Search
Close this search box.

Ammattilaiset

Suomalaiset amerikkalaisen jalkapallon ammattilaiset

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto pyrkii tukemaan yksittäisten urheilijoidenen kehittymistä, jotta kaikilla amerikkalaisen jalkapallon parissa toimivilla pelaajilla olisi mahdollisuus edetä urallaan haluamaansa suuntaan ja kykyjensä mukaisesti.

Pelaajapolulla pitkälle edetessään urheilijat voivat saavuttaa ammattilaisuuden amerikkalaisen jalkapallon parissa. Tähän asti täysammattilaisuus on ollut pääosin mahdollista Pohjois-Amerikan suurissa sarjoissa, kuten NFL:ssä ja CFL:ssä, mutta Euroopassa on ajoittain pyritty luomaan toimintaa, jossa pelaajien asema tunnustetaan ammatiksi.

SAJL tekee tiivistä yhteistyötä NFL:n ja CFL:n kanssa mm. organisoimalla kansallisia combine-testaustilaisuuksia, jossa suomalaispelaajilla on mahdollisuus antaa näyttöjä ammattiliigan kykyjenetsijöille (CFL Global Combine).

Kukaan Suomessa syntynyt amerikkalaisen jalkapallon pelaaja ei ole päässyt pelaavaan kokoonpanoon NFL:ssä. Ensimmäiset Suomessa pelaamisen aloittaneet urheilijat ovat yltäneet NFL-joukkueiden harjoitusleireille ja peleihin, mutta läpimurto on vielä tapahtumatta. Vuonna 2016 suomalaislähtöinen Tyler Varga pelasi keskushyökkääjänä Indianapolis Coltsissa. Miehen sukujuuret tunnistettiin Suomessa ja hänet nimettiin 2016 Urheilutoimittajat ry:n toimesta vuoden amerikkalaiseksi jalkapalloilijaksi. 

Useat suomalaispelaajat ovat onnistuneet saamaan paikan NCAA Division I -yliopistojoukkueiden kokoonpanossa, ja on vain ajan kysymys, milloin yksi heistä jatkaa uraansa ammattilaisena.

Kanadan CFL-liigassa (Canadian Football League) kaksi suomalaista pelaajaa on jo allekirjoittanut sopimukset joukkueiden kanssa. Vuonna 2019 Kimi Linnainmaa pelasi Toronto Argonautsissa, ja Vantaalta kotoisin oleva Chris Mulumba aloittaa kolmannen kautensa puolustuksen linjapelaajana Hamilton Tiger-Catsissa kesällä 2023.

Pohjois-Amerikan isoissa ammattilaissarjoissa vierailleet

Matti Lindholm (LB)

Matti Lindholmista tuli vuonna 1987 ensimmäinen eurooppalainen pelaaja, joka allekirjoitti sopimuksen NFL-joukkueen kanssa. Hän pelasi kahdessa harjoitusottelussa New Orleans Saintsia ja Indianapolis Coltsia vastaan, mutta ei päässyt Minnesota Vikingsin pelaavaan kokoonpanoon.

Klaus Alinen (TE)

Klaus Alinen allekirjoitti kaksivuotisen sopimuksen Atlanta Falconsin kanssa vuonna 2006. Alisen ensimmäinen vuosi kului NFL:n kansainvälisen pelaajakehitysohjelman parissa sekä NFL Europessa, eikä hän onnistunut murtautumaan pelaavaan kokoonpanoon toisella kaudellaan. 

Michael Quarshie (DL)

Michael Quarshie allekirjoitti 1+1 -vuotisen sopimuksen Oakland Raidersin kanssa 2006. Hänen uransa alkoi lupaavasti harjoitusotteluissa Eaglesia vastaan ja Vikingsia vastaan. Harjoituksissa saatu polvivamma osoittautui kuitenkin  vakavaksi ja hän joutui lopettamaan uransa.

Seppo Evwaraye (OL)

Seppo Evwaraye liittyi Minnesota Vikingsin kansainvälisten pelaajien kehitysohjelmaan vuonna 2007. Evwaraye pelasi Vikingsin riveissä useissa harjoitusotteluissa hyökkäyslinjassa, mutta hän ei onnistunut varmistamaan paikkaa joukkueen varsinaisessa kokoonpanossa.

