Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

High school uutisia

Heinäkuussa Suomeen saapuu texasilaisen yksityiskoulun Brook Hillin valmentajat vetämään  2 päivää kestävät ilmaiset leirit ensin Seinäjoella ja Helsingissä.
Suomalaisista high school -urheilijoista osa jatkaa uraansa ja opiskeluja Yhdysvalloissa ensi syksynä.

Brook Hillin valmentajat Suomeen heinäkuussa

ma-ti 3.-4. heinäkuuta 2023 Seinäjoella, Wirokit stadion (Seinäjoki Crocodiles) ja to-pe 6.-7. heinäkuuta 2023 Helsingissä, Velodromin harjoituskenttä. Kohderyhmänä leireillä ovat  U13, U15 ja U17 ikäluokat. Valmentajat ovat tervetulleita myös näihin tapahtumiin.

Brook Hill on yksityinen koulu ja sijaitsee pienessä Bullardin kaupungissa Dallasista vajaat 200 kilometriä kaakkoon. Brook Hill on yksityiskoulu, joka pelaa normaalia alueellista sarjaa TAPPS Division II, District.

Mukana on myös  Universal Players Global järjestää yksityisiin high schooleihin vaihto-oppilaspaikkoja suomalaisille lajin harrastajille

Lue lisää ja ilmoittaudu

Suomalaiset pelaajat high schooleissa 2022-2023

Class of 2023

Class of 2023. Vas. Olaus Alinen, Jonah Choate, Jerry Landen, Roni Onduso ja Benjamin Varvas.

Olaus Alinen, Loomis Chaffee Pelicans, Connecticut

Olaus Alisen toinen high school kausi toi myös New England Prep School Athletic Conference mestaruuden. Loomis Chaffee voitti toista kertaa peräkkäin Mark Conroy Bowliksi kutsutussa loppuottelussa Williston Northamptonin 37-25 marraskuussa 2022.  Pelicansin kauden voittosaldo oli  8-1 . Alinen rankattiin koko Connecticutin osavaltion #1 high school pelaajaksi.

Alinen päätti high school uransa ikäluokkansa parhaimmiston kanssa  Yhdysvaltojen suurimmassa All-American pelissä  nimeltä Under Armour Next Future 50.  Floridan Orlandossa 3.1.2023 järjestettyyn  Tähdistöpeliin osallistuneet pelaajat valittiin huippukoulujen valmentajista muodostetun paneelin toimesta kauden aikana annettujen näyttöjen perusteella. Katso Olaus Alisen pelaamista All American -ottelussa.

Jonah Choate, Frisco Raccoons, Texas
Choaten veljekset olivat tärkeä  lenkki Suomen U19 maajoukkueen pyyhkiessä Iso-Britannian ja Italian yli kesällä 2022.  Nuorempi veljeksistä Jonah pelasi toisessa kotimaassaan USA:ssa puolustuksen takakentällä, palautti potkuja sekä toimi laitahyökkääjänä. Monipuolinen palloilija valittiin sarjansa Frisco All District -joukkueeseen. Jonahin high lightseissa  hänen tinkimättömän varma taklaustekniikkansa.  Raccoons oli kovassa iskussa 2021 ja se voitti 10-2 ottelunsa. 2022 recordi oli 6-4. Choaten tilastoista löytyy ainakin 2 syötönkatkoa, 17 taklausta ja yksi TFL linjan takana tehty taklaus. Monipuolinen Choate kantoi palloa 13 kertaa 62 jaardin verran ja otti yhden kiinnioton.

Jerry Landen, Brook Hill Guard, Texas

Joka paikan höylä Jerry Landen pelasi myös mainion kauden. Landenin pelaamisesta saa hyvän kuvan, kun seuraa hänen high lightsejaan. Bruiser lempinimellä paikallisessa lehdistössä tituleerattu 189cm pitkä Landen otti heittoja kiinni, juoksi jaardeja, teki taklauksia, säkitti sekä poimi irtopalloja usealta eri pelipaikalta.  Jerry Landen oli myös vakionimi erikoisjoukkueiden kokoonpanoissa. Hänet valittiin TAPPS Division II, District 2: 2nd Team All-District RB ja 2nd Team All-District DL.  Urheilu jatkuu soccerin merkeissä kevätkauden.

