Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Edward Vesterinen yhä isommassa roolissa West Virginian yliopiston puolustuksessa

Linjapuolustajan kevätkausi lupaa hyvää niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Vesterinen on noussut vuosi vuodelta yhdeksi yliopistojoukkueensa avainpelaajaksi. 2023 kaudella hän pelasi 518 minuuttia ja kirjautti kolme säkkiä, 28 taklausta ja 19 taklauspainetta pelinrakentajaa vastaan. Hänet nimettiin joukkueensa kapteeniksi kotiottelussa BYU:ta vastaan. Big 12 konfrenssi palkitsi hänet Honorable kunniamaininnalla  kauden esityksistä. Edward kaksinkertaisti taklausmääränsä edelliseen kauteen verrattuna. Odotukset ovat korkealla syksyn silmällä pitäen.

– Spring game meni hyvin. Oli hienoa nähdä meidän alumni Pat McAfee, jonka suosio on kasvanut paljon lajin piireissä. Pelinä spring game oli enemmänkin harhautusta ensimmäistä  vastustajaa Penn Statea vastaan. Juostiin ihan keksittyjä pelejä ja muutettiin kaikki käsi signaalit. Nuorempien pelaajien annettiin pelata enemmän koska kaikki näytöt oli annettu aikasemmissa treeneissä.

West Virginia football on järjestellyt uudelleen puolustuslinjansa muodostelmia.  Viimeisten muutaman vuoden aikana päävalmentaja Neal Brown on tehnyt useita muutoksia.  Mountaineersin 2023 kausi päättyi Duke’s Mayo Bowl voittoon North Carolinasta 9-4 recordilla, mutta Brown haluaa terävöittää 26 pistettä ottelua kohti pisteitä päästänyttä puolustustaan.
Mountaineersin puolustus on siirtynyt 4-2 stack asetelmasta 2023 kaudella  3-4  muodostelmaan.  Muodostelmassa defensive tackleilla on iso merkitys ja seniori Edward Vesterinen edustaa joukkueessaan yhdessä Fatorma Mulbahin  kanssa kokeneempaa pelaajakaartia. WVU:n valmennusjohto arvostaa Vesteristä ja odottaa häneltä vahvaa panosta puolustuslinjan ankkurina. Peliajasta taistelee 14 linjapuolustajaa.
Edu kevätleirillä. Kuva: Hayley Rogers 247 sports

Neljättä kauttaan puolustuslinjan valmentajana toimiva Andrew Jackson pitää ryhmäänsä tähän astisista yksiköistään fyysisimpänä. Tämä  ominaisuus on kehittynyt ajan myötä, sillä West Virginian edelliset ja nykyinen hyökkäyslinja ovat muokannut puolustuslinjan urheilullisuutta. Edu Vesteristä Jackson kommentoi.
– Vesterinen oli melko hiljainen kaveri saapuessaan Morgantowniin. Asia muuttui vuosien aikana, kun futis-jargon tuli hänelle tutuksi. Nyt hän on välillä pelleilee siinä missä muutkin ja on tietää kaiken amerikkalaisesta kulttuurista. Hänen tekniikkansa ovat kehittyneet ja hänestä saa vaikutelman, että lajivuosia on takana 10-12. Hän osallistuu myös nuorempien pelaajien opettamiseen. Hän on sinut itsensä kanssa  ja on hienoa seurata mitä hän pystyy tekemään.

Vesterinen Dukes Mayo Bowlissa.

Useimmat suomalaiset defensive endit ovat muuntautuneet USA:ssa defensive tacklen pelipaikalle (mm. Michael Quarshie Columbia/NFL Raiders, Chris Mulumba Colorado, Filip Zacok Indiana State). Pelipaikan muutos tapahtui myös Edward Vesteriselle, joka värväyskesänä 2020 juoksi 4.75 s 40 jaardia ja painoi 111kg. 2019 hän oli Italian U19 EM-lopputurnauksessa kisojen kiistattomasti paras defensive end.
2024 pääasiassa nose guardina ja tacklena pelaava Vesterinen on nyt 4 vuotta myöhemmin 129 kg painava raskaskätinen puolustaja, jonka kehitys on lähestynyt ammattilaistasoa.  Vesterinen pysyy vastustajien juoksupelissä vahvasti mukana ja pystyy syöksymään säkityksiin. Hän pelaa  joukkue ensin -pelityylillä kurinalaisesti omaa tonttiaan pääosin  3-tekniikasta. Vesterisen yksi etu on, että hänet voi laittaa mihin tahansa linjan kohtaan ja tulppa pitää.  Vesterisellä alkaa olla ajovoimaa niin bull rushiin kuin muihin tekniikoihin. Kokoa ja peliälyä riittää ammattilaiseksi saakka.

– Kevät on mennyt muuten hyvin. Olen kehittynyt ja hionut tekniikkaa. Minun kehitystäni on auttanut meidän hyökkäyksen linjamies Zach Frazier, joka varattiin juuri NFL draftissa toisella kierroksella Pittsburg Steelersiin. Joka päivä tuli pelattua häntä vastaan ja se on auttanut minua tulemaan paremmaksi. Ensi keväänä 2025 on tarkoitus pyrkiä NFL leireille. Oikeisiin töihin sitten jos NFL ei aukene.

Oikeita töitä valmistellaan West Virginian Elite Climbers -ohjelmassa,  joka auttaa valmistautumaan business uraan ja elämään jalkapallon jälkeen. Ohjelmaan valitaan noin 15 pelaajaa joka vuosi joukkueesta. Kriteerinä on erinomainen pelikyky sekä opintojen suvuvuus.  Yliopiston alumni-miljardööri on sponsoroinut ohjelman. Tällä tapaa WVU kilpailee muiden koulujen kanssa pelaajista ja NIL:istä.  West Virginia on yksi ensimmäistä tarjoamaan tällaista toimintaa.
– Climbersin kanssa kävimme New Yorkissa vierailemassa yrityksissä. Tavattiin paikallisia alumneja. Käytiin Broadway showssa ja koris pelissä. Ohjelman tarkoitus on auttaa työllistymisessä peli uran jälkeen. Siihen kuuluu myös  ilmainen matka Eurooppaan. 

Tuore artikkeli Metro Newsissa Edward Vesterisestä.

Edward Vesterisen  haastattelu kevätharjoittelun merkeissä.

Lataa PDFTulosta