Search
Close this search box.

1980-Luku

1980

Ensimmäinen virallinen SM-sarja pelattiin seitsemän pääkaupunkiseudun seuran kesken. Tapiola Garden City Bonebreaker, Laajasalon Pukit ja Bruinspark Bruins lopettivat sarjan kesken, mutta Poli, East City Giants, Munkka ja Roosters pelasivat sarjan kunniakkaasti loppuun.

Kauden avausotteluun Helsingin Pallokentälle tuli 3000 maksanutta katsojaa.

Munkka voitti runkosarjan ja kohtasi loppuottelussa Polyteknikkojen Urheiluseuran eli Polin Velodromilla pelatussa SM-finaalissa. Poli voitti ottelun 12-0.

Risto Luostarinen valittiin liiton puheenjohtajaksi.

1981

Espoo Green Rock Gorillas perustettiin ja ensimmäiset joukkueet pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ilmoittautuivat sarjaan: Beach Park Rangers Jyväskylästä, Steamers Savonlinnasta ja Northern Newland Falcons Hyvinkäältä.

Suomessa pelattiin ensimmäinen kansainvälinen ottelu, kun Munkka kohtasi ystävyysottelussa USA:n laivasto-osaston joukkueen.

Lähes 3000 katsojaa saapui SM-finaaliin Velodromille, jossa Kanadan suurlähetystön lahjoittama kiertopalkinto, Vaahteramalja, luovutettiin Munkalle, joka tiukassa ottelussa voitti East City Giantsin lukemin 30-24.

Amerikkalaisen jalkapallon rintama laajeni, kun Turku Trojans, Pori Bears, Tikkurila`s American Football Team Vantaalta, Tampere Rocks sekä Ferry Island Rams Lauttasaaresta ilmoittautuivat seuraavan vuoden sarjaan.

1982

SAJL järjesti Miami Dolphinsin hyökkäyksen tacklen Eric Laakson kiertämään seurojen harjoituksissa.

Munkassa vaikuttanut Coach Laun oli ensimmäinen Suomeen tuotettu ammattivalmentaja.

Suomen mestari vaihtui, kun Roosters nappasi finaalissa voiton Munkasta lukemin 22-3.

Euroopan liitto perustettiin ja Suomi liittyi jäseneksi. Liiton perustajavaltioiden joukkuemäärät olivat seuraavat: Länsi-Saksa 41, Italia 21, Ranska 12, Itävalta 6 sekä Suomi 13.

1983

Oulu Northern Lights ja Breakers Helsingistä ilmoittautuivat sarjoihin uusina joukkueina ja maan 16 joukkuetta jaettiin ensimmäistä kertaa kahteen sarjatasoon; SM-sarjaan ja l-divisioonaan.

Turku Trojans edusti Suomea Pariisissa Rose Bowl -turnauksessa voittaen Itävallan mestarin, mutta häviten loppuottelussa Ranskan mestareille.

EM-kisoissa Castelgiorgiossa Suomi yllätti muut maat nappaamalla hopeiset mitalit. Ensimmäisessä ottelussa Ranska sai kyytiä 52-0, välierässä kaatui Länsi-Saksa 33-8, mutta finaalissa Italia oli vahvempi lukemin 18-6.

Helsinki Roosters uusi mestaruutensa kukistamalla loppuottelussa Polin lukemin 28-17.

1984

Euroopan ensimmäinen ottelu jenkkiyliopistoa vastaan pelattiin Tampereen Ratinalla, jossa Suomen maajoukkueen hävisi William Jewell Cardinals -yliopistojoukkueelle lukemiin 3-33.

Vaahteramaljassa East City Giants löi Turku Trojansin. Jätit ottivat kultamitalit ensimmäistä kertaa Itä-Helsinkiin numeroin 45-7.

Ensimmäinen US-Cup järjestettiin sanomalehti Uuden Suomen toimesta Töölön Pallokentällä.  Cup-mestaruuden vieneen Roostersin lisäksi mukana olivat: Munkka Colts, Tampere Rocks sekä ranskalainen Los Anges Bleu.

Ensimmäinen A-nuorten alle 21-vuotiaat SM-sarja pelattiin.

1985

SAJL hyväksyttiin SVUL:n jäseneksi.

Kansainvälisiä pelejä pelattiin runsaasti: Helsinki All Stars hävisi Saksan mestari Panthersille, US Cup:issa L.A. Pierce College ja Edinboro Fighting Scots kaatoivat Roostersin ja Rocksin, Roosters pelasi ensimmäisenä suomalaisjoukkueena USA:ssa kolme ottelua Grand Rapids Junior Collegea, Ferris Statea ja Concordia Collegea vastaan ja Arctic Bowlissa Oulu kärsi tappion Alma Collegelle

Maajoukkue valmistautui ottelulla Alma Collegea vastaan EM-kisoihin. Milanossa Suomi väänsi Ranskan selälleen ja loppuottelussa kaatui Italia. Suomen ensimmäinen Euroopan Mestaruus oli tosiasia.

