Search
Close this search box.

Ajankohtaista

Jenkkifutiksessa tapahtuu

In memoriam Jarkko Sipilä

Entinen lajiliiton lehden päätoimittaja ja lajivaikuttaja Jarkko Sipilä menehtyi sairaskohtaukseen 57-vuotiaana 7. maaliskuuta 2022 Helsingissä.

Kirjailija ja rikostoimittaja Jarkko Sipilä oli 1980-1990 luvulla erittäin merkittävässä roolissa amerikkalaisen jalkapallon suhteen.  Sipilä kirjoitti artikkeleita valtalehtiin ja muihin suuriin lehtiin ja ohjasi ennen kaikkea SAJL:n tiedotusta TeeDee -lehden päätoimittajan roolissa vuosina 1987-1989. Amerikkalaisesta jalkapallosta kirjoitettujen lehtiartikkelien määrä kolminkertaistui  vuonna 1987 edellisestä vuodesta. Sipilän ääni kuului myös radion puolella. 1988 Radio Ykkösellä käynnistyi viikoittainen jenkkifutikseen keskittynyt radio-ohjelma, jonka juontajina toimivat Timo Everi, Eero Vartia ja Jarkko Sipilä.

”Jara” Sipilä kirjoitti amerikkalaisen jalkapallon jännitysnäytelmistä tarkkoja tarinoita. Helsingin Sanomien toimittajakoulun käyneellä sanasepolla kynä kävi ahkerasti ennen MTV:n palvelukseen siirtymistä. Sipilä toimitti TeeDee -lehteen runsaasti NFL-artikkeleita ja halusi myös valaista lajin kansainvälistä paraatia Euroopassa. Tullessaan päätoimittajaksi Jarkko Sipilä halusi kehittää lajiliiton lehteä keskustelevampaan suuntaan ja avasi yleisöpalstan 1987 lopussa.

Sipilän pääkirjoitukset käsittelivät ajankohtaisia lajiasioita kuten; suomalaisen pelinrakentajan paluu, jenkkifutisottelu=Tapahtuma, erotuomarikiintiön merkitys, jenkkivahvistusten kaappaaminen,  doping, William ”Jääkaappi” Perryn nousu ja tuho …

Amerikkalainen jalkapallo oli mukana myös Sipilän lähipiirissä. Tuleva vaimo Heidi toimi SAJL liittosihteerinä vuonna 1988. Vuotta aiemmin Jarkon pikkuveli Jouko nappasi B-nuorten SM-hopeaa Munkka Coltsin riveissä.

 

Sipilä oli myös aktiivinen valokuvaaja yhdessä muiden TeeDee -kuvaajien kanssa. Heidän hienoja otoksiaan on nähtävissä Jarkon Flickr-tilillä, jonne hän oli kerännyt lähes 2000 valokuvaa. Lajihistoriallisesti arvokkaiden kuvien aiheina ovat mm. maajoukkueet, cheerleaderit, erotuomarit, Vaahteraliiga, lippupallo, EM-kisat …

Antti Sillanpää (TeeDee -lehden toimittaja ja valokuvaaja, Radio Ykkösellä pyörineen jenkkifutisradio-ohjelman toimittaja).
– Radioon mennessä Jaralla ja Everin Timolla oli homma hanskassa. Timo hoiti huumorin ja Jara pudotti napakasti analyysinsä sekä hoiti kokonaisuuden. Tämähän näkyi hänen koko jatkourallaan. Oma roolini jäi änkyttämiseen. Jara oli hämmästyttävä kombinaatio: hän oli analyyttinen uutisten metsästäjä vailla toimittajia usein vaivaavaa kyynisyyttä. Muistan kun juttelimme tästä matkatessa laivamatkalla Tallinnaan Coltsin ja Hyvinkään matsia raportoimaan. Eräs kollega sanoi, että hyvän toimittajan on oltava kyyninen. Jara osoitti, että ei tarvitse.  

Risto Luostarinen (SAJL:n puheenjohtaja, TeeDee -lehden päätoimittaja)
– Jara näki miten jenkkifutis oli juurikin ajassa kiinni, ja hän oli loistava löytämään uusia ja hauskoja tulokulmia tarinoiden ja erityisesti valokuvien muodossa elävästi kertomaan sitten näistä. Liittohallituksessa jouduttiin ja saatiin ottaa kantaa myös ns. oman tontin ulkopuolisiin asioihin ja näissä Jara oli selkeästi ns. liiton mies, joka halusi lajin parasta koko Suomessa.

Timo Everi (TeeDee -lehden, Jenkkifutisradion ja MTV3:sen TeeDee Show:n toimittaja)
Minun näkökulmastani Jara oli aikanaan ja ehkä vieläkin suomalaisen jenkkifudiksen viestinnän merkittävin tekijä. 

 

Helsingin Sanomien muistokirjoituksessa kuvataan kuinka Sipilä eli aidosti hetkessä eikä jättänyt asioita huomiseen. Siitä kaikki hänet tunteneet voivat olla onnellisia.

 

Jarkko Sipilän muistoa kunnioittaen ja suuresta panoksesta amerikkalaisen jalkapallon parissa kiittäen

SAJL liittohallitus, työntekijät,  maajoukkueet, jäsenseurat ja alumnit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarkko Sipilän joulukirje TeeDee lehdessä joulukuussa 1988.

 

Lataa PDFTulosta