Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

Giants U17 mestariksi

East City Giants kukisti tiukassa U17 SM-sarjan mestaruuskamppailussa Roostersin 14-7 (6-7).

U17 finaali pelattiin varsin kosteissa olosuhteissa Myllypuron nurmella.  Kolikonheiton suoritti lajikonkari Karim Hammoud (mestaruuksia mm. 2xEM, 5xVaahteraliiga, 1xRanskan U18).  Hammoud oli myös valitsemassa MVP-pelaajia.

Ensimmäisellä neljänneksellä Giants pääsi ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan muutaman onnistuneen heiton sekä rangaistuksen myötä hyvään kenttäasemaan. Monitoimimies Eero Vitikainen karkasi kentän keskeltä varjostajiltaan ja teki ensimmäisen maalin. Giants johtoon 6-0. Lisäpiste epäonnistui.

Roostersin ensimmäisen driven 4./1 tilanteessa Jerry Silomaa tavoitteli pitkällä heitolla roosters-laitahyökkääjää, mutta heitto päätyi salibandya ja jenkkifutista SM-tasolla pelanneen  cb/wr Daniel Rubinstein käsiin. Rubinstein otti ottelussa kaksi syötönkatkoa. Roostersin hyökkäyksen kohtaloksi jäi tehojen puuttuminen lähes läpi ottelun.

Giants hyökkäys oli valinnut heittopainotuksen ensimmäiselle jaksolle ja voimakas kätisen pelinrakentaja Nooa Kurjen heitot lensivät hieman yli kohteista. Toisaalta Kurki joutui useasti pakenemaan karkuun, kun ehkäpä ikäluokan lupaavin linjapuolustaja Malek Jaradat vyörytti itsensä takakentälle.

Sateen kastelema kenttä toi omat haasteensa. Roosters pyrki juoksemaan linjan päädyistä laitahyökkääjien Luukas Suokas, Sharmake Salah Omerin ja Elias Ribeiron toimesta. Giantsin puolustus pystyi kuitenkin rajaamaan pelit ja jaardisiivut jäivät lyhyiksi. Linjan keskelle suuntautuneissa juoksuissa mm. Alexander Huhtaniemi, Alex Reinhold ja varmasti taklannut Gabriel Santos olivat mukana pysäytyksissä.

Ottelu sai uuden käänteen, kun Roostersin puolustus nosti kannattajiensa tunnelmaa. East City Giants oli ajettu omaan päätyyn ja Roostersin hyvin peliä lukenut tukimies Elias Ylitalo katkaisi Nooa Kurjen lyhyen heiton ja runnoi itsensä maalialueelle 15 jaardin verran. Luukas Suokas potkaisi lisäpisteen ja Roosters siirtyi 6-7 johtoon.

Toisella neljänneksellä Giants jatkoi heittolinjalla, mutta Roostersin puolustus pysyi tarkkana Lasse Karjalainen, Markus Asplund, Eino Marno, Anton Svens sekä Akseli Ollila pitivät tonttinsa puhtaana. Akseli Ollila on safetyn pelipaikalla kuin kotonaan. Hän on ottanut lähes jokaisessa ottelussa syötönkatkoja ja oli myös lähellä tässäkin ottelussa. Ollilan 190 cm varsi taipuu myös kolarointiin ja taklaaminen näyttää varsin luonnolliselta urheilusuoritukselta.

Roostersin hyökkäys ei päässyt lähelle maalintekoaluetta ensimmäisellä puoliskolla ja taukotilanteeksi jäi 6-7 Roostersin johto.

Kolmannella neljänneksellä Roosters palautti Aatu Mikkosen toimesta pelivälineen pitkällä. Rangaistus vei aloituslinjan taaksepäin. Roosters pelasi kolme hyökkäysyritystä ja tyytyi lentopotkuun. Potkujen palautuksia hoidellut Daniel Rubinstein otti fair catchin  50 jaardin kohdalla. Giants vaihtoi taktiikkaa ja alkoi juosta määrätietoisemmin.  Ottelun hahmoksi nousikin toisen polven jenkkifutari Henri Kaasinen, joka kuljetti palloa 9-10 jaardin pätkiä. Roostersin Toni Mälkki onnistui linjan takana taklauksessa, mutta seuraavaksi Nooa Kurki löysi poikkikuvion juosseen Eero Vitikaisen. Giants eteni kymmenen jaardin päähän Roostersin maalista. Kupletin juoni oli kuitenkin sama kuin läpi kesän ja Roostersin puolustus piti kutinsa ja tilanne pysyi edelleen numeroissa 6-7. Tukimies Niklas Lagström teki yhden ratkaisevan taklauksen tässä tilanteessa.

Giantsin X-faktori oli rb/lb Henri Kaasinen, joka oli tulessa läpi ottelun. 17-vuotias Kaasinen omaa vahvan jääkiekkotaustan. Numerolla 11 pelannut Kaasinen mursi taklauksia, otti heittoja kiinni ja pelasi tilanteet aina loppuun asti. Hän viimeisteli counter-pelin päätteeksi 17 jaardin pitkän juoksun ja vei East City Giantsin johtoon 12-7. Lisäpistepelin Giants muunsi onnistuneeksi heitoksi hämäämällä ensin potkua, jonka jälkeen Daniel Rubinstein heitti vapaana olleelle Aaro Raskille. Giants-Roosters 14-7. Nämä lukemat jäivät myös ottelun lopputulokseksi.

Neljännellä jaksolla Roosters yritti, mutta ei onnistunut. Giants puolusti tarkasti loppuun asti. Henri Kaasinen karkasi vielä 50 jaardia maaliin kiertopelillä, mutta yrityksen aikana selkeästi toiminut Matti Mäkäräisen johtama tuomariryhmä totesi kiinnipidon ja maali hylättiin.

Roostersin loppukauden hyökkäystehoja pudotti kolmen aloituskokoonpanon pelaajan siirtyminen vaihto-oppilaaksi USA:han. Giantsin rivistöstä puuttui puolestaan läpi kauden kahteen suuntaan raatanut Mäkelänrinteen urheilulukiolainen Juuso Linja.

Yksi joukkueiden ero oli finaalikokemus. Giantsin ryhmä on ollut voitokas SM-loppuotteluissa jo U13 ikäluokasta lähtien. Roostersin pelaajista suurin osa oli ensimmäistä kertaa loppuottelussa. Hermokontrolli onnistui molemmissa vaihtoaitiossa varsin mainiosti. Joukkueet pelasivat Suomen parasta ikäluokkafutista läpi ottelun.

 

 

 

 

 

 

 

Game MVP rb/lb Henri Kaasinen, East City Giants Karim Hammoudin onniteltavana.

Team MVP  lb Elias Ylitalo, Roosters


Team MVP lb/ol/dl Gabriel Santos, East City Giants

2021 SM-kultaa Helsinki East City Giants

2021 SM-hopeaa Helsinki Roosters

Valokuvia ottelusta:

FSC media

 

Lataa PDFTulosta