrä päteviä hakijoita.

 

 

 • Jenkkifutikselle on avautunut ainutlaatuinen mahdollisuus urheilulukiotoiminnassa
 • Kuortaneen Urheilulukioon kartoitetaan amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmän perustamista 2022 syyslukukaudelle. Haku koskee lukion 1. ja 2. luokalle pyrkiviä lajiharrastajia
 • Jos hyväksyttyjä hakijoita on vähintään 8, on lajiryhmällä mahdollisuus aloittaa toiminta Kuortaneen Urheilulukiossa
 • Urheilulukio toimii Kuortaneen urheilukeskuksen kanssa yhteistyössä ja on maksullinen sisäoppilaitos (opetus, urheileminen sekä valmennus ovat ilmaista, mutta asuminen ja ruokailut maksavat)
 • urheilulukio ei ole vain paikka harrastaa urheilua. Urheilun lisäksi edellytetään, että tavoitteena on selviytyä menestyksekkäästi lukio-opinnoissa
 • opiskelu urheilulukiossa merkitsee muuttoa pois kotipaikkakunnalta. Opiskelijan ja hänen vanhempiensa on heti alussa syytä tiedostaa, että asuminen kodin ulkopuolella vaatii opiskelijalta tavallista suurempaa itsenäisyyttä ja itsekuria
 • opiskelusta ja omasta asumisesta on koulun ohjauksesta huolimatta huolehdittava oma-aloitteisesti. Koulumajoilla asuminen edellyttää myös muiden huomioon ottamista
 • jos Kuortane ja urheiluopisto eivät ovat entuudestaan tuttu valmennusympäristö, niin on suositeltavaa, että hakija etukäteen yhdessä vanhempien kanssa kävisi kevään tai kesän aikana tutustumassa olosuhteisiin

Kuortaneen urheilulukio

Opiskelun ja urheilun yhdistäminen parhaalla mahdollisella tavalla

Urheilu ja opiskelu

 • Urheilulukiojärjestelmä pyrkii helpottamaan urheilun ja opiskelun yhdistämistä
 • Urheilulukiolaiselta edellytetään sekä tavoitteellista harjoittelua että koulutyön hyvää hoitamista.
 • Pelkästään urheilun takia ei urheilulukioon kannata pyrkiä, myös opintoihin täytyy löytyä kunnianhimoa
 • 200 urheilijaa (180 ulkopaikkakuntalaisia), lajeina: lentopallo, jalkapallo, keilailu, jääkiekko, paini, yleisurheilu ja  kestävyysurheilu

Mitä urheilulukiolaisuus merkitsee OPINTOJEN kannalta?

 • urheiluvalmennusta kaikkiaan 21 kurssia lukioaikana (lasketaan soveltavina kursseina lukion oppimäärään, minimi 75 kurssia). Lisäksi psyykkisen valmennuksen kurssit mukaan lukien kurssisuorituksia on 24 eli 1/3 lukiokursseista
 • Jokaisesta aineesta on suoritettava vähintään puolet pakollisista kursseista.
 • Jos aineessa on vain yksi pakollinen kurssi, se on opiskeltava.

Lukio-opiskelu Kuortaneella:

 • pienet opetusryhmä
 • joustavuus opinnoissa
 • yksilöidyt työjärjestykset / tukiopetus
 • valtakunnalliset pakolliset ja syventävät kurssit lähiopetuksena
 • lyhyistä kielistä saksa ja venäjä
 • hyvä yhteistyö valmentajien kanssa opintojen seurannassa

Urheiluvalmennus:

 • aamuharjoitusajat  klo 9-11.30
 • urheiluvalmennusta 8-10 tuntia viikossa koulupäivien aikana lajivalmentajan sekä urheilulukion ja Urheiluopiston Valmennuskeskuksen huippuvalmentajien johdolla
 • amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmän urheilijat saavat käyttöönsä koko vuoden kattavan Volt Athletics -fysiikkaharjoitteluohjelman
 • urheiluopiston monipuoliset ja laadukkaat harjoitustilat ovat ilmaiseksi käytössä (lyhyet välimatkat)
 • yhteistyö eri lajien kanssa
 • ammatti- / maajoukkuetason valmentajat
  amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmän valmentajana toimii Samu Juppo
 • asiantuntijapalvelut

Asuminen

 • Koulumajat Oy:n asunnoista on kaikille halukkaille varattu paikka 
 • 2-6 hengen soluasuntoja, vuokrat 165–290 €/kk

Ruokailut

 • lounas koulun puolesta
 • Urheiluopiston ruokalassa mahdollisuus aamupalaan (4,00€) ja päivälliseen (6,50€)
 • Huom. kun opiskelija täyttää 18-vuotta, 80% maksuista tulee tuen piiriin

Lukion urheilulinjalle hakeminen

 • toisen asteen yhteishaku 18.2.–10.3.2021 (päivät tarkentuvat lähempänä ajankohtaa)

 • hakijan tiedot -lomake ja alustava ainevalintakaavake lähetettävä täytettynä myös paperiversiona lukiolle hakuajan puitteissa

 • pisteytys: max. 20 pistettä, joka koostuu:

 • peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo 7,0 on sisäänpääsyn alaraja
 • lajiliittopisteistä (0-5, tähänastinen urheilumenestys)
 • koulupisteistä (0-5, soveltuvuus, asenne, testit, hakijamäärä lajeittain)

Tiedustelut

Lajiryhmän valmentaja
Samu Juppo
samu.juppo@gmail.com
Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry

 

Mäkelänrinteen Urheilulukio, Helsinki

 

Liiton nuoriso- koulutuspäällikkö Heikki Halttunen ja Mäkelänrinteen lukion valmennuksen lehtori Simo Tarvonen sopivat yhteistyöstä ensimmäisen jenkkifutiksen valmennusryhmän toiminnan aloittamisesta elokuussa 2009 lähtien. Ryhmään valittiin myös urheilulukion ulkopuolisia motivoituneita ja systemaattisesta harjoittelusta kiinnostuneita opiskelijoita. Amerikkalainen jalkapallon on Mäkelänrinteessä ns. lajivalikoimalaji, jossa koulu tarjoaa valmennusajan, yleisvalmennusta ja hyvät harjoitteluolosuhteet. Lajiryhmän valmentaja vastaa ja antaa jaksokohtaisen selvityksen koululle valmennusohjelmasta ja sen toteutumisesta.

Mäkelänrinteen lukio on noin 850 opiskelijan helsinkiläinen päivälukio, joista valmennusurheilijoita on noin 600. Koulu on yksi Suomen 13 valtakunnallisesta urheilun erikoislukiosta. Mäkelänrinteen lukio on toiminut luokattomana lukiona yhtäjaksoisesti jo reilut 35 vuotta. Koulussa on mahdollisuus suorittaa sekä luokaton lukio että luokaton urheilulukio joustavasti oman aktiivisen harrastuksen ohessa. Yleislukiossa valittavana on tavallinen lukio-ohjelma sekä opiskelijan taipumusten mukaan myös valmennus- tai liikuntapainotteinen opiskeluohjelma.  Märskyssä opiskelee yli 560 urheilijaa noin 58:ssa lajissa. Harjoituksia ohjaa yli 40 valmentajaa. Koulu onkin suurin urheilijoiden päivittäisharjoittelua järjestävä organisaatio maassamme.

Amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmällä pyritään luomaan toimintamalleja myös muiden kaupunkien amerikkalaisen jalkapallon akatemiaurheilijoille.

Ryhmässä ei toimita vain urheilun ehdoilla, sillä myös koulutyö tulee suorittaa sovittujen kurssien puitteissa. Urheilulukiolaiset saavat 13 kurssisuoritusta urheilusta / 75 vaaditusta lukiokurssista kolmen vuoden opiskeluissa ja 18 kurssia neljän vuoden lukio-opiskelussa.

Verkkolehti Märskyläinen

Märsky facebookissa

Mäkelänrinteen lajiryhmää on valmentanut  2017 lokakuusta lähtien  Olli
Kantola. Kantola on päätoiminen uintivalmentaja, jolla on lajitaustaa myös jenkkifutiksesta. Kantola koulutukseltaan fysioterapeutti ja hän on käynyt ammattivalmentajatutkinnon sekä jatkanut urheiluvalmennuksen opintoja. Oma pelaajaura sisälsi mm. U19 EM-kisat vuonna 2000 sekä Vaahteraliigapelivuosia Rovaniemi Artic Circle Starsin, Vantaa TAFT:in ja Helsinki Roostersin hyökkäyslinjoissa. 

Yhteystiedot:
olli(at)vanders.fi, 040-6722116

Vas. valmentaja Olli Kantola, Lassi Pajarinen, Niko Saarinen, Henri Suikki, Aaro Rask ja Ambro Urjansson

Ohjatut harjoitukset:

tiistai klo 08.15-09.45

keskiviikko klo 08.15-09.45

perjantai klo 08.15-09.45

Harjoituspaikat: URHEAN voimailusali (-2 krs.) juoksusuora (-1 krs.). Sekä  Velodromin keinonurmi ja Mäkelänrinteen uimahalli.
 Lajiryhmän jäseniltä ei peritä harjoittelumaksua. Suorituspaikat ovat ilmaiset Mäkelänrinteen lajiryhmälle.

Jokaisesta vuoden kattavasta henkilökohtaisesta fyysisen harjoittelun ohjelmasta urheilijat sopivat vastuuvalmentajan kanssa erikseen. Lisäksi Mäkelänrinteen urheilulukio tarjoaa fysioterapiaa, oheisharjoitteluaterveydenhoitoa sekä psyykkistä valmennusta opiskelijoilleen.

Märskyn jenkkifutarit

Ryhmä 2022 syksyllä:

Eerola Luukas (2021-)
Huhtaniemi Alexander (2021-) vaihto-oppilaana USA:ssa
Linja Juuso (2021-)
Marno Eino (2021-)
Pajarinen Lassi (2020-) 
Pakarinen Aaron (2022-)
Peltola Kaappo (2022-)
Rask Aaro (2020-)
Rautiainen Rene (2022-)
Rubinstein Daniel (2021-) vaihto-oppilaana USA:ssa
Suikki Henri (2019-) 
Tähkäpää Artturi (2022-)

Lajiryhmässä harjoittelee ajoittain myös muista oppilaitoksista URHEA:n jenkkifutareita.

 

Vas. Nwosu Uchechukwu, Wahlstein August, Lempinen Viljo, Saarijärvi Kim, Paavilainen Vilho, Bull Otso, Haapasaari Markus ja Pajarinen Karri
 

Vas. Jere Lahti, Jere Jussila, Matias Sarvela ja Kim Linnainmaa

Vas. Jere Lahti, Patrick Story, Yannick Chaudhary,Kim Linnainmaa, Otso Flinkman, Otso Heinonen, Jussi Penttinen, Julius Kujala, Petrus Raekivi, Ville Tanskanen, Henri Jussila
 

Helsinki Roostersissa amerikkalaisen jalkapallon 2009 aloittaneella Chris Mulumballa on takanaan menestyksekäs urheilu-ura myös judossa, jossa hän voitti juniorisarjoissa muun muassa Pohjoismaiden mestaruuden. Mäkelänrinteen Urheilulukiossa amerikkalaiseen jalkapalloon tutustunut Mulumba nousi nopeasti amerikkalaisen jalkapallon nuorten nuorten maajoukkueisiin ja oli voittamassa Suomen mestaruutta eli Vaahteramaljaa vuonna 2012.
Tämän jälkeen jenkkifutis vei miehen ensin suorittamaan varusmiespalvelusta Urheilujoukkoihin ja seuraavana vuonna Yhdysvaltoihin Chabot Collegeen. Mulumban kyvyt huomattiin myös Kaliforniassa nopeasti, ja Chabot vaihtui jo ensimmäisen vuoden jälkeen astetta suurempaan Diablo Valley Collegeen. Uudessa yliopistossa Mulumba keräsi yhdessä ottelussa parhaimmillaan 17 taklausta ja kauden päätteeksi hänet valittiin konferenssin tähdistöön. Tässä vaiheessa maan huippuyliopistot kiinnostuivat suomalaisesta.
Mulumba pelasi kaksi viimeistä yliopistoedustusvuottaan Coloradon yliopiston Buffalos joukkueessa. NCAA:n I-divisioonassa pelaava Mulumba nousi heti tulokaskaudellaan Buffaloesin puolustuksen linjan aloituskokoonpanoon ja kuului joukkueensa runkopelaajiin. Kauden 2017 aikana Mulumba keräsi 12 ottelussa linjapuolustajaksi komean taklausmäärän pysäyttäen vastustajan pallonkantajia 33 kertaa.
Seniorikaudellaan Chris oli aloitusmiehistössä, mutta joutui jättämään muutaman ottelun väliin hankalan reisivamman johdosta. Hän taklasi 24 kertaa ja otti yhden säkityksen.

 
 

Henri Myöhänen tuli v. 2000 Märskyyn pikajuoksijana ja vaihtoi vähitellen lajikseen amerikkalaisen jalkapallon. Henri Myöhänen valittiin Team Europe all stars -nuorten tähtisikermään vuosina 2001-2003. Joukkue pelasi USA:ssa Meksikon tähtisikermää vastaan. Myöhänen toimi myös myöhemmin valmentajana Mäkelänrinteessä.  Kauppakorkeakoulun opintojen ohessa hän vietti vaihto-opiskelijakauden Emporia State yliopistossa Kansasissa harjoitellen amerikkalaisen jalkapallojoukkueen kanssa. Hena Myöhänen kuului U19 ja miesten maajoukkueen laitahyökkääjien edustuskaartiin läpi urheilu-uransa.

