Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Eemil Herrasella edessään vaativat vuodet

Ensimmäisenä suomalaisena transfer portalin kautta yliopistoa vaihtanut amerikkalaisen jalkapallon pelaaja potkii kaksi seuraavaa vuotta San Diego Statessa. Tämän jälkeen tähtäimessä on ammattilaisuus.

Vaihtoehtoja oli monta – kotikaupunki San Diego voitti

Suomalainen yliopistopotkaisija Eemil Herranen oli päättänyt siirtyä transfer portaaliin eli yliopistopelaajien siirtolistalle jo kauden 2023 alkuvaiheissa. Herranen halusi lisää haasteita kolmannen yliopistovuoden jälkeen. Ensimmäinen yliopisto oli McNeese Louisianassa ja kaksi seuraavaa vuotta opiskelut ja urheilu sujuivat Northern Arizonassa. Jostain syystä Herranen oli sijoitettu kickereiden listalle puntereiden sijasta, sai hän kymmenisen tarjousta eri yliopistoista.

Hän oli rajannut seuraavan opinahjonsa FBS-yliopistoihin eli korkeimman tason yliopistourheiluun. Tarjouksia tuli mm. seuraavista kovista collegeista: Pittsburgh, Auburn, Kentucky, Texas State, Washington, Nevada, Houston, Georgia State, Louisiana Tech ja San Diego State.
San Diego State tuli heti alkuvaiheissa esille, mutta Herranen ei halunnut julkistaa jokaista tarjousta mediassa vaan puhui lähivalmentajiensa ja vanhempiensa kanssa niistä. Mukana oli kohtuullisen huomattavia NIL-tarjouksia.

San Diego State Aztecs on Mountain West Conferencen (MWC) jäsen ja kilpailee West-divisioonassa. Joukkue pelaa kotiottelunsa Snapdragon Stadiumilla, joka avattiin vuonna 2022 ja jossa on noin 35 000 istumapaikkaa. Joukkueella on tuore päävalmentaja Sean Lewis, joka toimi Coloradon hyökkäyskoordinaattorina.

Eemilin yliopistovalinnoista tehty uutinen Sports Illustrated julkaisussa.

NIL on kovassa käymisvaiheessa

Urheilijaopiskelijoiden NIL-sopimukset ovat tällä hetkellä yksi yliopistourheilun kuuma puheenaihe. Name, Image, and Likenes yksilön julkisuusoikeudet ovat olleet muutaman vuoden yliopistopelaajien ansaintamahdollisuus. Oikeustapausten välttämiseksi NCAA höllensi sääntöjään hiljattain  ja hyväksyi säännöt, jotka sallivat yliopistojen NIL-sopimusten tekemistä suoraan pelaajien ja kolmansien osapuolten välillä. Osa huippupelaajista amerikkalaisessa jalkapallossa ja koripallossa saa urheilijastipendin lisäksi miljoonien dollarien NIL-palkkioita lukuvuodesta. Deion Sandersin poika Shedeur Sanders Coloradon yliopistossa on rankattu footballin ykköseksi 4.7 miljoonan dollarin NIL-arvolla.

Harjoittelu jatkuu ex-NFL ammattilaisen John Carneyn opastuksella. Kuva: Eemil Herranen

Tekniikkamuutos toi lisäjaardeja

Herrasen viime kausi jäi kesken Northern Arizonassa, kun rasitusvamma keskeytti viimeiset pelit.  Loukkaantuminen teki kuitenkin tavallaan hyvää, sillä Herranen joutui pitämään kahden kuukauden tauon potkaisemisesta. Kroppa tuli kuntoon ja tulokset paranivat. Northern Arizonan kevätleirillä Herranen potki elämänsä tähän astiset parhaat potkut. Hän hioi myös tekniikkaansa ja vaihtoi myös potkuaan siten, että potkussa tukijalka irtoaa maasta saattovaiheessa. Lentopotkujen pituudet paranivat keskimäärin 7 jaardia kevätleirien team-harjoittelun sadassa tilastoidussa yrityksessä. Lentopotkujen keskiarvo nousi 49 jaardiin.

– Tekniikan muutos oli tosi tärkeä kehitysvaihe. NFL:ssä keskitytään aikan paljon hang time’een, kun taas collegessa potkujen pituudet ovat enemmän tarkkailussa.

Treenaaminen San Diegossa jatkuu heti heinäkuussa. San Diego Statessa on uusi stadion ja loistavat olosuhteet. Edessä ovat vaativat vuodet, jossa opinnot ja football ovat isossa roolissa.
Helsingistä Kaliforniaan 10-vuotiaana muuttanut Herranen pitää kotona asumista ehdottomasti etuna.  Perhe on tärkeä osa elämää ja nyt voimavaroja voi suunnata suoraan opintoihin ja urheiluun campuksella elämisen sijaan. Stipendiurheilijana hänellä on kaikki edut käytettävänään. Yliopisto sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päästä kodista.

 

 

 

Eemil Herranen pitää opintojen suorittamista tärkeänä urheilu-uran rinnalla. Kuva: Eemil Herranen

Opinnot ovat tärkeässä roolissa

Herranen sai keväällä valmiiksi ensimmäisen yliopistotutkintonsa (bachelor’s) Northern Arizonassa taloustiede pääaineenaan. Opinnot jatkuvat syksyllä 2024 ja hän siirtyy masters-opintojen pariin San Diego Statessa. Työn tekeminen urheilun parissa kiinnostaa myös.

– On ollut hienoa olla taas Suomessa. Tulee aika nopea visiitti ja vietän isovanhempen kanssa paljon aikaa mökillä.   Loppuviikosta palaan takaisin San Diegoon ja jatkan harjoittelua.  Surffaamaan pääsee myös, mutta tosin vasta parin kuukauden päästä, koska nyt on shark season.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lataa PDFTulosta