Search
Close this search box.

Ajankohtaista

College football kausi käynnistyy ensi yönä

NCAA:n yliopistosarjojen suomalaispelaajien ensimmäiset ottelut ovat aloituspotkua vailla.  Ensimmäistä kertaa divisioona 1 -tasolla pelaa peräti neljä suomalaisjenkkifutaria.

Päivitetty 14.9.2022

#96 linjapuolustaja Edward Vesterinen West Virginia University (D1) 

Edward ”Edu” Vesterinen pääsee tositoimiin perjantain vastaisena yönä, kun West Virginian jalkapallojoukkue kohtaa 70 mailin päässä sijaitsevan Pittsburghin yliopiston. Joukkueilla on vankat perinteet rivalry-perinteet 127 vuoden ajalta. Peräti 105.  Backyard Brawl on täynnä tunnetta. Pitt on rankattu kansallisesti BFS sarjassa numerolle 17.
Sensaatiomaisesti jo heti ensimmäisenä college-vuotenaan peliaikaa saanut järkälemäinen 127,5 kiloinen Vesterinen on mukana linjapuolustajien rotaatiossa.  Alaraajavamma uusiutui kauden 2021 lopussa ja tämän johdosta spring football sujui jalkaa kuntouttaessa. Nyt kaikki on kuitenkin kunnossa Vesterinen on valmiina hakemaan lisää säkityksiä. Aloittava defensive tackle on tuleva NFL-pelaaja Dante Stills, joka päätti käyttää viidennen yliopistovuoden West Virginiassa.  Mountaineers on rankattu Big 12 Conferencen keskitason joukkueisiin, mutta mm. Georgiasta siirtynyt qb JT Daniels sekä 5 avausyksikön hyökkäyslinjamiestä lupaavat lisätehoja hyökkäykseen.

Avausottelu Northern Illinoisia vastaan näkyy maksullisen ESPN Player sivuston kautta pe 2.9. klo 02.00

 

#8 pelinrakentaja Jesper Korkalainen Ferrum College (D3)

Vantaalainen Jesper Korkalainen on harvinaisella pelaajapolulla USA:n yliopistojalkapallossa.  NCAA yliopistotasolla on pelannut ainoastaan Janne Lehtinen Simon Fraser yliopistossa. Vantaa TAFT:in kasvatti ja U17 ja U19 maajoukkueissa kannuksensa hankkinut Korkalainen reititti itsensä collegeen high school vuosiensa jälkeen.  Linsly prep schoolissa vietetyt kaksi vuotta kannustivat jatkamaan pelaamista rapakon takana.  Linslyssa Korkalainen pääsi pelaamaan pelinrakentajana varsity-joukkueessa ja voitti mm. OVAC 2A-sarjan mestaruuden. 190 cm pitkä kolmen lajin taitaja (football, hockey ja lacrosse) hän taistelee seitsemän muun pelinrakentajan kanssa peliajasta Ferrumissa.

2021 alkaneet opinnot Ferrum Collegessa ovat sujuneet erinomaisesti ja veivät Korkalaisen kevään 2022 Dean’s Listille eli rehtorin kunnialistalle, jolle pääsivät vähintään 3.4 GPA keskiarvon saavuttaneet opiskelijat. Football puolessa silloin oli vain harjoittelua  ja valmistautumista kauteen syksyllä.  Korkalaisnen harjoitteli 2022 keväällä QB pelipaikalla sekä pääsi syksyn training campin jälkeen ykkösjoukkueeseen.  Elokuun leirillä oli 8 pelinrakentajaa ja Korkalainen pääsi heistä kolmen parhaan joukkoon.  Vain  3 qb:ta otetaan ykkösjoukkueen otteluihin mukaan. Kaksi muuta pelinrakentajaa ovat Jesperiä ylemmillä vuosikursseilla, joten heillä on college pelaamisesta enemmän kokemusta.  Jesper Korkalainen on  vielä freshman ja 2022 kausi on vasta ensimmäinen.
Ferrumillla oli kaksi scrimmage ottelua syksyllä ennen kauden alkua ja Korkalainen pääsi pelaamaan niissä. Molempien  otteluiden jälkeen hän sai erittäin positiivista palautetta valmentajilta.
– Kaikki valmentajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä tekemiseeni training campilla. QB valmentajani sanoi minulle vielä erikseen että olen kehittynyt paljon viime keväästä ja kuinka olen itse tehnyt selväksi sen,että kuulun ykkösjoukkueeseen. Tällä hetkellä olen noussut kakkos-qb:ksi, koska meidän edellinen kakkospelinrakentaja loukkasi olkapäänsä, joten ei tietoa milloin hän tulee takaisin.

Avausottelu Virginina-Wise yliopistoa vastaan näkyy maksullisen kanavan kautta pe 2.9.2022 klo 02.00
Korkalainen on päässyt heittämisen makuun ja tilastoista löytyy 2/3 onnistunutta heittoa 27 jaardin verran.