.

 

Joonas Mäkilä oli ensimmäinen Mäkelänrinteen Urheilulukion jenkkifutari. Päättäväinen 16-vuotias Mäkilä oli juuri voittanut takamiehenä U19-maajoukkueen kanssa 1994 Berliinissä EM-kultaa ja hän marssi loistavan 9. luokan päästötodistuksen ja kultamitalin kanssa rehtori Seppo Pitkäsen toimistoon. Hakemus kouluun hyväksyttiin. Mäkilä pelasi Helsinki Roostersissa ja vietti vaihto-oppilasvuotensa pelaten kalifornialaista high school jalkapalloa. Mäkilä toimi U19 maajoukkueen kapteenina oli voittamassa PM-kultaa vuonna 1997 Ruotsissa. 

NimiSeuraAloittamisvuosi
Mäkilä JoonasHelsinki Roosters1994
Myöhänen HenriHelsinki East City Giants2000
Jussila HenriSipoo Bulldogs2008
Flinkman OtsoEspoo Devils2008
Heinonen OtsoEspoo Devils2009
Tanskanen VilleHelsinki Roosters2009
Penttinen JussiEspoo Devils2009
Linnainmaa KimiHelsinki Roosters2010
Kujala JuliusSipoo Bulldogs2010
Mulumba ChrisHelsinki Roosters2010
Msakni AsuHelsinki Roosters2010
Story PatrickHelsinki Roosters2011
Raekivi PetrusHelsinki Roosters2012
Lahti JereHelsinki Roosters2012
Chaudhary YannickHelsinki Roosters2012
Puhtimäki PatrikSeinäjoki Crocodiles2013
Jussila JereSipoo Bulldogs2013
Pajarinen KarriHelsinki Roosters2014
Tuominen PetteriHelsinki Wolverines2014
Ilmelä DennisHelsinki Roosters2014
Haapasaari MarkusHelsinki Roosters2014
Bull OtsoVantaa TAFT2015
Heikkinen VeetiHelsinki Wolverines2015
Lempinen ViljoVantaa TAFT2015
Olavuo AleksiHelsinki Wolverines2015
Vartiainen AkseliHelsinki Roosters2015
Saarijärvi KimHelsinki Roosters2016
Västrik TurkkaHelsinki Roosters2016
Paavilainen VilhoHelsinki Roosters2016
Nwosu UchePorvoo Butchers                         2017

Puolustusvoimien urheilukoulu

Lajiryhmä Urheilukoulussa 

Ensimmäinen amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä aloitti toimintansa maineikkaassa Urheilukoulussa lokakuussa 2006.  

– haku päättyy 28. helmikuuta 2023                                                                         
– pääsykokeet järjestetään puhelinhaastatteluina

– valinnat julkaistaan viikolla 20

palvelus alkaa vko 40   

Kun haet Urheilukouluun ja olet jo saanut muun palveluspaikan, niin mene lähimpään aluetoimistoosi ja pyydä palvelukseenastumis/palveluspaikan muutoslomake ja merkitset syy-kohtaan: haen Urheilukouluun. 

Hakulomake

Hakemuksen postitusosoite

Puolustusvoimien Urheilukoulu
Kaartin jääkärirykmentti
PL 6
00861 Helsinki

Urheilukoulu

leiriä. Urheilukoulu ei järjestä varsinaista valmennusta vaan lajiryhmän harjoittelun sisällöistä vastaavat seura- ja maajoukkue- sekä erilliset resurssivalmentajat ja SAJL. Ulkomaanleireillä fysiikkavalmentajana on toiminut myös muita kouluttajia ja valmentajia.  
 

Tiedustelut

 

Lajiryhmän kouluttaja 
Christer Berg
christer.berg(at)mil.fi

Varusmiespalvelus puolustusvoimien Urheilukoulussa Santahaminassa Helsingissä

Urheilukoulun tehtävänä on antaa varusmiespalvelustaan suorittaville motivoituneille ja lahjakkaille urheilijoille (ml naiset) mahdollisuus toteuttaa sotilaskoulutuksen ohessa systemaattista valmentautumista. Vuodesta 1979 alkaen Urheilukoulussa on palvellut jo liki 6000 urheilijaa 57:stä eri lajista. 
Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen ohessa.

Valmennus 
Urheilukoulussa on valmennukseen varattu aikaa päivittäin 2-8 tuntia (yhteensä noin 12–30 h/vko). Harjoitteluun on lisäksi käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput (pl. sotaharjoitukset). Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla. Valmennustoiminta toteutetaan koulutettujen sotilasvalmentajien koordinoimana. Pääosassa lajeista osallistuu pääkaupunkiseudun urheiluakatemian järjestämään valmennustoimintaan, myös erilaisilla yhteistyömalleilla lajiliittojen kanssa voidaan valmennusta järjestää. Valitut urheilijat sitoutuvat lajiliiton valmennukseen. Urheilukouluun valitut suorittavat valmennuskurssin palveluksensa aikana. Urheilukoulun oma fysioterapeutti tekee urheilijoille lihastasapainokartoituksen palveluksen aikana, lisäksi hän on urheilijoiden käytettävissä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä palveluksen aikana.

Muita tietoja
Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa joko 165 vrk tai 347 vrk. Heidät koulutetaan miehistötehtäviin ja aliupseereiksi. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa (Santahamina) ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti. 

Hakeutuminen
Urheilukoulun hakijoiden tulee edustaa ikäluokkansa kansallista tai kansainvälistä huippua. Urheilulajin tulee olla Olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa tai lajin tulee olla laajasti harrastettu Suomessa/ulkomailla. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella. Urheilukouluun voi hakea myös hierojan ammattitutkinnon suorittaneet varusmiesikäiset henkilöt. Urheilukoulussa on ihanteelliset mahdollisuudet ammattimaiseen harjoitteluun. Liikuntapaikat, valmennus resursseineen lisättynä innostavalla ilmapiirillä edesauttavat tätä. Varsinkin kilpailukaudella ahkerassa käytössä on urheilukoululaisten oma testiasema, jossa urheilijoille on tarjolla laajat fysioterapiapalvelut. Peruskuntokaudella ryhmän jäsenet suorittivat testiasemalla mm. isometrisiä voimatestejä sekä hyppy- ja nopeustestejä. Jokaiselle lajiryhmälle järjestetään seitsemän viikon valmennusleiriä.

Urheilukoulussa 85 SAJL pelaajaa vuosina 2006-2022

Urheilijan harjoittelun viikkotuntimäärät ja systemaattisuus ovat kehittyneet erityisesti urheilukouluvuoden aikana. Viime vuosina urheilijat ovat saaneet ulkomaan teholeiristä vielä tehopiikin peruskuntoharjoitteluun.
Urheilukoulussa palveluksen suorittaneen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan yleinen urheilullisuus on parantunut. Urheilukoulusta on saatu myös työkaluja omaehtoiseen harjoitteluun. Urheilullinen elämänasenne on myös noussut tärkeään rooliin. Urheilijoiden omakohtainen lihashuolto on palvelusvuoden aikana kunnossa. 

85:stä urheilukoulun suorittaneesta kaksi on päässyt Kadettikouluun ja valmistuneet asevoimien palvelukseen. Urheilukoulun kantahenkilökuntaan on kuulunut neljä jenkkifutaria. Lisäksi lajitaustan on toiminut Urheilukoulun valmennuspäällikkönä. Kaksikymmentä on lähtenyt USA:han tai Kanadaan opiskelemaan ja pelaamaan lajia.  Kaksi on edennyt urallaan ammattilaisiksi.

Urheilukoulun lajiryhmän kooste

Kesälajien ll/22 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (5):

Lipola Jarno, Helsinki Roosters
Olavuo Aleksi, Helsinki Wolverines
Soininen Onni, Helsinki Wolverines
Vehkomäki Santtu, Helsinki Roosters
Urjansson Ambro, Helsinki Roosters

Kesälajien ll/21 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (3):

Barrow Nico, Wasa Royals
Lundström Peter, Wasa Royals
Närhi Aleksi, Helsinki Roosters

Kesälajien ll/19 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (4):

Christer ​Berg, Helsinki Roosters
Lamin Latikka, Vaasa Royals, palveluksen aloittaminen siirtyi
Niilo Ojansivu, Kuopio Steelers
Edward Vesterinen, Helsinki Roosters

Edward Vesterinen

Niilo Ojansivu ja Christer Berg

Kesälajien ll/18 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (6):

Koskinen Tony ol Helsinki Roosters
Pajarinen Karri rb Helsinki Roosters
Mäenpää Niko lb Wasa Royals
Quaquif Jonatan db Helsinki Roosters
Lempinen Lempinen db Helsinki Roosters
Vartiainen Akseli lb Helsinki Roosters

2018-2019 lajiryhmä:vas Tony Koskinen, Niko Mäenpää, Karri Pajarinen, Jonatan Quaquif ja Viljo Lempinen. Akseli Vartiainen puuttuu kuvasta.

Kesälajien ll/17 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (5):
Ahonen Toni de Helsinki Roosters
Laine Ilari te Tampere Saints
Veinberg Martin ol Helsinki Roosters
Pääkkönen Väinö ol Porvoo Butchers
Luoma Daniel wr Porvoo Butchers

Toni Ahonen

Ilari Laine

Väinö Pääkkönen

Daniel Luoma

Martin Veinberg
 

2017-2018 lajiryhmä. Vas Toni Ahonen, Ilari Laine, Martin Veinberg, Väinö Pääkkönen ja Daniel Luoma.

Kesälajien ll/16 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (6):
Lehtinen Janne qb Helsinki Wolverines
Väänänen Henri qb Helsinki Roosters
Wasiljeff Alexander wr    Helsinki Roosters
Erkkilä Arttu  wr Porvoo Butchers
Pham Andy db Porvoo Butchers
Ylipää Benjamin db Tampere Saints

vas. Henri Väänänen, , Andy Pham, Benjamin Ylipää, Arttu Erkkilä, ja Alexander Wasiljeff. Kuvasta puuttuu Janne Lehtinen.

Kesälajien ll/15 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (4):
Kokkonen Miikka, 1996, tukimies, Helsinki Roosters
Lahti Jere, 1996, hyökkäyksen linja, Helsinki Roosters
Vehkomäki Samuli, 1996, linjapuolustaja, Helsinki Roosters
Vuoksenturja Jesse, 1996, linjapuolustaja, Porvoo Butchers

Vänrikki Samuli Vehkomäki. Kuva Lauri Arpiainen

Kesälajien ll/14 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (4):
Vänrikki Kokkonen Aleksi, 1994, tukimies, Helsinki Roosters
Alikersantti Kriivarinmäki Akseli, 1993, Helsinki Roosters
Vänrikki Linnainmaa Kimi , 1994, laitahyökkääjä, Helsinki Roosters
Alikersantti Valasti Ville, 1993, linjapuolustaja, Helsinki Roosters

vas. Kimi Linnainmaa, Aleksi Kokkonen, Aleksi Kriivarinmäki, Ville Valasti ja kouluttaja Keke Matilainen.

Kesälajien ll/12 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (6):
Kyei Mickey , 1992, laitahyökkääjä, Porvoo Butchers
Roiko Niko, 1992, takapuolustaja, Porvoo Butchers
Sarvi Victor, 1992, linjapuolustaja, Helsinki Wolverines
Kaasalainen Akseli, 1992, hyökkäyslinja, Helsinki Roosters
Jussila Henri, 1992, keskushyökkääjä, Helsinki Roosters  (suoritti palveluksen 6kk ammattiurheilijaerässä)
Mulumba Chris, 1992, linjapuolustaja, Helsinki Roosters

Vas. Henri Jussila, Mickey Kyei, Chris Mulumba, Victor Sarvi ja Akseli Kaasalainen ja Niko Roiko.
 

Kesälajien ll/11 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (4):
Nissinen Mika , 1991, keskushyökkääjä, Oulu Northern Lights
Seppälä Samuel, 1992, linjapuolustja, Kuopio Steelers
Supi Santeri, 1992, pelinrakentaja, Jyväskylä Jaguaarit
Vanhoja Esa, 1992, takamies,  Helsinki Roosters

Urheilukoulun lajiryhmä 2011-2012. vas. Esa Vanhoja, Mika Nissinen, Santeri Supi,Samuel Seppälä ja kouluttaja Keijo Matilainen.
 

Tiedustelutaitokilpailun voittajaryhmä vas. Esa Vanhoja ja pokaalin kanssa Santeri Supi.

Lahden sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Kari Vallinkoski palkitsee Santeri Supin.

Kurssipaidoissa

Urheilukoulun saapumiserän parhaaksi sotilaaksi valittu jenkkifutari Samuel Seppälä jatkaa Urheilukoulussa kouluttajana.