Iiro Luoto (TE)

Iiro Luoto liittyi New York Jetsin kansainvälisten pelaajajien kehitysohjelmaan vuonna 2007. Luoto sai maistiaisen NFL:stä ja pelasi muun muassa harjoitusottelussa Minnesota Vikingsia vastaan. Kuitenkin hänen sopimustaan ei uusittu tammikuussa 2008.

Karri Kuuttila (OL)

Karri Kuuttila teki ison vaikutuksen St. Louis Ramsin kykyjenetsijöihin näyttävillä suorituksillaan NFL Combine -testeissä ja sai kutsun vuoden 2011 harjoitusleirille. Kolmen viikon jälkeen hänet tiputettiin Ramsin leirivahvuudesta, eikä hän onnistunut varmistamaan ammattilaissopimusta

Tyler Varga (RB)

Tyler Varga allekirjoitti free agent-sopimuksen Indianapolis Coltsin kanssa kaudelle 2015. Vargasta tuli ensimmäinen suomalainen pelaaja, joka pelasi NFL:n runkosarjan ottelussa. Kuitenkin Varga loukkaantui kauden aikana eikä jatkanut ammattilaisurallaan seuraavana vuonna.

Kimi Linnainmaa (WR)

Kimi Linnainmaa on ensimmäinen suomalainen pelaaja, joka on pelannut Kanadan jalkapalloliigassa CFL:ssä. Linnainmaa allekirjoitti sopimuksen Toronto Argonautsin kanssa kaudelle 2019 ja oli joukkueen varsinaisessa kokoonpanossa 10 ottelussa, pääasiassa erikoisjoukkueissa.

Chris Mulumba (DL)

Hamilton Tiger-Cats valitsi Chris Mulumban 11. varausvuorolla 2. kierroksella kansainvälisten pelaajien draftissa vuonna 2021. Mulumba allekirjoitti sopimuksen Ticatsin kanssa ja on pelannut Hamiltonin joukkueessa kaksi kautta. Hän jatkaa Tiger-Catsin mukana 2023-2024 2-vuotisella jatkosopimuksella.

Lue lisää pelaajista

Juha Salo (193cm, 135 kg, Munkka Colts Helsinki)

 

Juha Salo valittiin samanaikaisesti World Leagueen Lindholmin kanssa vuonna 1991 Sacramento Surgen joukkueeseen World Leagueen. Salo pelasi kauden 1990 junior college sarjaa Etelä-Kaliforniassa Saddleback community collegessa.

Salo oli maajoukkueen pitkien aloitussyöttöjen antaja sekä hyökkäyksen tackle. Massiivinen pelaaja tunnettiin agressiivisesta pelityylistään.

 

Matti Lindholm (185cm, 108 kg, East City Giants Helsinki)

 

Matti Lindholm teki 1987 ensimmäisenä eurooppalaisena kenttäpelaajana sopimuksen NFL:ään. Vikingsin pr-päällikkö Merrill Swanson lensi Lindholmin opiskelupaikkakunnalle Tukholmaan sopimusneuvotteluun. Puhelinkokoukseen osallistui koko Vikingsin ylin johto. 24-vuotias tukimies solmi Minnesota Vikingsin kanssa sopimuksen, jonka uutisoi mm. kansainvälinen uutistoimisto AP. Vikingsin sopimuksen mukaisesti Lindholmia ei nähty 1987 EM-kisoissa tai Vaahteraliigassa.

Matti kävi ensin toukokuussa tekemässä testit ja sen jälkeen vietti harjoitusleirin 28 päivää Mankato, Minnesotassa. Lindholm kertoi: ”Kolme ensimmäistä leiripäivää olin kuin jyrän alla. En osannut ottaa oikeita lähestymiskulmia ja 130-kiloiset linjamiehet pääsivät niittaamaan kunnolla”. Lindholm oli huikeassa fyysisessä kunnossa: penkkipunnerrus 200kg, kyykky 270 kg, 40 jaardia 4,66s. Kerrotaan, että hän oli Vikingsin leirillä tukimiehien testeissä nopein ja vahvin. Vaikeinta eurooppalaisesta näkökulmasta oli pelin nopeus. Reagoinnit vastustajan liikkeisiin piti tehdä salamannopeasti.

