MM-Kisat

Suomi on kolminkertainen MM-mitalisti

Suomi on ottanut osaa kaikkiin neljään IFAF:n naisten MM-lopputurnaukseen. Vuonna 2010 Suomi saavutti Tukholmassa pelatuissa kisoissa pronssia ja uusi pronssimitalit kotikisoissa Vantaalla 2013.  Kanadan Langleyssä vuonna 2017 järjestetyssä turnauksessa Suomi oli 5.

Vuoden 2022 kotikisat Vantaalla olivat Suomelle historialliset. Maajoukkue piti maailman parasta joukkuetta,  USA:ta tiukoilla ollen pelissä jopa puoliaikajohdossa. USA oli vielä liian kova vastus, mutta pronssiottelussa kaatui Kanada. Mitalipelin voitto oli ensimmäinen suomalaisjoukkueen voitto Pohjois-Amerikkalaisesta joukkueesta amerikkalaisen jalkapallon historiassa. 

Vuoden sykähdyttävin hetki finalisti

Suomen naisten taistelu noteerattiin vuoden 2022 sykähdyttävimmän urheiluhetken äänestyksessä kymmenenneksi olympiavoittajien ja maailmanmestareiden seassa.

IFAF WOMEN´S WORLD CHAMPIONSHIP

2017 MM-kisat Langley, Kanada

 

24.06.2017

Suomi – Iso-Britannia 21 – 27  Ottelutallenne Tilastot

USA – Meksiko  29 – 0 Kanada – Australia 31 – 6

27.06.2017

Australia – Meksiko 10 – 31 USA – Suomi 48 – 0 Ottelutallenne Tilastot

Kanada – Iso-Britannia 35 – 0

30.06.2017

Suomi – Australia 35 – 0 Ottelutallenne Tilastot

Iso-Britannia – Meksiko 8 – 19 USA – Kanada 41 – 6

KISOJEN LOPPUTULOKSET:
1. USA
2. Kanada
3. Meksiko
4. Iso-Britannia
5. Suomi
6. Australia
 

Suomi sijoittui MM-kisojen viidenneksi. 

1.7.2017

Naisten maajoukkue voitti Australian 35 – 0 ja saavutti 5. sijan naisten MM-kisoissa.

Naisten maajoukkue päätti Kanadan Langleyssa pelatut MM-kisat sijoitusottelulla Australiaa vastaan. Ennen ottelua molemmilla joukkueilla oli kisoissa takanaan kaksi tappiota ja joukkueet pelasivat turnauksen viidennestä sijasta. Ottelu päättyi Suomen 35 – 0 –voittoon.

Ottelun alussa molempien joukkueiden hyökkäysvuorot lähtivät liikkeelle tahmeasti, eikä etenemistä juuri tapahtunut. Australia jopa rähmäsi pallon ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan ja pallo siirtyi Suomelle noin 30 jaardin päässä maalista, mutta tästäkään Suomi ei saanut pistesuoritusta aikaiseksi.

Ensimmäisen neljänneksen loppupuolella Suomi raivasi Maija Turpeisen johdolla itsensä lähelle maalia ja viimeisellä 4. yrityksellä pelinrakentaja Pia Kososen heitto löysi maalialueelta Laura Pulkkisen. Sanni Seppälän onnistuessa lisäpistepotkussa Suomi johtoon 7 – 0 ja ottelu toiselle neljännekselle.

Seuraavaa pistesuoritusta odotettiin aivan toisen neljänneksen loppuun. Suomi oli hyökkäämässä noin 20 jaardin päässä maalialueesta, kun Australian takakenttä otti syötönkatkon ja joukkue pääsi hyökkäämään omalta neljän jaardin linjalta. Suomen puolustuksesta tukimies Elina Kero ei halunnut hukata kenttäasetelmia, vaan otti Australian pelinrakentajan heitosta syötönkatkon ja juoksi pallon maaliin. Sanni Seppälän lisäpistepotku upposi jälleen kerran haarukkaan ja samalla toisen neljänneksen päätyttyä Suomi siirtyi puoliajalle 14 – 0 –johdossa.

Toisella puoliajalla australialaisten hyökkäys näytti ajoittain hyvältä, mutta Suomen puolustus pysyi kerta toisensa jälkeen tiukkana. Suomi taas jatkoi pistetehtailua heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan, kun Laura Pulkkinen juoksi pelin toisen TD:nsä 15 jaardin linjalta taklaajista huolimatta. Tämän jälkeen Suomi lisäsi pistetiliään vielä kahdella maalilla kun Laura Pulkkinen onnistui tekemään ottelussa vielä kolmannen TD:n ja pelinrakentaja Pia Kosonen juoksi itse yhden.

Pelin jälkeen Australian päävalmentaja Jen Welter antoi tunnustusta niin Suomelle kuin omalle joukkueelleenkin:

– Tiesimme jo ennakkoon, että peli tulee olemaan kova, niin kuin se sitten olikin. Meidän joukkueemme on nuori ja nuori joukkue ei aina toivu momentumien hukkaamisesta. Pelasimme kisoissa paremmin kuin osasimme itsekään odottaa, mutta hattu päästä Suomelle, he pelasivat erittäin hyvän pelin ja ansaitsivat voiton.

Suomen joukkue onnistui tänään kokonaisvaltaisesti, puolustus ei päästänyt pisteitä ja teki yhden maaleista ja hyökkäys onnistui niin juoksu- kuin heittopeleissäkin:

– Meidänkin piti tehdä tänään kovasti töitä, kiitos kovan vastuksen. Sekä puolustus että hyökkäys, erityisesti molemmat linjat tekivät tänään todella hienoa työtä. Puolustuksessa emme antaneet isoja pelejä. Olen kaikista pelaajista erittäin ylpeä, totesi puolestaan Suomen päävalmentaja Mika Eloranta.

Suomen joukkueen materiaalin laajuudesta kertoo jotain se, että otteluihin löytyy aina uusia ratkaisijoita:

– Menetimme ykköspelinrakentajan USA-pelin jälkeen ja Pia Kosonen pääsi aloittamaan kovaan paikkaan ja hän pelasi hyvin. Laura taas karsiutui alunperin joukkueesta, mutta pääsi mukaan toisen pelaajan loukkaantumisen takia ja sai tiedon siitä noin viikkoa ennen kisamatkan alkua. Laura on suoriutunut hienosti koko kisat ja tänään oli Lauran päivä, kertoi Eloranta.

Parhaaksi pelaajaksi valitulla Laura Pulkkinen oli erittäin tyytyväinen kisaviikkoonsa:

– Nämä ovat olleet ensimmäiset maaotteluni ja arvokisani ja sitten vielä valinta pelin arvokkaimmaksi pelaajaksi, tämä on unelmieni täyttymys.

Suomi kohtaa Australian naisten MM-kisojen sijoitusottelussa

30.6.2017

Naisten MM-kisat päättyvät perjantaina. Pronssista pelaavat Iso-Britannia ja Meksiko, finaalissa vastakkain ovat USA ja Kanada.

Naisten maajoukkue päättää Kanadan Langleyssa pelattavat MM-kisat perjantaina sijoitusottelulla Australiaa vastaan. Molemmilla joukkueilla on kisoissa takanaan kaksi tappiota: Suomen joukkue hävisi niukasti Iso-Britannialle (21 – 27) ja selkeämmin Yhdysvalloilla (0 – 48), kun taas Australia hävisi avauskierroksella Kanadalle (6 – 31) ja toisella kierroksella Meksikolle (10 – 31).

Australia on Meksikon kanssa toinen kisojen ensikertalaisista. Maassa on pelattu naisten amerikkalaista jalkapalloa noin 5 vuotta ja nykypäivänä siellä on 21 naisten joukkuetta. Australia on panostanut voimakkaasti maajoukkueeseen, jonka päävalmentajana toimii Jen Welter, kautta aikain ensimmäinen naispuolinen NFL-valmentaja, joka on pelaajana voittanut jo kaksi maailmanmestaruutta USA:n joukkueessa vuosina 2010 ja 2013. Welter on tuonut joukkueeseen mukanaan hyökkäyksen koordinaattoriksi John Koneckin, joka taas toimi USA:n naisten maajoukkueen päävalmentajana kaksissa edellisissä MM-kisoissa.

Kahdesta tappiosta huolimatta Suomen joukkue on valmistautunut tulevaan peliin positiivisessa hengessä:

– USA-ottelusta jäi kaikenkaikkiaan oikein positiivinen fiilis, pelaajat olivat innoissaan päästessään pelaamaan maailman huippuja vastaan ja huomatessaan, että myös pärjäävät heitä vastaan fyysisesti. Siitä pelistä jääneellä positiivisella hengellä jatketaan kohti Australia-ottelua, kertoo joukkueen päävalmentaja Mika Eloranta.

Ennakkoon kisojen uskottiin olevan kovimmat mitä naisjenkkifutiksessa on pidetty ja näin on selkeästi myös tapahtunut:

– Suurinumeroisia voittoja ei ole tullut aiempien kisojen tyyliin, vaan ottelut ovat olleet tasaisempia ja vaikka Meksiko ja Australia ovat kisoissa mukana ensimmäistä kertaa, ovat nämäkin joukkueet täynnä hyviä urheilijoita ja kokonaisuudessaan kisat ovat kyllä olleet fyysisesti kovat, Eloranta jatkaa.