Roni Onduso, Rabun Gap-Nacoocheessa, Georgia

Rabun Gap-Nacoocheessa kaksi vuotta urheillut ja opiskellut Roni Onduso on pelannut pääasiassa koripalloa. Sivulajina on ollut amerikkalainen jalkapallo, jossa laitahyökkääjän roolissa Onduso on ottanut muutaman kiinnioton. Onduson high lightseja. On mielenkiintoista nähdä jatkuuko Onduson ura kesällä  Tampereen Saintsin miehistössä laitahyökkääjänä ja cornerbackia.

Benjamin Varvas, Brook Hill Guard, Texas

Benjamin on pelannut kolme vuotta teksasilaisessa Brook Hill High Schoolissa. Lisäksi samassa koulussa on kolme muutakin suomalaista opiskelijaa. Senior vuoden high lightseista näkee miksi hän oli yksi joukkueensa tähtipelaajista. Benjamin Varvas valittiin Brook Hillin varsity joukkueen MVP -pelaajaksi.
Hän kirjautti hyökkäyksen puolella 1100+ etenemisjaardia ja  200 kiinniotto
jaardeja sekä 13 maalia. Näillä tilastomerkinnöillä Varvas siirtyi  kakkoseksi  suomalaisten high school -pelaajien tilastoissa. Henri Jussilan (Layton Academy, Utah) ennätys  pitää vielä kutinsa Utahin high school sarjasta  1400 jaardia ja 15 maalia yhdeksässä ottelussa vuodelta 2010.
Benjaminin onnistunut kausi huomattiin ja hänet valittiin  TAPPS Division II, District 2: 1st Team All-District RB ja 2nd Team All-District LB. Lisäksi Varvas hän pääsi  2nd Team All-State joukkueeseen keskushyökkääjänä. Yksittäinen kova onnistuminen tapahtui Life Oak Cliffiä high schoolia vastaan, jossa lopullinen etenemismäärä oli 19 yrityksellä 233 jaardia. SAT testistä 1100 pistettä kirjannut Benjamin Varvas on valmis jatkamaan uraansa collegessa.

Alexander Huhtaniemi, Toni Mälkki, Otso Niemi, Anton Norta, Daniel Rubinstein ja Sakari Karhu.

Class of 2024

Alexander Huhtaniemi, Brook Hill Guard, Texas
Huhtaniemi aloitti väkevästi ensimmäisen vuotensa rapakon takana. Suomalaisnuorukainen valittiin saman tien aluejoukkueen ykkösmiehistöihin – hyökkäyksen tacklena ja puolustuksen endinä. Lisäksi All State valinta OL j DL. Huhtaniemi sai myös palkinnon Brook Hill Junior Male Athlete Of The Year.
Alexander high lightseilta voi todistaa lukemattoman määrän pannukakkublokkeja ja säkityksiä. Hänen lähtönopeutenssa ja käsitekniikat erottuvat positiivisesti linjapelissä.
Huhtaniemi pääsi myös maalinteon makuun.  Fumblen poiminut tukimies Benjamin Varvas osasi syöttää pallon vauhdikkaasti hänelle palautuksen aikana. Alexander kiitti ja paineli täysillä maaliin. Mäkelänrinteen  Urheilulukiosta Brook Hilliin viime syksynä vaihtaneen Huhtaniemen voima-arvot ovat hyvässä vaiheessa; penkki 3 x 140kg, kyykky 2 x 200kg. Kevätkausi onkin kulunut yleisurheilun parissa, jossa Huhtaniemi on osallistunut menestyksellä koulujen välisiin kisoihin kuulassa: All District kultaa, Regionals pronssia ja All State pronssia.

Sakari Karhu, Huntsville,Texas
Kahden lajin mies Sakari Karhu tunnetaan hyvin myös painin puolella. High school vuosi Texasin Huntsville on sujunut menestyksellä molempien lajien parissa. Helsingin Paini-Miesten ja Roostersin kasvatti pelasi endiä junior varsity/varsity joukkueessaan ja paketoi vastustajia näyttävillä kertasuorituksilla. Hänet valittiin ottelussa Lamar Consolidatedia vastaan viikon erikoisjoukkuepelaajaksi.