Suomalainen pelasi kahdessa harjoitusottelussa New Orleans Saintsia ja Indianapolis Coltsia vastaan. Jälkimmäisessä Lindholm kirjautti erikoisjoukkueissa kolme taklausta.

Harjoitusotteluiden jälkeen hänet kuitenkin leikattiin Vikingsin miehistöstä. Tuliaisina Suomeen matkalaukussa oli Vikingsin valmentajan suostumuksella saadut puolustuksen pelikirjat, joista East City Giants ammensi oppia vuosikymmenen verran.

Matti Lindholmin ammattilaisura sai jatkoa, kun hän pelasi tukimiestä World League:ssa Sacramento Surgen joukkueessa kaksi kautta 1991-1992. World League toimi NFL Europen edeltäjänä. Peliaikaa Lindholm sai reilusti erikoisjoukkueissa. Kauden -92 jälkeen liigasta karsittiin eurooppalaiset pelaajat.

Kimi Linnainmaa (181 cm, 83kg, Sipoo Bulldogs)

 Kimi Linnainmaa, 24 teki sopimuksen Kanadan ammattilaissarjan Toronto Argonautsin kanssa. Laitahyökkääjä Linnainmaan pelasi kaudella 2019 lähinnä erikoisjoukkueissa.

Aiheesta lisää Toronto Argonautsin sivuilta.

Linnainmaa Ylen sivuilla

Linnainmaa Helsingin Sanomien artikkelissa

Linnainmaa Toronto Sunin artikkelissa

CFL on perustettu vuonna 1958 ja se on Kanadan toiseksi suosituin urheilun ammattilaissarja NHL:n jälkeen. Sarjan loppuottelu (Grey Cup) on maan suurin yksittäinen urheilutapahtuma ja viime vuonna ottelulähetystä seurasi 9 miljoonaa kanadalaista.

Sarjassa pelaa nykyään yhdeksän joukkuetta, neljä itäisessä ja viisi läntisessä divisioonassa. Sarjan runkosarja pelataan kesäkuun ja marraskuun välillä ja se kestää 20 viikkoa. Runkosarjakauden jälkeen kuusi joukkuetta jatkaa pudotuspeleihin.

Kaudella 2018 sarjassa pelaajan minimipalkka oli 54000 ja joukkueiden palkkakatto 5,2 miljoonaa Kanadan dollaria. Lisätietoja aiheesta www.cfl.ca.

Kimi Linnainmaa ensimmäinen suomalainen CFL-pelaaja

Linnainmaa esiintyi edukseen jo CFL:n combine tilaisuudessa Torontossa maaliskuussa, mutta jäi yllättäen ilman varausta. Argonauts solmi hänen kanssaan kuitenkin sopimuksen vielä toukokuussa mahdollistaen harjoitusleirille osallistumisen. Nyt Kimi saa kunnian olla CFL:n ensimmäinen suomalaispelaaja runkosarjassa. Edellinen suomalainen CFL:ssä oli Michael Quarshie, joka teki myös sopimuksen Argonautsien kanssa kesäksi 2008, muttei edustanut seuraa yhdessäkään ottelussa. Argonauts avaa kautensa Hamilton Tigercatsia vastaan 22.6.2019.

Kansainvälisten pelaajien lisääminen CFL:ään on uuden komissionäärin Randy Ambrosien visio CFL 2.0:sta. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto on nyt tehnyt tämän vuoden ajan yhteistyötä CFL:n kanssa ja yhteistyötä on tarkoitus laajentaa myös muillekin sektoreille. Pelaajien osalta tänä vuonna jokaisen joukkueen tulee pitää yhtä Global pelaajaa pelipäivän pukevassa miehistössä ja 1-2 pelaajaa harjoitusmiehistössä. Ensi vuodelle (2020) joukkueet pitävät pelaavassa kokoonpanossa kahta Global-pelaajaa ja 1-3 pelaajaa harjoitusjoukkueessa.