TAFT voitti Polin Vaahteramaljassa 4500 katsojan edessä

1986

SAJL muutti toimistonsa muiden erikoisliittojen tavoin SVUL:n uuteen toimistoon Länsi-Pasilaan ja hyväksyttiin Työväen Urheiluliiton TUL:n ohjelmaan, vaikka yhtään TUL:in alaista seuraa ei Suomessa ollut.

Miesten sarjatasot laajenivat käsittämään myös II-divisioonan ja peräti seitsemän uutta seuraa ilmoittautui sarjoihin: Hanko Sun City, Porvoo Butchers, Joensuu Wolves, Kuopio Burger FC, Vaasa Warriors, Nummela Wildcats sekä Lahti Kinsky Jets.

Vantaa TAFT osallistui Euroopan mestarijoukkueiden ensimmäiseen turnaukseen Eurobowliin ja voitti sen. East City Giants kävi Oslossa tuomassa Scandinavia Cupin Suomeen. Northern Lights teki matkan USA:han ja kohtasi Alma Collegen häviten 49-3.

Vaahteramalja VII:ssa kohtasivat helsinkiläinen Roosters ja Espoo FT Scotch (ex Poli). Roosters oli parempi 31-21.

1987

Matti Lindholm kirjoitti sopimuksen Minnesota Vikings ammattilaisjoukkueen kanssa. Lindholm oli joukkueen mukana koko harjoitusleirin ajan ja pelasi kaksi harjoitusottelua.

St. John ́s University vieraili keväällä Suomessa voittaen Roostersin 0-41 sekä Northern Lightsin 0-72.

Kouvola Eterlon aloitti II-divisioonassa taipaleensa.

Elokuussa järjestettiin Suomessa EM-kisat, jotka YLE televisioi. Välierässä Olympiastadionilla Suomi hävisi Länsi-Saksalle, mutta pronssiottelussa Leppävaaran Stadionilla Suomi kaatoi Iso-Britannian.

Vaahteramalja IX:ssä Roosters kaatoi Turku Trojansin 14-7.

Marraskuussa MTV3 näytti ensimmäisen NFL-ottelun tunnin mittaisena koosteena.

Liittokokous valitsi yksimielisesti liiton puheenjohtajaksi Risto Luostarisen.

1988

Radio Ykkösellä käynnistyi viikoittainen jenkkifutikseen keskittynyt radio-ohjelma juontajinaan Timo Everi, Eero Vartia ja Jarkko Sipilä.

Seinäjoki Wallriver Crocodiles ja Hämeenlinna Tigers olivat uusimmat jäsenseurat kesän sarjoissa.

Tampereen Rocks voitti Zaarin maljan ja 10 000 markkaa ensimmäisessä Suomessa järjestetyssä rahaturnauksessa Lahdessa kaatamalla finaalissa FT Scotchin 42-26.

14-15-vuotiaiden C-junioreiden 9 vs 9 lippupallon SM-sarja aloitettiin kuuden joukkueen voimin.

Helsinki Roosters osallistui Eurobowliin, jossa puolivälierässä kaatui helposti Paris Castorin 51-6 ja välierässä Milano Frogsia niukasti 35-33. Englannissa Crystal Palacen stadionilla 7000 katsojan edessä Roosters voitti Amsterdam Crusadersin 35-14. Tukholmassa Turku Trojans voitti 7-28 Scandinavia Cupissa Ruotsin mestarin Kristianstad Lionsin.

Vaahteramalja IX:ssä Roosters otti kolmannen peräkkäisen SM-kullan voittamalla Munkka Coltsin 23-21.

1989

Ensimmäinen Neuvostoliiton maaperällä pelattu amerikkalaisen jalkapallon ottelu pelattiin Tallinnan Dynamon stadionilla 3.6.1989. Vaahteraliigan sarjaottelussa Munkka Colts voitti Hyvinkää Falconsin 40-0. Otteluun myytiin 7300 pääsylippua.

Roosters osallistui Eurobowliin nuorennusleikkauksessa käyneellä joukkueellaan ottaen pronssia voitolla saksalaista Cologne Red Barons vastaan.

Colts vei Suomen mestaruuden Vaahteramalja X:ssä 3-0 East City Giantsista. Ottelua jännäsi aurinkoisella Helsingin Pallokentällä täysi tupa, 4500 katsojaa.

EM-karsintaottelussa Suomi voitti 49-0 Norjan ja lopputurnauksessa Länsi-Saksassa Suomi voitti Italian välierässä 14-7. EM-finaalissa Iso-Britannian voitti Suomen 0-26.