Toni Mälkki, Linsly Cadets, West Virginia

Sipoo Bulldogsin ja Helsinki Roostersin kasvatti Toni Mälkki on ottanut ensimmäisestä vaihto-oppilasvuodestaan kaiken irti. Mikä parasta, high schoolissa on syksy, talvi- ja kevätlajit erikseen. Mälkki aloitti amerikkalaisella jalkapallolla ja high lights nauhalta näkee vakuuttavaa pelaamista hyökkäyksen guardia ja linjapuolustajana. Linslyllä oli kova joukkue ja kauden päätteeksi he juhlivat OVAC 3A mestaruutta.
Talvilajiksi vaihtui jääkiekko, jota hän harrasti Suomessa 12-vuotiaaksi asti. Jääkiekossa rooli oli puolustaja. Kevätlajiksi valikoitui uusi tuttavuus Lacrosse, mikä jatkuukin toukokuun loppuun asti. Pelin fyysisyys tuntuu olevan hänen mieleen, eikä liene yllätys, että siinäkin lajissa hän on puolustajan roolissa.
Koululla voi eri urheilulajien lisäksi opiskella eri taideaineita. Toni pääsikin mukaan juuri uudelleen aloittaneeseen koulun bändiin basistiksi ilman aiempaa kokemusta. Bändi esiintyi mm. koulun koripallojoukkueen kotipeleissä.  Kesän Mälkki viettää Suomessa ja jatkaa toiselle seniori-vuodelle Linslyssa syksyllä 2023.

Otso Niemi, Brook Hill Guard, Bullard Texas

Otso Niemi on yksi Suomen lupaavimmista nuorista tukimiehistä ja hän pelasi produktiivisesti viisi ottelua Brook Hillin paidassa. Niemellä on monipuolinen urheilutausta koripallosta ja painonnostosta. Koulu otti suomalaiskolossista kaiken irti peluuttamalla hän kahteen suuntaan tukimiehenä ja hyökkäyksen linjassa. 183cm 98 kiloinen tukimies valittiin kapteeniksi ensimmäisen ottelun jälkeen.
Kova grindaus aiheutti sen, että kesken kauden Niemen pelit loppuivat loukkaantumiseen. Hän ehti kuitenkin kirjauttaa läjän taklauksia otteluissaan. Ensimmäisten ottelujen saldot olivat  tehokkaasti  10+2 TFL+ ja 9+4 TFL+säkitys+ fumblen peitto. Nämä suoritukset huomasi myös yliopistovärvärit ja Otso Niemi ehti saada 2-divisioona tason yliopistolta leirikutsun, joka on harvinaista herkkua ensimmäisen vuoden high school pelaajille. #51 Otso Niemi on hyvin esillä ottelussa Atlanta high school vs. Brook Hill.

Anton Norta, Topeka Trojans, Kansas

Numerolla #30 keskushyökkääjänä pelannut East City Giantsin pikajuna jyskytti ensin jenkkifutista high school sarjassa ja sen jälkeen osallistui yleisurheiluun juoksemalla 100m, 200m ja 4 x 100m viestiä. Peliaika 6A kokoluokan high schoolissa on tiukalla. Anton pelasi sekä varsity että junior varsity joukkueissa. Edustusjoukkueessa hän kirjautti tilastoihin 9  pallonkantoa joilla etenemistä 13 jaardia.  Anton lisäksi myös yhden heiton kiinni ja taklasi kertaalleen. Vuosi on sujunut hyvin ja muutamia palkintojan on tullut mm. koulumenestyksestä, jossa keskiarvo GPA oli yli 3.5.   Kansasin  high school footballia voi vilkaista esimerkiksi ottelusta Junction City vs. Topeka