27.9.2012 Lahden Upseerikerholla järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa olivat amerikkalaisen jalkapallon pelaajat jälleen kerran hyvin esillä. Samuel Seppälä sai nimensä arvokkaaseen pokaaliin, josta löytyy viime vuonna samaisen palkinnon saaneen Marko Kinnusen nimi. Samuel Seppälän lomat jäävät lyhyiksi, sillä hän aloittaa työt Lahden Urheilukoulussa ma 2.10. sopimussotilaana eli ”kesävänskänä”. Seppälä tulee tekemään töitä ainakin amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmän kouluttajana.
Seppälä (s. 1992) on pelannut linjapuolustajan tontilla kasvattajaseurassaan Kuopio Steelersissä. Seppälä pelasi U17 maajoukkuessa 2009 ja U19 maajoukkueessa vuodet 2010-2011. Kauden 2012 hän pelasi Jyväskylä Jaguaareissa, jonka kesäkuisessa Vaahteraliiga-ottelussa hän loukkasi polvensa. Asepalvelus sujui kuitenkin polvituen kanssa hyvin loppuun asti.

Pitkään amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmää kouluttanut yliluutnantti Keijo Matilainen kertoi, että Seppälä erottui edukseen heti palveluksen alkuviikkoina. Kouluttajat panivat merkille hänen johtajaominaisuutensa ja omatoimisuutensa. Esimerkillisesti sujuneen varusmiesvuoden jälkeen hänelle ehdotettiin vuoden jatkopestiä valtion leivissä.

Lajiryhmän edustajista Santeri Supi kävi kuuntelemassa kotiuttamisjuhlassa fanfaareja kahteen kertaan. Ensin yhdessä Esa Vanhojan kanssa, joka oli mukana voittamassa arvostettua tiedustelutaitokilpailua. Sen jälkeen Supi pokkasi vielä Lahden sotaveteraanipiirin palkinnon ansioituneesta varusmiespalveluksesta.

Kesälajien ll/10 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (6):
Nurmi Tuomas, 1991, takamies, Helsinki Roosters (suoritti palveluksen 6kk ammattiurheilijaerässä)
Airaksinen Matti, 1991, keskushyökkääjä, Tampere Saints
Kinnunen, Marko 1991, takapuolustaja,  Lappeenranta Rajaritarit
Mankki Tuomas, 1991, laitahyökkääjä, Lappeenranta Rajaritarit
Pennanen Niko, 1991, tukimies, Porvoo Butchers
Räty Topias, 1991, hyökkäyslinja, Tampere Saints

2010 lajiryhmä vas. Marko Kinnunen, Tuomas Mankki, Topias Räty, Matti Airaksinen ja Niko Pennanen
 

Paras sotilas 6kk Tuomas Nurmi.

Paras sotilas 12kk Marko Kinnunen.

Niko Pennanen sai urheilijamerkin

Urheilukoulun kotiuttamisjuhla 30.9.2011

Tammikuussa 2011 6kk ammattiurheilijoiden kotiuttamiserässä Tuomas Nurmi palkittiin saapumiserän parhaana sotilaana.

Lahden Urheilukoulun  12 kk palvelleiden kotiuttamisjuhlissa palkittiin myös ansioituneita urheilijoita. Amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä oli hyvin esillä. Saapumiserän parhaana sotilaana Mannerheim-ristin ritareiden luovuttamalla kiertopalkintopokaalilla palkittiin vänrikki Marko Kinnunen Lappeenrannasta. 
Tuomas Mankki Lappeenrannasta palkittiin jalkaväkimitalilla kunniakkaasta palvelusta sekä toisten varusmiesten valitsemana Reilumies palkinnolla. varusmiesten.
Porvoolainen Niko Pennanen sai urheilijamerkin sekä hänet palkittiin myös Tiedustelutaitokilpailun voittajajoukkueessa.

Kesälajien ll/09 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (7):
Raatikainen Joonas, 1990, hyökkäyslinja Jyväskylän Jaguaarit
Tennberg Arttu, 1990, hyökkäyslinja, Porvoon Butchers
Andersson Joonas, 1990, pelinrakentaja, Turku Trojans
Jalonen Jussi, 1990, linjapuolustaja Turku Trojans
Saari Anssi, 1989, tukimies, Helsinki Wolverines
Salonen Roni, 1990, tukimies, Helsinki Roosters
Hiekkanen Oskar, 1990, tukimies, Helsinki Wolverines

Joonas Andersson

Oskari Hiekkanen

Arttu Tennberg

Anssi Saari

Roni Salonen

Joonas Raatikainen

Jussi Jalonen
 

2007

2009 ryhmän Joonas Raatikainen rinnallevetoharjoittelussa.

Kotiutetut kesälajien ll/08 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (10):

Toivonen Sami, 1988, tukimies, Turku Trojans
Välimaa Martti, 1989, linjapuolustaja, Turku Trojans
Ehlert Maximillian, 1989, takamies, Helsinki Roosters
Vainio Lauri, 1989, linjapuolustaja, Roosters
Westerlund Max, 1989, tukimies, Helsinki Wolverines
Lindsten Ville, 1989, keskushyökkääjä, Kouvola Indians
Lievonen Miikka, 1989, takamies, Helsinki Roosters
Järviö Ville, 1988 keskushyökkääjä, Turku Trojans
Pehu-Lehtonen Lauri, 1989 laitahyökkääjä, Helsinki Roosters
Talikka Jesse, 1986, Coach Helsinki Roosters/U-19 mj/miesten maajoukkue

Max Westerlund

Martti Välimaa

Miikka Lievonen

Lauri Vainio

Lauri Pehu-Lehtonen

Jesse Talikka

Sami Toivonen

Ville Lindsten

Max Ehlert

Ville Järviö

Ryhmällä oli ainutlaatuinen tilaisuus leireillä USA:ssa maaliskuussa 2009 leiri Pinevillessä, Louisiana Collegessa

Kotiutetut kesälajien ll/07 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (6):
Matias Sarvela 1987, takamies, Helsinki Roosters
Julius Majander 1989, laitahyökkääjä, Helsinki Roosters
Antti Leino 1988, laitahyökkääjä, Helsinki Wolverines
Ilkka Koiranen 1988, tukimies, Turku Trojans
Carl Backlund 1988, linjapuolustaja, Helsinki Roosters
Pekka Rantala 1987, takamies, Seinäjoki Crocodiles

Vas. Matias Sarvela, Antti Leino, Julius Majander, Pekka Rantala, Calle Backlund, Ilkka Koiranen ja kouluttaja Keijo Matilainen

Amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä oli hyvin esillä Lahden urheilukoulun ylentämistilaisuudessa ja kotiuttamisjuhlassa.

Lahden upseerikerholla 25.9. pidetyssä tilaisuudessa vänrikki Pekka Rantala kunnostautui erityisesti ja sai neljä eri palkintoa, kun Urheilukoulu vietti kotiutumisjuhlaansa.  Puheiden ja juhlapäivällisen lomassa palkinnon saivat tiedustelutaitokilpailun parhaassa ryhmässä olleet jenkkifutarit Pekka Rantala ja Matias Sarvela. Esteratakilpailussa hopealle edellämainittujen lisäksi mitalia pokkaamaan saapui Julius Majander. Lahden Sotilaskoti yhdistys ry jakoi palkinnon RUK Reilu Mies -teemalla Pekka Rantalalle. Rantala palkittiin myös Päijät-Hämeen Reserviläispiiri ry:n palkinnolla.

2008 lajiryhmä L-cone testissä.

Fysiikkavalmentaja Sakari Puseniuksen tavoitteena on ollut toiminnallisen harjoittelun kautta pitää urheilija lähellä optimaalista suorituskykyä ympäri vuoden. Kehon harjoitteet on tehty luonnollisessa, kolmiulotteisessa ympäristössä vapain liikkein. Tavoitteena on ollutkin, että voima ja kaikki sen käyttöön liittyvät ominaisuudet kuten tasapaino, notkeus, nopeus, ketteryys, kestävyys ja koordinaatio kehittyvät tasapainoisesti tavoitteena tehokas räjähtävillä ominaisuuksilla varustettu jenkkifutari.

Palaute ryhmän toiminnasta on ollut positiivinen jokaiselta yhteistyötaholta. Leiripäivinä ryhmän innostunut ja vauhdikas harjoittelu on kiinnostanut myös muiden lajien urheilijoita/valmentajia. SAJL: ja Urheilukoulu ovat sopineet jatkosta ja tavoite onkin saada edustava ryhmä jenkkifutareita vuosittain. Yliluutnantti Keijo Matilainen kehuikin nykyisen ryhmän urheilullisuutta ja asennetta, jossa on loppuun asti yrittämistä. Henki on heijastunut myös koko saapumiserän toimintaan positiivisesti, Matilainen jatkaa. Historian ensimmäinen lajiryhmä on tehnyt hyvää jälkeä ja avannut mahdollisuudet tulevaisuudessa uusille ryhmille.

Kotiutetut kesälajien ll/06 saapumiserän amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmä (7):
Vänrikki Anssi Nevalainen, tukimies, Etelä-Karjala Rajaritarit
Alikersantti Mika Oksman,keskushyökkääjä, Etelä-Karjala Rajaritarit
Vänrikki Tuukka Hämäläinen, takamies, Jyväskylä Jaguaarit
Alikersantti Iisakki Ullakonoja, takamies,Trojans
Kersantti Paavo Teittinen, takamies, Jyväskylä Jaguaarit
Vänrikki Ville Wacklin,sisempi laitahyökkääjä, Jaguaarit
Alikersantti Matti Vaininen, laitahyökkääjä, Wolverines

2006 lajiryhmä vas. Anssi Nevalainen, Tuukka Hämäläinen, Matti Vainio, Mika Oksman, kouluttaja Keijo Matilainen, Iisakki Ullakonoja, Ville Wacklin ja Paavo Teittinen.

KOTIUTTAMISJUHLA 2007

Lahden upseerikerholla 28.9.2007 pidetyssä tilaisuudessa oli arvovaltaisia vieraita mm. Mannerheim-ristin ritari Pentti Iisalo.  Reserviupseerikurssin 230 tiedustelulinjan priimuksen nimityksen sai Tuukka Hämäläinen. Muistoksi hän sai hienon miekan ja stipendin. Puheessaan Hämäläinen muisteli Urheilukoulun hienoja ja rankkoja aikoja ja totesi että ystävyyssuhteet 70 eri lajin urheilijan kanssa on hieno pääoma.

Paavo Teittinen sai Sotaveteraanien palkinnon, jonka luovutti ylimetsänhoitaja Mauno Uusitalo. Myös SAJL Liittona sai muistokirjan Urheilukoulun vaiheista.

Nuorisopäällikkö Heikki Halttunen oli luovuttamassa priimuksen miekkaa Hämäläiselle ja puheessaan Halttunen  kiitteli hienosti alkanutta yhteistyötä Urheilukoulun kanssa. Jokainen lajiryhmän urheilija kehittyi todella paljon vuoden aikana ja sai uutta nostetta uralleen mm. miesten maajoukkueessa. Halttunen muistutti  että vänrikki  Hämäläinen oli se henkilö, joka sai aikaan alkusysäyksen Urheilukoulun lajiryhmän perustamiselle.

Monte Gordo, Portugali 2019-2020

Lourinha Portugali 2018

Sunnuntai 11.2.
Matkustus Helsinki-Lissabon
13.00-16.00  H.URHEILUVALMENNUS: Toiminnallinen harjoittelu. Crossfit Caldas da Rainha                                                                                                                                             
Maanantai 12.2.
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely.Hotelli/ SSe
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: Jalkatekniikka, askeltikkaat, vedot, pariharjoittelu epätasaisella alustalla. Hiekkaranta / SSe
13.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Volt- voimaharjoitus ylävartalo. Kuntosali/Omatoiminen
18.00 – 19.00 H.URHEILUVALMENNUS: Palauttava harjoitus, venyttely, keskivartalon mobilisointi. Hotelli / SSe

Tiistai 13.2
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely.Hotelli/ SSe
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: PK-lenkki 45 min. Mäkivedot, mäkiloikat. Lähialue / SSe
13.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Perusvoimaharjoitus. Pitkä kuntopiiri. Crossfit. Sali/ SSe
18.00 – 19.00 H.URHEILUVALMENNUS: Palauttava harjoitus, venyttely, ylävartalon mobilisaatio. Hotelli / SSe

Keskiviikko 14.2.
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: VOLT- yv voimaharjoitus. Kuntosali/ Omatoiminen
13.00- Matkustus Lissabon
21.00 – 23.00 H.URHEILUVALMENNUS: Lissabon Devils- lajiharjoitus. Lissabon kenttä / SSe

Torstai 15.2.
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely. Hotelli/ SSe
09.00 – 12.00 H.URHEILUVALMENNUS: Isovoima- harjoitus. Rinnalleveto, Työntö. Oheisliikkeet. Crossfit Caldas da Rainha/SSe
14.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Uintiharjoitus. Vatsahonda. Ranta/SSe
18.00 – 19.00 H.URHEILUVALMENNUS: Palauttava harjoitus, venyttely, alavartalon mobilisaatio. Hotelli / SSe

Perjantai 16.2. 
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely.Hotelli/ SSe
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: PK-Lenkki 90 min. Corework. Lähialue / SSe
13.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Taitoharjoittelu. Syvät vatsat ja pidot. Lähialue / SSe

Lauantai 17.2.
Vapaapäivä. 
10.00 – 16.00. H.URHEILUVALMENNUS: Lajiliikeharjoituksen suunnittelu. Hotelli/SSe

Maanantai 19.2.
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: PK-lenkki 45 min
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: VOLT AV-voimaharjoitus. Kuntosali/Omatoiminen. 
13.00 – Matkustus LISSABON
21.00 – 23.00 H.URHEILUVALMENNUS: Lajiharjoitus Lissabon Devils. Lissabon kenttä/SSe