Australian joukkueesta yhdeksi mielenkiintoiseksi pelaajaksi on helppo nimetä keskushyökkääjä Kristy Moran, joka on tehnyt joukkueen molemmat maalit näissä kisoissa. Hän onkin ainoa pelaaja, jonka Eloranta nostaa esiin Australian hyökkäyksestä:

– Hyökkäyksen linja ei ole juurikaan pystynyt raivaamaan juoksutilaa, mutta vikkelänä juoksijana Moran on vaarallinen. Pelinrakentajien työskentely taas ei ole ainakaan vielä vakuuttanut. Näissä kisoissa puolustukset ovat niin kovia, ettei Australian pelinrakentajien taidoilla ole pystynyt rakentamaan tehokasta heittopeliä.

– Australian joukkueessa on kisoissa olevista joukkueista kokonaisuudessaan vähiten niin sanottua futistaitoa/-osaamista. Puolustuksessa he pelaavat peruspeliä, mutta esimerkiksi linebackereilla on vaikeuksia lukea pelejä ja puolustus reagoi muutenkin hitaasti. Puolustuksessa heidän linjan keskimmäiset pelaajat (#90 Eleanor Cook ja #93 Jasmin Collins) ovat pelanneet hyvin, samoin #45 Canecia Sims, joka on pelannut sekä puolustuksen linjassa että tukimiehenä. Joukkueen vahvuudet löytyvätkin selkeästi puolustuksen puolelta, toteaa Eloranta.

– Aina täytyy kuitenkin muistaa, että kokeneilla valmentajilla (Welter & Konecki) voi olla ässiä hihassa, mutta varsinkin hyökkäyspeli on ollut australialaisilla sen verran sekavaa, että se saattaisi sekottaa sitä vain entisestään. Rotsi auki emme voi peliin lähteä, mutta nähtyjen pelien perusteella näyttäisi siltä, että nyt on vastassa kisojen huonoin joukkue, summaa Eloranta tulevan pelin lähtökohdat.

Suomen joukkueesta päävalmentaja haluaa nostaa esiin koko ajan otteita parantaneet keskushyökkääjät, hyökkäyksen linjasta erityisesti hienot kisat pelanneen Suvi Mäntyniemen, tukimiehistä edellisessä ottelussa Suomen arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Tiina Möttösen sekä puolustuksen takakentältä Janika Nikanderin, joka myös pelasi jenkkejä vastaan todella kovan pelin.

Suomi ja Australia pelaavat sijoitusottelunsa siis paikallista aikaa perjantaina 30.6. klo 11.30 eli Suomen aikaa klo 21.30. Ottelussa ratkaistaan kisojen 5. ja 6. sija. Suomen ottelun jälkeen taistellaan kisojen pronssimitaleista Iso-Britannian ja Meksikon välisessä ottelussa. USA ja Kanada kohtaavat kisojen finaalissa kaksien edellisten kisojen tapaan perjantain ja lauantain välisenä yönä klo 05.30 alkaen. Kaikki ottelut on mahdollista seurata livenä täältä.

Suomen naisille tappio Yhdysvaltoja vastaan MM-kisoissa

28.6.2017

Turnaus jatkuu Suomen osalta perjantaina sijoitusottelulla Australiaa vastaan.

Suomi kohtasi kaksinkertaisen maailmanmestarin, Yhdysvallat amerikkalaisen jalkapallon MM-kisoissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä . Ottelu päättyi Yhdysvaltojen 48 – 0 –voittoon. Voitolla Yhdysvallat jatkaa kisojen finaaliin ja Suomi pelaa perjantaina sijoista 5.-6.

Ottelu alkoi molempien vahvalla puolustuspelaamisella, eikä ensimmäisellä neljänneksellä nähty pistesuorituksia kummaltakaan joukkueelta. Ensimmäiset pisteet saatiin taululle kuitenkin heti toisen neljänneksen aluksi, kun Yhdysvallat pakotti Suomen luopumaan pallosta lentopotkulla oman maalialueen tuntumassa ja Kimberly Marks onnistui blokkaamaan potkun päätyrajasta yli vieden USA:n 2 – 0 –johtoon.

Seuraavalla hyökkäysvuorolla Yhdysvaltojen pelinrakentaja Sami Grisafe onnistui löytämään maalialueelta laitahyökkääjä Jeanette Grayn ja lisäpistepotkun onnistuessa Yhdysvallat siirtyi 9 – 0 –johtoon. Ashley Whisonant nauttiessa välissä kerran pistesuorituksen huumasta, onnistuivat amerikkalaiset toisen neljänneksen loppupuolella jälleen blokkaamaan lentopotkun ja pääsivät hyökkäämään läheltä maalialueelta. Vahvaksi juoksijaksi tiedetty Hannah DeGraffinreed juoksi pallon maalin ja lisäpistepelin epäonnistuessa Yhdysvalloilla johto 21 – 0. Aivan ensimmäisen puoliaja lopussa myös  Suomi oli onnistua pistesuorituksessa, kun Kirsti Nirhamo oli erittäin lähellä saada Jonna Hakkaraisen heiton kiinni maalialueella. Valitettavasti Suomen pistetili jäi kuitenkin tässä ottelussa avaamatta.

Toisella puoliajalla amerikkalaisten tahti kiristyi ja maalialueelle pallon kanssa ehtivät niin pelinrakentaja Lisa Horton, laitahyökkääjä Angela Baker sekä keskushyökkääjät Alexis Snyder ja Erica Mois. Yhdysvallat kierrätti Suomea vastaan pelaajia Meksiko-ottelun tapaan ja kuten pistesuorituksia tehneiden pelaajien listasta näkyy, tuli onnistumisia monelle pelaajalle. Yhdysvallat peluutti ottelussa myös kaikki kolmea pelinrakentajaansa eikä se juuri heidän pelissään näkynyt. Suomen puolustus onnistui pitämään erityisesti amerikkalaisten juoksupelin kurissa ja tästä myös Yhdysvaltojen päävalmentaja Jim Farrel antoi tunnustusta Suomelle:

– Suomalaiset puolustivat juoksuamme äärimmäisen hyvin ja jouduimme siksi avaamaan heittopeliämme hieman suunniteltua enemmän. Suomi pelasi hyvin yhteen joukkueena niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin ja he taistelivat hienosti. Suomen joukkue on hyvin valmennettu. Ilman muutamia hienoja onnistumisiamme erikoispeleissä peli olisi myös ollut aivan eri peli.

Ottelun jälkeen Suomen päävalmentaja Mika Eloranta oli ylpeä joukkueen otteista:

– Tiesimme ennakkoon, että tämä tulee olemaan erittäin kova ottelu, mutta joukkueemme otti haasteen vastaan ja nautti pelin jokaisesta hetkestä. Olen ylpeä siitä miten joukkue panosti tähän otteluun. Halusimme antaa jenkeille mahdollisimman kovan vastuksen ja ainakin ensimmäisellä puoliskolla siinä mielestäni onnistuimmekin hyvin.

– Lentopotkut olivat tänään meille iso kompastuskivi ja valitettavasti niissä annoimme vastustajalle aivan liian hyviä kenttäasetelmia. Ei peli pelkästään niihin kuitenkaan ratkennut, Eloranta jatkoi.

Suomen parhaana pelaajana palkittu puolustuksen tukimies Tiina Möttönen oli tappiosta huolimatta nauttinut pelistä:

– On hienoa pelata kovia pelejä kovia joukkueita vastaan. Olemme hävinneet nyt kahdesti, mutta pelaaminen on silti ollut hauskaa.

Suomen ottelut jatkuvat perjantaina sijoitusottelulla Australiaa vastaan. Australia osallistuu arvokisoihin ensimmäistä kertaa ja he ovat hävinneet kisoissa Kanadalla 31 – 6 sekä Meksikolle 31 – 10.

– Valmennus aloittaa valmistautumisen seuraavaan otteluun samantien ja huomenna (keskiviikkona) joukkue aloittaa valmistautumaan niin videosession kuin harjoitustenkin äärellä. Pelaajat ovat kunnossa ja saamme koko joukkueen kasaan perjantain sijoitusotteluun Australiaa vastaan.

Yhdysvaltojen joukkueesta parhaana pelaajana palkittiin puolustuksen linjasta Angelique Smith, joka ahkeroi myös erikoisjoukkueissa blokaten yhden lentopotkuista.

Suomi pelaa sijoitusottelunsa paikallista aikaa perjantaina 30.6. klo 11.30 eli Suomen aikaa klo 21.30. Vastaan asettuu tällöin Australia. Ottelussa ratkaistaan kisojen 5. ja 6. sija. 

Suomen parhaaksi pelaajaksi valittu Tiina Möttönen.

Joukkueiden päävalmentajat ja parhaat pelaajat.
 
Suomen parhaaksi pelaajaksi valittu Tiina Möttönen.
Joukkueiden päävalmentajat ja parhaat pelaajat.

”Suomi oli kuin Rocky Balboa – aivan sama kuinka paljon me heitä iskimme, he vain nousivat ylös ja jatkoivat taistelua”

27.6.2017

Suomen ja Yhdysvaltojen pelaajat muistelevat naisten ensimmäisiä MM-kisoja ja joukkueiden ensimmäistä kohtaamista.

Suomen ja Yhdysvaltojen pelaajat muistelevat naisten ensimmäisiä MM-kisoja ja joukkueiden ensimmäistä kohtaamista.

Suomen naisten maajoukkue valmistautuu kohtaamaan Kanadassa pelattavien MM-kisojen seuraavassa ottelussa kaksinkertaisen maailmanmestarin, Yhdysvallat. Ottelu pelataan paikallista aikaa tiistaina klo 15.30 eli Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 01.30 alkaen.

Ottelun aattona onkin hyvä hetki haastatella pelaajia, jotka ovat olleet mukana joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa Tukholman MM-kisoissa vuonna 2010. Ottelu on ainakin mukana olleille suomalaisille ollut ikimuistoinen, eivätkä muistot tuosta ottelusta vielä seitsemässä vuodessa ole juuri hälvenneet. Kyseinen ottelu on varmasti yksi eniten muistelluista yksittäisistä peleistä ottelussa mukana olleiden pelaajien keskuudessa.