SAJL puheenjohtaja Roope Noronen on tyytyväinen yhteistyön alkuun. ”Huomioiden, että Ambrosie oli Suomessa vasta helmikuussa on asiat saatu rullaamaan nopeasti. Saimme neljä suomalaispelaajaa maaliskuun Combine tilaisuuteen ja nyt yksi heistä pääsee pelaamaan ammattilaisena. Kun huippu-urheilustrategiassamme tavoitteena on mahdollistaa pelaajien siirtymistä seuraavalle tasolle antaa CFL tähän yhden uuden reitin, joka toivottavasti avaa reitin ammattilaiseksi useammallekin suomalaispelaajalle. Tulemme liiton puolesta katsastamaan tästä mahdollisuudesta kiinnostuneita pelaajia heti kauden jälkeen ja tämän vuotisen kokemuksen pohjalta opastamaan heitä valmistautumisessa. Vaahteraliigassa pelaa tänäkin vuonna useita sellaisia pelaajia, joille CFL pääsy on realistinen vaihtoehto, jos heillä itsellään on kiinnostusta siihen.”

Tyler Varga (183cm, 103kg, Cameron Heights Collegiate Institute CAN )

 

Suomalaiset sukujuuret omaava Yalen yliopiston keskushyökkääjä Tyler Varga teki free agent -sopimuksen Indianapolis Coltsin kanssa. Vargaa ei varattu suoraan NFL Draft 2015 -tilaisuudessa vaan hän sai soiton agentiltaan tilaisuuden jälkeen. Tyler osallistui Indianapolis Coltsin minicampeille toukokuussa.  Vargan ura jatkuu ammattilaiskentillä, sillä hänet varattiin myös CFL:ään Calgary Stampeders -joukkueeseen 3. kierroksen varausnumerolla 19. Varga teki huikaisevan uran Yalen yliopiston Bulldogs joukkueessa.

Varga taisteli tiensä Indianapolis Coltsin lopulliseen 53 miehen kokoonpanoon. Coltsin harjoitusotteluissa Varga kantoi palloa 18 kertaa ja teki yhden touchdownin. Lisäksi hän sai kehuja esityksistään erikoisjoukkueissa.

Indianapolis Coltsin keskushyökkääjä Tyler Varga teki suomalaista jenkkifutishistoriaa vuoden 2015 NFL:n avauskierroksella. Vargasta tuli ensimmäinen suomalainen, joka on pelannut NFL:n runkosarjaottelussa. Yalessa yliopistojenkkifutista pelannut Varga kantoi hyökkäyksessä palloa kerran ja palautti kahta aloituspotkua yhteensä 26 jaardin verran.

Indianapolis Coltsin keskushyökkääjä Tyler Varga teki suomalaista jenkkifutishistoriaa NFL:n avauskierroksella sunnuntaina. Vargasta tuli ensimmäinen suomalainen, joka on pelannut NFL:n runkosarjaottelussa. Coltsin keskushyökkääjä kantoi palloa ja palautti potkuja kaksi aloituspotkua yhteensä 26 jaardia Buffalo Billsiä vastaan.

Yalessa yliopistojenkkifutista pelannut Varga kantoi hyökkäyksessä palloa kerran ja palautti kahta aloituspotkua yhteensä 26 jaardin verran, kun Colts hävisi vieraskentällä Billsille 14-27.

Ruotsissa syntynyt Varga varttui Kanadassa, mutta hänen äitinsä on suomalainen ja hänellä on Suomen passi.

Yalessa yliopistojenkkifutista pelannut Varga kantoi hyökkäyksessä palloa kerran ja palautti kahta aloituspotkua yhteensä 26 jaardin verran, kun Colts hävisi vieraskentällä Billsille 14-27.

Ruotsissa syntynyt Varga varttui Kanadassa, mutta hänen äitinsä on suomalainen ja hänellä on Suomen passi.

Varga teki myös maalin St. Louis Ramsia vastaan.

Kanadassa varttuneella Tyler Vargalla on kiinteät suhteen Suomeen. Ruotsissa syntynyt Varga varttui Kanadassa, mutta hänen äitinsä on  Hannele Sundberg on suomalainen.