Tiistai 20.2.
09.00 – 12.00 H.URHEILUVALMENNUS: Isovoima. Thruster, Maastaveto, Kyykyt
Crossfit Carlas da Rainha/ SSe
14.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Alavartalon ja keskivartalon sietokyky ja kestovoima harjoitus. Kuntosali / SSe
18.00 – 19.00: H.URHEILUVALMENNUS Palauttava harjoitus, venyttely, ylävartalon mobilisaatio. Hotelli / SSe

Keskiviikko 21.2.
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely. Hotelli/ SSe
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: Lajitekniikka- harjoitus. Pelipaikka Drills. Kenttä Lourinha / SSe
13.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Pitkä kuntopiiri. Uintiharjoitus meressä
Ranta / SSe
18.00 – 19.00 H.URHEILUVALMENNUS: Palauttava harjoitus, venyttely, koko vartalon mobilisaatio

Torstai 22.2. 
07.00 – 09.00. Matkustusvalmistelut
09.00 – 12.00 H.URHEILUVALMENNUS Leirin  päättäminen. Palaute.
Raportointi Hotelli / SSe
13.00 matkustus LISSABON

Sunnuntai 11.2.
Matkustus Helsinki-Lissabon
13.00-16.00  H.URHEILUVALMENNUS: Toiminnallinen harjoittelu. Crossfit Caldas da Rainha                                                                                                                                             
Maanantai 12.2.
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely.Hotelli/ SSe
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: Jalkatekniikka, askeltikkaat, vedot, pariharjoittelu epätasaisella alustalla. Hiekkaranta / SSe
13.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Volt- voimaharjoitus ylävartalo. Kuntosali/Omatoiminen
18.00 – 19.00 H.URHEILUVALMENNUS: Palauttava harjoitus, venyttely, keskivartalon mobilisointi. Hotelli / SSe

Tiistai 13.2
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely.Hotelli/ SSe
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: PK-lenkki 45 min. Mäkivedot, mäkiloikat. Lähialue / SSe
13.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Perusvoimaharjoitus. Pitkä kuntopiiri. Crossfit. Sali/ SSe
18.00 – 19.00 H.URHEILUVALMENNUS: Palauttava harjoitus, venyttely, ylävartalon mobilisaatio. Hotelli / SSe

Keskiviikko 14.2.
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: VOLT- yv voimaharjoitus. Kuntosali/ Omatoiminen
13.00- Matkustus Lissabon
21.00 – 23.00 H.URHEILUVALMENNUS: Lissabon Devils- lajiharjoitus. Lissabon kenttä / SSe

Torstai 15.2.
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely. Hotelli/ SSe
09.00 – 12.00 H.URHEILUVALMENNUS: Isovoima- harjoitus. Rinnalleveto, Työntö. Oheisliikkeet. Crossfit Caldas da Rainha/SSe
14.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Uintiharjoitus. Vatsahonda. Ranta/SSe
18.00 – 19.00 H.URHEILUVALMENNUS: Palauttava harjoitus, venyttely, alavartalon mobilisaatio. Hotelli / SSe

Perjantai 16.2. 
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely.Hotelli/ SSe
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: PK-Lenkki 90 min. Corework. Lähialue / SSe
13.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Taitoharjoittelu. Syvät vatsat ja pidot. Lähialue / SSe

Lauantai 17.2.
Vapaapäivä. 
10.00 – 16.00. H.URHEILUVALMENNUS: Lajiliikeharjoituksen suunnittelu. Hotelli/SSe

Maanantai 19.2.
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: PK-lenkki 45 min
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: VOLT AV-voimaharjoitus. Kuntosali/Omatoiminen. 
13.00 – Matkustus LISSABON
21.00 – 23.00 H.URHEILUVALMENNUS: Lajiharjoitus Lissabon Devils. Lissabon kenttä/SSe

Tiistai 20.2.
09.00 – 12.00 H.URHEILUVALMENNUS: Isovoima. Thruster, Maastaveto, Kyykyt
Crossfit Carlas da Rainha/ SSe
14.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Alavartalon ja keskivartalon sietokyky ja kestovoima harjoitus. Kuntosali / SSe
18.00 – 19.00: H.URHEILUVALMENNUS Palauttava harjoitus, venyttely, ylävartalon mobilisaatio. Hotelli / SSe

Keskiviikko 21.2.
07.00 – 07.45 H.URHEILUVALMENNUS: Aamureippailu, herättely. Hotelli/ SSe
09.00 – 11.00 H.URHEILUVALMENNUS: Lajitekniikka- harjoitus. Pelipaikka Drills. Kenttä Lourinha / SSe
13.00 – 16.00 H.URHEILUVALMENNUS: Pitkä kuntopiiri. Uintiharjoitus meressä
Ranta / SSe
18.00 – 19.00 H.URHEILUVALMENNUS: Palauttava harjoitus, venyttely, koko vartalon mobilisaatio

Torstai 22.2. 
07.00 – 09.00. Matkustusvalmistelut
09.00 – 12.00 H.URHEILUVALMENNUS Leirin  päättäminen. Palaute.
Raportointi Hotelli / SSe
13.00 matkustus LISSABON

Lourinha Portugali 2017

Seuraava Urheilukoulun lajiryhmän teholeiri järjestetään osana miesten maajoukkuetoimintaa. Leiri järjestettiin Lourinha, Portugalissa 13.-24.3.2017.

MATKARAPORTTI 

Maanantaina 13.3. Urheilukoulun IV/16 –saapumiserän jenkkifutarit nousivat aamukuuden koneeseen Helsingistä Muncheniin ja Munchenistä Lissaboniin.

Lissabonin lentokentältä kuitattiin kaksi tuliterää Mr.Bean autoa, eli Mini Cooperia, ja lähdettiin cruisailemaan kohti Lourinhãã. Lourinhã on pieni kylä Portugalin kuuluisan surffipääkaupungin, Penichen, eteläpuolella. Ensimmäisen iltapäivän ohjelmana oli majoittautuminen huoneistohotellissa, jonka jälkeen tutustuttiin lähiseutuun kävellen.

”Mihin nää matkalaukut mahtuu??” –Toistuva kommentti läpi lajiryhmän samalla kun matkalaukku- ja matkustajatetristä aloitettiin pelaamaan Lissabonin lentokentällä.

Tiistaina 14.3. aamiaisen jälkeen Mr. Bean autot täytettiin ja lähdettiin 3km päähän Lourinhãn keskustaan tutustumaan harjoitteluolosuhteisiin. Estádio Municipal da Lourinhã tarjosi kenttäolosuhteet ja tien toisella puolella sijaitsi sali, jossa  olivat kaikki voimaharjoitteluun tarvittavat varusteet sekä peilisali.

Tutustumisen jälkeen palattiin hotellille lounaalle sekä lyhyelle ruokalevolle jonka jälkeen aloitettiin reissun askareet. 
”Ensimmäinen päivä, kuten myös koko ensimmäinen Portugalin viikko treenattiin lajitaito-ominaisuuksien pohjalta, huomioiden urheilijoiden tämän hetkisen kuntotaso. Kroppa niin sanotusti valmistettiin rankempaa kakkosviikkoa varten.” – Keke Matilainen

ILTAPÄIVÄN LAJITREENI
QB indy: olkapäät kuminauhoilla, lapapunnerrukset, dropit ja touch passing
WR+DB indy: tsekkilämppä, speed ladders, cone drills
QB+WR+DB: easy ups, distraction drills, routes on air + shadowing, 1 vs 1

ILTAPÄIVÄN SALITREENI (Heti lajin jälkeen)
4 kierroksen kuntopiiri:
– Kahvakuula heijari 25x
– Aerobiclautahypyt 25x
– Truster vaihdot 25x
– Aerobiclauta punnerrukset 25x
– Hartiavedot 25x
4 kierroksen keskivartalo:
– Jalkojen nosto 20x
– Alavatsakierto 20x

Päivällinen paikallisessa rantaravintolassa, jonka omistajina, tarjoilijoina sekä kokkeina toimii ystävällinen lapsiperhe.

ILLAN PALAUTTAVA
Kehonhuolto: Pari venyttelyt ja pari hierontaa

Loppuviikko taittui nopeasti treenatessa, ja lyhyetkin vapaa-ajat käytettiin pääasiassa ”hokipäikkäreihin” tai lähiympäristöön tutustumiseen. 
Lourinhãn lähistöllä oli kaksi muuta kaupunkia, Torres Vedras ja Peniche, joissa ryhmä vieraili treenien välissä tai treenipäivän päätteeksi. Torres Vedrasista löytyi iso ostoskeskus ja Penichestä hyviä ravintoloita, surffi- ja skeittikauppoja, sekä upeita rantamaisemia.

Joinakin iltoina kokkailtiin itse, sillä hotellihuoneissa olevat keittiöt mahdollisti paikallisen ruokakaupan antimista nauttimisen. Toisina iltoina sitten palkittiin itseämme ravintola-annoksin Lourinhãssa, Torres Vedrasissa tai Penichessä.

Keskiviikko 15.3.

AAMUPÄIVÄN SALITREENI (Oma valinteiset painot, kunhan naama on rutussa.)
Lämmittelyt x4 kierrosta:
Kylkipidot
Russian twist
Kulmasoutu tangolla
Kuminauhavedot
Leuanvedot jumppapallolla
Hyvää huomenta
AB Roll

Perusvoima/Nopeusvoima:
Kulmasoutu KP x4
Alatalja x5
Kallistettu hauis KP x3
Hauis tangolla x4
Vasara hauis KP x3
Pystysoutu x3
Tankokierto polvillaan x3

ILTAPÄIVÄN LAJITREENI
QB, WR ja DB indy ja Half Shell 7s
+ COOL DOWN Atlantin tarjoamassa jääkylvyssä

ILLAN PALAUTTAVA
Pitkät venyttelyt

Torstai 16.3.

AAMUPÄIVÄN SALITREENI
– Kuntopyörä ja kuminauhalämmöt alavartalolle
– Jalkaprässi 2x 4×6 (Kaksi eri kulmaa)
– SJ Mave 4×8
– Smith kyykky 2x 4×8 (Kaksi eri kulmaa)
– Pohkeet ja lantion nostot

ILTAPÄIVÄN LAJITREENI
Omatoimiset lämmöt
QB+WR taitoharjoituksia
DB käsienkäyttöharjoituksia
Kevyt 1 vs 1 (Catching + Shadowing)
+ COOL DOWN Atlantissa

ILLAN PALAUTTAVA
Kehonhuolto: Pari venyttelyt ja pari hierontaa

Perjantai 17.3.

AAMUPÄIVÄN SALITREENI
– Penkki 5x (8, 8, 6, 5, 5)
– Vinopenkki KP 3×8
– Levitykset KP 3×10
– Pystypunnerus KP 4×10
– Viparit sivulle 3×10
– Ojentajat taljassa 3×15
– Ranskalainen punnerrus KP 3×10
– Dipit 3xMAX

ILTAPÄIVÄN LAJITREENI
– Lämmöt
– Alakulmat
– Loikat
– Indy
– 1vs1

ILLAN PALAUTTAVA
Pitkät venyttelyt

Lauantai 18.3.
AAMUPÄIVÄN RANTATREENI
– Juoksemista rannalla

ILTAPÄIVÄN SALITREENI
– Hermottava puntti

ILLALLA
Vapaa-aikaa käydä tuliaisostoksilla

Sunnuntai 19.3.
Lepopäivänä lähdettiin tutustumaan Manner-Euroopan läntisimpään pääkaupunkiin, Lissaboniin. Irtautuminen treenaamisesta tulikin tarpeeseen kun ryhmällä oli lihasjumin lisäksi kehittynyt pieniä vaivoja mitkä oli levon tarpeessa. Vaikka kyseessä oli lepopäivä, niin kevyttä liikuntaa tuli tehtyä yllättävän paljon. Keskustan alueella käveltiin reilu 10km ihmetellen seitsemän kukkulan päälle rakennettua kaupunkia. Lissabonin historia näkyy arkkitehtuurista, mukulakivisistä kaduista, kapeista kujista ja yhden kukkulan huipulla olevasta uljaasta São Jorgen linnasta.
Lehtisen mukaan Lissabon muistuttaa häntä San Franciscosta erittäin paljon: ”Täällä on paljon mäkiä, samanlaista kasvillisuutta, cable car -raitiovaunuja ja Golden Gate Bridgen näköinen silta”. Kauppakaduilta löytyi mielenkiintoista ostettavaa ja Pham (aka. ”1dolla”) sai pojilta hatun lahjaksi lounaspaikan vastapäätä löytyvästä pikku kioskista.

Maanantai 20.3.

