Search
Close this search box.

Ajankohtaista

IFAF julkaisi lippupallon World Rankings-listan

Amerikkalaisen jalkapallon maailmanliitto IFAF on ottanut käyttöön uuden laskentamallin, jolla lippupalloa pelaavat maat saadaan vuosittain paremmuusjärjestykseen aiempien vuosien menestykseen peilaten. Mallia hyödynnetään ensimmäistä kertaa Suomessa elokuussa 2024 pelattavien MM-kisojen lohkojaon muodostamisessa.

IFAF-ranking lasketaan käyttäen muunneltua Elo-luokitusjärjestelmää, jota hyödynnetään monissa urheilujärjestöissä ja tapahtumissa maailmanlaajuisesti. IFAF:n kilpailujohtajana toimiva Roope Noronen uskoo, että nyt julkaistu ranking luo hyvää jännitettä kesän MM-kisoihin valmistautuvien joukkueiden välille.

-Tämä kaava mahdollistaa kansakuntien rankkaamisen kolmen vuoden kilpailuhistorian perusteella ja synnyttää varmasti useita mielenkiintoisia asetelmia maailman parhaiden maiden saapuessa kesällä 2024 Lahteen lippupallon maailmanmestaruuskilpailuihin. Uskon, että tuore ranking herättää vilkasta keskustelua ja väittelyä flag-yhteisössä, ja lopulta asetelmat selviävät, kun kaikki nämä kansakunnat kohtaavat toisensa kentällä Suomessa elokuussa.

USA ykkönen miehissä ja naisissa

Naisten rankingissa Yhdysvallat nousee ykköspaikalle hallitsevana Amerikan mantereiden- sekä hallitsevana maailman mestarina. Toiseksi rankingissa on sijoittunut Meksiko, joka voitti vuonna 2022 World Gamesin kultamitalin ja sijoittui toiseksi edellisissä MM-kisoissa. Japani pitää hallissaan naisten kolmatta sijaa niukasti ennen Iso-Britanniaa. Molemmat voittivat omat maanosamestaruutensa viime kesänä.

Voittamaton Yhdysvallat on ykkönen myös miesten sarjassa. Ja samoin kuin naisissa, Meksiko on listalla selkeä kakkonen. Euroopan mestari Saksa on miesten ranking kolmantena ja toinen vahva eurooppalainen Itävalta neljäntenä.

Suomen naisten IFAF-ranking on #19
Suomen miesten IFAF-ranking on #21

Suomen joukkueet listojensa keskikastia

Suomen naisten maajoukkue on listattu IFAF-rankingissa sijaluvulle 19/30. Naisten ranking-pisteitä ovat kartuttaneet pelit vuoden 2021 MM-kisoissa sekä 2023 EM-kisoissa.   Viime kesänä Irlannin Linerickissä pelatussa Euroopan maanosaturnauksessa Suomen naiset sijoittuivat kahdeksannelle sijalle.

Miesten IFAF-ranking sijoitus MM-kotikisoihin lähdettäessä on 21/38.  Miehet ovat pelanneet naisten rinnalla samoissa 2021 ja 2023 kisoissa sijoittuen viimeksi Irlannissa sijalle 15.  Miesten osalta ranking ei kerro koko totuutta joukkueen parhaasta iskukyvystä. Sekä Israelin-, että Irlannin kisoissa miehet ovat joutuneet taistelemaan vajaalla miehityksellä viime hetken poisjääntien takia. Esimerkiksi Irlannin Limerickissä joukkue taisteli läpi turnauksen seitsemällä pelaajalla täyden miehityksen ollessa 12.

 

Lippupallon MM-kisat pelataan 27.-30.8.2024 Lahdessa.  Kisoihin on ilmoitautunut mukaan lähes 60 joukkuetta yli 30 eri maasta.  Turnauksen lohkovaiheen pelit pelataan Liikuntakeskus Pajulahden kentillä.  Mestaruudet ratkaistaan perjantaina 30.8. Lahden Stadionilla.  Kisaorganisaatio odottaa Lahteen lähes tuhatta urheilijaa ja joukkueen jäsentä.

 

Lue enemmän rankingista ja sen laskennasta IFAF-sivulta: New formula determines IFAF flag football world rankings

 

Photo: IFAF/Wes Lorenz

Lataa PDFTulosta