– Juureni ovat Suomessa. Äitini perhe on Suomesta ja minulla on Suomen passi. Olen vieraillut isoäitini luona Vantaalla aina kesäisin ja minulla on paljon serkkuja Joensuussa. En ole päässyt muutamaan vuoteen Suomeen

Vargan ammattilaisura kesti yhden kauden.  Varga palasi Coltsin miehistöön, mutta päätti olla jatkamatta uraansa loukkaantumisesta parannuttuaan.

Vargan haastattelu 2020

Karri Kuuttila (201cm, 143kg, Lock Haven University)

 

Kuuttilan jalkapalloura käynnistyi vasta 19-vuotiaana hänen perheensä muutettua Yhdysvaltoihin. Koripalloa ja kuulantyöntöä harrastanut nuorukainen kävi high schoolin päätteeksi Lock Haven yliopiston avoimella leirillä, josta hän sai stipenditarjouksen. Yliopistovuodet Pennsylvanialaisessa Lock Havenin yliopistossa sujuivat hyvin ja hän pelasi lähes alusta asti aloituskokoonpanossa hyökkäyksen vasempana tacklena. Viimeisellä yliopistokaudellaan jokaisessa ottelussa oli NFL-scoutteja paikalla.

Ennen NFL-combinea Kuuttila treenasi Pittsburgissa kolme kuukautta vain kyseistä testitilaisuutta varten. Combine onnistui hyvin ja hän teki mm. penkkipunnerruksessa 35 toistoa 102, 5 kg:lla ja juoksi 40 jaardia 5,1 sekuntiin. Fyysisesti lupaavasta pelaajasta kiinnostui kolme NFL-seuraa ja hänen agenttinsa kertoi St. Louis Ramsin leirin odottavan.

Kuuttila osallistui Ramsin harjoitusleirille 2011, mutta hänet leikattiin kokoonpanosta kolmen viikon jälkeen. Kuuttila kertoi leirin olleen mahtava kokemus. Kilpailu oli äärimmäisen kovaa. Heittoblokkaaminen oli erittäin vaativaa, mutta juoksublokkaamisessa hän onnistui välillä kaatamaan puolustuslinjamiehen selälleen.

Kuuttila pelasi syksyn 2011 puoliammattilaisena washingtonilaisen Maryland Blizzard -joukkueessa.

Jarmo Rantanen (188cm, 131kg, Helsinki Wolverines)

 

Jarmo Rantanen pelasi kaudella 2007 NFL Europeen Cologne Centurionsin joukkueessa. Nuorten maajoukkueen runkopelaaja oli parhaimmillaan NFL Europen Floridan leirityksessä, jossa valmentajat pitivät hänen fyysisestä pelityylistään ja kuvia kumartamattomasta asenteestaan.

Rantanen antoi Kölnissä joukkueensa pitkät aloitussyötöt potkupeleissä ja toimi kakkossentterinä.

Iiro Luoto (199cm, 116kg, Helsinki Roosters)

 

Iiro Luoto valittiin kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisena (20 v.) NFL Europeen vuonna 2005. Rhein Firen ja Frankfurt Galaxyn riveissä kolme kautta sisempänä laitahyökkääjänä pelannut Luoto otti viimeisellä kaudellaan viisi kiinniottoa, joilla eteni 39 jaardia. Pisin kiinniotto oli 13 jaardia ja keskiarvo 7,8 jaardia.

Luoto sai sormeensa arvokkaan sormuksen muistoksi 2006 vuoden NFL Europen mestaruudesta. Frankfurt Galaxy voitti loppuottelussa Amsterdam Admiralsin 36 286 katsojan edessäDusseldorfin LTU-Areenalla..

Luoto jatkoi ammattilaisuraansa NFL:ssä 2007 New York Jetsin kansainvälisten pelaajien kehitysohjelmassa. Hän pelasi mm. pre season ottelussa Minnesota Vikingsia vastaan. Sopimusta ei kuitenkaan jatkettu tammikuussa 2008.