AAMUPÄIVÄN AINEENVAIHDUNTATREENI
– 90 min vaellus vuorilla
– Lajiliikkuminen ja vedot hiekkarannalla

ILTAPÄIVÄN SALITREENI
– Bulgarialainen kyykky 3×8/jalka + Tuettu pohjehyppy 4×8
– Etukyykky 4×6 + Polvet rintaan hyppy 4×4
– Salkkunostot 3×8/puoli
– 1 jalan Mave 4×8/puoli
– Sivukyykky KP 4×4/puoli + dynaamiset luisteluloikat paikallaan 4×6
– Lädderit ja ympyräjuoksut hiekkarannalla ja Cool Down Atlantissa

Tiistai 21.3.
AAMUPÄIVÄN SALITREENI
– 30min OT Lämmöt
– ylätalja rintaan, levee 4×6
– Pystysoutu 3×8
– Reisikoukistus 3×8/jalka
– Pystypunnerrus tanko 4×8
– Leuanveto 70% MAX
– Niskat jumppapallolla ja pareittain

ILTAPÄIVÄN LAJITREENI
– Lajijuoksut tankopainoilla
– Plyometriset hypyt + vedot
– Lädderit
– Easy Ups
– Pelipaikka indyt (ilman palloja)
– Henkselijuoksut

Keskiviikko 22.3.
AAMUPÄIVÄN SALITREENI
– Rive 5×5
– Hauis 4×8
– Pohkeet 3×10
– 1 jalan Prässi + Pohje 3×8
– Vatsat lisäpainolla + 45s lankku 4x

ILTAPÄIVÄN LAJITREENI
– Louisiana Stamina Drill
– Päätykaarrejuoksu 10x
– Pizza slice drill (2 kierrosta 4x: 1. etu, 2. kaarre etu suorat taka, 3. kaarre carioca suorat shuffle, 4. taka)
– Kuminauha drills
– Alakulmat ”deck” kävelyhypyt
– SM Juoksut 3x45s/30sec palautukset (etu, taka, shuffle)
– QB/WR/DB drills 15min
– 1vs1 30min (kaikki pelaa eri pelipaikkoja)

Torstai 23.3.
Koko leirin ja etenkin edellisen päivän johdosta jalkoja painaa ja kroppa on tosi hellänä. Herätessä tähän torstaiaamuun halusi alkaa itkemään, koska Keke oli pelotellut, että torstai on pahempi kuin keskiviikko.

AAMUPÄIVÄN SALITREENI
– Tempaus 5×4
– Olkapää circuit 10×10
– Vinopenkki 5×5
– Reisiojennus 3×10
– Kylkitaivutukset + kohautukset 3×15
– Ojentajat 3×10
– Vatsat roikunnasta 3×10
– Punnerruspyramidi (Level 12)

Punnerruspyramidi oli aamun rankin taakka, joten oli oletettavaa, että iltapäivällä odottaa se yllätys mitä Keke edellisenä päivänä oli mainostanut. Ylipää totesikin, että ”ei olla käyty mäessä vielä” johon Erkkilä huusi: ”EEEEEIIII” ja Pham toivoi eutanasiaa.

ILTAPÄIVÄLLÄ LEIRIN VIIMEINEN NIITTI
Ylämäkivedot 9x 6x 20-240 metriä (”Die Hard”)

Rankan leirin ja viimeisten Hell Day –päivien päätyttyä kundeilla oli hymy herkässä.
”Keke on paha ihminen” –Ylipää
”Tollasta treeniä ei ikinä tekis yksin tai edes kaverin kanssa” –Wasiljeff
”Ooks mä ainoo jo vaihto öljyt kaks päivää putkeen??” –Pham
”Meenas järki lähtee ja itku tulla” ja ”en olis ikinä uskonu et oon ilonen et saan lähtee pois Portugalist… ei harmita yhtään” – Erkkilä

Perjantai 24.3 matkustuspäivä

Areia Brancan ranta, jossa käytiin päivittäin lenkillä ja uimassa.
La 18.3. urheilukoulun lajiryhmän oli tarkoitus harjoitella Portugalin hallitsevan mestarin Lissabon Devilsin kanssa, mutta lievien vammojen johdosta treeni jätettiin väliin.
  
 

Teneriffa Espanja 2015

vas. kouluttaja Ville Isola, Kimi Linnainmaa, Aleksi Kriivarinmäki, Aleksi Kokkonen, kouluttaja Keke Matilainen ja Ville Valasti.
 

Urheilukoulun lajiryhmä harjoitteli tehokkaan monipuolisesti ja äärirajoja koetellen kaksi viikkoa Kanarian saarten lämmössä.

Amerikkalaisen jalkapallon lajivalmentaja, Ylil Keijo ”Keke” Matilainen:

Valmentajien havaintoja:

Leiri oli fyysisesti ja henkisesti urheilijoille haastavaksi suunniteltu. Leirin ohjelmaa ja läpivientiä joutui muuttamaan suunnitellusta, koska rasitus kasvoi ensimmäisellä viikolla kovaksi. Kahden ensimmäisen päivän jälkeen vasta pystyttiin treenaamaan kunnolla. Tähän ovat vaikuttaneet kaksi edeltävää sotilaskoulutusviikkoa. Lajiharjoittelun osalta ensimmäiset lajiharjoittelut olivat ”kömpelön” oloista, koska lajia ei ole tehty riittävästi palveluksen aikana. Palveluksen aikainen ominaisuusharjoittelu on ollut hyvää ja se näkyi myös leirin aikana.

Ensimmäinen leiriviikko oli tarkoituksella rakennettu sietokyvyn rajoille. Jokainen pystyi kokemaan uudenlaista rasitusta viikon aikana. Toinen leiriviikko suunniteltiin ja toteutettiin jokaiselle urheilijalle yksilöllisesti. Tämä oli mahdollista, koska lajiryhmän vahvuus ei ollut suuri (neljä urheilijaa). Valmentajat ja urheilijat asuivat samassa huoneistossa koko leirin ajan ja se oli myös hyvä ratkaisu. Tällöin kaikki huoltavat harjoitukset, ravinto-ohjeet, harjoitusten suunnittelu oli vaivatonta. Myös urheilijat pitivät tätä erittäin hyvänä asiana. Leirin aikana oli yksi lepopäivä ja se vietettiin vesipuistossa. Vesipuisto ei ole optimi paikka palautumisen ja levon kannalta, koska siellä tuli paljon kävelyä rappusissa. Muuten leirin aikana reagoitiin muuttamalla päivien sisältöä ja harjoitusten rasitusta.

Palauttava harjoittelu on tämän vuoden teemana Urheilukoulussa ja se oli yksi pääteemoista leirin aikana. Monipuolinen lihashuolto itse tehtynä sekä parin kanssa tehtynä oli ohjelmassa joka ilta. Misport-laitteen käyttö oli uusi asia urheilijoille. Misport-laite oli yksi avaintekijä siinä, että urheilijat pystyivät harjoittelemaan koko leirin ajan. Tämä oli myös ensimmäinen leiri, jolloin urheilijoille ei tullut harjoittelusta johtuneita vaivoja, jotka olisivat estäneet harjoittelemasta. Leirin aikana ei myöskään tarvinnut teipata ketään(pl. yksi nenä). Lihashuoltoa tehtiin jokaisena iltana kootusti noin 60 min ja sen jälkeen jokaisen kanssa täsmäliikkeitä ongelmakohtiin. lähtökohtana oli lihastasapainokartoituksessa tehdyt havainnot sekä tulevan harjoittelun mahdollistaminen. Pisin lihashuolto-harjoitus oli kestoltaan kolme tuntia!

Vedessä tehdyt palauttelut toimivat hyvin ja varsinkin isoille urheilijoille. Leirillä kokeiltiin myös ”karvalakkimallin” kylmä- kuumahoitoa. Suihkusta niin kylmää kuin tulee ja niin kuumaa kuin nahka kestää. Toimii myös hyvin paikoissa joissa ei ole kylmäaltaita.

Juomavesi pitää ostaa itse ja sitä menee paljon, 4×8 litraa päivässä oli keskikulutus.

Ravinnon osalta, ravintovalmentaja Ltn Ville Isola, toi aivan uusia tapoja ja menetelmiä urheilijoiden käyttöön. Jokaisen illan aikana urheilijat saivat ohjeet seuraavan päivän tankkauksesta ja ravinnosta. Kaikki ruokailut oltiin samassa pöydässä ja ”opeteltiin syömään” huippu-urheilun vaatimusten mukaisesti. Yhden urheilijan osalta kesti kaksi vuorokautta ennen kuin ravinto ohjaus alkoi toimia. Ongelmana oli, ettei ravinto imeytynyt kunnolla. Ravinto puolen asioissa pitää muistaa, että kaikki ovat yksilöitä ja jokaiselle pitää löytää optimitapa tankkaukseen. Erittäin onnistunut ravinto-ohjelma ja lisäravinteet mahdollistivat sen, että leirillä pystyttiin harjoittelemaan laadukkaasti. Selkeästi havaittiin, että ravinto vaikuttaa unen laatuun ja varsinkin palautumiseen.

Ravinto ja nestetasapaino:

Ennen Suomesta lähtöä ma 26.1 urheilijat saivat ohjeistuksen kuinka valmistautua pitkään lentomatkaan ja konkreettiset toimenpiteet ravinto- ja nestetasapainon säilyttämiseksi. Teemana ravinnon osalta valmennusleirillä oli insuliiniherkkyyden parantaminen ja rasva-aineenvaihdunnan tehostaminen sekä optimaalinen suorituskyky.

Ei hiilaria ennen aamupäivän treeniä

Ravinto-ohjeistus treenipäivälle oli seuraavanlainen

– Ei hiilihydraatteja ennen aamutreeniä (insuliiniherkkyys, elimistön ”ohjelmointi” rasva-aineenvaihduntaan) Huomioitava edellisen ja tulevan päivän rasitus
– Hiilihydraattitankkaus oikeanlaisista lähteistä lounaalla, päivällisellä ja treenin jälkeen
– Iltapalalla proteiinia ja rasvaa (rakennusaineita lihaksiston palautumiseen ja hermoston palautumiseen ja kehittymiseen)

Lisäravinteiden käyttö

– Ennen treeniä nestetasapainon täydentäminen, riittävä aika edellisestä ateriasta. Opettaminen ennen treeniä otettavasta lisäravinteesta – sen tarkoitus ja hyödyt
– Treenin aikana IntraZONE, erittäin nopeasti imeytyviä aminohappoja – lihaskatabolian estäminen, happo-emästasapainon puskurointi (beta-alaniini, sitrulliinimalaatti, kreatiini), suolatasapainon ylläpito (natrium ja kalium) Nestetasapainon ylläpito, maitohappobakteerit
– Välittömästi treenin jälkeen, proteiini ja hiilihydraattipitoinen juoma, Reco 2, sekä banaani. Palautumisen aloittaminen (heraproteiini), glykogeenivarastojen täydentäminen (vitargo, maltodekstriini), suolatasapaino (natrium, kalium). Nopeiden energiavarastojen täydentäminen (kreatiini)

Ennen nukkumaan menoa, treenipäivästä palautuminen ja seuraavan päivän valmistautuminen, unenlaadun parantaminen. Riittävän nestemäärän nauttiminen. (Omega-3, magnesium, D-vitamiini, kalsium, melatoniini)

Voimaharjoittelussa käytiin koko kroppa ohjatusti läpi. Tekniikoiden osalta on vielä paljon kehitettävää urheilijoilla mutta tahto ja halu ovat hyvällä tasolla. Harjoitteissa tuotiin urheilijoille uusia tapoja harjoitella voimaa.

 1. Hitaan eksentrisen eli hitaan negatiivisen tuominen nostosarjojen sekaan

 2. Suorituksen jälkeinen kontrastivoimaharjoittelu

 3. Vastusvenyttäminen suorituksen lopuksi noin 20–30 sek

 4. Vastuskumien käyttö eri liikkeissä

Voimaharjoittelu toteutettiin valmentajien suunnitelmien mukaan, urheilijoiden toivomusten mukaisesti. Voimaharjoittelu on lajissa merkittävässä roolissa ja leirillä pystyttiin kehittämään urheilijoille monipuolisemman voimaharjoittelun harjoitteita. Leirillä kokeiltiin myös muutamia palauttavia voimaharjoitteluliikkeitä. Varsinkin treenien jälkeinen loppujäähdettely toimi hyvin palauttavilla liikkuvuusliikkeillä.

Lajiharjoittelussa tapahtui leirin aikana suuri kehitys. Lähtötason kömpelyydestä päästiin jo hyvälle tasolle. Suurin ongelma oli jalkojen hermotus, joka vaikutti kaikkeen liikkumiseen kentällä. Toinen selkeä ongelma oli lantion alueella olevat kireydet. Lajiharjoittelun vähäinen määrä koko palveluksen aikana näkyi perusharjoitteissa selkeästi. Lajiharjoittelun aikana ei käytetty varusteita lainkaan, joka oli järkevä ratkaisu. Kroppa ei kestäisi tällaisen rasituksen lisäksi kontakteja/iskuja varsinkin kun seuroissa ei ole vielä isketty varusteet päällä.

Leirillä oli mukana Suunnon hyvinvointiohjelma, jolla oli tarkoitus seurata palautumista yön aikana. Hyvä vekotin, mutta ei toiminut koska lisenssi oli vanhentunut. Laktaattimittarilla oli myös tarkoitus seurata harjoitusten jälkeisiä happoja, mutta mittari ei toiminut. Jatkossa kaikkien mukaan lähtevien välineiden on oltava toimintakuntoisia ja ne on tarkastettava huolellisesti ennen lähtöä.

Espanjan alueella kannattaa myös huomioida ettei sunnuntaisin kaikki harjoittelupaikat olekkaan avoinna. Jatkossa kannattaa suunnitella kevyemmät/lepopäivät sunnuntaille.

