Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Edward Vesterinen ja West Virginia Guaranteed Rate Bowlissa

Linjapuolustaja Edward Vesterinen jatkaa hienosti alkanutta yliopistouraansa Bowl-ottelussa 28.12.2021, kun West Virginia kohtaa Minnesotan yliopiston.

Edward Vesterinen sai kuluneella kaudella peliaikaa kahdeksassa ottelussa, joista hän aloitti yhden. Vesterisen ensimmäisen vuoden tilastot kertovat hyvää jatkoa varten. Freshman pelaajien käyttö yliopistojen otteluissa ei ole kovinkaan tavallista ja se, että Vesterinen on nose guardina ja defensive tacklena saanut nimensä NCAA:n taklaustilastoihin on jo arvokas saavutus.
Esimerkiksi Edward Vesterisen joukkuekaveri ruotsalainen tight end Victor Wikström oli ns. red shirt freshman ja hänen otteluissa esiintymisensä jäi yhteen.
Mountaineersin päävalmentaja Neal Brown pitää nuorten pelaajien kehittämistä avainasemassa pitkän aikavälin strategiassa.

Vesterisen viimeinen ottelu kaudella 2021 alkaa klo 05.15 ke 29.1.2021 ESPN Player -maksukanavalta.  Minnesota Golden Gophers tulee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina. Guaranteed Rate Bowlin katsomossa saattaa raikua go Edu! -huudot, sillä Suomessa vaikuttava Kaleb Wezdenko on perheineen seuraamassa ottelua paikan päällä.

Aiemmat Bowleissa pelanneet suomalaiset

Yliopistojalkapallon  ylimmän tason eli FBS Football Bowl Subdivision -otteluissa on suomalaisista aiemmin pelanneet Seppo Evwaraye (Nebraska), Max Ehlert (UNLV)  ja Ville Valasti (Eastern Michigan). Bowl otteluun asti selviäminen vaatii menestyksellistä kautta ja sellaisia esimerkiksi Chris Mulumballa ei ollut Coloradon yliopistovuosina.

Valasti Ville 2Viimeisin heistä on Ville Valasti, jonka opinahjo Eastern Michigan pelasi 2018 ensimmäisen voitollisen kauden sitten vuoden 1995 (5-4 MAC konfrenssissa).  Voitollinen kausi johdatti Eastern Michiganin Bowl-otteluun kauden lopuksi. MAC konfrenssin joukkueena EMU kohtasi Georgia Southernin Camellia Bowlissa. Ottelu oli äärimmäisen tasainen ja päättyi vasta jatkoajalla Eastern Michiganin häviöön. 21-23. EMU:n puolustuksen linjassa pelasi yhdessä Valastin kanssa tuleva Las Vegas Raidersin Maxx Crosby.
Bowl-otteluilla on merkitystä myös yhteistyökumppaneiden suhteen. Bowl-otteluissa on isot televisioinnit ja ne nostavat yhteistyön arvoa jatkossa. 2018 Adidas antoi 250 000 dollaria promootiorahaa EMU:lle, jonka yliopisto käytti tarpeidensa mukaan. Yliopiston koko varustebudjetti oli tuolloin 500 000 dollaria. Pelaajille Bowl-ottelut ovat myös antoisia mm. erilaisten lahjojen muodossa.

Tukimies Max Ehlertin viimeinen college-ottelu huipentuu Heart of Dallas Bowlissa, kun UNLV kohtasi North Texasin uudenvuodenpäivänä. UNLV:n jalkapallojoukkue pääsi Bowl-otteluun kolmentoista vuoden tauon jälkeen. Joukkue pelasi North Texasia vastaan 1.1.2014 Heart of Dallas Bowlissa Texasissa. Rebels sai voittosaldo 7-5 2013 kaudella. Yliopiston Director of Athletics Tina Kunzer-Murphy oli innoissaan, sillä Bowliin pääsy vaati paljon työtä ja oli osoitus joukkueen kehityksestä.
Ehlert sai kutsuja useammalle NFL leirille keväällä 2014. 107 kg painanut, 4.6s 40 jaardia kellottanut ja 200kg penkistä nostanut Ehlert oli kiinnostanut mm. Oakland Raidersia ja Denver Broncosia fullbackin paikalle. Ehlert panosti sen sijaan työelämään ja hän toimii nykyään hienostohotellin johtotehtävissä San Franciscossa.

Useammassa kuin yhdessä Bowl-ottelussa suomalaisista on esiintynyt Seppo Evwaraye Nebraskan yliopiston hyökkäyslinjasta. Hänellä on kokemusta peräti neljästä Bowl-ottelusta. Ensimmäinen niistä oli Evwarayn ollessa redshirt freshman. Nebraska pääsi Rose Bowliin 2002.
– Koko matka oli todella huikea. Olimme Kaliforniassa lähes 2 viikkoa joulun aikoihin. Koko kaupunki oikeastaan tiesi että olimme yhdessä Miamin kanssa siellä ja tästä sitten aiheutui monia hyviä ja myös huonoja asioita. Tunnelma oli aivan katossa vaikka vähän aavistelin että emme tule pärjäämään itse ottelussa

Evwarayelta jäi toisena vuotena Independence Bowl väliin, kun hän toipui loukkaantumisesta. Alamo Bowleista ensimmäisessä Seppo oli vaihtopenkillä ja pääsi mukaan muutamiin hyökkäysvuoroihin Michigan Statea vastaan. Toinen Alamo Bowl seniori-vuotena jäi mieleen parhaiten.

– Tunnelma oli heti alusta alkaen hieman haikea, mutta meillä senioreilla oli hyvä fiilis. Olimme saaneet  voittosaldon nostettua edellisen kauden 5-6 numeroista 8-4. Meillä oli sellainen fiilis, että saatiin kammettua laiva takaisin oikeaan suuntaan. Tiesimme että ottelusta tulee kova sillä oli Michiganilla monta pelaajaa, jotka todennäköisesti tultaisiin varaamaan NFL:ään. Kumpikaan joukkue ei päässyt niskanpäälle vaan raskaansarjan iskuja vaihdeltiin läpi koko matsin. Lopussa olimme kuitenkin vahvempia vaikka ihan viime sekunneilla meinasi käydä emämunaus, kun Michigan lähti palauttamaan palloa. Ihmisiä oli jo tässä vaiheessa valunut kentälle ja tilanne oli kaoottinen. Ennen maalia kuitenkin db Titus Brothers sai taklattua Michiganin palauttajan ulos kentältä. Muistaakseni tuon vuoden Alamo Bowl oli toiseksi katsotuin Bowl ottelu heti mestaruusottelun jälkeen sinä vuonna. Alamo Bowliin oli hieno päättää unelma yliopistossa pelaamisesta. Kentältä pois kävellessä tuli kyyneleet silmiin, kun vihdoin ymmärsin että en enää ikinä pääse edustamaan Nebraskaa kentällä

3.1.2002 Miami (FL) 37 Nebraska 14  Rose Bowl
27.12.2002 Mississippi 27 Nebraska 23 Independence Bowl
29.12.2003 Nebraska 17 Michigan State 3  Alamo Bowl
28.12.2005 Nebraska 32 Michigan 28  Alamo Bowl

Lataa PDFTulosta