Suomen nykyisestä joukkueesta vuoden 2010 MM-kisoissa olivat mukana Anette Bäckman, Jonna Hakkarainen, Minttu Hurme, Elina Kero, Sari Kuosmanen, Elina Seppälä sekä Maija Turpeinen ja Yhdysvaltojen joukkueesta taas Sami Grisafe, Knengi Martin, Dawn Pederson sekä Kimberly Marks.

Vuoden 2010 kohtaaminen päättyi Yhdysvaltojen 72 – 0 –voittoon. Ottelussa aikoinaan suurinta hämmästystä ja osittain kauhuakin on aiheuttanut amerikkalaispelaajien lähes käsittämätön fysiikka: vastassa olleet pelaajat olivat suomalaisten silmin käsittämättömän suuria, vahvoja, nopeita ja lisäksi vielä taidoiltaan muita valovuosia edellä.

Mutta mitä jenkeille on jäänyt mieleen ottelusta Suomea vastaan?

– Ennen kisoja ilmassa oli paljon epävarmuutta ja jännitystä, sillä emme tienneet muista joukkueista mitään. Suomi on jäänyt kisoista mieleen joukkueena, jonka pelaajat eivät missään vaiheessa luovuttaneet vaan antoivat koko ajan 100%. Suomi oli kuin Rocky Balboa – aivan sama kuinka paljon me heitä iskimme, he vain nousivat ylös ja jatkoivat taistelua, kertovat Suomen jo kerran kohdanneet jenkkien veteraanipelaajat.

– Suomen tapa taistella pelin loppuun asti oli inspiroivaa ja arvostamme Suomen joukkuetta suuresti. Joka kerta, kun Suomi on tullut arvokisoihin, he ovat kehittyneet edellisestä ja pelaavat aina ”voimme voittaa kenet tahansa” –asenteella. Muistamme miten pieniä esimerkiksi Suomen linjapelaajat olivat vuonna 2010, mutta eipä koolla ole väliä, silloin kun joukkue pelaa koko sydämellään, jenkit jatkavat.

Vuonna 2010 joukkueilla ei juuri ollut ennakkotietoa toisistaan ennen kisoja, joten myös Suomen joukkueelle tuli melkoisena yllätyksenä millaisia tykinkuulia pelinrakentaja Sami Grisafen kädestä lähti tai kuinka vaikea pysäytettävä keskushyökkääjä Jessica Springer oli. Myös Sharon Vasquezin nimi on jäänyt monelle mieleen, eikä sovi unohtaa vahvakätisiä ja ulottuvia puolustuksen linjan päätypelaajia tai lennokkaita puntin blokkaajia.

– Vuoden 2010 joukkueessa oli paljon pelaajia, jotka pelasivat viimeistä kauttaan ja olivat jatkaneet pelaamista, jotta pääsisivät edes kerran mukaan MM-kisoihin. Joukkueella oli silloin halu asettaa taso myös tulevien vuosien joukkueille, muistelevat jenkkien pelaajat.

– Tänä vuonna meillä on uusi päävalmentaja ja hänelle täysin edellisestä päävalmentajasta poikkeava valmennustyyli. Joukkueen keski-ikä on varmasti huomattavasti alhaisempi kuin vuonna 2010, mutta meitä vanhemman polven pelaajia on edelleen mukana näyttämässä mallia.

Myös suomalaiset veteraanipelaajat ovat huomanneet muutoksen joukkueessa:

– Jenkkien nykyisessä joukkueessa vaikuttaisi olevan vähemmän huutelua ja uhmaa. Vuoden 2010 joukkueella tuntui olevan hirveä näyttämisenhalu: heille riittänyt se, että he voittivat vaan he halusivat murskata vastustajan. Meksiko-pelin perusteella heiltä näyttäisi puuttuvan muunmuassa Jessica Springerin kaltaiset ”yliluonnolliset” pelaajat, vaikka joukkue onkin teknisesti ja taidoiltaan kokonaisuutena varmasti vuoden 2010 joukkueen tasoinen.

– Joukkueen pelityyli on myös maltillisempi, ainakin Meksikoa vastaan he hyökkäsivät varsin rajallisella määrällä pelejä, suomalaiset jatkavat.

Millä mielellä suomalaiset sitten lähtevät mittaamaan tasoaan jenkkejä vastaan?

– Tässä vaiheessa ei vielä toki oltaisiin haluttu heitä vastaan pelata, mutta onhan se aina mielenkiintoista päästä testaamaan taitoja maailman parhaita vastaan.

– Seitsemässä vuodessa pelaajat ja peli on Suomessa mennyt koko ajan fyysisemmäksi. Myös pelaajamateriaalin laajuudessa on iso ero: vuonna 2010 meillä ei ollut edes täyttä 45 pelaajan rosteria (mukana 41 pelaajaa), kun nykypäivänä joukkueen ulkopuolelle jää pelaajia, jotka voisivat yhtä hyvin olla aloittavassa kokoonpanossa, suomalaiset pelaajat vertaavat nykypäivän tilannetta seitsemän vuoden takaiseen.

Myös jenkkien mainitsema hyökkäyksen linja ja linjapelaaminen ylipäätään on kehittynyt huimasti:

– Linjapelaaminen on kehittynyt kokonaisvaltaisesti, niin koon, voiman kuin tekniikoidenkin puolesta.

Yksi jenkkifutiksen oleellinen osa-alue, johon on tullut lisää niin taitoa kuin varmuuttakin vuosien saatossa, on taklaaminen:

– Aiemmassa ”semikontakti”-versiossa, jota pelasimme ennen kuin aloitimme varsinaisen jenkkifutiksen, ei taklattu. Heittokuvioita ja pallon kiinniottoa ja blokkaamista tehtiin sielläkin, mutta taklaaminen tuli täysin uutena juttuna mukaan vuonna 2008. Ensimmäisten kisojen aikaan olimme pelanneet vasta kaksi täyttä kautta jenkkifutista, joten ero taklaamisessa siitä tähän päivään on merkittävä. Vuosien aikana myös pelinopeus ja pelin ymmärtäminen on luonnollisesti kehittynyt, Suomen joukkueen kokenein pelaajakaarti arvioi.

Mitä USA:n pelaajat odottavat tulevalta Suomi-peliltä?

– Tiedämme, että meidän pitää pelata loppuun asti täysillä ja tarkasti, koska niin Suomikin tulee tekemään. Suomella on hyvä pelinrakentaja, joka voi heittää pitkiä heittoja ja samaan aikaan kovia keskushyökkääjiä. Meidän pitää tehdä kovasti töitä, emmekä voi pitää mitään itsestäänselvyytenä.

Suomalaispelaajien suunnitelmat otteluun ovat myös selkeät:

– Meidän pitää pelata kurinalaisesti omaa peliämme niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin ja olla valmiina kovimpaan mahdolliseen vastustajaan. Yksi yhtä vastaan tilanteissa meidän on voitettava tiukkoja kamppailuja ja noustava oman tasomme yläpuolelle. Jenkit eivät tule saamaan meiltä mitään ilmaiseksi!

Suomi ja Yhdysvallat kohtaavat siis kisojen toisen kierroksen ottelussa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 01.30 (Suomen aikaa). Voitolla Yhdysvallat varmistaa paikan MM-finaalin ja Suomi taas tarvitsee voiton pitääkseen yllä mahdollisuudet voittaa tavoitteena olleen mitalin. Ottelun livestreamin näet täältä

Kuvassa ylärivissä: Anette Bäckman, Elina Seppälä, Dawn Pederson, Minttu Hurme, Maija Turpeinen ja Knengi Martin. Alhaalla: Elina Kero, Jonna Hakkarainen, Sami Grisafe ja Sari Kuosmanen
Kuvassa ylärivissä: Anette Bäckman, Elina Seppälä, Dawn Pederson, Minttu Hurme, Maija Turpeinen ja Knengi Martin. Alhaalla: Elina Kero, Jonna Hakkarainen, Sami Grisafe ja Sari Kuosmanen

Suomi valmistautuu haastamaan Yhdysvallat naisten MM-kisoissa

27.6.2017

Yhdysvallat lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta Suomi on valmis taistelemaan loppuun asti.

Yhdysvallat lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta Suomi on valmis taistelemaan loppuun asti.

Suomen naisten maajoukkue valmistautuu kohtaamaan MM-kisojen seuraavassa ottelussa kaksinkertaisen maailmanmestarin, Yhdysvallat. Ottelu pelataan paikallista aikaa tiistaina klo 15.30 eli Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 01.30 alkaen.

Yhdysvallat on voittanut maailmanmestaruuden näytöstyyliin niin 2010 Tukholman kuin 2013 Vantaan kisoissakin, eikä joukkuetta vastaan maalinteossa ole MM-kisojen historiassa onnistunut kuin yksi joukkue, Saksa vuonna 2013. Yhdysvallat voitti Kanadan MM-turnauksen ensimmäisellä pelikierroksella kisojen ensikertalaisen, Meksikon lukemin 29 – 0, kun Suomi taas hävisi Iso-Britannialle lukemin 21 – 27. Nyt edellisen ottelun tappio on jätetty taka-alalle ja Suomi on valmis haastamaan Yhdysvallat.

– Kärsimme valitettavan tappion Iso-Britanniaa vastaan, mutta ei kisoihin ole tultu yhden ottelun takia, vaan turnaus jatkuu. Valmistautuminen USA -peliin alkoi heti kun saimme ladattua heidän pelinauhansa. Sunnuntain harjoituksissa kävimme läpi asioita, joissa teimme virheitä brittejä vastaan, mutta sen jälkeen katse on ollut jo täysin suunnattuna seuraavaan peliin, toteaa naisten maajoukkueen päävalmentaja Mika Eloranta.