Kokonaisuutena voin todeta, että vajaan yhdeksän vuoden aikana olen johtanut melkein neljäkymmentä valmennusleiriä Suomessa ja ulkomailla, tämä training camp oli selkeästi onnistunein. Kiitän Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton tukea, urheilijoita sekä ltn Ville Isolaa upeasta leiristä. Ei ehtinyt pitkästyä.
 

Urheilijoiden palaute leiristä:

 • leirin ajankohta sopiva, ei häiritse kauteen valmistautumista

 • leiri oli fyysisesti erittäin haastava, varsinkin ensimmäinen viikko

 • monipuolista harjoittelua

 • huippu olosuhteet harjoitteluun

 • ravintovalmennus huippuluokkaa, vaikutti jaksamiseen ja palautumiseen

 • lisäravinteiden käytön oppiminen (aikaisemmin vaan ohjeiden mukaan-ei riitä)

 • voimaharjoitteluun uusia tapoja ja menetelmiä

 • hotelli ja ruoka ei ollut paras mahdollinen

 • lihashuollon merkityksen oppiminen

 • pystyi harjoittelemaan koko ajan (pl 1,5 vrk out—nenä murtuma)

 • kaikkien aikojen kovin harjoittelujakso

 • lämmin ilma mahdollistaa paljon paremman tavan treenata lajia ja -ominaisuuksia

 • valmentajille aikaa keskittyä urheilijoihin

 • hyvä tunnelma koko leirin ajan

 • ammattimaisuus

 • yksilöiden huomiointi

 • mahdollisuus suunnitella omia harjoitteita

 • käsitys omasta sietokyvystä

 • Keken vaatimustaso

Harjoitusten rakenne oli aina seuraavanlainen:
– harjoituksen suunnittelu ja läpikäynti yhdessä urheilijoiden kanssa
– tankkaus ohjatusti
– lämmittely (sen mukainen mikä oli harjoituksen teema)
– harjoitus (yleensä yhdistelmäharjoituksena)
– cooldown ja joustovenyt
– kylmäallas
– suoritusten analysointi ipadsta ja palaute treenistä
– ohjeet tankkauksesta (huomio seuraavaan harjoitukseen)

Ti 27.1.2015 Matkustuspäivä

– treenimahdollisuuksien kartoittaminen, tutustuminen harjoittelupaikkoihin

Ke 28.1.2015

klo 10.00 ”lentomatkan palautuminen, päivän treeniin valmistava”

– nilkkakanavan avaus
– stabilaatio-harjoitteet, yhdellä jalalla hiekassa 20 min
– koordinaatiot + askellustikkaat hiekalla. Myös sykkeen nosto 30 min
– vedot rantaviivassa, uinti merivedessä  herättely päivään ja palauttava

klo 15.00 ”nopeiden lihassolujen aktivointi, hermottava voimaharjoitus oman kehon painolla ja jumppapallolla”

– 3 x 8 min pyöräily 80-90 % VO2max, Kimi Linnainmaalla syke 200:ssa kokopyöräilyn ajan
– jumppapallon core, taka-akseli, etuakseli
– keskivartalo suuressa roolissa

klo 20.00 Lihashuolto

– itsehieronta, alaraajat + peruslihashuolto
– Ohjeistus ravinnosta seuraavalle päivälle
– palautumisen eri keinot (miSport, bodyquard, kylmä-kuuma-hoito, venyttely)

To 29.1.2015

klo 08. 00 Aamureippailu, koordinatiivinen herättely

klo 10.00 cxwork paikallisen jumppastudion ja väestön mukana
Lajivoima I: Ylävartalon voima

 • pakkotoistot,

 • Kiertoharjoitteluna 4 kierrosta, 10-15 toistoa, kierroksen jälkeen 2-3 min palautus

 • Selkä:Ylätalja, alatalja, alasoutulaite, pullover kp,

 • Rinta: vinopenkki smith, tasapenkki kp, peck-deck, punnerrukset

klo 15.00 Nopeusharjoitus/Americas

 • aitakävelyt

 • koordarit

 • rullaukset 6 x 40-80 m 70%Hrmax

klo 20.00 Lihashuolto (Foamroll, misport, uudet venytysliikkeet lantion alueelle)

Pe 30.1.2015

klo 09.00 Bodypump paikallisen jumppastudion ja väestön mukana

klo 11.00 Laji (peliasento,liikeaskel ja suunnonmuutos)

 • lajistance, ykkösaskel, go and stop drills

 • askellustikkaat

 • pelipaikkakohtaiset lajiliikkumiset (OL,DL,LB,WR)

 • Keken käsi ei riittänyt isoihin kuviin (post corner…)

 • kokovartalohonda 30 min

16.00 Lajivoima II (punainen treeni)

Alavartalon voima

 • Kiertoharjoitteluna 4 kierrosta, hitaat eksentriset vaiheet, 10-15 toistoa, kierroksen jälkeen 2-3 min palautus

 • Jalkaprässi, reidenkoukistus, reidenojennus, sjmv kp, lantionnostot tangolla, askelkyykky kävely kp,

klo 20.30 Lihashuolto, parivenyttelyt, misport, foamroll

La 31.1.2015

klo 08.00 Aamu-uinti + joustovenyt

klo 11.00 Laji

 • aktivointi

 • suunnanmuutos

 • lantion alueen harjoitteet

 • pelipaikkakohtaiset lajiliikkumiset (OL,DL,LB,WR)

 • 1 vs 1 heittopeli harjoitteet

 • Keken käsi iskee kuin salama

klo 15.00 Lajivoima III

Ylävartalo + lajiliikkeet + vetokumit + tasapainoharjoitteet

Olkapäät, hauis, ojentajat

3 x 10, palautukset 1-2 min

Raaka rinnalleveto, Pystypunnerrus kp, hauiskääntö kp, hauiskääntö tangolla, kapea penkkipunnerrus, ojentajapunnerrus talja, blokkiharjoittelu levypainoilla, blokin poisto kp

klo 20.00 Lihashuolto, parivenyttelyt, misport, foamroll, jalkapohjan hieronta

Su 1.2.2015

klo 07.00 Jooga ja syvien lihasten aktivointi

klo 10.00 Nyrkkeilyharjoitus (2h 30 min) (punainen treeni)

 • tekniikat lyöntiin ja askellukseen

 • kevyttä sparrausta ja muutama erä (18) x die hard- menetelmällä

iltapäivä omatoiminen harjoitus/palauttelu

 • kaikki viettivät iltapäivän uima-altaalla

klo 19.00 lihashuolto ja henkilökohtaiset palaverit

 • tulevan viikon harjoitusten suunnittelu yksilöllisesti

Ma 2.2.2015

klo 07.00 Aamuvoimistelu + 20 min kävely + rennot rullaukset

klo 10.00 Laji (kehonhallinta, lantion käyttö)

 • 3D koordinatiivinen lämmittely

 • L-koodi

 • Louisiana staminadrills

 • Henkselit

 • Vedot

 • pelipaikkakohtaiset lajiliikkumiset (OL,DL,LB,WR)

 • 1 vs 1 heittopeli harjoitteet

 • Keken käsi toimii virheettömästi

 • lantiohonda

klo 15.00 Pienpelit + body balance

klo 20. 30 Lihashuolto, pitkät venyt isoille lihaksille, misport, kylmäallas

 

Ti 3.2.2015 


(syvä kulmat, harhautusaskel)

klo 10.00 Laji

 • Keskivartalohonda

 • lajiliikkuminen alakulmilla

 • askellustikkaat (harhautus ja rytminvaihto)

 • pelipaikkakohtaiset lajiliikkumiset (OL,DL,LB,WR)

 • LB/WR palauttava treeni

 • 1 vs 1 heittopeli harjoitteet

 • Keken käsi toimii virheettömästi

klo 16.00 Lajivoima IV

 • OL/DL ylävartalon voima

Selkä, takaolkapäät 4 x 8-12, palautus 1-3 min

Pullover taljassa, ylätalja, t-kulmasoutu, alatalja, ylätalja kapealla, vipunostot taakse kp

 • LB/WR alavartalon räjähtävä + 3x5min fillari+jumppapallolla staattiset

Alavartalo, 6-6-3-3, palautus 2-3 min

Askelkyykky hyppely tangolla, rinnalleveto, kyykky, hypyt rapuissa lisäpainoilla (lajistance)

klo 20.00 Lihashuolto, joustovenyt, misport

Ke 4.2.2015

Aamupäivä lepo

klo 15.00 Nopeusharjoitus Americas

 • hapottomat vedot yksilöllisesti

 • aidat, koordarit

 • tekniikkakuvaukset

 • loppuverryttely meren rannassa, rennot rullaukset + lajiliikkuminen hiekalla

klo 20.00 lihashuolto, parivenyttely, itsehieronta ja parihieronta, misport

To 5.2.2015

klo 08.00 allasjumppa

klo 10.00 Laji (ketteryys)

 • Louisiana lämmittely

 • W-drills

 • Snake, box-drills

 • pelipaikkakohtaiset lajiliikkumiset (OL,DL,LB,WR)

 • 1 vs 1 heittopeli harjoitteet

 • Keken käsi toimii virheettömästi

 • ujo honda

klo 17.00 Pienpelit, palauttava voimaharjoitus omakeho ja käsipainot, vesijuoksu

klo 20.00 Lihashuolto, yksillölliset lihashuollot ongelma-alueisiin

Pe 6.2.2015

klo 08.00 yksilöllinen aamutreeni, kävely+jooga OL/DL ja juoksu+staattiset pidot LB/WR

klo 11.00 Lajivoima V, jokaisella oma ohjelma

 • Ylävartalo, työntävät rinta ja olkapäät (tukevana)

Kiertäjäkalvosimen avaus 2 liikettä, penkkipunnerrus 1RM sekä vastuskumiharjoittelu penkissä, levitykset kp, vipunostot sivuille taljassa,

 • alavartalo, kontrasti:

Etukyykky 1 x 10 x 80% 1RM – etukyykky tangolla 1 x 10 x 10% 1RM

Suorinjaloin maastaveto tangolla 1 x 10 x 80 % 1RM – Tasajalkahyppy x 6

 • keskivartalohonda, vatsan kalvot pareittain

klo 16.00 Laji (nopeustaitavuus,rytmi)

 • Askellustikkaat, rytminvaihdos, toispuoleiset

 • Agility rata

 • pelipaikkakohtaiset lajiliikkumiset (OL,DL,LB,WR)

 • 1 vs 1 heittopeli harjoitteet

 • Keken käsi toimii virheettömästi

klo 20.00 Lihashuolto, yksillölliset lihashuollot ongelma-alueisiin

La 7.2.2015

Palauttava päivä

Vesipuisto

Omatoiminen lihashuolto

Su 8.2.2015

klo 10.00 Voimaoheinen (levypaino,tanko, oma keho, lajiliikkuminen ja hypyt)

Vesijuoksu 15 min

klo 16.00 Ylämäkitreeni

 • loikat, parin kantaminen ja mäkivedot (punainen treeni)

 • kokovartalohonda

klo 21.00 lihashuolto, parihieronnat, pitkät venyt (koko keho), misport

Ma 9.2.2015

klo 10.00 Laji (hapollinen, punainen treeni)

 • kaarrejuoksut, tiimalasi, henkseli,cablet (punainen treeni)

 • pelipaikkakohtaiset lajiliikkumiset (OL,DL,LB,WR)

 • 1 vs 1 heittopeli harjoitteet

 • Louisina happovedot x 10, 10 sek pal

klo 16.00 Nopeusharjoitus Americas (punainen treeni)

 • hapolliset vedot yksilöllisesti

 • aidat, koordarit

 • tekniikkakuvaukset

 • loppuverryttely meren rannassa, rennot rullaukset

 • loppuhonda

klo 21.00 Lihashuolto

Ti 10.2.2015

klo 09.00 allasjumppa/Valasti

Pakkaaminen ja matkustuspäivän tankkauksen ohjeistus (lentomatkan vaikutus nestetasapainoon)

Palveluksen aikaisen harjoittelun suunnittelu

henkilökohtaiset palaverit leiristä

klo 16. 00 Vamos

Teneriffa Espanja 2013

 

Urheilukoulu lajiryhmä piti tammikuussa tehokkaan kahden viikon harjoitusleirin Teneriffalla 8.-20.1.2013

Leirinjohtaja Yliluutnatti Keijo Matilaisen ja vänrikki Samuel Seppälän perusteellinen matkaraportti kertoo, miten lämpimän paikan leirillä saadaan urheilijoille paljon harjoituksia. Kaikin puolin onnistuneella leirillä urheilijat pysyivät toimintakykyisinä loppuun asti sekä selkeää kehitystä oli havaittavissa fyysisen harjoittelun eri osa-alueilla.

Matkustuspäivä 8.1.2013

Treenipäivä I 9.1.2013

 • 830 – 910. Aamukävely, toiminnallinen liikkuminen, sekä aamu-uinti
 • 1100 -1300. Aineenvaihduntaharjoitus + paljasjalka- harjoite merenrannassa
 • 1630 – 1830. Voimaharjoitus
 • 2015 – 2115. Lihashuolto. Palaveri.