Daniel Rubinstein, Founders Classical Academy Eagles, Texas

Daniel pelasi viheliäisen paljon kuluneella kaudella ja sai olla roolissa lähes kaikilla pallollisilla pelipaikoilla. Pääosan Espoo Devilsin ja Helsinki East City Giantsin kasvatti vietti free safetyna sekä wide receiverina. Koulun joukkue ei ollut Texasin kärkeä. Danielin high lightsien heti ensimmäisessä pelissä Rubinstein purjehtii Brook Hilliä vastaan 80-jaardisen maalin. Mäkelänrinteen urheilulukiosta USA:han siirtynyt Rubinstein vaihtoikin ensi syksyksi kovaan McCallie high schooliin Tenneseeseen. Joukkue on osavaltionsa parhaita ja olosuhteet ovat ainutlaatuiset.

Anssi Ruohonen, Enloe Eagles, North-Carolina

Helsinki Roostersin kasvatti Anssi Ruohonen aloitti high school football urakkansa Wyoming Seminary College Prep Schoolissa.  Koulu sijaitsee nimestään huolimatta Pennsylvanian Kingstonissa. 190 cm pitkä ja 84 kg painava Ruohonen oli viime kaudella Roostersin kantavia voimia laitahyökkääjän roolissa. WSCP:n riveissä Ruohonen pelasi myös laitahyökkääjänä numerolla 82. Koulun voittosaldo oli 5-4 ja viimeisessä ottelussa Blue Knights hävisi konfrenssiottelun Hun Raidersille 0-50.
Toinen high school vuosi Ruohosella tapahtui 2022-2023 kaudella North-Carolinassa Enloe Eaglesissa. Joukkue hävisi kaikki ottelunsa 0-10 recordilla. Toiseksi lajiksi Ruohoselle tuli lacrosse.

Class of 2025. Vas. Roni Eloranta, Oskar Lehtonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Class of 2025

Oskar Lehtonen, Paden City Wildcats, West Virginia
Lehtonen on vähemmän tunnettu suomalaisnuorukainen, jonka juuret jenkkifutikseen löytyvät Hyvinkää Falconsista ja Helsinki Roostersista.  Kookas 188cm 86kg kahden lajin urheilija pelasi Paden Cityssa ensin  syksyllä jenkkifutista laitahyökkäjänä ja endinä puolustuksessa. Kaudella hän teki yhden ainakin yhden maalin ja otti 5 kiinniottoa. Puolustuksessa Oskarin moottori teki selvää jälkeä ja high lights videolta voi laskea kuinka hän tekee muutaman säkityksen ja ainakin 12 TFL-taklausta.
Koripallossa Lehtonen heitti 24 ottelussa keskiarvolla 9 pistettä ja  3 levypalloa. Hän oli joukkueen tehokkain torjuja. Hänet valittiin neljässä ottelussa Game MVP:ksi.

Roni Eloranta, Trinity-Pawling Lions, New York
Toisen polven futari lähti Suomesta New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaan perinteiseen poikakouluun. Roni aloitti sisempänä laitahyökkääjänä, josta siirtyi pelaamaan hyökkäyksen ja puolustuksen linjaan. Joukkue ei jenkkifutiksessa viime kaudella pärjännyt 1-7 recordillaan. Akateemisesti arvostettu koulu hävisi mm. Olaus Alisen Loomis Chaffeelle 7-40. Ronilla olikin mieleenpainuva työntäyteinen ottelu pelata defensive endinä Olausta vastaan kyseisessä ottelussa.
Urheilu jatkuu tällä hetkellä yleisurheilun kiekonheiton ja kuulan työnnön parissa. Koulujenvälisissä kisoissa hän on sijoittunut hopealle useamman kerran. Roni Elorannan opinnot ja pelaaminen jatkuvat syksyllä 2023 Trinity-Pawlingissa. Opinnot ovat sujuneet erinomaisesti ja GPA on 3.7. Ronin terveiset kaikille vaihto-oppilasvuotta miettiville:

– Mulla tämä vuosi on ollut aivan upea ja toivon tätä kokemusta kaikille,  jotka miettii vaihtoon lähtöä tai jotka ovat jo menossa vaihtoon.

Katso Roni Elorannan video opinahjosta ja elämästä prep schoolissa.

 

Lataa PDFTulosta