 

Seppo Evwaraye (196cm, 145kg, Vaasa Vikings)

 

Seppo Evwaraye pelasi Nebraskan maineikkaassa yliopistojoukkueessa. Yliopistouran päätyttyä 2006 Evwaraye ei sijoittunut NFL draftissä varauskierroksille. Hän sai sen sijaan eri NFL seuroilta tarjouksia, joista Carolina Panthers kutsui hänet mini campille. Myöhästynyt työlupa sotki kuviot ja hänet vapautettiin Panthersin organisaatiosta.

Evwaraye aloitti ammattilaisuransa 2007 NFL Europen Cologne Centurionsin aloittavan guardin roolissa.

Evwaraye pääsi syksyllä 2007 NFL:n makuun Minnesota Vikingsin kansainvälisten pelaajien kehitysohjelmassa. Hän pelasi useassa pre season -ottelussa. Evwarayen ammattilaisuralle ei Vikingsin organisaatiossa tullut jatkovuotta.

Michael Quarshie (189cm, 134kg Helsinki Roosters)

Michael Quarshie siirtyi yliopistouraltaan Columbiasta Oakland Raidersin miehistöön elokuussa 2005 osana NFL:n kansainvälisten pelaajien kehitysohjelmaa. Hyvin sujuneet harjoitukset ja ensimmäinen harjoituspeli nostivat hänet joukkueen neloskentällisestä kakkosmiehistöön. Neljässä harjoitusotteluissa Quarshie kirjasi tilastoihin 7 taklausta.

Hän allekirjoitti sopimuksen NFL:ään tammikuussa 2006 ja kirjautui Oakland Raidersin pelaajaksi 1+1 vuotta kestävällä sopimuksella. Keväällä Quarshie teki visiitin NFL Europen Frankfurt Galaxyyn, jossa hän saalisti neljässä ottelussa kahdeksan taklausta aloituslinjan takana ja yhden säkityksen.

Oakland Raidersin riveissä ura jatkui lupaavasti elokuussa 2006. Harjoitusottelussa Philadelphia Eaglesia vastaan Quarshie suoritti pallonriiston peittämällä pallonkantajan rähmäyksen. Toisessa harjoitusottelussa Quarshie säkitti päätösneljänneksellä Vikingsin pelinrakentajan.

NFL-ura katkesi, kun harjoitusleirillä takaa vyörynyt kanssapelaaja aiheutti vakavan polvivamman. 2008 Quarshielle tarjottiin ammattilaissopimusta CFL:stä Kanadan Toronto Argonauts ammattilaisjoukkueesta, josta hän työ- ja perhesyistä kieltäytyi.

Klaus Alinen (200cm, 128kg, Pori Bears)

Klaus Alinen aloitti ammattilaisuransa sisempänä laitahyökkääjänä 2004 Berlin Thunder -joukkueessa. Vain neljä vuotta lajia harrastaneena Alinen teki kovaa jälkeä ammattilaisena. Kolmen vuoden aikana NFL Europessa Alinen otti 14 kiinniottoa, joilla eteni 98 jaardia 7 jaardin keskiarvolla.

2004 Alinen oli voittamassa liigan mestaruutta World Bowlia kesäkuussa Berlin Thunderin riveissä. NFL-Eurooppaliigan viikon kansalliseksi pelaajaksi Alinen valittiin viikolla 10 vuonna 2005.

Klaus Alinen allekirjoitti tammikuussa 2006 kaksivuotisen sopimuksen NFL joukkue Atlanta Falconsin kanssa. Ensimmäinen vuosi kului NFL:n kansainvälisten pelaajien kehitysohjelmassa ja Alinen pääsi pelaamaan erikoisjoukkuetilanteita pre seasonilla mm. Japan Bowlissa Tokiossa. Ankara taistelu paikasta joukkueeseen loppui 2007 elokuussa, kun hänet leikattiin leirin lopussa varsinaisesta miehistöstä.

 

Eero Heinonen (183cm, 102kg, Helsinki Roosters)

Eero Heinonen herätti ammattilaistestaajien mielenkiinnon vuoden 2002 testaustilaisuudessa Saksassa. Heinonen oli yksi fyysisimpiä eurooppalaisia keskushyökkääjiä, jättäen mm. penkkipunnerrustuloksellaan 18 nostoa 102,5 kilolla muut taakseen. Keskushyökkääjä läpäisi NFL-Euroopan liigan harjoitusleiritykset Floridassa 2003.