Aamuharjoite toimi erinomaisesti avaavana loppupäivän harjoituksiin. Johtajakoulutuksen aiheena: Oman harjoittelun laatutekijöiden analysointi ja suunnittelu. Urheilijan henkilökohtaiset palaverit aloitettiin, jossa käytiin aiheina olivat urheilijan ominaisuudet, harjoittelu, haasteet sekä sekä tavoitteet. Päivän aikana käsiteltiin perusteet leirinaikaiseen lihashuollon toteuttamiseen. Opeteltiin fysioterapeuttisen sähkölaitteen käyttöä palautuksessa sekä otettiin käyttöön kylmähoitomenetelmien käyttöönotto. Lisäksi urheilijat tekivät omatoimisen lihashuollon urheilukoulun lihastasapainokartoituksen pohjalta.

Treenipäivä II 10.1.2013

 • Aamuharjoitus: aamulenkki, dynaaminen liikkuvuus, RB, DB lisäksi koordinatiivinen hermotus
 • Lajiharjoitus 1; avaava liikepuntti RB, DB: 3D – koordinatiivinen-, sekä motorinen taitavuus, Nopeustaitavuus, RB, DB – drills. OL, DL: lantion alueen aktivointi, askellukset, boxiin pelaaminen, dl-agilility
 • Iltapäivätreeni: lajivoima, pelipaikkakohtainen voimaharjoitus, vatsahonda
 • ​lihashuolto: kylmädippi, lantion alueen mobilisointi, pitkät venyttelyt

Ryhmän vireystila oli erittäin hyvä ja huoltavan harjoittelun osalta tapahtunut suuri kehitysaskel sähkölaitteiden monipuolisessa käytössä, kylmäaltaan sekä ja henkilökohtaisten palaverien perusteella käytyjen asioiden huomioinni avulla palauttavassa harjoittelussa. Johtajakoulutuksen teema: omien fyysisten ominaisuuksien analysointi, henkilökohtaisissa palavereissa. Jokaisen pelaajan kanssa käytiin päivän aikana läpi heidän fyysisten ominaisuuksien analysointi, sekä kehitystoimenpiteet. Pelipaikkakohtaisten drillien suunnittelu seuraavan päivän harjoitteluun henkilökohtaisella tasolla.

Pitkä matkustus vaikutti siihen, että vasta tämä päivä mahdollisti hyvän laadullisen ja tehollisen harjoittelun.

Treenipäivä III 11.1.2013

 • Aamu-uinti; allasjumppa, koordinaatioharjoitus vedessä; 2x5x20 sek. uinti-intervalli
 • Lajiharjoitus; lajivoimaharjoitus, easy ups, pelipaikkakohtainen warm-up, lajijuoksutekniikka harjoittelu pelipaikoittain, lajidrillejä ja juoksukuvat
 • Nopeusharjoitus RB/DB
 • Voimaharjoitus OL/DL
 • Lihashuolto, joustovenyttelyt ja parivenyttelyt

Aamupäivän lajiharjoitus oli tekniikka- ja taitopainoitteinen, koska iltapäivän treeni toimi päivän tehoharjoituksena Playa de Las Americasin urheilukentällä ja sen kuntosalilla. Harjoitteluolosuhteet, sekä harjoittelupaikat olivat loistavassa kunnossa. Samalla stadionilla urheilukoulun pikajuoksijoita. Nopeusharjoituksen rakenteen suunnittelu ja malliharjoituksen pääkohtien oikeaoppinen opettaminen käytiin ryhmälle läpi myös.

Treenipäivä IV 12.1.2013

 • Aamuharjoitus: OL/DL lajitekniikka, laji- liikkuvuus ja voima, RB/DB liikkuvuusharjoittelu, juoksukuvien harjoittelu, pelipaikkakohtainen agility,  Yhteisesti; sietokykyharjoitus osa 1 aiheina: kaarijuoksu / tasoryhmittäin; pizza slice- drilli, rintahonda. Sietokykyharjoitus osa 2, portaat, pareittain, sekä yksin tehtyjä erilaisia harjoituksia, mäkivedot, crossfit ylämäkeen.
 • Iltapäivän harjoitus: harjoitusten suunnittelu, palautekeskustelut, fresbee-golf, uinti meressä
 • Ilta: lihashuollot, hieronta, kylmäallas, sähköhoito, joustovenyttelyt pareittain

Aikaisempien havaintojen perusteella, hyvä aamuharjoitus mahdollistaa laadukkaampien pääharjoitusten toteuttamisen. Leirin aikana kaikki aamut alkavat yhteisellä harjoituksella. Johtajakoulutuksen teemana: palautumisen merkitys tehoharjoitusten jälkeen, päämäärätietoisuus harjoitusten suunnittelussa

Treenipäivä V 13.1.2013

 • Aamureippailu:portaittain nousevatempoinen kävely+raput
 • aamuharjoitus, 4 tunnin pituinen polkupyöräretki
 • Iltaharjoitus: lihashuoltoharjoitus, allasvenyttelyt kylmäaltaassa, porehoidot / hieronnat

Urheilijoiden lihaksisto väsynyt edellisistä harjoituksista ja sen vuoksi päivän teemana oli palauttavaharjoittelu. Rauhallinen pitkä pyöräily toimii pienikokoisille hyvin, mutta isokokoisimmille harjoitus oli ehkä liian raskas. Retken aikana käytiin tiimipalavereja, sekä palautekeskusteluja, jotka toimi samalla myös johtajakoulutuksen teemana.

Treenipäivä VI 14.1.2013

 • Aamureippailu, 30 min kävely vaihtuvalla sykkeellä OL/DL 30min hölkkä vaihtosykkeellä RB/LB. Yhteiset dynaamiset ja avaavat venyt
 • Käynti vesipuisto Siam Parkissa, Las Americasissa.
 • ​Iltaharjoitus: juoksutekniikkaharjoitus Las Americasissa, pitkä lihashuolto

Aamureippailu oli tarkoituksella pidempi, koska kyseisestä päivästä oli eilen käytyjen henkilökohtaisten keskustelujen perusteella tarvetta kevyemmälle harjoituspäivälle. Tällaisilla harjoitusohjelma muutoksilla olemme saaneet harjoittelusta paljon paremmin harjoituksen kokonaiskuormitusta huomioivan. Juoksutekniiikka harjoitus Las Americasissa toimi avaavana ja valmistavana harjoituksena huomiselle, kovalle tehoharjoitukselle. Juoksutekniikka harjoituksessa toteutettiin vetoharjoittelu tasoryhmittäin : DL/OL ja RB/LB. henkilökohtaisissa palavereissä tuli ilmi videokuvauksessa huomattujen tekniikkaongelmien korjaamista. iPad- kameran käyttö on ollut apua tekniikkavirheiden korjaamiseen ja kyseinen laite on erittäin pätevä valmennuksen työvälineenä

Treenipäivä VII 15.1.2013

 • Aamureippailu: koordinatiivinen lämmittely, lantion avaukset, rullaukset, rullaukset,yhden jalan varassa tapahtuvat kiertoharjoitteet.
 • Aamuharjoitus Los Gigantesissa: paljasjalkaharjoitteet, askellustikkaat, miesten maajoukkuetta varten kuvattiin OL/DL pelaajien combine- testien kuvaus Las Americasissa, urheilukentällä. Testit toimivat hyvinä harjoitteina ja soveltuivat hyvin jatko-ohjelmaan. DB/RB juoksurytmiikka: l-cone, goblet 8, snake- drills, Easy- ups, agility-rata matalilla aidoilla.
 • Iltapäivän harjoitus: OL/DL combine- kuvaukset osa 2, RB/DB nostotekniikat, maksimivoimaharjoitus, palauttavat 60 yd vedot x 6
 • ​Ilta: parihieronta; pitkät, klassiset venyttelyt, kävely

Pääpaino isojen miesten osalta kuvauksissa. Ja pienen miesten osalta pääpaino pelipaikkakohtaisessa liikkumisessa ja maksimivoimaharjoituksessa. Voimantuotollisesti lajiryhmässä ei hälyttäviä puutteita. Lajiteknisissä suorituksissa (testit) on suuresti tekniikoissa parannettavaa. Jatkotoimenpiteinä täytyy selkeästi panostaa lajitestitekniikoiden parempaan harjoitteluun, joka on ollut puutteellista. Henkilökohtainen palavereissä tuli ilmi, että osalle pelaajista leiri on vienyt osaamista eteenpäin selkeästi, koska on saatu mahdollisuus ammattimaiseen toimintaan.

Treenipäivä VIII 16.1.2013

 • Aamuharjoitus: voimakestävyysharjoitus, lajiharjoitus
 • Iltapäiväharjoitus: ylävartalonvoimaharjoitus
 • Ilta: lihashuolto

Johtajakoulutuksen teema: Oppilasharjoitusten suunnittelu ja valmistelu. Testien jäljiltä ryhmän urheilijat selvästi väsyneitä. Jokaisen päivän harjoituksen jälkeen erikoispanostus aineenvaihduntaan ja lihashuoltoon. Huominen päivä suunniteltava kevyeksi

Treenipäivä IX 17.1.2013

 • Aamureippailu: kuntopiiri (1900 suoritusta), intervallivedot altaassa
 • Aamuharjoitus: lajiharjoitus, oppilasharjoitukset pelipaikoittain, pääpaino: Lajitekniikat ja niiden kouluttaminen
 • Iltapäivä: lepo
 • ​Ilta: palaveri, leiripalaute, loppuviikon treenien ohjelmointi, kylmädipit, sähkölaite, parivenyt

Kuormitukseltaan onnistunut päivä ja selkeä lepo osoittautui pelaajien palautteen perusteella hyväksi. Oppilasharjoitukset onnistuivat hyvin ja ne olivat rasitustasoltaan kevyitä ja toimivat henkisten voimavarojen lataamistarkoituksessa myös. Treenipäivän ja johtajakoulutuksen selkeä teema: Urheilupsykologia. Iltapäivälle kaavailtu vierailu Teiden vuorella, ei toteutunut, koska pelaajat tarvitsivat lepoa. Aamuharjoite muodostui suunniteltua kovempitehoiseksi, kahden minuutin myöhästymisen vuoksi.

Treenipäivä X 18.1.2013

 • Aamureippailu: ladderit avaavana, keskivartalojumppa, joustovenyttelyt
 • Aamuharjoitus: 3 tunnin nopeusharjoitus tasoryhmittäin, lonkan- ja lantionseudun avaukset, rullaukset, pelipaikkakohtaisesta lähtöasennosta vetoja porrastaen etäisyyksiä.
 • Iltapäiväharjoitus: pelaajien tuntemuksien mukaan yläkropanvoimaharjoitus
 • ​Ilta: lihashuolto, oppilasharjoituksina

Juoksutekniikan osalta tapahtunut suurta kehitystä. Teknisesti harjoitus onnistui hyvin, mutta reaktiivisuus ja yleinen herkkyys näkyi selkeästi puutteellisena harjoituksessa. Americasin kentällä tehdyt harjoitteet pääsääntöisesti onnistuneita ja paikka aivan loistava jenkkifutisominaisuuksien kannalta. Jatkossa miettiä jopa mahdollisuutta pitää kaikki harjoitukset kyseisellä kentällä.

Treenipäivä XI 19.1.2013

 • Aamureippailu: kävely, dynaamiset venyttelyt
 • Aamuharjoitus: alakropan voimakestävyysharjoitus, 45 min, kuntopiiri, mäkivedot (1,5h), palauttava kävely
 • Iltapäivänharjoitus: lihashuotoharjoitus, uinti, vesikoordarit, vesihieronta

Pelaajat erittäin väsyneitä 2 viikon harjoittelusta ja lihashuoltoharjoitus tuli tarpeeseen. Iltapäivällä leirin kovin tehoharjoitus. Harjoituksen tarkoituksena oli ottaa urheilijoista mehut pois ja testata sietokykyä. Iltapäivällä pidimme viimeisen tiimi- ja leirinpäätös palaverin. Pelaajat tyytyväisiä saamiinsa harjoitusvinkkeihin ja harjoituksiin joita leirin aikana kertyi runsaasti.

Matkustuspäivä 20.1.2013

Louisiana USA 2009

11 hengen ryhmä lähti kahdeksi viikoksi leirikomennukselle Lousianaan maaliskuun alussa 2009. Määränpäänä oli Lousiana College, Pinevillessa. Ulkomaanmatka on Lahden Urheilukoulussa toimineille lajiryhmille ensimmäinen.

Ensimmäinen uutinen rapakon takaa:

thetowntalk.com

1.-16.3.2009 välisen ajan kestävän matkan aikana on tiedossa entistä tiukempaa harjoittelua ammattimaisessa valmennuksessa. Fysiikka- ja lajiharjoittelun ohessa urheilijat kuuntelevat luentoja, joita Louisiana Collegen amerikkalaisen jalkapallojoukkueen valmentajat pitävät. Säiden puolesta on ihanteelliset olosuhteet harjoittelulle, sillä Pinevillen elohopeamittarit kohoavat + 20 celciuksen lämpötilaan maaliskuussa. Neljänä päivänä harjoittelu alkaa klo 05.55 juoksuharjoituksella. Paikan päällä on tarkoitus pitää yksi vapaapäivä harjoittelusta.

Lousiana College järjestää leirin harjoittelumahdollisuudet sekä osallistuu valmennukseen. Juoksu- ja ketteryys- sekä voimaharjoittelun lisäksi on pelipaikkaharjoituksia. Lousiana College Wildcats -joukkueen off season harjoittelun päättyessä päivittäin suomalaiset tekevät samojen valmentajien kanssa samat harjoitteet. Leirin loppuvaiheessa päästään seuraamaan Wildcatsien spring football leiritystä, joissa on suojavarusteet käytössä. Spring campeillä hiotaan perustekniikoita ja avataan pelikirjojen perusteita. Spring campin aikana mukaan tulevat myös videopalaverit, joissa eri pelipaikkojen palavereihin on urheilukoululaisilla mahdollisuus osallistua.

Louisiana Collegen valmentajistosta on mukana ainakin hyökkäyskoordinaattori SheradPoteete, takakenttävalmentaja Justin Charles, linjapuolustajavalmentaja Marvin Hall, director of football operations Vance Morris sekä mies Suomi-yhteistyön takana puolustuskoordinaattori Buch Buchanan. Coach Buchanan vieraili Suomessa 2007 toukokuussa ja tapasi tuolloin Urheilukoulun Keijo Matilaisen sekä osan pelaajista. Jesse Talikka opiskeli kahden vuoden ajan Louisiana Collegessa ja oli mukana Wildcats football valmennuksessa ensin videovalmentajana ja sitten tight end coachina.

Louisianassa on vastassa myös suomalaisväriä. Helsinki Roostersin takamies Matias Sarvela aloitti opintonsa 2009 tammikuussa Lousiana Collegessa. Sarvela suoritti asevelvollisuutensa Urheilukoulussa 2007-2008 ja sai kimmokkeen opiskella Yhdysvalloissa. Takamies on osallistunut yliopistojoukkueen talviharjoitteluun ja on saanut kehuja valmentajilta. Sarvela kertoo elävänsä unelmaansa, kun voi yhdistää opiskeluun täysipainoisen jenkkifutisharjoitelun.

Ulkomaan matkan yhtenä tavoitteena on tutustua amerikkalaisten harjoitteluun ja kokea sen intensiteetti ja saada vaikutteita omaan treenaamiseen. Osalle urheilukoulun varusmiehistä matkan tarkoituksena on myös kartoittaa mahdollisuutta opiskella Louisiana Collegessa. Ohjelmaan mahtuu myös Louisinan Collegen yliopiston Football Celebration Day erilaisine tapahtumineen sekä yliopiston koripallo- ja baseball otteluiden seuraamista. Matkan aikana on tarkoitus viettää päivä tutustuen ison Louisinan State yliopiston harjoitteluolosuhteisiin. Luonnollisesti urheilukoulun ryhmällä on optiona tehdä hankintoja paikallisista urheilun tukkuliikkeistä.

Matkan mahdollisti Lahden Urheilukoulu, joka maksaa ryhmän lennot. SAJL:n ja Louisina Collegen kanssa tehty yhteistyösopimus tekee leirin kulut lähes olemattomiksi osallistujille. Urheilukoulun ryhmä yöpyy yliopiston asuntolassa ja syö collegen ruokalassa kolmesti päivässä.

Matka dokumentoidaan videolle ja ainakin Ruotuväki ja Sotilasurheilu -lehtiin on tulossa matkaraporttia.

Louisiana Collegeen matkaava Urheilukoulun 2008-2009 ryhmä:


Martti Välimaa 1989 DE Turku Trojans

Lauri Vainio 1989 DE Helsinki Roosters

Sami Toivonen 1988 LB Turku Trojans

Max Westerlund 1989 LB Helsinki Wolverines

Ville Lindsten 1989 FB Kouvola Indians

Ville Järviö 1988 HB Seinäjoki Crocodiles

Maximilian Ehlert 1989 FS Helsinki Roosters

Miikka Lievonen 1989 CB Helsinki Roosters

Lauri Pehu-Lehtonen 1989 WR Helsinki Roosters

JesseTalikka 1986 coach miesten maajoukkue/ Helsinki Roosters

sekä yliluutnantti Keijo Matilainen, Lahden Urheilukoulu

Valintavaiheen pelaajapolku

14-15-vuotias jenkkifutari 

Perustavoitteet

Taitojen yhdistämisen vaihe. Henkisten ja motoristen taitojen yhdistäminen pelin ymmärtämiseksi. Kasvupyrähdyksen jälkeen mahdollisuus nopeuden ja voimakestävyyden kehittämiseen. Systemaattiseen voimaharjoitteluun tutustuminen.

Urheilija aloittaa amerikkalaisen jalkapallon harrastamisen. Hän kehittää liikuntataitojaan sekä peruslajitaitojaan ja nauttii osallistumisesta peleihin.

 1. vaiheen pääperiaatteet:
 • Turvallinen seurayhteisö
 • Tasapuolinen osallistuminen
 • Taidon kehittäminen tärkeämpää kuin kilpailu
 • Suositaan monipuolista urheilun harrastamista
 • Sosiaalisten taitojen kehittäminen ja hauskuus tärkeässä roolissa
 • Urheilijalla on mahdollisuus kehittää taitojaan useilla eri pelipaikoilla
 • Harjoittelu ja ottelut ovat urheilijan kehitystasoon sopivia

Tekniikkaharjoittelu

Heittäminen, kiinniottaminen, potkaiseminen. Pallonkäsittelyn perustaidot (aloitussyöttö, kantaminen, ojentaminen). Taklaamisen ja blokkaamisen harjoittelu.

Taktinen harjoittelu

Hyökkäyksen ja puolustuksen perusmuodostelmien tunteminen ja niiden mukainen sijoittuminen. Hyökkäyksen ja puolustuksen strategioiden ymmärtäminen. Pelipaikkakohtaisen taktiikan perusteet.

Fyysinen harjoittelu

Henkinen harjoittelu

Luonnekuvaus/ psykologinen profilointi, tavoitteenasettelu, harjoittelun ja kilpailun visualisointi, keskittymistaidot, otteluun valmistautuminen

Elämäntaidot

Sanallinen ja sanaton viestintä/kommunikointi, kaveruus, joukkueessa toimiminen, ongelmanratkaisu, kurinalaisuus, työmoraali, terveelliset elämäntavat, henkinen vahvuus, jaksaminen, itseluottamus/riskinotto, kunnioitus/reilu peli, erilaisuuden hyväksyminen, itsensä ylittämisen tavoittelu

Pelimuodot

11 vs 11 tai 7 vs 7
normaalikokoinen kenttä, 40 x 100 yd
peliaika 4×10 sovelletut säännöt

Kilpailumäärät

8-12 täysimittaista ottelua sarjamuodossa.

Toimintaympäristöt

Seura
Yläkoululeirit
Urheiluyläkoulut

U15 kehitysjoukkue
Omatoimisen harjoittelun ympäristö
Muiden lajien ympäristöt

Harjoitusmäärät

90-120 minuutin lajiharjoituksia kolmesti viikossa.  Oheisharjoittelua neljästi viikossa. 16-18 h viikossa.

16-17-vuotias jenkkifutari

Perustavoitteet

Joukkueeseen pääseminen. Henkisten ja motoristen taitojen yhdistäminen pelin ymmärtämiseksi ja lukemiseksi. Kilpailun ja pelin kovempaan tasoon sopeutuminen. Ensimmäinen pelipaikkakohtainen erikoistuminen ja pelin kehittyneempien erikoistaitojen oppiminen. Kasvuvaiheen jälkeinen suuri mahdollisuus nopeuden, kestovoiman ja voiman kehittämiseen.

Urheilija sitoutuu vakavasti kilpatason urheiluun. Parhaimmisto hakeutuu erilaisiin talenttiryhmiin (nuorten maajoukkueet, urheiluakatemiat). Urheilija alkaa erikoistumaan tietylle pelipaikalle tavoitteenaan menestyminen.

Periaatteet:

 • Pääpaino on kilpailemiseen liittyvissä taidoissa.
 • Urheilija aloittaa määrätietoisen ympärivuotisen harjoittelun.
 • Ohjelma kannustaa urheilijaa oppimaan voitoista ja tappioista, elämään tasapainoista elämää sekä aina harjoittelemaan ja kilpailemaan reiluilla sekä ”puhtailla” tavoilla.
 • Urheilijan tavoitteena ovat kansainvälisen tason ottelut.
 • Urheilija kehittää taitojaan, joilla voi menestyä esimerkiksi U. S./ Kanada high schooleissa

Tekninen harjoittelu

Heittäminen, kiinniottaminen, potkaiseminen. Pallonkäsittelyn perustaidot (aloitussyöttö, kantaminen, ojentaminen). Taklaamisen ja blokkaamisen harjoittelu, heittosuojaus, heittoryntäys, blokinpoisto

Taktinen harjoittelu

Taitojen yhdistäminen ja kehittäminen, pelipaikkakohtainen erikoisharjoittelu, juoksu- ja heittopuolustus, erikoisjoukkuepelaaminen, pelin lukeminen, strategioiden aiempaa laajempi ymmärtäminen, pelipaikkakohtaisen taktisen ajattelun syventäminen.

 Fyysinen harjoittelu

Henkinen harjoittelu

Harjoittelun/kehityksen seuranta, otteluun valmistautuminen, suoritusten arviointi, rentousharjoitukset, säännöllisyys ja pitkäjänteisyys.

Elämäntaidot

Sanallinen ja sanaton viestintä/kommunikointi, kaveruus, joukkueessa toimiminen, ongelmanratkaisu, kurinalaisuus, työmoraali, terveelliset elämäntavat, henkinen vahvuus, jaksaminen, itseluottamus/riskinotto, kunnioitus/reilu peli, erilaisuuden hyväksyminen, itsensä ylittämisen tavoittelu

 Pelimuodot

11 vs 11, 7 vs 7
normaalikokoinen kenttä, 40 x 100 yd
NCAA säännöt

Kilpailumäärät

12-16 täysimittaista ottelua sarjamuodossa.

Toimintaympäristöt

Seura
Omatoimisen harjoittelun ympäristö
Muiden lajien ympäristöt
U17 maajoukkue
Urheiluakatemiat
High school USA/Kanada
Pelinrakentaja Akatemia

18-19-vuotias jenkkifutari

Perustavoitteet

Voittamaan oppiminen. Pelipaikkakohtainen erikoistuminen. Pelin vaikeutuvan taktiikan ymmärryksen ja pelipaikkakohtaisten taitojen hioutuminen. Pitkäjänteisten menestykseen tähtäävien suunnitelmien teko. Fyysisen harjoittelun painopiste voimaharjoittelussa.

Urheilija sitoutuu vakavasti kilpatason urheiluun. Parhaimmisto hakeutuu erilaisiin talenttiryhmiin (nuorten maajoukkueet, urheiluakatemiat). Urheilija alkaa erikoistumaan tietylle pelipaikalle tavoitteenaan menestyminen.

Periaatteet:

 • Pääpaino on kilpailemiseen liittyvissä taidoissa.
 • Urheilija aloittaa määrätietoisen ympärivuotisen harjoittelun.
 • Ohjelma kannustaa urheilijaa oppimaan voitoista ja tappioista, elämään tasapainoista elämää sekä aina harjoittelemaan ja kilpailemaan reiluilla sekä ”puhtailla” tavoilla
 • Urheilijan tavoitteena ovat kansainvälisen tason ottelut.
 • Urheilija kehittää taitojaan, joilla voi menestyä esimerkiksi U. S./ Kanada high schooleissa

Tekniikkaharjoittelu

Tekniikan, erityisesti jalkatyön, loppuun hiominen.

Taktinen harjoittelu

Aiemmin opittujen taitojen hiominen.

Fyysinen harjoittelu

Henkinen harjoittelu

Harjoittelun/kehityksen seuranta, otteluun valmistautuminen, suoritusten arviointi, rentousharjoitukset, säännöllisyys ja pitkäjänteisyys

Elämäntaidot

Sanallinen ja sanaton viestintä/kommunikointi, kaveruus, joukkueessa toimiminen, ongelmanratkaisu, kurinalaisuus, työmoraali, terveelliset elämäntavat, henkinen vahvuus, jaksaminen, itseluottamus/riskinotto, kunnioitus/reilu peli, erilaisuuden hyväksyminen, itsensä ylittämisen tavoittelu

Pelimuodot

11 vs 11, 7 vs 7
normaalikokoinen kenttä, 40×100
NCAA säännöt

Toimintaympäristöt

Seura
Omatoimisen harjoittelun ympäristö
Muiden lajien ympäristöt
U17 maajoukkue
U19 maajoukkue
Urheiluakatemiat
High school USA/Kanada
Armeijan Urheilukoulu

Kilpailumäärät

 12-16 täysimittaista ottelua sarjamuodossa.

Harjoitusmäärät

90-120 minuutin lajiharjoituksia neljästi viikossa.  Neljä kertaa oheisharjoittelua viikossa. 18-20 h viikossa.

 

 

 

Tekniikkaharjoittelu

Heittäminen, kiinniottaminen, potkaiseminen. Tutustuminen lajin perustekniikoihin. Tässä vaiheessa urheilijan taidon oppimisen vaiheet kuvataan seuraavasti:

1. Kognitiivinen (omaksumisvaihe)
2. Assosiatiivinen (yhdistelyvaihe)
3. Autonominen (hiomisvaihe)

JUOKSUPUOLUSTUS

Blokin murtaminen

Pursuit

Taklaaminen

JUOKSUPUOLUSTUS

Blokin murtaminen

Pursuit

Taklaaminen

ERIKOISPELITEKNIIKOITA 1

 

 

JUOKSUPUOLUSTUS

Blokin murtaminen

Pursuit

Taklaaminen

 
 
 
 
 
 

ERIKOISPELITEKNIIKOITA 1