Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Fifth Quarter tuli täyttämään tyhjiötä

Suosittu jenkkifutiksen riippumaton äänitorvi Gridiron.fi lopetti toimintansa maaliskuun lopussa. Syntyi tyhjiö, jonka täyttäminen odotti tekijäänsä vain hetken. Toukokuun alussa uusi sivusto, fifthquarter.fi aloitti toimintansa. Mistä siinä on kyse ja ketkä taustalla?

Fifthquarter.fi aloitti toimintansa maanantaina 8. toukokuuta ja tuhannen erillisen kävijän raja rikottiin torstaina 11.5. kun miesten liiga käynnistyi. Statistiikka on peräisin Mikko Punkarilta, joka on keskeinen hahmo uuden jenkkifutis-sivuston taustalla. Näin Punkari kertoo sivuston syntyhistoriasta:

-Olimme Jaguarsin helmikuisen SuperBowl-studion jälkeen pohtineet, että seurassa voisi olla kiinnostusta tuottaa videosisältöjä esim. Vaahteraliigan ja divisioonien kuulumisista, ja funtsineet onko seuran omat kotisivut ja somekanavamme parhaat väylät tavoittaa ihmisiä, jos käsittelemme asioita Jaguarsia laajemminkin, mutta idea omasta sivustosta tuli ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun Gridiron ilmoitti lopettavansa.  Minä pistin sivuston teknisesti pystyyn, mutta meitä on tällä hetkellä isompikin rinki seuran piiristä viemässä Fifth Quarteria eteenpäin, ja eri ihmisillä on omaa kiinnostusta päästä toteuttamaan itseään ja kehittämään osaamistaan sivuston toiminnan puitteissa. Innostusta on tällä hetkellä mukavasti, ja haluamme että sivustoa ei mielletä pelkästään yhden ihmisen jutuksi, vaan meidän kaikkien yhteiseksi jutuksi. 

Entä millaista roolia uusi sivusto hakee Suomen jenkkifutis-scenessä?

-Toivomme, että Fifth Quarter olisi lajiyhteisön keskustelupaikka siinä, missä Gridiron tai SAJL:n foorumi ovat olleet sitä ennen. Samalla pystymme toivottavasti parantamaan jenkkifutiksen näkyvyyttä Suomessa.  Emme varmaankaan yllä sivuston omassa sisällöntuotannossa Gridironin huippuvuosiin, mutta tarkoitus on tarjota keskustelunavauksia tuottamalla sivustolle kirjoitettuja artikkeleita ja videosisältöjä. Jos sivustolla ei käydä keskustelua jenkkifutiksesta tavalla tai toisella, näemme, että sivusto ei täytä tarkoitustaan. 

Gridiron ehti olla suomalaisen jenkkifutisyleisön ilona 12 vuoden ajan. Vähät resurssit sekä keskusteufoorumin tuoma konkreettinen juridinen vastuu vastuu olivat niitä tekijöitä, jotka johtivat päätökseen sivuston lopeettamisesta. Näin Punkari kommentoi

-Gridiron oli alkuvuosien jälkeen varsin riippuvainen Tuomon omasta ajankäytöstä. Sama riski on olemassa Fifth Quarterin kohdalla, jos tekeminen jäisi liian harvojen hommaksi. Alkuinnostus Jaguarsin piirissä vaikuttaa kuitenkin lupaavalta, ja riskin todennäköisyys lyhyellä aikavälillä tuntuu aika pieneltä. Toivottavasti pääsemme myös jossakin vaiheessa pohtimaan, miten toimijoita otetaan mukaan Jaguarsin ulkopuolelta.

Kommentoijilta edellytetään rekisteröitymistä

Yksi Gridiron.fi sivuston isoista haasteista oli lapasesta karanneet kommentit. Keskustelufoorumin ylläpitäjä on vastuussa palstalla oleva sisällön lainmukaisuudesta ja velvollinen poistamaan sivulta loukkaava sisältö viipymättä. 5th quarterin ylläpitäjät toivovat, että kommentoijien rekisteröinti auttaa karsimaan pahimmat ja spontaaneimmat ylilyönnit.

-Tietoinen linjaus on, että edellytämme kommentoijilta rekisteröitymistä palveluun. Toivomme sen karsivan pahimpia ylilyöntejä ja ylläpidon toimesta tehtävän moderoinnin tarvetta. Uskomme, että sivuston pyörittäminen on meillekin sitä mielekkäämpää, mitä vähemmän joudumme käyttämään energiaa asiattomuuksien karsintaan.

-Käyttäjäkunnan toiveiden kuuleminen ja toteuttaminen, sekä meidän omien resurssien riittäminen on varmasti yksi asia, jonka kanssa meidän pitää oppia tasapainoilemaan aika tarkasti. Teknisesti voisimme esim. heti pistää keskustelufoorumin pystyyn sivustolle, mutta toisaalta haluamme myös ensin oppia paljonko sivusto työllistää meitä moderointimielessä tässä muodossa. Uskon, että meillä riittää halua kokeilla myöhemmin toisiko toisenlainen keskustelualusta työmäärään muutosta jompaan kumpaan suuntaan. Esim. toimituksen omia avauksia ei välttämättä tarvittaisi niin paljon, jos foorumilla kuka tahansa voisi avata keskustelun omasta aiheesta.

-Tarkoitus on kuulla toiveita, osallistaa, kokeilla uutta, kerätä palautetta ja fiilata (esim sivuston maanantaisen julkaisun jälkeen olemme jo tehneet palautteen perusteella puolen tusinaa pientä muutosta), mutta kuitenkin niin, että selviämme myös hyvällä omallatunnolla niistä paloista, joita haukkaamme.

 

Tervetuloa palvelemaan jenkkifutisyleisön tiedonjanoa Fifth Quarter

 

Tutustu tästä:   fifthquarter.fi

 

 

Lataa PDFTulosta