Kuten aiemminkin, on Yhdysvallat taas osoittanut olevansa äärimmäisen hyvin valmennettu joukkue, joka pelaa puhtaasti ja fyysisesti, aina loppuun asti. 

– USA:n joukkue on isokokoinen ja fyysinen. He pelaavat hienoa peliä, mutta kyllä hekin virheitä tekevät. Esimerkiksi kulmapuolustajilla on taipumusta jopa hieman ylipelata ja näissä on meidän paikka iskeä, jatkaa Eloranta.

Suomi ja Yhdysvallat ovat kohdanneet kertaalleen aiemmin, ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 2010. Tällöin Yhdysvallat oli parempi lukemin 72 – 0. Edellisen kohtaamisen jälkeen suomalainen naisjenkkifutis on mennyt isoilla harppauksilla eteenpäin. Vuoteen 2010 verrattuna suurimmat erot ovat pelimateriaalin laajuudessa sekä kokonaisvaltaisessa lajin ymmärtämisessä sekä pelaajien fyysisyydessä.

– Pelinopeus ja pelin lukeminen ovat vielä sellaisia asioita, joissa jenkeille hävitään, vaikka nämäkin ovat aiemmasta kohtaamisesta selkeästi kehittyneet. Omat heikkoutemme kyllä tiedämme, mutta lähdemme pelaamaan vahvuuksiemme kautta ja taistelemaan loppuvihellykseen asti, toteaa Eloranta.

Yhdysvaltojen pelin tasoa on vaikea vielä tämän turnauksen perusteella arvioida, sillä he kohtasivat ensimmäisessä pelissä Meksikon, joka osallistuu nyt arvokisoihin ensimmäistä kertaa. Yhdysvaltain joukkueen valmennus on myös vaihtunut ja samalla luonnollisesti pelityyli on muuttunut. Jotain joukkueen materiaalin laajuudesta kertoo esimerkiksi se, että joukkue peluutti ensimmäisessä pelissä peräti kolmea eri pelinrakentajaa, eikä sillä käytännössä ollut mitään vaikutusta pelin tasoon.

Pelinrakentajien lisäksi Eloranta nimeää muutamia erityisen kovia nimiä Yhdysvaltojen joukkueesta:

– Keskushyökkääjä numero 21 (Hannah DeGraffinreed) on erittäin vaarallinen, samoin puolustuksen takakentältä nro 1 (Satoria Bell). Puolustuksen linjan keskellä aloittavassa kokoonpanossa olleet pelaajat taas olivat isoja ja hyvin liikkuvia, joten keskusta tulee todennäköisesti olemaan melko tukossa. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää panostaa juoksussa kiertopeleihin, mutta myös heittopeli on saatava kulkemaan.

Suomi ja Yhdysvallat kohtaavat siis kisojen toisen kierroksen ottelussa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 01.30 (Suomen aikaa). Voitolla Yhdysvallat varmistaa paikan MM-finaalin ja Suomi taas tarvitsee voiton pitääkseen yllä mahdollisuudet voittaa tavoitteena olleen mitalin. 

 

Suomelle niukka tappio MM-kisojen avausottelussa Iso-Britanniaa vastaan

25.6.2017

Viime hetkien rutistus jäi vain muutaman jaardin päähän tasoituksesta.

Naisten MM-kisat potkaistiin lauantaina käyntiin Kanadan Langleyssa, kun Suomi ja Iso-Britannia kohtasivat kisojen avausottelussa. Joukkueet olivat kohdanneet toisensa kerran aiemmin, Granadan EM-kisojen finaalissa vuonna 2015, jolloin Suomi oli parempi lukemin 50-12. Olosuhteet ottelulle olivat lähes yhtä lämpimät kuin edellisellä kerralla, kun lämpötila kipusi jo ottelun alkuhetkillä 28 asteeseen ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

Ottelu alkoi suomalaisittain lupaavasti, kun ensimmäisellä hyökkäysvuorolla edettiin heti maalialueelle asti. Ensimmäisestä pistesuorituksesta vastasi laitahyökkääjä Emmi Järn ottamalla pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen heiton kiinni. Sanni Seppälän onnistuessa lisäpistepotkussa Suomi johti 7-0, kun ottelua oli pelattu vasta hieman yli 2 minuuttia. Iso-Britannian päästessä hyökkäämään ensimmäistä kertaa, ei joukkue juuri edennyt vaan joutui luopumaan pallosta. Tässä vaiheessa peli näyttikin Suomen kannalta erittäin hyvältä. Suomen seuraavalla hyökkäysvuorolla britit kuitenkin alkoivat saamaan juonesta kiinni ja pakottivat vastaavasti Suomen luopumaan pallosta lentopotkulla.

Iso-Britannian toisella hyökkäysvuorolla ennakkoon vaaralliseksi juoksijaksi tiedetty Ruth Matta sai pallon ja pääsi kiertämään Suomen puolustuksen pitkällä juoksulla sivurajaa pitkin maalialueelle. Myös Iso-Britannia onnistui lisäpistepotkussa tasoittaen tilanteeksi 7-7.

Iso-Britannian tasoittavan pistesuorituksen jälkeen aina toisen neljänneksen loppupuolelle ilman pistesuorituksia. Kummankaan hyökkäys ei päässyt juuri etenemään, yksittäisiä pelejä lukuun ottamatta. Toisen neljänneksen lopulla Iso-Britannian pelinrakentaja löysi heitollaan laitahyökkääjä Jessica Andersonin ja epäonnistuneen lisäpistepotkun jälkeen britit siirtyivät 13 – 7 –johtoon ja näissä lukemissa siirryttiinkin toiselle puoliajalle.

Toisella puoliajalla suomalaisten ensimmäinen hyökkäysvuoro näytti taas lupaavalta, mutta päättyi Iso-Britannian tukimiehen Lucy Kirkin ottamaan syötönkatkoon ja siitä seuranneeseen maalisuoritukseen. Britit korjasivat myös edellisen lisäpisteyrityksen epäonnistumisen ja onnistuvat kahden pisteen arvoisessa lisäpisteyrityksessä, iskien taululle lukemat 21-7 Iso-Britannialle. Vielä tässäkään vaiheessa Suomi ei luovuttanut, vaan keskushyökkääjä Jenni Linden vei pitkällä juoksulla Suomen lähelle maalialuetta, jonka jälkeen pelinrakentaja Hakkarainen löysi maalialueelta laitahyökkääjä Kirsti Nirhamon kuuden pisteen arvoisesti.

Molempien joukkueiden tehdessä vielä yhdet maalit, päädyttiin ottelun lopussa tilanteeseen, jossa Iso-Britannialla on 27-21 -johto ja Suomi oli raivaamassa tietä voimakkaasti kohti maalialuetta. Valitettavasti aika loppui tällä kertaa kesken, eikä Suomella ollut enää aikalisiä käytettävänä pelikellon pysäyttämiseen, joten viimeinen yritys päättyi vain jaardien päähän maaliviivasta. Ottelun lopputulos siis 27 – 21 Iso-Britannialle.

Ottelun jälkeen päävalmentaja Mika Eloranta oli luonnollisesti pettynyt lopputulokseen, mutta pääpiirteittäin tyytyväinen oman joukkueensa tekemiseen:

– Pallonmenetykset koituivat meidän kohtaloksi tässä pelissä, sillä vastustaja teki niistä molemmista maalit. Meidän scouttaus oli onnistunut hyvin ja olimme osanneet valmistautua peliin hyvin. Joukkue taisteli hienosti toisella puoliajalla tappioasemasta huolimatta. Hyvä peli meiltä ja kaikki kunnia voitosta Iso-Britannialle.

Myös Iso-Britannian päävalmentaja Jim Messenger antoi Suomelle kunniaa:

– Mielestäni Suomi pelasi tänään jopa paremmin kuin me, mutta me käytimme meille annetut tilaisuudet paremmin hyödyksi. Suomi on kova joukkue, hyvin valmennettu ja hyvin valmistautunut, joten tämä oli meiltä iso voitto.

Iso-Britannian joukkueen parhaaksi pelaajaksi valittu Lucy Kirk oli iloinen joukkueen kovuuteen ja erityisesti siihen miten puolustus pystyi pysäyttämään Suomen hyökkäystä tekemästä pisteitä ottelun lopussa:

– Viimeisillä hetkillä pystyimme pelaamaan todella kovaa ja kaikki laittoivat kroppaa todella likoon.

Suomen joukkueesta parhaaksi pelaajaksi valittiin keskushyökkääjä Jenni Linden, joka oli aina vaarallinen kentällä ollessaan ja puski Suomen joukkuetta eteenpäin tiukoissa tilanteissa.

Tappio Iso-Britannialle tarkoittaa Suomelle seuraavassa ottelussa vastustajaksi hallitsevaa maailmanmestaria Yhdysvaltoja, joka voitti avauspäivän ottelussa Meksikon 29 – 0.

videotallenne

Kapteeneilla on asiaa

24.6.2017

Äänessä naisten maajoukkueen kapteenit Elina Seppälä, Elina Kero, Jenni Linden sekä Suvi Mäntyniemi.

Naisten maajoukkueen matka MM-kisoissa alkaa tänään ottelulla Iso-Britanniaa vastaan. Ennen ottelua annetaan vielä puheenvuoro joukkueen kapteeneille Elina Seppälälle, Elina Kerolle, Jenni Lindenille ja Suvi Mäntyniemelle.

Puolustuksen linjassa pelaava Elina Seppälä on ollut mukana kaikissa naisten maajoukkueen pelaamissa otteluissa. Vuosien varrella Elina on pelannut niin keskushyökkääjänä kuin linebackerinakin, mutta on viime vuosina vakiinnuttanut pelipaikkansa puolustuksen linjaan. Toinen puolustuksen kapteeneista, linebackeri Elina Kero on ollut myös mukana kaikissa pelatuissa naisten arvokisoissa. Hyökkäyksen kapteeneista keskushyökkääjä Jenni Lindenillä on takanaan yhdet MM-kisat (2013) sekä EM-kisat 2015, kun taas hyökkäyksen linjassa pelaava Suvi Mäntyniemi osallistuu ensimmäisiin MM-kisoihinsa, mutta on ollut maajoukkueen mukana vuoden 2015 EM-kisoista lähtien.

Tässä muutama nopea kysymys kapteeneille juuri ennen ensimmäistä peliä:

Kuvailkaa Suomen joukkuetta yhdellä sanalla?

– Väkevä, vahva, kehityskelpoinen, monipuolinen

Mikä on parasta Suomen puolustuksessa?

– Linja, nopeus, kurinalaisuus

Mikä on parasta Suomen hyökkäyksessä?

– Monipuolisuus, monipuoliset pelaajat, arvaamattomuus, nopeus

Miten brittien hyökkäys pysäytetään? (puolustuksen kapteenit vastaavat)

– Pysäytetään kiertopelit sekä Ruth Matta, pelataan puolustuksessa kurinalaisesti omaa vastuuta, otetaan aloituslinja haltuun

Miten brittien puolustus jyrätään? (hyökkäyksen kapteenit vastaavat)

– Antaa brittien kuluttaa omaa energiaansa turhiin asioihin ja väsyttää sillä itsensä, luetaan puolustusta ja puolustajia ja sopeutetaan oma tekeminen siihen

Kolme asiaa, joissa Suomen pitää onnistua, jotta peli voitetaan?

  1. Rauhallisuus, pidetään pää kylmänä, keskitytään omaan peliin

  2. Ei turhia pallonmenetyksiä

  3. Brittien kiertopelin pysäyttäminen lähellä aloituslinjaa

Elina Seppälä
Elina Seppälä

Elina Kero
Elina Kero

Suvi Mäntyniemi
Suvi Mäntyniemi

Jenni Linden
Jenni Linden

Suomi ja Iso-Britannia kohtaavat naisten MM-kisojen avausottelussa

23.6.2017

EM-kisojen finaalin uusinta avaa naisten MM-kisat huomenna lauantaina klo 21.30 Suomen aikaa.

Naisten maajoukkueen taival MM-kisoissa alkaa vihdoin lauantaina, kun joukkue kohtaa EM-finaalista tutun vastustajan, Iso-Britannian. Kanadan Langleyssa pidettävien, järjestyksessään kolmansien MM-kisojen avausottelu pelataan paikallista aikaa klo 11:30 (Suomen aikaa klo 21:30). Suomen joukkue on ollut paikanpäällä Langleyssa jo maanantai-illasta lähtien, totuttautuen sekä aikaeroon että paikalliseen ilmastoon. Sään puolesta viikon alku on ollut lähellä suomalaista (hyvää) kesäsäätä, mutta loppuviikkoa kohden aurinko on paistanut yhä polttavammin ja lauantaille on luvattu normaalista suomalaisesta juhannuksesta poikkeavaa, jopa reilun 30 asteen lämpötilaa, joten olosuhteet tulevat olemaan kuumat.

Suomi ja Iso-Britannia ovat kohdanneet historiansa aikana kerran, EM-kisojen finaalissa vuonna 2015. Tällöin Iso-Britannia raivasi kisojen ensikertalaisena tiensä finaalin, häviten siellä kuitenkin Suomelle lukemin 12 – 50. Nyt Iso-Britannia osallistuu ensimmäistä kertaa MM-kisoihin. Suomi taas on ollut mukana kaksissa aikaisemmissa MM-kisoissa sijoittuen molemmissa kolmannelle sijalle, Yhdysvaltojen ja Kanadan viedessä kirkkaimmat mitalit molempina vuosina.

Lauantain ottelussa mitataan ovatko joukkueiden voimasuhteet kahden vuoden aikana muuttuneet ja kumpi on Euroopan paras maa naisten amerikkalaisessa jalkapallossa. Sekä Iso-Britanniassa että Suomessa naisten jenkkifutis on ollut kovassa kasvussa. Briteissä naisten joukkueiden määrä on kasvanut vuoden 2014 kuudesta joukkueesta tälle vuodelle jo 18:aan ja myös Suomessa laji harrastajien määrä kasvaa vuosi vuodelta.

EM-kisojen jälkeen Suomella on ollut mahdollisuus tutustua brittien peliin myös viime syksynä pelatun Iso-Britannia – Espanja -ystävyysottelun videon äärellä. Päävalmentaja Mika Eloranta odottaakin tulevasta ottelusta kovaa ja fyysistä.

– Iso-Britannian puolustuksesta löytyy kokoa, mutta myös nopeutta. Iso-Britannian joukkueessa monella pelaajalla on vahva rugbytausta, joten senkin vuoksi ottelusta on varmasti tulossa fyysinen. Meidän hyökkäyksen pelikirja on edellisestä kohtaamisesta muuttunut Pete Salovallan tultua hyökkäyksen koordinaattoriksi, mutta uusi pelikirja on saatu ajettua hyvin sisään ja sen pitäisi sopia hyvin ainakin Iso-Britannian aiemmin esittämää puolustusta vastaan, summaa Eloranta.

Myös Suomen hyökkäys tulee varmasti olemaan monipuolista, kun juoksupeliä päästään pelaamaan EM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun keskushyökkääjä Jenni Lindenin johdolla ja laidoilta löytyy Sari Kuosmasen ja Kirsti Nirhamon kaltaisia kokeneita ja varmakätisiä laitahyökkääjiä. Pelinrakentaja Jonna Hakkarainen on toipunut talvikauden vammastaan ja löytänyt valmistavan leirin aikana hyvän yhteisen sävelen laitahyökkääjien kanssa.

– Iso-Britannian hyökkäyksestä taas voisi nostaa esiin erittäin nopean keskushyökkääjän, Ruth Mattan, joka on jäänyt monelle mieleen jo vuoden 2015 EM-kisoista. Aiemmin nähdyn perusteella pelinrakentajilla on myös hyvä heittokäsi, joten meidän puolustuksen on pakko varautua monipuoliseen hyökkäykseen, Eloranta jatkaa.

Kuten monesti, tämäkin ottelu tullaan Elorannan mukaan ratkaisemaan aloituslinjassa. Suomen linjoista löytyykin monia kokeneita nimiä molemmin puolin palloa, kun hyökkäyksen linjaa johtaa kaikki naisten maaottelut pelannut Minttu Hurme ja puolustuksen linjan keskustaan on mahdollista asettaa Riikka Kallion ja Elina Seppälän kaltaiset väkivahvat muurit.

– Meidän linjojen pitää pystyä tekemään oma työnsä hyvin ja kontrolloimaan aloituslinjaa molemmin puolin palloa. Jos tässä onnistutaan niin pelin pitäisi näyttää aika mukavalta. Suomen joukkueesta suosittelen seuraamaan erityisesti puolustuksen linjan täystuholaisten työskentelyä, sillä uskon, että kun heidät päästää ottelussa vihdoin irti, on viihdyttävää katsoa miten vastustajan pelinrakentaja juoksee karkuun henkensä hädässä.

Kysyttäessä mielenkiintoista match uppia, löytää Eloranta pelikentiltä yhden erityisen kiinnostavan kohtaamisen:

– Mielenkiintoinen taistelupari ottelussa tulee olemaan brittien linebackereiden ja suomalaisten keskushyökkääjien kohtaaminen. Molemmilta löytyy rutkasti nopeutta, mutta Iso-Britannian linebackerit ovat melko pieniä, joten meidän keskushyökkääjien fyysisyydellä pitäisi tässäkin parissa saada aikaan hyvää jälkeä. Suomen keskushyökkääjistä suosittelen seuraamaan erityisesti Jenni Lindeniä, joka on valmistavan leirin aikana näyttänyt olevansa hyvässä kunnossa. Lindenin vikkelät jalat ja nopeat suunnanmuutokset ovat erityisen kaunista katsottavaa ja aiheuttavat varmasti näissä kisoissa vastustajille päänvaivaa.

Naisten maajoukkue valmiina kisoihin

22.6.2017

Naisten maajoukkue on saanut valmistavan leirin päätökseen ja on valmiina lauantaina alkaviin MM-kisoihin.

Suomen naisten maajoukkue on päättänyt valmistavan leirinsä ja on valmiina Kanadan Langleyssa pelattaviin MM-kisoihin. Joukkue aloitti matkan Suomesta kisapaikalle varhain maanantaiaamuna ja saapui reilun 20 tunnin matkustamisen jälkeen Kanadaan Langleyyn maanantai-iltana kello kuuden jälkeen (paikallista aikaa). Joukkue harjoitteli tiistain ja keskiviikon kahdesti päivässä hioen kuvioitaan harjoitusten lisäksi harjoituksissa kuvattuja videoita tutkien. Joukkueen kisamatkan leirivaihe saatiin päätökseen torstaiaamun harjoituksen päätteeksi.

Leirin jälkeen naisten maajoukkueen päävalmentaja Mika Eloranta on tyytyväinen näkemäänsä:

– Ensimmäisissä treeneissä tiistaiaamuna pelaajilla oli luonnollisesti vielä matkan sekä 10 tunnin aikaeron aiheuttamaa rasitusta kropassa eikä keskittyminen ollut parhaimmillaan, mutta sen jälkeen tekeminen on ollut noususuuntaista ja koko ajan parempaa. Leirin tavoitteena oli hioa omaa tekemistä vielä paremmaksi, tehdä aiempaa enemmän pelitilannevalmistautumista, laittaa muutamia uusia kuvioita sisään sekä erikoispelien harjoitteleminen ja näissä on onnistuttu hyvin.

­­Harjoitusleirillä on alkanut myös henkinen valmistautuminen otteluihin.  Suomi saa kisojen ensimmäisessä ottelussa vastaansa EM-kisojen finaalista tutun vastustajan, Iso-Britannian. Peli vaikuttaa suuresti siihen miten Suomella on kisoissa mahdollisuus päästä tavoitteeseensa eli sijoittua mitaleille. Voitolla Iso-Britanniasta Suomi saa seuraavalla kierroksella vastaansa Kanadan, kun taas tappio Iso-Britanniaa vastaan tarkoittaisi seuraavaan peliin vastustajaksi Yhdysvaltoja, joka on voittanut kaksissa edellisissä MM-kisoissa maailmanmestaruuden näytöstyyliin.

– Leiripäivien ohjelma oli tarkasti suunniteltu ja leirillä on koko ajan siirrytty oman tekemisen hiomisesta kohti Iso-Britannia -peliin valmistautumista. Leirin viimeisissä harjoituksissa on myös käytetty ns. scoutti-vastusta, eli joko hyökkäys tai puolustus on pelannut tavalla, jolla Iso-Britannia on aiemmissa peleissään (EM-kisoissa ja viime syksyn ystävyysottelussa Espanjaa vastaan) pelannut ja näin olemme voineet ikään kuin harjoitella Iso-Britanniaa vastaan. Tämä antaa meille lisää suoritusvarmuutta ja itseluottamusta ensimmäiseen otteluun, Eloranta jatkaa.

– Tunnelma on alkanut jo selvästi tiivistymään ja pelaajat on erittäin hyvin fokusoituneita tilanteeseen. Joukkueessa on hyvä ja jopa odottava tunnelma, joukkue on selkeästi valmis aloittamaan kisat.

Torstaina joukkue lähtee viimeisen leiriharjoituksen jälkeen viettämään ansaittua vapaa-aikaa Vancouveriin. Valmistautuminen Iso-Britannia -otteluun jatkuu vielä perjantaina yhden harjoituksen merkeissä ennen lauantain ottelua. Suomi kohtaa Iso-Britannian MM-kisojen ensimmäisessä ottelussa siis lauantaina 24.6. Klo 21.30 Suomen aikaa. Kisojen kaikki ottelut tullaan lähettämään suorina nettilähetyksinä ja linkki tähän lähetykseen julkistetaan lähempänä ottelua.

Päävalmentaja Mika Eloranta: ”Kahden MM-pronssin jälkeen ei tavoite voi olla muu kuin finaalipaikka.”

Naisten MM-kisat alkavat Kanadassa lauantaina, kun Suomi kohtaa Iso-Britannian

21.6.2017

Amerikkalaisen jalkapallon naisten MM-kisat käynnistyvät Kanadassa Langleyssa lauantaina. Kisojen avausottelussa kohtaavat kaksi Euroopan kärkimaata, kun hallitseva EM-kultamitalisti Suomi saa vastaansa Iso-Britannian. Euroopan kaksikon ja kisajärjestäjä Kanadan lisäksi MM-kullasta taistelevat hallitseva mestari Yhdysvallat sekä Australia ja Meksiko.

Suomi kuuluu naisissa amerikkalaisen jalkapallon suurmaihin. EM-kullan lisäksi kaksista edellisistä MM-kisoista – vuonna 2010 ja 2013 – Suomi on saavuttanut pronssia.

– Olemme pelanneet täydellä kontaktilla vuodesta 2008 asti eli olemme muihin Euroopan maihin verrattuna kokeneempia, päävalmentaja Mika Eloranta kuvaa Suomen vahvuuksia. – Meillä on jälleen kova porukka kasassa.

Kokemusta Suomen joukkueesta edustavat erityisesti linjapelaajat Minttu Hurme ja Elina Seppälä, jotka ovat kuuluneet Suomen kokoonpanoon kaikissa pelatuissa maaotteluissa vajaan kymmenen vuoden aikana. Kaksikolle Iso-Britannia -peli uran 20. maaottelu.

– Kaksissa edellisissä MM-kisoissa olemme hävinneet Kanadalle ratkaisevan ottelun ja jääneet finaalin ulkopuolelle, Eloranta kertoo. – Nyt tavoitteemme on päästä kohtaamaan jälleen Kanada ja edetä loppuotteluun. Kahden pronssin jälkeen ei tavoitteemme voi olla mikään muu.

Tiiviissä aikataulussa käytävissä kisoissa jokainen ottelu on tärkeä. Mikäli Suomi voittaa avausottelussa Iso-Britannian, toteutuu Elorannan toive, ja seuraavassa ottelussa vastassa on Kanada. Mikäli myös Kanada kaatuu, etenee Suomi loppuotteluun. Vastaavasti mikäli Suomi häviää Iso-Britannialle, asettuu toisessa ottelussa vastaan lajin hallitseva maailmanmestari ja suurmaa Yhdysvallat.

Suomi on kokenut turnausmaa ja Eloranta uskookin, että arvokisojen rutiini on yksi merkittävä etu Suomelle. Jorma Hytönen johti Suomen MM-pronssiin kotikisoissa 2013 ja nykyinen pelinrakentajavalmentaja Teemu Kuusisto EM-kultaan 2015. Eloranta on päävalmentajan roolissa nyt ensimmäisissä arvokisoissaan, mutta valmennuksen runko on tuttu jo vuosien takaa. Nykyinen päävalmentaja on itsekin ollut ringissä mukana jo vuosia.

– Lisäksi pelityyli ja tapa on varsinkin puolustuksen osalta vanva tuttu. Hyökkäyksessä pelaamme itselleni ja koordinaattori Pete Salovallalle tuttua systeemiä, Eloranta kertoo.

10 päivää minuuttiaikataulua – kolme ottelua kuudessa päivässä

Kanadaan Suomen 60 hengen kisajoukkue siirtyi hyvissä ajoin maanantaina. Lähipäivät sujuvat tiiviin viimeistelyleirin merkeissä.

– Teimme päätöksen pitää viimeistelyleirin Kanadassa jo aikaeronkin vuoksi, Eloranta kertoo. – Nyt ehdimme pääsemään sinuiksi pelipaikkojen, majoituksen ja ilmaston kanssa.

– Edessä on yli kymmenen tiivistä päivää, jolloin liikumme ja toimimme minuuttiaikataululla.

Avausvastus Iso-Britannia sopii Elorannan mukaan Suomelle erinomaisesti. Vastassa olevista maista kyseessä on Suomelle tutuin joukkue.

– Meille tosiaan hyvä, että vastassa on heti tuttu joukkue. Meillä on muun muassa video viime syksyltä, jolloin Iso-Britannia kohtasi Espanjan. Olemme avanneet tuon ottelun tarkasti. Uskon, että tiedämme mitä vastaan tulee.

Yksi seuratuimmista suomalaispelaajista on varmasti 2015 EM-kisojen parhaimmaksi pelaajaksi valittu keskushyökkääjä Jenni Lindén. Laitahyökkääjä Sari Kuosmanen on puolestaan valittu kaksi kertaa MM-kisojen ykköstähdistöön. Myös Iso-Britannian suurin tähti löytyy keskushyökkääjän paikalta. Ruth Matta on pelaaja, joka Suomen on lauantaina pysäytettävä.

Sarjapeleissä amerikkalaista jalkapalloa pelataan keskimäärin yhden ottelun viikkotahdilla. 24. kesäkuuta alkavat MM-kisat huipentuvat finaalipeleihin 30. päivä. Kuudessa päivässä pelataan siis kolme kovatasoista, täysimittaista ottelua. Tämä synnyttää yhden strategisen osan lisää jo muutenkin taktiikkaa pursuavaan lajiin.

– Emme voi kuormittaa liikaa tähtipelaajia heti ensimmäisessä ottelussa, Eloranta kertoo. – Yksi meidän vahvuutemme on tasaisuus ja laajuus. Tasomme ei laske vaikka vaihdamme pelaajia kentällä, mikä mahdollistaa tasaisen peluutuksen ja sitä kautta pysymme tuoreina, vaikka pelejä tiheään tahtiin tuleekin.

Ei yhtään helppoa ottelua

Suomi on kohdannut aiemmissa MM-kisoissa kisojen suurimmat ennakkosuosikit Yhdysvallat ja Kanadan. Nämä ovat myös ainoat maat, joille Suomi on arvokisoissa hävinnyt. Edellinen maaottelutappio on vuodelta 2013, jolloin Suomi taipui MM-välierässä.

Australia ja Meksiko ovat Suomelle vieraampia vastustajia.

– Meksikoa emme ole nähneet pelaamassa, mutta he ovat yksi jenkkifutiksen suurmaa. Lippupallossa Suomi on kohdannut Meksikon ja siltä pohjalta tiedämme heidän olevan vahvoja. Australiassa on vahva rugby-perinne eli he ovat varmasti tottuneet kontaktiin.

– Näissä kisoissa ei ole luvassa yhtään helppoa ottelua, vaan jokaiseen on valmistauduttava huolellisesti. Muuten ei ole mahdollisuuksia pärjätä tai menestyä, Eloranta päättää

Hyökkäys

Pelinrakentajat:

8

Hakkarainen

Jonna

Helsinki Wolverines

1986

160

58

12

Kosonen

Pia

Hyvinkää Falcons

1984

162

62

Keskushyökkääjät:

34

Kuusinen

Tytti

Seinäjoki Crocodiles

1993

162

83

20

Linden

Jenni

Helsinki Roosters

1986

160

68

95

Pulkkinen

Laura

Kuopio Steelers

1989

169

78

1

Rasilahti

Anne

Helsinki Roosters

1987

176

78

24

Turpeinen

Maija

Helsinki Roosters

1991

160

74

Laitahyökkääjät:

86

Järn

Emmi

Helsinki Wolverines

1992

180

76

80

Kuosmanen

Sari

Helsinki Roosters

1982

162

67

84

Maunula

Jessi

Tampere Saints

1989

165

58

17

Nirhamo

Kirsti

Helsinki Wolverines

1994

157

50

88

Olavuo

Anastasia

Helsinki Roosters

2001

165

66

81

Seiles

Janna-Jemina

Helsinki Roosters

1990

175

75

3

Seppälä

Sanni

Helsinki Wolverines

1990

175

75

Hyökkäyksen linja:

78

Hurme

Minttu

Helsinki Wolverines

1978

165

106

71

Koskenniemi

Riikka

Helsinki Roosters

1991

183

125

70

Kumpulainen

Noora

Jyväskylä Jaguars

1988

174

95

57

Lehtonen

Sara-Maaria

Seinäjoki Crocodiles

1997

177

97

73

Mäntyniemi

Suvi

Tampere Saints

1984

181

93

66

Tykkyläinen

Satu

Joensuu Wolves

1984

168

85

77

Saarenpää

Anna-Kaisa

Helsinki Wolverines

1987

181

91

75

Stjernberg

Henrika

Helsinki Roosters

1988

177

81

Puolustus

Puolustuksen linja:

96

AbbasMamode

Milena

Tampere Saints

1990

175

80

99

Kallio

Riikka

Helsinki Roosters

1983

164

95

2

Lehén

Janina

Helsinki Wolverines

1986

167

69

98

Pekkarinen

Laura

Mikkeli Bouncers

1987

161

85

97

Rahkonen

Hilkka

Helsinki Roosters

1988

170

70

92

Saarinen

Katriina

Tampere Saints

1989

168

74

52

Seppälä

Elina

Helsinki Wolverines

1984

170

110

96

Ristimäki

Jenni

Helsinki Wolverines

1989

175

80

93

Vaara

Nelli

Helsinki Roosters

1988

169

75

Linebackerit:

41

Kero

Elina

Helsinki Wolverines

1982

173

78

45

Kosonen

Matilda

Porvoo Butchers

1996

174

72

44

Moisanen

Minna

Oulu Northern Lights

1987

161

78

30

Möttönen

Tiina

Porvoo Butchers

1982

165

67

49

Rohkimainen

Mia

Helsinki Wolverines

1991

154

54

22

Roiha

Satu

Oulu Northern Lights

1993

167

75

Takakenttä:

40

Bäckman

Anette

Helsinki Wolverines

1983

159

59

28

Juntunen

Anna-Reetta

Oulu Northern Lights

1990

154

52

10

Laajapuro

Evi

Kuopio Steelers

1989

162

64

19

Mäkinen

Terhi

Helsinki Wolverines

1991

161

53

26

Nikander

Janika

Helsinki Wolverines

1992

169

65

5

Raipela

Marfa

Tampere Saints

1989

170

60

15

Tuovinen

Jonna

Jyväskylä Jaguars

1992

163

58

83

Tähkänen

Iina

Tampere Saints

1992

160

55

Valmennus ja staff:

Eloranta

Mika

Päävalmentaja

Hyökkäyksen linja

Salovalta

Petteri

Hyökkäyksen koordinaattori

Laitahyökkääjät

Luomajoki

Toni

Puolustuksen koordinaattori

Linebackerit

Kuusisto

Teemu

Apuvalmentaja

Pelinrakentajat

Rissanen

Mikko

Apuvalmentaja

Keskushyökkääjät

Kuusela

Heikki

Apuvalmentaja

Puolustuksen linja

Soininen

Mikko

Apuvalmentaja

Takakenttä

Juppo

Samu

Apuvalmentaja

Erikoisjoukkueet

Eloranta

Petra

Joukkueenjohtaja

 

Valariutta

Kimmo

Fysio

 

Antila

Maarit

Fysio

 

Liesmäki

Sanna

Fysio

 

Kurki

Paula

Trainer

 

Honkonen

Mirva

Tiedottaja

 

2013 MM-kisat Vantaa, Suomi

Otteluvideot ja valokuvia


Suomi otti MM-pronssia

Suomi kukisti Saksan thrillerissä 20-19. USA vei MM-finaalin Kanadaa vastaan selvin luvuin 64-0 (36-0). Ruotsi rökitti Espanjaa 64-0 (38-0) ja sijoittui viidenneksi.

Neljä suomalaista MM-kisojen all starsiin

OFFENSE TEAM
QB USA 15 Samantha Grisafe
RB GER 21 Susanne Erdmann
RB USA 3 Odessa Jenkins
WR USA 83 Holly Peterson
WR USA 10 Adrienne Smith
WR FIN 80 Sari Kuosmanen
OL USA 63 Jamie Menzyk
OL USA 74 Rebecca Worsham
OL USA 79 Dawn Pederson
OL CAN 68 Kimberly Grubb
OL FIN 60 Merle Ziemann

DEFENSE
DL USA 81 Jennifer Deering
DL USA 47 Knengi Martin
DL FIN 47 Tea Törmänen
LB USA 44 Victoria Eddy
LB ESP 25 Patricia Meixide Vazquez
LB USA 45 Jennifer Plummer
LB CAN 7 Julie Paetsch
DB USA 8 Sharon Vasquez
DB SWE 1 Emma Benndorf
DB FIN 40 Anette Backman
DB USA 16 Kathrine Sowers

PUNT RET USA 25 Cassie Brick
KICK RET CAN 4 Julie David
KICKER SWE 4 Elina Holm
COACH USA John Konecki

Suomelle MM-pronssia

6.7.2013

Suomen ja Saksan tiukka taisto päätyi Suomen voittoon 20–19 (12–13).

Suomen ja Saksan välinen pronssitaistelu alkoi kaatosateen saattelemana. Ensimmäisen neljänneksen ainut touchdown nähtiin Saksan #21 Susanne Erdmannin toimesta.

Suomi kavensi toisen neljänneksen alussa kun pelinrakentaja #12 Tiina Salo tekee Suomelle touchdownin. Kahden lisäpisteen yritys kuitenkin epäonnistuu, peli Saksalle 7-6. Suomi menee ottelussa johtoon toisen neljänneksen puolessa välissä #1 Kirsti Nirhamon touchdownilla. Suomen lisäpisteyritys epäonnistuu jälleen. Suomi johtaa ottelua 12-7. Saksan #36 Sarah Walther tekee Saksalle toisen touchdownin vieden joukkueen niukasti 13–12 johtoon. Suomen hyvä painostus ei kuitenkaan tuota touchdownia toisen neljänneksen lopulla, vaan näissä luvuissa mennään puoliajalle.

Suomi aloittaa kolmannen neljänneksen ryminällä ja menee johtoon Tiina Salon päivän toisella touchdownilla. Lisäpisteyritys onnistuu Salon hienosta heitosta ja Kirsti Nirhamon vastaanotosta, peli Suomelle 20–13.

Viimeisen neljänneksen lopulla Saksan #86 Schmidt Christina tekee touchdownin 62 jaardin heittopelillä. Saksa yrittää kahta lisäpistettä, mutta epäonnistuu yrityksessä. Johto Suomelle 20–19.

Lukemat säilyvät loppuun asti ja Suomi voittaa toistamiseen pronssia MM-kisoissa.

Suomen päävalmentaja Jorma Hytönen oli odotetusti ylpeä joukkueestaan.

–    Kova taistelu. Hieno peli. Meillä toimi tänään puolustus, hyökkäys, erikoisjoukkueet, kaikki. Olemme puhuneet koko ajan meidän tarinasta ja tänään me kirjoitimme siihen tarinaan hienon lopun.

Suomen parhaaksi pelaajaksi valittu Anette Bäckman sanoi joukkueen antaneen kaikkensa.

–    Kaikki keskittyi täysillä ja lisättiin peliin sitä Suomalaista sisua.  En muista pelistä juuri mitään. Kun pelaan, olen niin sanotusti kuplassa.

Kysyttäessä joukkueen palautumista henkisesti Kanada-ottelusta Bäckman sanoi pelaajien antavansa itselleen deadlinen.

–   Tiettyyn pisteeseen asti saat surra ja käydä peliä läpi, mutta pitää ymmärtää, että se on mennyttä eikä sitä voi muuttaa. Pitää ajatella tulevaa.

Saksan puolustuksen koordinaattori Daniel Koch sanoi epäonnistuneen, ratkaisevan, kahden lisäpisteenyrityksen olleen kaikkien valmentajien yhteispäätös.

–  Meillä oli momentum päällä. Meillä on hyvä pallonkantaja, olemme vahva joukkue.

Päätimme yhdessä, että se on oikea ratkaisu lähteä kokeilemaan kahta lisäpistettä. 

Saksan ottelun parhaaksi pelaajaksi valittiin turnauksessa toistamiseen #21 Susanne Erdmann.

 

 
 
 

Suomi taipui Kanadalle 34-12

4.7.2013

Kanada eteni finaaliin USA:ta vastaan voittamalla Suomen iltaottelussa. Suomi tippui Kanadan kelkasta kolmannella neljänneksellä.

Suomi jaksoi Kanadan vauhdissa aina kolmannen neljänneksen puoliväliin, kunnes ottelu kääntyi Kanadan hyväksi luvuin 34–12 (6-12).

Suomen ja Kanadan välinen ottelu finaalipaikasta oli kiihkeä. Suomi aloitti ottelun hienosti, mennen 6-0 johtoon, kun ottelua oli pelattu vajaa kolme minuuttia. Suomen touchdownin teki #32 Elina Seppälä.  Kanada tuli tasoihin ennen ensimmäisen neljänneksen loppua #19 Marci Kiselykin touchdownilla.

Toisen neljänneksen lopulla Suomi taisteli itsensä Kanadan päätyyn, missä #1 Kirsti Nirhamo tekee Suomelle toisen touchdownin kahden jaardin juoksulla, vieden Suomen 12-6 johtoon.  Näissä lukemissa ottelu menee puoliajalle.

Suomi oli pitkään johdossa kunnes kolmannen neljänneksen puolivälissä Kanadan #12 Aimee Kowalski saa pallon ja tekee touchdownin 16 jaardin juoksulla.  Kanadan lisäpisteyritys onnistuu, peli Kanadalle 13–12. Kanada lisää johtoaan vielä kolmannella neljänneksellä Lya Jolicoeurin touchdownilla, lukuihin 20–12.

Viimeinen niitti Suomen arkkuun tulee viimeisen neljänneksen puolivälissä kun Lya Jolicoeur viimeistelee illan toisen touchdowninsa. Peli Kanadalle jo 27–12. Kanadan #4 Julie David kaunistelee lukuja vielä touchdownillaan 34–12, mitkä jäävät lopulta pelin lopputulokseksi.

Suomen päävalmentaja Jorma Hytönen oli odotetusti maissa ottelun jälkeen.

–          Tiesimme, että ottelusta on tulossa taistelu. Taistelimme kovaa, mutta se ei loppujen lopuksi riittänyt. Kanada teki vaihtoja puoliajalla, mihin emme kerinneet vastaamaan.

Suomi kohtaa Saksan pronssiottelussa, joka on Suomelle tuttu vastus vuoden 2010 kisojen pronssiottelusta.

–          Voitimme Saksan vuonna 2010, pelasimme vuonna 2011 myös ottelun Saksaa vastaan ja sen hävisimme. Se kumpi tulee huomenna voittamaan, riippuu täysin siitä, kumpi pystyy nopeammin pistämään tämänpäiväisen tappion taaksensa.

Suomen parhaaksi pelaajaksi toistamiseen tässä turnauksessa valittu pelinrakentaja Tiina Salo oli samoilla linjoilla.

–          Emme voi muuttaa menneisyyttä, voimme vain katsoa tulevaisuuteen ja keskittyä siihen.

Kanada menee kahdella voitollaan finaaliin ja kohtaa hallitsevan maailman-mestarin USA:n. Suomen kohtalo on tyytyä jälleen pronssipeliin. Vastus on sama kuin vuoden 2010 maailmanmestaruuskilpailuissa, Saksa.  Pronssiottelu pelataan lauantaina 7.6 klo 15 alkaen. Illan finaaliottelu alkaa klo 19. 

1st         09:15 FI – Seppala E 3 yd run (Seppala E rush fumbld)7-65 2:45 0 – 6

1st        01:36 CA – Kiselyk M 9 yd pass from Ashraf S (Roy S rush failed) 4-41 1:45 6 – 6

2nd      01:03FI – Nirhamo K 2 yd run (Seppala E rush failed) 8-85 4:17 6 – 12

3rd       6:28 CA – Kowalski A 16 yd run (Guscott L kick) 4-30 1:57 13 – 12

3rd        00:13 CA – Jolicoeur L 5 yd run (Guscott L kick) 7-75 3:20 20 – 12

4th       0 7:33CA – Jolicoeur L 6 yd run (Guscott L kick) 8-6 12:57 27 – 12

4th        04:34 CA – David J 1 yd run (Guscott L kick) 6-41 2:47 34 – 12

Kuva: Sami Ranta
Kuva: Sami Ranta

 Urheilu- ja tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki avasi kisat pitkällä avauspotkulla. Kesäkuun 30. päivän avausottelussa Suomi voitti Espanjan 47-0. 

2010 MM-kisat Tukholma, Ruotsi

Suomen naisten maajoukkue osallistui historian ensimmäisiin naisten MM-kilpailuihin, jotka järjestettiin 27.6.-3.7.2010 Tukholmassa. Turnaukseen osallistui kuusi maata. Suomi kohtasi alkulohkossaan Yhdysvallat ja Itävallan. Toisessa lohkossa pelasivat Kanada, Saksa ja Ruotsi. 

Suomi voitti Saksan MM-pronssiottelussa 

 Suomi voitti MM-pronssia historian ensimmäisissä amerikkalaisen jalkapallon naisten MM-lopputurnauksessa voittamalla Saksan lukemin 26-18 (26-0).

Suomen keskushyökkääjä Merita Bruun (Helsinki Roosters) oli Suomen arvokkain pelaaja toista kertaa tässä turnauksessa, juosten 2 maalia ja dominoimalla peliä henkilökohtaisilla suorituksillaan.

Suomi oli suvereeni ottelun ensimmäisellä puoliskolla tehden neljä maalia. Toisella puoliskolla päävalmentaja Teemu Kuusisto kertoi pienten virheiden suman antaneen Saksalle mahdollisuuden tulla otteluun mukaan. Suomen puolustus kesti kuitenkin viimeiseen pillin vihellykseen asti ja historiallinen arvomitali oli Suomen. Samalla Suomi sijoittui turnauksessa parhaiten eurooppalaisista joukkueista. Suomen naisten maajoukkue pelasi yhtenä joukkueena koko turnauksen ja pystyi esittämään maailman toiseksi parasta naisten heittopelaamista hyökkäyksessä USA:n jälkeen.

Saksan valmentajat kehuivat suomalaisten urheilullisuutta ja vikkelyyttä. Vaikka suomalaiset eivät koossa ja voimassa vastanneetkaan vastustajia, pystyivät he hyödyntämään tämän edun. Huolimatta siitä, että Suomessa siirryttiin pelaamaan vastusteet päällä vasta kaksi vuotta sitten, on moni Suomen joukkueen pelaaja pelannut lähemmäs kymmenen vuotta.

Naisten maajoukkue MM-kilpailuissa

Pelinrakentajat
Merita Bruun, Helsinki Roosters
Jenni Wahlberg, Helsinki GS Demons
Tiina Salo, Jyväskylä Jaguars

Keskushyökkääjät
Jenna Suhonen, Jyväskylä Jaguars
Laura Haapaniemi, Oulu Northern Lights
Anu Hakkarainen, Helsinki GS Demons

Laitahyökkääjät
Teea Kemppinen, Helsinki GS Demons
Sari Kuosmanen, Jyväskylä Jaguars
Tiia Meskanen, Helsinki GS Demons
Ulla Repo, Helsinki GS Demons
Milla Kuusisto, Oulu Northern Lights
Niina Korjonen, Nokia Ghosthunters

Hyökkäyksen linja
Minttu Hurme, Helsinki GS Demons
Kirsi Kauhanen, Helsinki GS Demons
Mirva Honkonen, Helsinki GS Demons
Maija Turpeinen, Jyväskylä Jaguars
Johanna Päkkilä, Oulu Northern Lights
Nora Ahokas, Helsinki GS Demons
Merle Ziemann, Nokia Ghosthunters
Satu Heikkinen, Helsinki GS Demons

Puolustuksen linja
Tiina Mutanen, Jyväskylä Jaguars
Tea Törmänen, Washington Divas
Terhi Julkunen, Oulu Northern Lights
Nina-Maria Perttunen, Helsinki GS Demons

Tukimiehet
Katri Laine, Helsinki Roosters
Kaisa Carlson, Jyväskylä Jaguars
Hanna Saari, Oulu Northern Lights
Minna Turunen, Helsinki GS Demons
Elina Seppälä, Helsinki GS Demons
Elina Kero, Helsinki GS Demons
Raisa Aromaa, Nokia Ghosthunters

Takamiehet
Maiju Isomaa, Helsinki GS Demons
Piia Vierikko, Oulu Northern Lights
Anette Bäckman, Helsinki GS Demons
Tanja Korolainen, Helsinki GS Demons
Jonna Hakkarainen, Helsinki GS Demons
Tiina Leskinen, Jyväskylä Jaguars
Milla Riekki, Oulu Northern Lights
Päivi Piippo, Helsinki Roosters
Kati Rinne, Helsinki GS Demons
Annika Hautala, Helsinki GS Demons

Valmennus
Teemu Kuusisto HC / OC
Tuukka Hämäläinen DC
Heikki Kuusela OL
Janne Seppä DL
Jasmin Lindqvist QB & WR
Kalle Karppinen LB

Huolto
Terhi Koistinen, Fysio
Per-Olof Partanen, Huolto
Petra Eloranta, Joukkueenjohtaja

USA antoi Suomelle oppitunnin

Heinäkuun 1. päivä pelattiin MM-kisojen toinen ottelupäivä. Suomi oli altavastaajana, kun ennakkosuosikki Yhdysvallat voitti ottelun 72-0 (34-0)

 

 

Suomen ja Itävallan tasoero oli selvä

Suomi kukisti MM-kisojen avajaispäivänä 29.6.2010 Itävallan 50-16 (44-8).

Maajoukkueen ohjelma:
24.-25.4. Karsintaleiri / Helsinki, Velodromi
20.-23.6. Valmistava leiri / Eerikkilän urheiluopisto
27.6.-3.7. MM-kilpailut / Tukholma