Kausi oli menestyksekäs Frankfurt Galaxyn joukkueessa ja kauden lopuksi Heinonen pääsi nostamaan World Bowlin kristallista tehdyn maapallopalkinnon voiton kunniaksi.

Heinonen pelasi fullbackin paikalla useassa ottelussa saaden blokkaamisvastuuta. Heinonen kirjautti yhden pallon kannon, jolla hän eteni viisi jaardia.

 

Kari Grönroos (191cm, 85kg, Lahti Jets)

 

Kari Grönroos pelasi potkaisijan roolissa vuoden 1997 Scottish Claymoresin miehistössä. Grönroos potki yhteensä 26 pistettä ja onnistui tekemään 8/10 kenttäpotkumaalia 2/2 lisäpistepotkua.

Vankan soccer-taustan omannut Grönroos kokeili siipiään hetken aikaa St. Cloudin yliopistossa Minnesotassa.

Vuoden 1996 Vaahteramaljassa Kari Grönroos potkaisi yhä voimassa olevan Suomen ennätyksen 54 jaardin pituisen kenttäpotkumaalin.

Scottish Claymores 1997

 

Jukka-Pekka Nummi (181cm, 85kg, Pori Bears)

 

J-P Nummi valittiin kulmapuolustajan paikalle NFL Europen Scottish Claymoresiin kaudelle 1996. 1993 EM-kisoissa Nummi valittiin kisojen parhaaksi kulmapuolustajaksi.

Tukholmassa NFL Europen testaustilaisuudessa Nummi osoittautui kahdenkymmenenenviiden kandidaatin joukosta nopeimmaksi 40 jaardilla ja ketteryystestissä. Peliaikaa ammattilaisena ei herunut, mutta oppia sitäkin enemmän. Claymoresin pelit kulkivat hyvin ja joukkue voitti World Bowlin.

Nummi jatkoi uraansa puoliammattilaisena Italian huippujoukkueessa Bergamo Lionseissa 1990-luvun lopussa.

Scottish Claymores 1996

Sami Alalampi (184cm, 91kg, Pori Bears)

 

Sami Alalampi valittiin vuonna 1996 NFL Europen Barcelona Dragonsiin laitahyökkääjäksi. Kaudella 1995 Alalampi teki ennätyksiä Vaahteraliigassa ja Itävallan EM-turnauksessa ammattilaisvalmentaja näki Samin pelaavan ja soitti NFL valmentaja Ken Meyerille. Tästä käynnistyi matka kohti ammattilaisuutta.

Alalampi pelasi kaksi kautta Dragonsissa. Alalampi oli ensimmäinen suomalaisammattilainen, joka onnistui maalin teossa. Hän teki pitkän 87 jaardin maalin sekä kirjautti kaksi muuta kiinniottoa ensimmäisellä kaudellaan. Hän eteni kiinniotoilla yhteensä 105 jaardia.

Barcelona Dragonsin toisella kaudella joukkueen pelit loksahtivat kohdalleen. Dragons otti World Bowl -tittelin haltuun kotikentällään 31 000 katsojan Barcelonassa 1997. Sami pelasi toisella kaudella Dragonsin erikoiskokoonpanoissa.

Sami Alalampi sai kutsun 1999 jatkamaan ammattilaisuraansa Amsterdam Admiralsiin, mutta ei tarttunut tarjoukseen.

 

Markku Mäkinen (194cm, 131 kg, Helsinki Roosters)

 

Markku Mäkinen oli kolmas suomalainen ammattilainen. Mäkinen oli pitkien aloitusyöttöjen taitaja sentteri, joka pääsi juuri perustetun NFL Europen Amsterdam Admirals joukkueen riveihin kauden ajaksi 1995.

Amsterdam voitti ammattilaisliigan loppuottelun World Bowlin. Mäkinen olisi saanut jatkoa ammattilaisuudelleen, mutta hän kieltäytyi perhesyiden takia.