 

#89 laitahyökkääjä Daniel Luoma Eastern Illinois University (D1)

Daniel Luoma on kokenein syksyn suomalaisista college-pelaajista. Porvoo Butchersin kasvatti kirjautui kirjautui Eastern Illinoisin yliopistoon stipendiurheilijana vuonna 2020, mutta kaksi kautta Covid-19 johdosta tekivät urheilemisesta repaleista. Kaudella 2021 hän pelasi kahdeksassa ottelussa, joissa hänen päävastuulleen jäi aloituspotkujen suorittaminen. Niiden keskiarvoksi NCAA tilastoihin kirjattiin  59.2 jaardia/ottelu. Potkuista 8 oli touchbackejä.
Panthersin valmentajisto vaihtui kokonaan täksi kaudeksi ja se lupaa hyvää myös kovakuntoiselle Luomalle. Viime kaudella Panthersin ongelmana oli vain 14.5 pistettä tuottanut viime kauden hyökkäys. Superbackin pelipaikalta wide receiveriksi siirtynyt 101kg painava Luoma on valmis pelaamaan palloa ja nostamaan joukkueensa tehoja.

Avausottelu Northern Illinoisia vastaan näkyy maksullisen ESPN Player sivuston kautta pe 2.9. klo 03.00

 

 

#97 potkaisija Eemil Herranen Northern Arizona University (D1)

Arizonan tunnetut jalkapalloyliopistot ovat Arizona Tucsonissa ja Arizona State Tempessä. Kahden kilometrin korkeudessa vuoristoseudulla sijaitseva Flagstaff on Northern Arizonan yliopiston kotikaupunki. Suomessa 12-vuotiaaksi asunut Eemil Herranen on valloittanut football joukkueen lentopotkaisijan paikan. San Diegosta kotoisin oleva Herranen siirtyi McNeese yliopistosta Louisianasta alkuvuodesta Northern Arizonaan yliopistopelaajien transfer portalin kautta. NAU Lumberjacks on nosteessa ja kaudella 2021 se voitti Arizonan yliopiston 21-19.
Melkoisella todennäköisyydellä NAU tulee tarvitsemaan Herrasen erikoisosaamista, kun avausvastustajana on PAC-12 joukkue Arizona State.  Sun Devils on voittanut kauden avausottelunsa 22 vuotta putkeen. Herranen toimii myös joukkueensa holderina.

 Avausottelu Arizona Statea vastaan mahdollisesti näkyy Pac-12 network youtube-sivuston kautta pe 2.9. klo 05.00

 

#96 potkaisija Mika Montonen Boston College (D1)

Dallasissa syntynyt ja pitkään USA:ssa asunut Mika Montonen teki kovaa jälkeä high school rintamalla. Montonen potki Blue Valley West high schoolissa aloituspotkuja, kenttäpotkumaaleja kuin lentopotkuja. Mikan joukkue Blue Valley West voitti  Regional Championshipin ja joukkue eteni Kansasin osavaltion 6A koulujen finaaliin, jossa Montosen Jaguars hävisi Blue Valley North West Huskiesille 7-35.  High school soccerin kautta jenkkifutiksen pariin tullut lefty on vieraillut menestyksellä useilla eri potkuleireillä, mm. maineikkaalla Chris Sailer kicking campilla. Suomen kansalaisuuden omaavalla Mikalla on kova akateeminen tausta, sillä hän sai  SAT-kokeesta erinomaisen tuloksen 1380 ja keskiarvo on myös korkeaa luokkaa GPA 4.71/4.00. Montonen signasi  lopulta maineikkaan Boston Collegen riveihin ja taistelee peliajasta viiden muun potkaisijan kanssa. Hän on ensimmäinen suomalainen potkaisija NCAA yliopistojen kuninkuusluokassa FBS (Football Bowl Subdivision).

Avausottelu Rutgersin yliopistoa vastaan näkyy maksullisen ESPN Player sivuston kautta la 3.9. klo 20.00

 

 

#71 hyökkäyslinjamies Niklas Gattiker Aurora University (D3)

Vaasalaistaustainen offensive guard  Niklas Gattiker liittyi elokuun alussa Aurora Universityyn vahvuuteen.  Gattiker pelasi ensin kolme vuotta high school jalkapalloa Georgiassa ja North Carolinassa. 190cm pitkä ja 134 kg painava linjamies valittiin Rabun Gap Naccochee koulusta 2019 kauden Western Conference All-Conferencen -joukkueeseen. Seniori-vuodeksi 2021 Gattiker vaihtoi maisemaa ja siirtyi North Carolinassa sijaitsevaan Asheville Schooliin. Gattiker valittiin osavaltionsa all star II joukkueeseen.

Illinoisissa TOP 20 3D koulujen ryhmään kuuluvaan Aurora Spartans on kovatasoinen joukkue. Spartansin rosterissa on 20 hyökkäyslinjamiestä taistelemassa peliajasta.

Avausottelu Hope Collegea vastaan näkyy  youtube video stream  la 3.9.2022 klo 20.00

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta