Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Edward Vesterinen loistaa West Virginian keväässä

Suomalaispelaajalle povataan isompaa roolia kuin aiemmin. Edward on ehtinyt myös opettaa West Virginian pelaajille mitä on sisu.

Spring Game lauantaina

Ykkösmiehistön rotaatiossa viime kaudella Edward Vesterisen  lähtökohdat tulevaan kauteen: 12 ottelua defensive tacklena, 10 taklausta, 1 säkitys ja 2,5 TFL-taklausta ja 2 pelinrakentajan hurrie jahtausta. 242 pelattua yritystä, joista korkein määrä 38 Texas Techiä vastaan.
Valmistautuminen huomiseen 22.4.2023 pelattavaan Gold-Blue-otteluun on sujunut ilman takaiskuja.

Isompi rooli tiedossa

Kaudella 2023 kokoonpano puolustuslinjassa muuttuu, sillä joukkueen ykköstykki Dante Stiles on melko varma NFL-varaus. Aloituskokoonpanoissa pelanneita linjapuolustajia on siirtynyt trasfer portalin kautta muihin yliopistoihin Jordan Jefferson LSU ja Taijh Alston Colorado. Peliajasta kilpailee 14 linjapuolustajaa. Mukaan ovat tulleet Davoan Hawkins Tennesee Statesta ja Fatomra Mulbah Penn Statesta.

– Eihän sitä ikinä tiedä kuka tulee ja kuka menee. Omat lähtökohdat ovat mulla on hyvät, sillä systeemi on opittu. Olen myös antanut kahden vuoden aikana näyttöjä, jotka nyt viittaisivat aloittajan rooliin tai 50/50 peliaikaan puolustuslinjassa 3. tekniikassa (pelaa guardien ulkohartian kohdalla). Viime kaudella autoin Stilesiä pääsemään tilanteisiin esimerkiksi nose guardina. Sidoin kaksi hyökkäyslinjamiestä itseeni ja Dantella oli vapaat kädet tehdä peli mistä vain löysi väylän. Tein viime kaudella 2,5 säkkiä, yksi niistä jäi tilastoimatta. 

Harvoin ensimmäisen vuoden pelaajat pääsevät otteluihin ja rosteriin. Peliaika on tiukalla. Esimerkiksi Edwardin kämppiksen ruotsalaisen Victor Wikströmin status on red shirt sophomore. 

Edward Vesterinen kevätharjoittelussa 2023. Kuva West Virginia Football.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päävalmentaja Neil Brown

Pori Bearsin 1989 kauden valmentaja legendaarinen edesmennyt  Mike Leachillä on ollut oma vaikutuksensa West Virginian coaching staffiin. Leach oli päävalmentajana Texas Techissä, kun Mountaineersin nykyinen hc Neil Brown toimi siellä hyökkäyskoordinaattorina. Texas Techin silloinen pelinrakentaja Graham Harrell oli puolestaan West Virginian  hyökkäyskoordinaattorina viime kauteen asti.
Viime kausi 2022 lähti hyvin käyntiin, mutta tärkeitä tasaisia otteluita ei pystytty voittamaan. Neil Brown ura on ollut tarkassa syynissä, mutta hän on ainakin vielä yhden vuoden päävalmentajan roolissa. Valmentajasopimuksen lopettaminen ennen aikojaan olisi tullut maksamaan yliopistolle 12-16 miljoonaa dollaria.
Neil Brown kommentoi hiljattain Herald-Dispatchin haastattelussa  kuinka Edward pystyy pelaamaan johdonmukaisesti ja samalla tasolla joka päivä. Kova työmoraali tuottaa tulosta ja hänellä on erinomainen moottori, mikä on yksi Neil Brownin arvoasteikossa korkealla oleva ominaisuus linjapuolustajilla. Vesterinen on ollut todella hyvä myös erikoisjoukkuepelaamisessa.  Hän on osoittanut että pystyy toteuttamaan kentällä luokkahuoneessa opittuja asioita. Päävalmentaja Brown tiivistää.
– Eddie V’s the dog, man. I love that guy.

Opinnot sujuvat edelleen

Opinnot ovat sujuneet erinomaisesti. Kauden aikana,  joka sunnuntai opinto-ohjaajalta tulee tekstiviesti, joka sisältää seuraavan viikon painotetut opiskelut. Businessta pääaineena opiskeleva Vesterinen on hoitanut opinnot erinomaisesti ja keskiarvo on pysynyt lähes 10:ssä eli gpa 3.9-4.0. Vesterinen valittiin 2022 Academic All-Big 12 Conference First Team kunniagalleriaan,  jonne pääsevät opinnoissaan erityisesti menestyneet opiskelijaurheilijat.

Muut euroopplaiset college-pelaajat

Bondaus muiden eurooppalaisten college-pelaajien kanssa on vahvaa. Yhteydet muihin suomalaispelaajiin ovat tiiviit. Alabaman Olaus Alisen ja Eastern Illinois Daniel Luoman kanssa Edward on tiiviisti yhteydessä. Opiskelijaurheilijan arki on hyvin samankaltaista koko joukolla. Eurooppalaistaustaisiinm pelaajiin törmää myös kauden aikana.
– Kyllä aina otteluiden jälkeen jutellaan ja otetaan yhteiskuvia. Esimerkiksi TCU:ssa pelaavan saksalaisen tight endin Alex Honigin kanssa oli juttua. Towson ottelun jälkeen kaksi saksalaista hyökkäyslinjamiestä tuli juttelemaan.  PPI:n leirillä ennen USA:han siirtymistä tein näyttöjä 1 vs.1 näyttöjä Danijel Mileticiä vastaan UMass:in coachien seuratessa. Nyt kun tapasimme Virginia ottelun jälkeen, niin siinä sitä ihmeteltiin, että nyt ollaan täällä stipendiurheilijoina. 

Edward Vesterinen taklaa Texasin qb:ta.
Edward Vesterinen taklaa Texasin qb Hudson Cardia. Kuva Herald-Dispatch.

Oma pelaaminen kehittyy 

WVU:n puolustuksen linjan valmentaja Andrew Jackson pyysi Edwardia esitelmöimään syksyllä 2022 koko joukkueelle sisusta, johon hän oli tutustunut kirjallisuuden kautta. Suomalaisille tuttu asia on nyt opetettu amerikkalaisille joukkuekavereille.
Coach Jackson on todennut, että Vesterisen konsistenssi ja tilannetietoisuus ovat parantuneet. Pelkästään jo football jargonin omaksuminen auttaa nopeampaan jalkapallokeskusteluun. Jackson on todennut, että Edward on aina pelannut kovaa, mutta nyt hän sen lisäksi ymmärtää pelaamisen yksityiskohtia sekä kokonaiskuvaa entistä paremmin.

Harjoitusviikko alkaa kaudella maanantaisin filmin katsomisella. Coachit esittelevät game planin ja saamme tarkat scouting-raportit. Niissä on yksityiskohtaisia tietoja vastustajasta. Kuten esimerkiksi millaista lähtöasentoa käytetään, vaihteleeko se eri peleissä. Tiukat split (linjamiesten välit) tietyissä peleissä. Vihje pelistä voi tulla silmistä ja katseesta. On tavallista, että hyökkäyslinjamies tykkää katsoa pelin suuntaan. Kokemuspankkiin kertyy lisää korkoa. Muistuuko vihjeet sitten itse ottelun tiimellyksessä, kun vauhti on kova ja päässä kolisee sekä väsymys painaa päälle.

–  Hyökkäyslinjamiehen katse ja splitit kertovat paljon. Kun vilkaisee backia ja tight endiä, niin voi eliminoida tiettyjä pelejä pois. Hyökkäyslinjamiehen käsi on kuin tuntosarvi, paineesta tuntee juoksun ja heiton, siitä sitten oma tekniikka vastaan. Kun iso linjamies saa sinusta otteen kiinni, niin ainoa keino on pelata matalalla, pihdit on tosi kovat. Esimerkiksi TCU:n all american Steve Avilaa vastaan oli haasteellista pelata. 

Neuvo nuorille pelaajille

Edward Vesterisen eri järjestöjen college kesäkiertueille lähteville suomalaispelaajille. Itse menin liian aikaisin (17-v.), en erottunut joukosta ja offereita ei tullut. Kesällä ennen West Virginiaan pääsyä olin niin kovassa kunnossa, että mikä tahansa iso koulu olisi kiinnostunut. Amerikkalaisia high school pelaajia on scoutattu vähintään kaksi viimeistä high school vuotta. Eurooppalaisten etu on, että näyttöjä voi tehdä myöhemmällä iällä.

Katso Edward Vesterisen lehdistötilaisuus 4.4.2023.

Edward Vesterisen faneille ilouutinen –  Vesterisen pelipaitoja on ostettavissa.

 

 

 

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta